woensdag 3 november 1999

Verdachte van babymoord weer op vrije voeten

De rechtbank in Leeuwarden heeft de van de Appelschase babymoord verdachte Angelique van Eijden uit de Friese plaats Waskemeer vandaag onmiddellijk in vrijheid gesteld.

De vrouw wordt door justitie verdacht van de moord op baby Risanne Tingen (1 jr) uit Appelscha, maar het openbaar ministerie blijkt niet over harde bewijzen te beschikken. De rechtbank oordeelde dan ook dat er geen ernstige bezwaren zijn om de zeven maanden zwangere vrouw nog langer vast te houden in het huis van bewaring in Nieuwegein.

De vrouw heeft circa veertig dagen vastgezeten. De familie zegt een schadeclaim te willen indienen tegen justitie, maar volgens advocaat Hans Anker van de vrouw is dit nog voorbarig.

"We zijn verschrikkelijk opgelucht. Voor de hele familie is het een hele moeilijke tijd geweest", aldus Theo, de vader van de vrijgelaten vrouw. "Het duurt jaren voordat Angelique weer normaal door het leven kan. Dit blijft haar haar hele leven achtervolgen", zegt haar vader, die gedragstherapeut is.

Vier familieleden en twee omwonenden verstrekten Angelique een waterdicht alibi. Evenals de familie verklaarden de omwonenden dat haar groene stationwagen de avond dat de baby werd vermoord in Appelscha niet is weggeweest voor haar woning in Waskemeer. "Angelique was die hele avond thuis", aldus Angeliques broer Menno.

Justitie heeft de getuige die beweerde Angeliques wagen te hebben gezien tijdens de moordavond bij een reconstructie zeven verschillende merken van groene stationwagens laten zien. De wagens reden door de straat van het moordslachtoffertje. Bij die test zei de getuige "dat het beslist niet de wagen was zoals Angelique die heeft", aldus vader Theo.

De familie verwijt justitie "geblunderd" te hebben in het moordonderzoek. De vermoorde baby werd gevonden in een ondiepe, vieze sloot achter haar ouderlijke woning. De baby moet door de dader uit het huis zijn geroofd toen de ouders 's avonds eventjes weg waren om hun teckel uit te laten, terwijl hun drie dochters boven sliepen.

Het rechercheteam was wantrouwig jegens de gisteren vrijgelaten vrouw omdat haar verklaringen niet consistent waren. "Mijn dochter praat veel en graag. Door haar enthousiasme kunnen verhalen wel eens veranderen. Dat heeft argwaan gewekt bij de politie", denkt de vader.


Ruim twee jaar later, in januari 2001, werd Angelique E. in hoger beroep alsnog veroordeeld tot 8 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: