dinsdag 27 februari 2007

Uitspraak: 11 jaar voor moord op ongeboren baby

De Turk Volkan T. (33) is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf wegens moord op het ongeboren kind van zijn vrouw, poging tot moord op zijn vrouw Fatma, en zware mishandeling van zijn zus. het OM had 18 jaar geëist.

Op 13 december stak Volkan T. 15 keer in op zijn hoogzwangere vrouw Fatma. Haar ongeboren baby –een meisje-  werd daarbij 6 keer geraakt. De baby werd na de aanslag via een keizersnede ter wereld gebracht maar overleed een dag later aan haar verwondingen.

Volkan T was door het lint gegaan nadat zijn vrouw Fatma – met wie hij een zoon van 12 en een dochter van 9 heeft- hem vertelde te willen scheiden en dat het kind dat ze droeg niet het zijne was. Dat was voor het OM eem reden om tot een lagere straf te komen dan het OM had geëist.

“Het steken van de verdachte kan niet worden gezien als een koele afrekening, die een hogere straf had gerechtvaardigd. Bovendien lijkt de verdachte oprecht in zijn spijtbetuiging”, zei rechtbankpresident mr. W. van Boven.

Dat Volkan T. desondanks 11 jaar krijgt komt omdat de rechtbank voorbedachte rade en dus moord ipv doodslag bewezen vindt. Hierbij woog mee dat Volkan T ook zijn zus verwondde toen die probeerde hem tegen te houden en zelfs de uit huis vluchtende Fatma op straat achtervolgde.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zondag 25 februari 2007

DNA blunders bij NFI in de doofpot

„LET THE evidence tell the story”, houdt superspeurder Grissom zijn team in de
wereldvermaarde televisieserie CSI steevast voor. Keer op keer lukt het de gelikte
tv-personages om aan de hand van forensische sporen, zoals dna of vingerafdrukken,
ingewikkelde gruwelmisdrijven op te lossen. Wetenschappers spreken van de
CSI-mythe die zelfs door kopstukken binnen onze politiegelederen wordt aanbeden.
Een sprookje, want in werkelijkheid blijkt de successtory van bijvoorbeeld dna als
bewijsmiddel beduidend kleiner. De realiteit is dat fouten de bewijswaarde van dna
dramatisch doen kelderen. Zoals de fouten die medewerkers van het Nederlands
Forensisch Instituut (NFI) maken. Die missers zijn van grote invloed, maar hoe groot
precies weet niemand. Want deze overheidsinstelling houdt haar aantallen
laboratoriumfouten al jaren angstvallig geheim.

Read this document on Scribd: Bom-onder-DNA-als-bewijs

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 13 februari 2007

Man aangehouden in verband met oude moord in Twijzelerheide

De Friese politie heeft vandaag een  man (43) uit Achtkarspelen aangehouden die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de dood van Reinder Lulofs (87)  (alias Ikeboerke) en de diefstal van goederen uit de woning van Lulofs op 30 september 1996 te Twijzelerheide. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Begin februari dit jaar heropende de politie het onderzoek op grond van nieuwe aanwijzingen. De verdachte is op vordering van het openbaar ministerie Leeuwarden door de rechter-commissaris in de rechtbank Leeuwarden op 19 februari jl. in bewaring gesteld. Woensdag 28 februari beslist de rechtbank of het voorarrest van de verdachte wordt verlengd. Gelet op het feit dat verdachte 'in beperkingen' zit, worden er geen nadere mededelingen gedaan over het onderzoek en de verklaringen van verdachte.

Lulofs, werd na een brand in zijn boerderijtje aan de Popels te Twijzelerheide, door de brandweer dood aangetroffen in zijn slaapkamer. Na onderzoek door de recherche werd vastgesteld dat de brand in de woning was aangestoken, Lulofs bleek als gevolg van die brand te zijn overleden. Tevens werd vastgesteld dat uit de woning een aantal goederen was gestolen, waaronder een aantal oude zakhorloges.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man vermoord bij wegrestaurant A4 Hoofddorp

Bij een schietpartij op een parkeerplaats bij het brugrestaurant La Place aan de A4 ter hoogte van Hoofddorp is vanavond een man om het leven gekomen.

Rond 22.15 uur kreeg de politie een melding binnen dat er schoten waren afgevuurd op de parkeerplaats langs de snelweg richting Amsterdam. Toen agenten arriveerden, bleek de man al te zijn overleden aan zijn verwondingen.

De identiteit van de man is nog niet bekend. Ook is onduidelijk wat de aanleiding was voor de schietpartij.

Update: Op 24 maart 2009 zou Siegfried S. (61) terecht staan voor de moord.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 12 februari 2007

Eis: 12 jaar voor oude moord in Lage Zwaluwe

Tegen H.S. (68) uit Kaatsheuvel is voor de rechtbank in Breda is vanmiddag vijftien jaar gevangenisstraf geëist voor betrokkenheid bij de moord op Yalcin Colkusu (31) uit Waalwijk.

Colkosu werd in 1991 als vermist opgegeven. Tijdens verbouwingswerkzaamheden in een woning aan de Dorpsstraat in Lage Zwaluwe in juli vorig jaar werd onder de vloer van de badkamer het skelet van Colkosu aangetroffen. S. woonde begin jaren negentig in het huis en had er een shoarmazaak. Hij zou ruzie hebben gehad met het slachtoffer over de overname van de zaak.

Uit onderzoek op het skelet door het Nederlands Forensisch Instituut is vast komen te staan dat Colkusu door een schotwond is overleden. Hij was geboeid en had een zak over zijn hoofd. S. ontkende tijdens de rechtszitting iets te maken te hebben gehad met de dood van Yalcin. ‘Ik heb hem de dag van zijn verdwijning niet gezien. Ik was in mijn huis in Waalwijk.’

S. begon in het pand aan de Dorpsstraat in 1990 een shoarmazaak en verkocht alles weer in 1995. ‘Er is rond die tijd wel een koffer met heel veel geld bij mijn zaak naar binnen gebracht, misschien dat de moord op Yalcin daarmee te maken heeft gehad, maar ik weet van niets.’

In de auto van Colkosu trof de politie in 1991 een plattegrond aan van Lage Zwaluwe met daarop de shoarmazaak van S. en een briefje van de verdachte. Buren hebben verklaard dat er in de periode dat Yalcin is verdwenen ‘s avonds steenpuin in de shoarmazaak heeft gelegen. Ook buiten zou een tijdje steenafval hebben gelegen.

Volgens getuigen had Yalcin de vijftiende maart een middag vrijgenomen van zijn werk omdat hij met S. had afgesproken om een betaling te doen voor de shoarmatent. ‘De gruwelijke geheimen van Dorpsstraat nummer 8 zullen we wel nooit precies te weten komen’, zei officier van justitie J. van Aken. ‘Dat S. betrokken is geweest bij de moord op Colkusu is voor mij duidelijk.’ De raadsman van S. dacht daar anders over. Volgens hem zijn er getuigen uit de Turkse gemeenschap die verklaard hebben dat het slachtoffer door een andere man om het leven is gebracht.

Update Op 26-2-2007 wordt S. vrijgesproken (LJN: AZ9272)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 5 februari 2007

Eis: 14 jaar voor moord op Murat Kösen

Tegen de illegale Turk Ayhan D (28) is vandaag 14 jaar geëist wegens de moord op de Tilburgse shoarmaverkoper Murat Kösen (34)  Ayhan D. schoot Kösen dood omdat die 3.700 euro niet wilde terugbetalen.

D. had dat geld aan Kösen gegeven omdat die wel iemand bij de IND wist die voor 7.000 euro een verblijfsvergunning voor hem kon versieren. De helft moest vooruit voldaan worden. Toen dat 'versieren van een verblijfsvergunning' niet wilde lukken, eiste D. zijn geld terug.

Medeverdachte Onur E. (20) hoorde 7 jaar eisen. De oud-werknemer van de shoarmazaak had Ayhan D. als chauffeur rond gereden. Onder meer naar een adres waar een pistool moest worden opgehaald. Hij had meegedaan aan een schietoefening en D. naar het adres van het slachtoffer gebracht. Een huilende E. zei gisteren dat hij er volgens hem niks mee te maken had, omdat hij dacht dat Ayhan alleen zou dreigen met het pistool.

Tegen vrienden had schutter Ayhan over Kösen gezegd: ''Ik ga hem vermoorden voor de ogen van zijn kind.'' En zo geschiedde. Toen hij aanbelde en Kösen opendeed, kwam het zoontje de trap af. Hij zag vervolgens hoe D. zijn vader met zes kogels doorzeefde.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook