donderdag 18 januari 2007

Agenten voor de rechter wegens meineed

Twee agenten van het politiekorps Gelderland-Zuid moeten maandag 22 januari 2007 voor de rechtbank in Arnhem verschijnen op verdenking van meineed. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hen van het afleggen van valse verklaringen tijdens en na de Nijmeegse Vierdaagse in 2005. Daarbij baseert het OM zich op een onderzoek naar het tweetal van de Rijksrecherche.

De 25-jarige agent B.K. wordt ervan verdacht een vals proces-verbaal te hebben opgemaakt. Zijn 44-jarige collega , hondenbegeleider Van D. uit Molenhoek zou mishandeling en het doen van een valse aangifte op zijn geweten hebben.

De misdrijven zouden zijn gepleegd op de laatste dag van het wandelevenement. Die avond ontstond een vechtpartij bij het podium van de Matrixx onder de Waalbrug. Toen de politie wilde ingrijpen, keerden relschoppers zich tegen de agenten. Acht agenten raakten gewond toen zij werden bekogeld met stenen.

De bereden politie en enkele diensthonden moesten er aan te pas komen om de orde te herstellen. Ook de mobiele eenheid voerde charges uit om de relschoppers van het feestterrein te verjagen.

Al direct na de rellen kwamen er klachten bij de korpsleiding binnen over het ongerichte politiegeweld. Met name op het optreden van de hondenbegeleider was veel kritiek. De man zit sindsdien thuis.

De politie spoorde 27 relschoppers op. In juli vorig jaar seponeerde het OM echter alle zaken vanwege feitelijke onjuistheden in het procesverbaal. Omdat het OM opzet vermoedde, volgde er een nieuw onderzoek en werd de 25 jarige verdachte geschorst.

De oudste agent, de 44-jarige hondenbegeleider, gaf een klap aan een bezoeker. Toen deze aangifte deed van mishandeling, stelde Van D. dat hij eerst zelf geslagen was. De jongere agent bevestigde dat achteraf. Op video bleek hier echter niets van te zien te zijn.

 

Update 7 mei 2007:

Van D. kreeg een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk en mag vijf jaar geen ambt meer bekleden.

Het OM had een jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk gevraagd, en een ontzetting uit het ambt voor drie jaar.

Zijn 25-jarige collega B.K. moet ook de cel in. Hij kreeg een half jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk en mag zijn ambt tweeënhalf jaar niet meer uitoefenen. De aanklager had tegen hem 200 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook