vrijdag 12 januari 2007

Celstraf voor frauderend statenlid Patricia Remak

Het onlangs opgestapte Statenlid Patricia Remak (37) (foto) is door de rechtbank veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, wegens uitkeringsfraude van 103.000 euro over 3 jaar. Remak gaat in hoger beroep.
Remak kreeg als oud Tweede Kamerlid voor de VVD wachtgeld, maar verzuimde haar nieuwe inkomsten op te geven toen zij in 2003 toetrad tot de Provinciale Staten van Noord-Holland. Ook zweeg zij over een nieuwe baan bij het ministerie van Financiën. Onderzoek naar financiële onregelmatigheden gedurende haar Statenlidmaatschap, resulteerde in een nieuwe aangifte wegens fraude en valsheid in geschrifte naar aanleiding van betalingen (28.000 euro) aan een fractieassistent die tevens werkzaam was in het bedrijf van haar echtgenoot.

De rechter legde Remak een relatief hoge straf op, omdat 'het vertrouwen van de samenleving in de integriteit van politieke ambtsdragers ernstig is geschaad' en omdat Remak al eerder (in haar studententijd) was veroordeeld voor uitkeringsfraude.

''Ik voel dat mij onrecht wordt aangedaan,'' zei Remak vanochtend in het Radio 1 Journaal. ''Ik vind het heel erg dat niet alle feiten zijn meegenomen, dat ik aan de schandpaal wordt genageld en dat mijn publieke carrière naar de maan is.''

Onlangs maakte Remak bekend dat ze om 'privéredenen' per direct stopt als Statenlid, waar zij een eenmansfractie vormt. Nu blijkt dat de rechtbank haar al op 4 januari veroordeelde.
Remak was eind jaren negentig wethouder in stadsdeel Zuidoost. In 2005 brak zij met de VVD. Daarna was ze korte tijd duoraadslid voor Leefbaar Zuidoost. Die partij overweegt haar nu te royeren. Overigens ontvangt Remak ook als opgestapt Statenlid weer wachtgeld

Het is toch wel een gotspe. Ze krijgt 2 nieuwe overheidsbanen en dan zou de overheid niet weten dat ze naast twee salarissen ook nog wachtgeld ontvangt. Bovendien had ze doorgeleerd voor fiscaal specialist en belastingambtenaar.

Update

In hoger beroep werd de straf in januari 2008 verlaagd tot zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk en 240 uur dienstverlening. Het Gerechtshof veroordeelde Remak ook tot een boete van 100.000 euro, ongeveer het bedrag dat zij ten onrechte heeft ontvangen, en 240 uur dienstverlening.

Het ex-Kamerlid verweerde zich binnen en buiten de rechtszaal onder andere met de stelling dat ze “vergeten” was haar wachtgeld op te geven. Dat ze opstapte als VVD-Statenlid had volgens haar niet te maken met de rechtszaak, maar met het feit dat ze “overwerkt” was. Bovendien vond Remak dat de rechters haar Surinaamse afkomst hadden laten meewegen.

Remak heeft zowel Wikipedia als weblog GeenStijl, gesommeerd om het gegeven van de uitkeringsfraude van hun sites te verwijderen. Wikipedia gaf aanvankelijk toe, maar herplaatste dit na inwinnen van juridisch advies. Geenstijl veegde er zoals te verwachten haar kont mee af.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook