vrijdag 30 maart 2007

Adriaan Hakkert Overleden

Vandaag is Adriaan Hakkert overleden, na een open hart operatie. Hij was 61 jaar. Adriaan Hakkert zat anderhalf jaar in de gevangenis na een veroordeling van 18 jaar voor de moord op zijn vrouw Ingrid Gantvoort en poging tot moord op zijn zeventienjarige gehandicapte dochter Femke, op 29 juli 2001 in hun woonboerderij in Den Dungen (NB). Hakkert werd in Hoger beroep op 2 september 2003 vrijgesproken toen duidelijk was dat de recherche de verklaringen van zijn gehandicapte dochter nogal gemanipuleerd had op een wijze die het voormalig Russisch Politbureau waardig zou zijn. Ook nadat hij was vrijgesproken en hem een schadevergoeding van 90.000 euro was toegekend bleef zijn omgeving hem behandelen als een paria. Inmiddels zijn meer mensen ervan doordrongen dat Hakkert niet de dader was. Die loopt nog vrij rond.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 27 maart 2007

Patrick van S. bekent verkrachting Mariëlla de Geus

Patrick van S. (32) uit Gouda heeft vandaag voor het gerechtshof in Den Haag voor het eerst verklaard de Goudse studente Mariëlla de Geus te hebben verkracht.

Hij houdt echter vol dat hij niet verantwoordelijk is voor de dood van de 20-jarige vrouw op 4 november 2001.Hij zou door een andere man knock out geslagen zijn, waarna die man vervolgens Marielel vermoord zou hebben.

Tot nog toe verklaarde Van S. dat De Geus vrijwillig seks met hem heeft gehad. De rechtbank veegde die verklaring in juni vorig jaar van tafel en veroordeelde Van S. tot 18 jaar cel voor het verkrachten en doden van de vrouw.

De man werd in juli 2005 aangehouden. Hij is de tweede verdachte in de zaak-Mariëlla de Geus. De eerste verdachte, Nourdin B., een zwakbegaafde man uit Gouda, is tot in hoogste instantie vrijgesproken.

Van S. was wel al eerder bij de politie in beeld, maar hij weigerde toen mee te werken aan DNA-onderzoek. Na zijn aanhouding vorig jaar is wel erfelijk materiaal afgenomen en dat bleek hetzelfde te zijn als sporen die op het lichaam van het slachtoffer waren gevonden.

Update Het Hof veroordeelde S eveneens tot 18 jaar. S. Ging vervolgens in cassatieberoep, maar ook dat werd op 10 oktober 2008 verworpen, waarmee de veroordeling van S. definitief werd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 21 maart 2007

Onderzoek naar dood van echtpaar in Nuenen afgerond

Politie en justitie hebben het onderzoek naar de dood van de twee bewoners van een woning aan de Laan van Nuenhem afgerond. De stoffelijke overschotten van de 59-jarige man en de 55-jarige vrouw werden woensdagochtend 21 maart in het huis aangetroffen. Uit onderzoek is inmiddels vast komen staan dat de man zijn echtgenote om het leven heeft gebracht en vervolgens de hand aan zichzelf heeft geslagen. Dat is gebleken uit tactisch en technisch onderzoek. Politie en justitie doen geen mededelingen over wat er zich in de woning heeft afgespeeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Extra veiligheidsmaatregelen gerechtshof Den Bosch

Het gerechtshof in Den Bosch is vanmorgen extra beveiligd. Aanleiding is de uitspraak in de rechtszaak over en vermoorde coffeeshophouder uit Eindhoven. Dat vertelde een woordvoerster van het hof woensdag.

Familieleden en vrienden van de verdachte en van het slachtoffer in de moordzaak uit 2004 raakten twee weken geleden slaags op het plein voor het gerechtsgebouw in Den Bosch. Tientallen politieagenten, beveiligers en bodes hadden de grootste moeite de vechtenden te scheiden.

De Eindhovense families staan elkaar naar het leven sinds de aanhouding van verdachte M.G. in 2005 voor de moord. Dat leidde in Eindhoven sindsdien tot spanningen, bedreigingen en vechtpartijen.

Het hof wordt bewaakt door extra veiligheidspersoneel. Over andere maatregelen deed de woordvoerster om veiligheidsredenen geen mededelingen.

Sabo Yesilyurt werd in november 2004 's nachts doodgeschoten. Enkele maanden later werd een 25-jarige verdachte aangehouden. Sindsdien hebben de betrokken Eindhovense families al vaker ruzie gehad. De schutter werd door de rechtbank veroordeeld tot 14 jaar cel, maar ging in hoger beroep.

M.G. (25) werd vandaag vrijgesproken

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 13 maart 2007

Alsnog celstraf na vadermoord op Bertie Derksen

Erwin Derksen (35)  is door het gerechtsgof in Arnhem veroordeeld tot 12 jaar wegens de moord op zijn vader, oud-ijzerhandelaar Bertie Derksen (57), in het buitengebied van Oldenzaal op 12 september 2003 (LJN: BA0447). De eis was 16 jaar.

Derksen werd destijds doodgeschoten en de dader ging er vandoor met de zilvergrijze Mercedes en 206.000 euro aan handelsgeld.

Erwin was al snel verdacht, maar werd door de rechtbank in Almelo vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Kort daarop gaf Erwin Derksen zich echter alsnog bij de politie aan en bekende. Die verklaring trok hij echter weer in en beweerde bekend te hebben om terug te kunnen gaan naar de gevangenis omdat hij verliefd was gewoden op een gevangenbewaarster met de naam Linda.

Het Hof concludeerde echter dat er genoeg bewijs was. Zo zat Erwin 12 minuten voor de moord nog in de Mercedes bij zijn vader en zat hij na de moord enige tijd ondergedoken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 12 maart 2007

Familiedrama op spoor in Haarlem: 3x moord en 1x zelfmoord

Sander de Vos (32) uit Haarlem heeft maandag zijn schoonmoeder(58) doodgestoken en is daarna met zijn twee zoontjes van 4 en 6 jaar voor de trein gesprongen. Daarbij zijn de man en de kinderen om het leven gekomen.

De moord op de schoonmoeder werd gepleegd in de woning van de man in Haarlem-Noord. Daarna is de man volgens de politie in een auto naar de spoorwegovergang aan de Liedeweg in Haarlemmerliede gereden, waar hij rond 14.20 uur met zijn zoons voor een aanstormende trein sprong.

De familie waarbinnen donderdag vier personen het leven lieten, was niet bekend bij de hulpverlening. Dat zeiden politiedistrictschef Peter Hola en burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem maandagmiddag op een persconferentie naar aanleiding van het drama.

Om 14.08 uur kreeg de politie een melding dat een vrouw zou zijn gedood aan de Kritzingerstraat. Toen ze ter plaatse kwam, hoorde de politie dat de schoonzoon van het slachtoffer met zijn twee zoontjes was vertrokken.

De politie schakelde toen alle eenheden in. Kort daarna kreeg zij de melding van het tragische incident bij de spoorwegovergang in Haarlemmerliede.

De moeder van de kinderen en vrouw van de 32-jarige Haarlemmer was niet thuis, maar is inmiddels wel op de hoogte gesteld van het drama. Het stel was getrouwd. Er waren volgens de politie en de burgemeester wel problemen in de relatie. De instanties onderzoeken nog waarom de twee leerplichtige kinderen niet op school waren.

Volgens een buurtbewoonster, die de jongens wel eens op straat buiten zag spelen, heeft het drama in de Kritzingerstraat zich tussen 14.00 en 14.30 uur afgespeeld. Buurtgenoten zeggen dat er gegil is gehoord en dat de vrouw door messteken is omgebracht. Zij was in het huis op de jongens aan het oppassen.

Volgens de verhalen die in de buurt de ronde doen, zouden al een paar weken problemen zijn in het gezin. De man zou het huis hebben moeten verlaten. Buurtbewoners zeggen dat de vader vrijdag al dreigde dat hij met zijn twee zoons voor de trein zou springen als hij zijn kinderen niet langer kon zien.

Hij kwam maandag langs zijn huis om de kinderen op te halen. Zijn schoonmoeder wilde haar twee kleinkinderen niet meegeven, zeggen buren. Daarop zou hij de vrouw met messteken hebben gedood. De moeder zou niet thuis zijn geweest.

Een 11-jarige jongetje dat in de buurt woont, vertelde dat zijn moeder gezien heeft hoe de man onder de trein sprong. Zij zag het gebeuren vanuit een restaurant waar zij werkt, tegenover de spoorwegovergang. De man was uit de auto gestapt en had zijn zoons onder zijn arm meegenomen, luidt het verhaal.

Tussen Amsterdam-Sloterdijk en Haarlem reden als gevolg van het ongeluk geen treinen. Reizigers kregen op dit traject te maken met een vertraging van meer dan een uur. Tussen Haarlem en Leiden reden minder treinen. Rond 16.20 uur zijn de sporen vrijgegeven, meldt spoorbeheerder ProRail. Het treinverkeer tussen Sloterdijk en Haarlem wordt geleidelijk hervat.

Gespecialiseerde hulpverleners hebben zich maandag in Amsterdam ontfermd over de inzittenden van de stoptrein die door een man werd gebruikt voor zelfmoord en moord op twee zoontjes. Dat meldde een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen.

Bij zelfmoordincidenten op het spoor worden vrijwel altijd hulpverleners ingezet voor het NS-personeel en indien nodig passagiers. Jaarlijks plegen ongeveer 180 mensen zelfmoord op het spoor in Nederland. Gevallen waarbij een persoon meer mensen met zich meesleurt in de dood, zijn zeer zeldzaam.

"Dit is een ontzettend triest en uniek incident", aldus de zegsman van NS. "Het is evident dat dit een verschrikkelijke ervaring moet zijn geweest voor de machinist en andere ooggetuigen". De stoptrein stond na de botsing ruim twee uur stil in de buurt van de spoorwegovergang Liendeweg tussen Haarlem-Spaarnwoude en Halfweg.

Het is triest te zien dat het ontzeggen van bezoekrecht aan een ouder tot dit soort taferelen kan leiden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook