maandag 1 januari 2001

Kindermoord

Achtenhalf jaar - 19 zaken 7 onopgelost

    1991
  • Inge Breugelmans (14) uit Essen, België. Ontvoert, verkracht en vermoord op 30 december 1991 door de Nederlander Ludo de Beukelaer (33) uit Woensdrecht in Noord- Brabant.
    1992
  • Inès Van Muylder (16) uit België. Door de Nederlander  Ludo de Beukelaer (33) uit Woensdrecht in Noord- Brabant over de grens meegenomen. Verkracht, vermoord op 28 april 1992 en begraven in de buurt van Putte. Veroordeling.
  • Maickel Nelissen (2), een van de weinige jongetjes die slachtoffer van een seksuele moord werd, is mishandeld en seksueel misbruikt door een jongen en diens vriendin (19 en 21 jaar oud) die op hem zouden passen. Hij overlijdt op 3 augustus 1992 in het ziekenhuis.

    1993
  • Andrea Luten (15) Gevonden op de plaats van het misdrijf, bij Gijselte. Nooit opgelost. Onlangs is het onderzoek heropend, in de hoop dat nieuwe DNA-technieken aanwijzingen geven. In 2010 wordt er een DNA match gevonden met ene Hendrik F.
  • Nasr Eddine Achrouitar (7), een jongetje, wordt op straat door een man meegelokt en seksueel misbruikt. Op 2 juli 1993 ontdekt een politieboot in het Maas-Waalkanaal bij Nijmegen zijn lijkje.

    1994
  • susanne Pakosch Suzanne Pakosch (14) (foto) Duits meisje dat op vakantie was in De Beekse Bergen, bij Tilburg. Gevonden in de WC van het attractiepark. Dader was Joop S., beveiligingsbeambte in het park. Veroordeling tot 12 jaar cel.
  • Felicita Oostdam (9) Gevonden in een volkstuinencomplex langs het spoor in Den Haag. Dader -Harke J- nam haar mee op zijn fiets. Had in 1980 al eens een meisje verkracht en vermoord. Veroordeling tot veertien jaar cel en TBS. Wordt 14-5-79 bevestigd in hoger beroep.

    1995
  • Kumral Bagci (7) Verdween vanaf een markt in Den Haag. In Scheveningen is haar lichaam, in stukken gesneden in twee sporttassen, teruggevonden. Niet opgelost. Een door de recherche zwaar verhoorde –onschuldige- verdachte, verhing zich in de cel.
  • Manon Seijkens (8) Verdween in augustus in Helmond. In februari gevonden, in een natuurgebied vlakbij de woonwijk waar ze verdween. Twee verdachten, maar de zaak kwam niet rond. Vrijspraak in hoger beroep.
  • Jennifer van Veen (12) In Almere door een illegale Colombiaan in de struiken getrokken, misbruikt en vermoord. Veroordeling tot 10 jaar (!).
  • Nicole van der Hurk (15) Verdween in Eindhoven, op weg met de fiets naar een baantje. Lichaam gevonden. Onopgelost.

    1996
  • Jetty de Haan (4) Gevonden in Beesterzwaag. Gedood op 29 mei door de overburjongen (16) nadat hij haar seksueel heeft misbruikt. Haar lijkje verstopt hij in een plastic zak in een kast op zijn slaapkamer. De dader voldeed volgens gedragsdeskundigen aan de typologie van de seksuele moordenaar die actief op zoek is naar slachtoffers. Veroordeling.

    1997
  • Kim Kerkow
    kim-kerkow
  • Geen Nederlandse slachtoffers. Wel werd op 10 januari langs de A9 bij Amstelveen het lichaam gevonden van een meisje dat in Duitsland was vermoord. Kim Kerkow (10) werd 9 januari ontvoerd in Varel door de Duitser Rolf Diesterweg (34) een zedendelinquent die precies 18 jaar tevoren (op 9 januari 1979) al een meisje (Sylke Meyer, 12 jr) had verkracht en vermoord. Veroordeling tot levenslang in Oldenburg in Duitsland (8-12-97). Voor de moord op Sylke had hij 6 jaar gevangenisstraf gekregen, maar kwam na 4 jaar in 1984 weer vrij.

    1998
  • Whitley van Gelder (4) Uit haar huis in Capelle aan den IJssel meegenomen door haar nieuwe buurman Lawko P., een oversekste Irakese asielzoeker en zijn broer, toen de moeder (22) even weg was. Veroordeeld tot 12 jaar cel.
  • Nicky Verstappen (11) Het enige jongetje in de lijst. Verdween tijdens een schoolkamp in Brunssum. Onopgelost. Popgroep Rowwen Heze maakte het lied ‘Vlinder’ over de moord op Nicky Verstappen.

    1999
  • Sybine Janssons (13) Verdween op weg van school naar huis tussen Doorn en Maarn. Weken later bij Breukelen gevonden. Martin Cousijn uit Nieuwegein wordt eerst aangehouden voor andere verkrachtingszaken. Zijn DNA-profiel matchte met sporen op het lichaam van Janssons. Veroordeling, maar hij gaat nog in hoger beroep. (En na veroordeling door het Hof zelfs in Cassatie welke wordt verworpen. Hij heeft 17,5 jaar en TBS gekregen en heeft in 2004 ook bekend.)In 2013 eist Cousijn begeleid verlof
  • marianne-vaatstraMarianne Vaatstra (16) (foto) 's Nachts, fietsend naar huis na een avond uit, ontkleed gevonden in een weiland bij Kollum. Misbruikt en vermoord. Onopgelost.
  • Chanel Naomi Eleveld (7) Verdween bij zandbak in haar straat. Weken vermist. Dader woonde in dezelfde straat, had haar lichaam onder zijn huis begraven. Was eerder veroordeeld wegens verkrachting van een minderjarige. Veroordeling tot levenslang, wat in hoger beroep is bevestigd.

    2000
  • Ankie Blommaert (16) Een paar dagen na haar verdwijning in Lelystad is in diezelfde plaats haar lichaam gevonden. De zaak is nog onopgelost.
  • Nienke Kleiss (10) Wandelde met vriendje Mikel (11) 's middags door het Beatrixpark in Schiedam. Is in de struiken misbruikt en vermoord. Het vriendje, mishandeld, wist weg te komen. Beperkt signalement van de dader. Later werd Cees Borsboom er voor tot 18 jaar en TBS veroordeeld. Hij zat viereneenhalf jaar totdat bleek dat de dader Wik Haalmeijer was en Cees Borsboom onschuldig was. De zaak werd bekend als de Schiedammer Parkmoord (hoewel het strafrechterlijk gezien doodslag was). Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde Wik Haalmeijer op 22 november 2005 tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens doodslag. De officier van justitie had levenslang geëist, maar de rechter vond moord niet bewezen. 
  • Maartje Pieck (15) Verdween in Kampen toen ze folders rondbracht. Haar lichaam is twee dagen later in een naburig bos gevonden en begraven. Zedendelinquent Jan Berend H. Heeft haar zijn huis binnengesleurd en daar verkracht en vermoord. Hij wordt veroordeeld tot 15 jaar en TBS en komt al na 1/3e van zijn straf in de TBS kliniek. 
  • Yasmine Habchi (5) wordt door haar Surinaamse buurjongen V.K.(14) betast en vermoord. Hij stopt haar lijk in een vuilniszak. Zij wordt pas een week later op 3 oktober 2000 gevonden.
Uit: Het Moordzakensysteem (landelijk operationeel sinds 1992); Viclas (sinds 1997, niet landelijk operationeel) Bron: Directie Recherche, Zoetermeer (met aanvullingen) Update: in 2001 kwamen er 3 kinderen om het leven door moord en doodslag en in 2002 al 12. In 2006 kwamen er alleen al 18 kinderen om door moord of doodslag volgens het CBS.

In 2005 was er de dubbele kindermoord in Tolbert waarbij Avi Cohen de twee kinderen Damaris (4) en Daniël (2) van zijn vriendin Brigitte Abraham (33) ombracht.

Een bekende kindermoord in 2006 was de moord op Jesse Dingemans (8) uit Hoogerheijde die werd vermoord door Julien Constanza.

Een andere kindermoord die schokte was die op Milly (Amalia) Boele (12) die in maart 2010 door politieagent Sander Vreeswijk werd omgebracht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook