vrijdag 31 oktober 2008

Godslastering geschrapt, oh nee, toch niet

De kamer heeft al enige tijd geleden gevraagd om het speciale artikel 147  over godslastering te schrappen uit het wetboek. Hirsch Ballin beloofde zich in de zaak te verdiepen. Vervolgens bleek uit een uitgelekte brief dat Hirsch Ballin eigenlijk de strafbaarheid van godslastering uit wilde breiden.

Nu wordt duidelijk hoe Ballin dit wil doen: aan de ene kant de kamer tevreden stellen maar aan de andere kant toch zijn gereformeerde wil doorzetten. Het kabinet bespreekt vrijdag een voorstel van minister Hirsch Ballin (CDA) van justitie.

Dit is wat het plan is: Het speciale artikel 147 over godslastering wordt uit het wetboek van strafrecht geschrapt. Dat betekent echter niet dat het 'uiten van smalende godslasteringen', zoals het misdrijf in het wetboek van strafrecht wordt omschreven, voortaan is toegestaan. Minister Hirsch Ballin wil dit namelijk onderbrengen in een ander artikel (artikel 137) uit het strafrecht. Dat artikel stelt straffen op beledigende uitlatingen over dan wel tegen een groep mensen op grond van hun ras, godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap.

De minister wil in dat artikel nu ook regelen dat de bescherming tegen het 'krenken van iemands religieuze gevoelens gelijk is aan de bescherming voor iemand wiens niet op religie gebaseerde levensovertuiging wordt beledigd'.

Op zulke uitlatingen over mensen staat een celstraf van maximaal één jaar. Zijn de uitlatingen gedaan aan het adres van de genoemde groepen, dan is de maximum celstraf zes maanden. Tegen deze vergrijpen hangt nog aan het aanzetten van andere mensen tot haat en discriminatie jegens de eerder genoemde groepen. Op dat misdrijf staat ook maximaal een jaar cel.

Op smalende godslastering staat nu maximaal drie maanden cel. Wat de strafmaat wordt als het niet meer als apart delict in het wetboek van strafrecht staat opgenomen maar elders wordt ondergebracht is nog niet bekend, maar het valt te verwachten dat dat dan analoog aan wat artikel 137 nu definieert, ook een jaar of zes maanden wordt.

Probleem is natuurlijk wel dat met de uitbreiding van dat artikel iedereen zich in zijn levensovertuiglijke gevoelens gekrenkt kan voelen.

Mag een atheist -geconfronteerd met grefo's aan de deur die hem hel en verdoemenis preken als hij zich niet bekeerd- nu ook een aanklacht indienen regen de missionarissen zodra dit nieuwe artikel 137 van kracht wordt?

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 30 oktober 2008

Agent geboeid met eigen handboeien | Dienstwapen gestolen

handcuffs60171 Het prestige van de politie in Amsterdam heeft weer een flinke deuk opgelopen. Werd vorige week bekend dat een agent was afgetuigd door 3 jongeren bij metro station Waterlooplein, vandaag (30 oktober) werd bekend dat vanmiddag een politieagent in het Erasmuspark in Amsterdam-West geboeid is met zijn eigen handboeien en van zijn dienstwapen beroofd

De agent was met een collega per auto afgekomen op een melding van een verdachte situatie in het park. De twee troffen twee mannen aan met een gestolen scooter. Een tweede politiewagen kwam ter plaatse toen een 22-jarige verdachte er vandoor ging.

Drie van de vier agenten zetten de achtervolging in en wisten hem verderop aan te houden. De andere verdachte zette ondertussen plotseling een vuurwapen tegen het hoofd van de in het park achtergebleven agent. Hij pakte het dienstwapen en de handboeien van de politieman af, en boeide de agent. Daarna maakte de verdachte zich uit de voeten.

De 32-jarige kon korte tijd later worden aangehouden toen hij een nabijgelegen coffeeshop verliet. Binnen trof de politie het gestolen dienstwapen en een ander vuurwapen aan. Ook werd daar een 20-jarige derde verdachte aangehouden.

Volgens de politie waren waren de eerste twee verdachten bekenden van de politie. De 22-jarige werd gezocht omdat hij niet was teruggekeerd van verlof uit een jeugdinrichting. De 32-jarige man werd gezocht voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en oplichting.

Toen de twee werden gearresteerd, bleken ze in het bezit van attributen die kunnen worden gebruikt bij overvallen. De scooter was eerder op donderdagochtend gestolen.

De twee verdachten worden morgen  voorgeleid. De 20-jarige man die in de coffeeshop is opgepakt, is na verhoor heengezonden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw door ex-vriend vermoord op Curaçao

Op de parkeerplaats bij de Golden Market in Punda zijn donderdagmiddag twee doden gevonden in een auto. Het gaat om een man en een vrouw. Er is sprake van een crime passionel; na een ruzie zou de man een pistool hebben getrokken in de auto waarin zij zaten.

De vrouw is Hiskia de Haas (26), zij was werkzaam bij het Bureau voor Toerisme aan de Pietermaai. De familie van de vrouw was rond 15.00 uur vanmiddag aanwezig bij de plaats delict. Zeer geëmotioneerd bekeken zij de auto waar de schietpartij plaatsvond. De man is de 41-jarige Randy Cloteda. Een bekende van Cloteda die graag anoniem wil blijven: “Randy runde samen met zijn broer een electra installatiebedrijf. Hij stond bekend als een hele rustige, betrouwbare man.”

Cloteda, de ex-vriend van De Haas, zei donderdagmiddag dat hij met haar wilde praten. Daarop is Hiskia bij hem in de auto gestapt. Toen heeft hij haar doodgeschoten, om daarna zichzelf van het leven te beroven. In totaal zijn er drie schoten gelost. De moord zou iets na tweeën gepleegd zijn. De zwarte Toyota Corolla en de lichamen zijn meegenomen voor onderzoek

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Moord en zelfmoord op Curacao

Op de parkeerplaats bij de Golden Market in Punda op Curacao zijn vanmiddag twee doden gevonden in een auto. Het gaat om een man en een vrouw. Er is sprake van een crime passionel; na een ruzie zou de man een pistool hebben getrokken in de auto waarin zij zaten.

De vrouw is de 26-jarige Hiskia de Haas, zij was werkzaam bij het Bureau voor Toerisme aan de Pietermaai. De familie van de vrouw was rond 15.00 uur vanmiddag aanwezig bij de plaats delict. Zeer geëmotioneerd bekeken zij de auto waar de schietpartij plaatsvond. De man is de 41-jarige Randy Cloteda. Een bekende van Cloteda die graag anoniem wil blijven: “Randy runde samen met zijn broer een electra installatiebedrijf. Hij stond bekend als een hele rustige, betrouwbare man.”

Cloteda, de ex-vriend van De Haas, zei donderdagmiddag dat hij met haar wilde praten. Daarop is Hiskia bij hem in de auto gestapt. Toen heeft hij haar doodgeschoten, om daarna zichzelf van het leven te beroven. In totaal zijn er drie schoten gelost. De moord zou iets na tweeën gepleegd zijn. De zwarte Toyota Corolla en de lichamen zijn meegenomen voor onderzoek.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

'Ex-rechercheur beschuldigt nationale recherche van corruptie'

Volgens Martin de B., een ex-rechercheur die zelf wordt verdacht van corruptie, is een groep politiemensen van de nationale recherche is corrupt en levert gevoelige informatie aan criminelen. Daardoor weten diverse criminele organisaties in ons land wat de politie over hen weet en hoe ze worden gevolgd.

De B. werkte de afgelopen twee jaar als politie-informant.
In die hoedanigheid constateerde hij dat ‘de corruptie in de nationale recherche uit de hand bleek te zijn gelopen’. Hij ontdekte de misstanden via een corrupte rechercheur bij deze recherchedienst. ,,Hij bleek een netwerk te hebben van mensen die informatie konden geven.’’ De B. spreekt over ‘meer dan vier mensen’, ‘met contacten naar douane en marechaussee’.

De nationale recherche doet onderzoek naar zware misdaad in ons land. Zo was ze betrokken bij het onderzoek naar Willem Holleeder.
Justitie zegt de beweringen heel serieus te nemen. ,,Als het waar is, willen we dat dolgraag weten. Maar dan hebben we meer informatie van hem nodig.’’ De B. is bereid al zijn kennis te openbaren, zegt zijn advocaat.

 

Zie ook: Friese ex-agent opent beerput

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 29 oktober 2008

8 en 10 jaar eis in zaak Fer Loontjens

In de zaak Fer Loontjens heeft het OM gisterochtend voor de rechtbank in Maastricht tien jaar cel geëist tegen hoofdverdachte Stephan P.(32) en Gennaro S. (33) wegens doodslag in vereniging. De advocaten P. Szymkowiak en Th. Hiddema hebben vandaag (29-10-2008) vrijspraak gevraagd voor P.  en medeverdachte G.S. (33). Het openbaar ministerie  verdenkt hem van doodslag op Loontjes tijdens een caféruzie op carnavalszondag.

De 32-jarige P. zei eerder dat hij op carnavalszondag in café 't Vlaegelke in Geleen weliswaar een barkruk omhoog heeft getild, maar hij ontkent dat hij Loontjens (47) hiermee heeft geraakt. Hij gaf wel toe dat hij Loontjens heeft geschopt. "Maar toen hij zich niet meer kon of wilde verweren ben ik weggegaan."
Volgens het OM deelde Gennaro S. tijdens de vechtpartij op carnavalszondag de eerste klap uit. S. ontkent dat hij als eerste heeft geslagen.

Volgens de advocaten ontbreekt ieder bewijs.
P. vertelde de rechtbank dat hij Loontjens één keer heeft geschopt en één keer met een barkruk heeft geslagen, maar dat hij hem daarmee niet heeft geraakt. Volgens advocaat Szymkowiak blijkt uit de bevindingen van de patholoog dat het slachtoffer niet is overleden aan een klap met de barkruk. Bovendien heeft geen enkele getuige P. zien slaan. Loontjens is waarschijnlijk door een slag tegen het hoofd overleden.

Twee andere verdachten, Rick D. (22) en Barry H. (26), hoorden -eveneens wegen doodslag in vereniging- acht jaar tegen zich eisen. D. heeft erkend enkele malen te hebben geschopt en geslagen; H. ontkent elke betrokkenheid. Hij verkoos tijdens het requisitoir in zijn zaak een verblijf in het cellencomplex van de rechtbank boven aanwezigheid in de zittingzaal. Tegen Paul S. (22) en Antony P. (26) eiste het openbaar ministerie twee jaar wegens openlijke geweldpleging: hoewel er geen bewijs is voor de stelling dat zij zelf geweld hebben toegepast, maakten zij volgens het OM wel deel uit van de groep en distantieerden zij zich ook niet van het geweld. Zoals eerder aangekondigd vroeg het OM vrijspraak voor Douglas C. (42): in zijn geval is er, aldus het OM, geen bewijs dat hij deel uitmaakte van de groep.

Bij de vechtpartij op 3 februari raakte Fer Loontjens dusdanig gewond, dat hij twee weken later overleed. De 47-jarige Gelener overleed aan een bloeding in de hersenen. Ook had hij tal van breuken.
Aanleiding voor de ruzie was onenigheid bij twee gokkasten. Loontjens zou uit balorigheid twee keer op de gokkast naast hem hebben geslagen, waarop een van de verdachten aan het spelen was. Die was daar niet van gediend.
Loontjens werd daarop door Gennaro S. (33) hardhandig de kroeg uitgezet. Het slachtoffer keerde echter terug en viel S. aan. Wat volgde was een geweldsexplosie van hooguit twintig seconden, waarin Loontjens door meerdere mannen werd geslagen en geschopt, ook toen hij al bewusteloos op de grond lag. De verdachten sloegen na de vechtpartij op de vlucht, maar werden op basis van getuigenverklaringen opgepakt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachten in Veenendaalse moordzaak aangehouden in Roemenië

De politie heeft in Roemenië drie mannen aangehouden die te maken hebben met de dood van een 67-jarige man in Veenendaal.

Eind maart werd het levenloze lichaam van de man aangetroffen in zijn woning aan de Parallelweg in Veenendaal. De man werd gevonden door iemand van de thuiszorg die de 99-jarige moeder van het slachtoffer wilde bezoeken.

De hoogbejaarde vrouw, die samen met haar zoon in het huis woonde, bleef ongedeerd. De politie ging ervan uit dat de man is omgekomen tijdens een overval op het huis.

Uit onderzoek van de politie bleek dat de mogelijk verdachten Roemenen zijn. Rechercheurs van de politie Utrecht reisden af naar Roemenië en werkten met de plaatselijke politie aan de zaak.

In juli werd een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden en afgelopen dagen werden nog eens twee Roemenen aanhouden van 19 en 30 jaar. Met de aanhouding van deze mannen denkt de politie de belangrijkste verdachten in deze zaak te hebben aangehouden.

Er bestaat mogelijk verband met een aanval op een andere man thuis, ook door 3 vermoedelijke Roemenen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

'Ik ga die body wegmaken'

Uit informatie van Aimed Ayubi, verslaggever te Bonaire lijkt naar voren te komen dat Marlies van der Kouwe tijdens de worsteling met haar hoofd tegen een steen is gekomen en toen bewusteloos is geraakt. Ryan Pieters heeft daarop het lichaam verborgen en heeft bij het benzinestation waar zijn broer werkt een jerrycan benzine gokocht.

Zijn vriend Siegmar Marchena (alias Kucho), die tegen Ryan op zou kijken, heeft hem toen beloofd de sporen op te ruimen. Hij heeft toen eerst haar spullen verbrand en daarna getracht het lichaam van Marlies te verbranden.

Kucho kwam in beeld omdat de politie middels een ingehuurd beveiligingsbedrijf Ryan Pieters een mobile telefoon in handen speelde: Een vrouwelijke bewaarder wekte zijn vertrouwen en zei dat hij haar GSM wel mocht lenen. Denkende dat hij veilig was, belde Ryan met 3 personen: zijn moeder, zijn achternicht Rayen Trinidat en deze Kucho. Het beveiligingsbedrijf was ingehuurd om Ryan te bewaken toen hij op het politiebureau in Rincon gevangen zat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 27 oktober 2008

Advocaat van der Biezen niet langer verdacht

De Bossche advocaat Arthur van der Biezen is niet langer verdachte in het onderzoek naar de heling van vijf schilderijen die in 2002 uit het Frans Hals Museum werden gestolen. De officier van justitie heeft de zaak tegen hem geseponeerd, liet het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch vandaag (27-10-2008) weten.

Justitie verdacht de advocaat van verwijtbare betrokkenheid bij de heling. Het onderzoek naar de belastende en ontlastende gegevens heeft tot de conclusie geleid dat de verdenking die was ontstaan niet meer aanwezig is, aldus een woordvoerster van het OM.

Het terugkrijgen van de schilderijen was trouwens een ongelooflijk domme actie van de politie, waarbij ze acht ton aan losgeld domweg zijn kwijtgeraakt. Het geld is weliswaar genummerd, maar dat zegt niks: paar jaar bewaren en er kraait geen haan meer naar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis vervolging Joris Demmink afgewezen

Het gerechtshof in Den Haag heeft een verzoek om topambtenaar Joris Demmink van het ministerie van Justitie te vervolgen, afgewezen. Dat heeft een persraadsheer van het hof maandag gezegd.

De tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin eiste bij het gerechtshof dat het Openbaar Ministerie Demmink voor de strafrechter zou brengen. Volgens de Koerd heeft de ambtenaar zich namelijk schuldig gemaakt aan kindermisbruik.

Baybasin zit in Nederland een levenslange straf uit wegens moord, uitlokking van moord, gijzeling, drugsproductie en deelname aan een criminele organisatie. Hij meent dat tegen hem een nepproces met afgeluisterde gesprekken in elkaar is gezet om hem de mond te snoeren over de vermeende pedofiele gedragingen van de topambtenaar. Die zou seks hebben gehad met meerdere minderjarige jongens in Turkije.

Het OM besloot eerder na een oriënterend onderzoek de topman van justitie niet te vervolgen, omdat daar „geen enkele grond” voor was. Vervolgens is oud-recherchechef Klaas Langendoen in opdracht van de advocaat van Baybasin, Adèle van der Plas, onderzoek naar de zaak gaan doen. Daarin is nieuw bewijsmateriaal naar boven gekomen, dat volgens de raadsvrouw „zeer belastend” voor de topambtenaar is.

Langendoen reisde naar Turkije af en heeft een verklaring van een van de politiemannen gekregen, die de topambtenaar tijdens een bezoek aan Turkije heeft beveiligd. Deze beveiliger bevestigt dat de justitieman een jongetje van ongeveer 14 jaar onder 'straatkinderen' voor de topambtenaar heeft geregeld. De jongen vertelde na afloop dat hij seks met de Nederlandse ambtenaar had gehad.

Ook is er een verklaring op videoband van het toenmalige slachtoffer zelf, die vertelt dat hij seks met de Nederlandse overheidsdienaar had. Zowel de beveiliger als de persoon die zegt te zijn misbruikt, herkenden de ambtenaar op een foto, aldus Langendoen.

Het hof wees het verzoek af, omdat het te ruim was geformuleerd en onvoldoende concreet werd gemaakt, aldus de persraadsheer. Ook vindt het gerechtshof in Den Haag dat de eis onterecht is gedaan, omdat er nooit officieel aangifte is gedaan.

Deze laatste opmerking lijkt in contrast te staan met de mededeling van advocaat Adèle van der Plas vandaag (27-10-2008) dat het vermeende Turkse zedenslachtoffer van de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie, Mustafa Y., aangifte tegen de ambtenaar heeft gedaan van verkrachting en seksueel misbruik. Dat meldde advocaat Adèle van der Plas maandag.

Het Openbaar Ministerie zegt een aangifte binnen te hebben gehad, maar kan daar verder inhoudelijk nog geen reactie op geven. Het gerechtshof in Den Haag heeft onlangs een verzoek om de topambtenaar van het ministerie van Justitie te vervolgen, afgewezen. De tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin eiste bij het gerechtshof dat het Openbaar Ministerie (OM) de justitieman voor de strafrechter zou brengen. Volgens de Koerd heeft de ambtenaar zich namelijk schuldig gemaakt aan kindermisbruik.

Ook is er een verklaring op videoband van het toenmalige slachtoffer zelf, die vertelt dat hij seks met de Nederlandse overheidsdienaar had. Zowel de beveiliger als de persoon die zegt te zijn misbruikt, herkenden de ambtenaar op een foto, aldus Langendoen.

Of Demmink schuldig is weet ik niet maar justitie doet er wel alles aan om niet tot vervolging of zelfs maar onderzoek over te willen gaan. Bij een ieder ander zou de mogelijke verdachte op een politiebureau al stevig aan de tand zijn gevoeld.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tot 14,5 jaar voor moord op Thomas van der Bijl

De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag (27-10-2008) de moordenaar van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl, Dwight Saro, veroordeeld tot 14,5 jaar gevangenisstraf. De 28-jarige Saro schoot Van der Bijl op 20 april 2006 in zijn café in Amsterdam-West met zeven kogels dood. Hij heeft bekend

Saro en zijn medeverdachten konden in de maanden na de moord worden aangehouden. Saro legde een bekennende verklaring af en wees bovendien zijn opdrachtgever aan. Van der Bijl was (anonieme) getuige in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Het Openbaar Ministerie (OM) had zestien jaar tegen Saro geëist.
Op zichzelf vond de rechtbank die straf passend, maar omdat de beide verdachten onwenselijk lang op hun proces hebben moeten wachten, kregen zij anderhalf jaar minder.

Dwight Saro en Remy Habes zouden de opdracht tot de liquidatie hebben gekregen van Fred Ros Hij staat volgend jaar terecht in het grote liquidatieproces 'Passage'.

Volgens Saro is hij ernstig door Ross onder druk gezet en bedreigd - als hij de moordopdracht niet zou uitvoeren, zouden hij en zijn familie zelf worden geliquideerd.

Volgens de rechtbank is de druk dan misschien groot geweest, Saro is er niet voor teruggedeinsd Van der Bijl volgens door Ros gegeven instructies dood te schieten. Bovendien probeerde hij bij herhaling de hem in het vooruitzicht gestelde beloning van 60.000 euro te innen. Saro en Habes hebben uiteindelijk geen cent gekregen.

Twee mannen die de opdracht voor de huurmoord hadden gekregen, de 48-jarige Nico Haaker en de 30-jarige Alex de Boer, haakten in de voorbereidingsfase af.
Zij hebben samen met Saro en Habes terechtgestaan. De Boer heeft uitvoerige verklaringen afgelegd, ook over de opdrachtgevers, en is opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma.

De rechtbank veroordeelde De Boer tot 4,5 jaar, na een eis van vijf jaar. Nico Haaker kreeg een jaar en 109 dagen opgelegd, na een eis van drie jaar. De rechtbank sprak hem op onderdelen vrij, maar veroordeelde hem onder meer voor het voorbereiden van de moord.

Update 2 November 2009: OM eist 16 jaar in hoger beroep tegen Saro en Habes

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 25 oktober 2008

Seksslavin legt mensenhandel bloot

Een tot prostitutie gedwongen vrouw, die in februari in het centrum van Rotterdam uit een huis vluchtte, heeft ervoor gezorgd dat deze week vier mensenhandelaren zijn opgepakt.

Drie van hen worden verantwoordelijk gehouden voor het opzetten van een prostitutienetwerk dat vrouwen liet werken in hotels langs de Nederlandse snelwegen.

Na haar vlucht uit het huis deed de vrouw aangifte bij de politie. Op basis van haar informatie troffen agenten later drie nog drie misbruikte vrouwen aan in een Rotterdams hotel. Het politieonderzoek leidde uiteindelijk tot de arrestatie, afgelopen dinsdag, van een 30-jarige man uit Nieuw Vennep, een 49-jarige vrouw en een 41-jarige man uit Zelhem.

Volgens de politie is het drietal verantwoordelijk voor een prostitutienetwerk dat vooral Tsjechische vrouwen onder valse voorwendselen naar Nederland haalde. Vier vrouwen verklaarden dat zij werden gedwongen als seksslavinnen te werken. Hun diensten werden aangeboden via internet .
Gelijktijdig met de aanhouding van de drie verdachten werd bij huiszoeking in Den Haag een 35-jarige man aangehouden. De man werd gezocht door de Franse politie omdat hij nog een gevangenisstraf van vier jaar had openstaan voor mensenhandel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachten overval vrij door blunder OM

jimmy_woo_011De twee hoofdverdachten van een gewapende overval op de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo in november 2006 komen vrij, omdat justitie het originele dossier van de strafzaak is kwijtgeraakt.

De rechtbank veroordeelde de twee mannen van 28 en 31 jaar eerder tot vier en vijf jaar cel. Nu het OM in aanloop naar het hoger beroep het dossier is kwijtgeraakt, komen de twee op vrije voeten. Het gerechtshof verklaarde het OM niet-ontvankelijk in de zaak.

Hoe het dossier kon verdwijnen, kon de woordvoerster nog niet zeggen. "Dat zijn we aan het uitzoeken. We zitten in een oud gebouw met ruimtegebrek, en de dossiers worden enorm veel verplaatst. We trekken het ons bijzonder aan. Zoiets mag niet gebeuren, maar het is wel gebeurd." De betrokken partijen in de zaak beschikken wel over kopieën en een digitale versie van het strafdossier, maar volgens de wet moeten strafzaken aan de hand van het originele dossier worden gevoerd.

Het OM deed daarom zelf bij de rechter het verzoek om niet-ontvankelijk te worden verklaard. Omdat de verdachten maar één keer voor hetzelfde feit kunnen worden berecht, ontlopen ze definitief hun eventuele straf. Volgens het OM is er geen mogelijkheid meer de twee nog voor de overval te vervolgen.

Bij de overval op de club in de Korte Leidsdwarsstraat drongen twee gewapende mannen de zaak binnen vlak na sluitingstijd. Ze bonden zeven aanwezige personeelsleden vast en gijzelden hen onder bedreiging van een vuurwapen.

Een persoon raakte gewond door een klap op het hoofd met het pistool. De overvallers gingen er vandoor met ruim 15.000 euro en enkele waardevolle bezittingen van het personeel.

Afgezien van het feit dat het voor de slachtoffers van de overval een hard gelag moet zijn. Eén verdachte de 31 jarige M.R. bekend, maar de andere de 28-jarige C.M -volgens justitie de leider- heeft zijn betrokkenheid altijd ontkent.

Het blijft al met al opnieuw een zeer slechte beurt voor justitie. Hoe een en ander heeft kunnen gebeuren zal wel altijd een mysterie blijven. Misschien is er betaald om het dossier te laten verdwijnen, misschien is C.M werkelijk onschuldig. We zullen het nooit weten. Al met al lijkt de schadevergoeding meer op te gaan leveren dan de hele overval.

De zaak heeft geen effect op de straffen van de 26 jarige A el G en een andere ex medewerker van Jimmy Woo. El G. bekende de bedenker van het plan te zijn en had de deur open laten staan. Bij de andere medwerker werd een vuurwapen aangetroffen maar hij kon niet met de overval in verband worden gebracht.


Update 18 November 2007:
De hoofdaanklager van het ressortsparket van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam stapt op omdat zijn team het dossier in de zaak-Jimmy Woo is kwijtgeraakt. De OM-afdeling die hoger-beroepszaken behandelt, liet dinsdag weten dat hoofdadvocaat-generaal P. van Kesteren zijn ‘verantwoordelijkheid neemt’ en het onderzoek naar het kwijtraken niet afwacht.

Betekent dat dat van Kesteren duimendraaiend thuis gaat zitten van een bijstandsuitkering? Nee, hij gaat 'elders' binnen het OM aan de slag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Malika Karoum possibly extradited? There we go again!

For our International readers:
According to dutch weekly Nieuwe Revu, Malika Karoum might be extradited by Dubai. Again alleged money-laundering and racketteering is mentioned though currently it seem that these allegations solely come from the phantasy of self-proclaimed kid-hunter Jacques Smits and Malika's ex-husband Mohammed Boulnouar.
The sole interest of the justice department in Malika is in connection with a child custody case between her and her ex-husband.
This ex-husband supposedly was threathened again by an unknown assailant with a gun and silencer. Boulnouar -again supposedly- just barely managed to escape into snackbar Samar on the Amsterdam Bos-en Lommerweg. Indeed, at this snackbar he was seen coming in screamingly but no one say the assaillant. The police is looking for witnesses. Most likely there was no shooting and if I may add, most likely there was no assaillant.

Malika's ex-husband Mohamed Boulnouar has filed complaints against Malika several times before. These included intimidation, arsony and battery, though his attackers only once -supposedly- indicated 'they had a message from Malika'.
In May the court awarded custody to Boulnouar, but Malika is fiercely resisting. Her lawyer has requested revision of the May 2008 verdict. That case will serve December 1.

NOTE!
The allegations against Malika are not true, they are coming from Jacques Smits, liar and psychopahth extraordinaire, because of a child custody battle
Boulnouar's lawyer, Emma Swart, wants to 'raise hell' at the DA's office to ensure that Malika attends in person, she tells Nieuwe Revu. "It cannot be that the child that is formally awarded to her father, remains in Dubai". [In hindsight this was rather ironic as it was Boulnouar who did not show up in court on dec 1 as he was on the run from the police]
That ofcourse is a nonsense statement of Ms Swart. Malika can choose to appear in person and that has nothing to do with the whereabouts of her child and on top of that Malika has the right to be represented -at proxy- by legal council.
Good Luck Malika

Update 31 Okt 2008
Rumours that Malika Karoum was arrested in Dubai were spread on the internet: Again the source of this untrue gossip was Jacques Smits.
Her ex -Boulnouar- claims to have been robbed in his travelagency supposedly by criminals sent by Malika. The money from 400 clients supposedly was stolen.
Supposedly Malika was fired by her boss Tarek Kandil of Define Properties in Dubai, probably because all the negative attention drawn to her by Jacques Smits.
Apparently she was not fired, but only suspended pending her clearance of the accusations.
Dutch Crime reporter vd Heuvel confirmed that she is not 'wanted' by police in the Netherlands. Again, it all seems false accusations to undermine her position in a custody case.


free counters

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Malika K. mogelijk uitgeleverd? Daar gaan we weer

English translation
Alle artikelen over Malika
Volgens Nieuwe Revu wordt Malika Karoum mogelijk uitgeleverd door Dubai. Ook hier duikt als reden weer op haar vermeende witwas en Mafia praktijken terwijl het vooralsnog alleen maar lijkt te zijn ontsproten aan de fantasie van Kid hunter Jaques Smits en Malika's ex-man Mohammed Boulnouar.

De enige interesse die justitie in Malika Karoum heeft is in verband met een voogdijzaak tussen Malika en haar ex-man.
Deze ex-man zou afgelopen maandag opnieuw zijn bedreigd door een onbekende persoon die een pistool met geluiddemper trok. Hij kon nog net vluchten naar snackbar Samar aan de Amsterdamse Bos en Lommerweg. Daar hebben ze hem inderdaad gillend naar binnen zien komen, maar zijn belager is niet gezien. De politie is op zoek naar getuigen. Vermoedelijk is er niet geschoten. Ik zou er zelfs aan toe willen voegen: "vermoedelijk was er zelfs geen bedreiger".

De ex van K. heeft al diverse malen eerder aangifte gedaan tegen Malika wegens bedreiging, brandstichting en mishandeling, hoewel zijn belagers slechts in één geval aangegeven zouden hebben dat ze “een boodschap van Malika” voor hem hadden.

NB.
Alle verdachtmakingen tegenover Malika Karoum zijn niet waar, ze berusten op een haat campagne van Jacques Smits in het kader van een voogdijstrijd

NOTE!
The allegations against Malika are not true, they are coming from Jacques Smits, liar and psychopahth extraordinaire, because of a child custody battle
De rechtbank in Amsterdam wees in mei het voogdijschap toe aan haar ex-man, maar Malika verzet zich daar hevig tegen. Haar advocate heeft verzocht om een herziening van het vonnis van mei 2008. Die rechtszaak vindt plaats op 1 december.

Advocate Emma Swart, de raadsvrouw van Boulnouar, wil bij het OM “flink wat stampij maken om ervoor te zorgen dat Malika zelf aanwezig is”, zo vertelt zij Revu. “Het kan niet zo zijn dat het kind dat formeel aan haar man is toegewezen in Dubai blijft.”

Dat is natuurlijk een onzin statement van Mr. Swart. Malika kan verschijnen en haar kind in Dubai achterlaten en bovendien heeft Malika het recht zich te laten representeren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Oldenzaalse lerares vermoord in eigen woning

diane winkel Vanavond heeft de politie tekenlerares Diana Winkel (47) (foto) dood aangetroffen in haar woning aan de Hengelose straat. Een familielid van Diane kwam vrijdagavond 24 oktober aan het politiebureau in Oldenzaal. Het familielid maakte zich ongerust omdat ze geen contact kon krijgen met haar. De politie is samen met het familielid naar de woning gegaan en troffen daar het levenloze lichaam aan. Gelet op de aangetroffen situatie gaat de politie uit van een misdrijf
Update Uit sectie bleek dat Diana door een misdrijf om het leven was gekomen. Haar ex-vriend, een uit Burkina Fasso afkomstige ‘asielzoeker’ wordt gezocht. Diana had aangegeven dat ze door de man serieus bedreigd werd na het uitmaken van de relatie.
Een interview met Diana uit februari 2008
Voor meer info en meningen zie: “Waarom moest Diana dood

Update 27 oktober 2009: Een verdachte -een buurman- is gearresteerd.
Update 3 december 2009: Verdachte Grard B is bij gebrek aan bewijs weer vrijgelaten.
Update 11 juni 2009: Gerard B. geldt niet langer als verdachte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 24 oktober 2008

Zelfmoordpoging 2e verdachte zaak Marlies

Alle artikelen over Marlies

marlies-Foto-tas Siegmar Marchena, de tweede verdachte in de zaak rondom de dood van Marlies van der Kouwe heeft geprobeerd zich in zijn cel van het leven te beroven. Hij heeft geprobeerd zich op te hangen maar dit werd bijtijds ontdekt en hij werd losgesneden. Siegmar heeft gedeeltelijk bekend dat hij geholpen heeft bij het opruimen van sporen na de dood van Marlies. Zo zou hij ondermeer kleding en haar tas hebben verbrand.

Met de nu bevestigde bekentenis van hoofdverdachte Ryan Pieters is de zaak nog niet rond. De politie gelooft zijn verhaal van een uit de hand gelopen tasjesroof namelijk niet helemaal, maar gaat nog steeds uit van een ernstig zedenmisdrijf. In dit opzicht is de getuigenis van Siegmar erg belangrijk. Ryan's verleden van 2 verkrachtingen en vrijheidsberovingen speelt hierbij zeker een rol.

In het Nederlands rechtsstelsel zou iemand als Ryan waarschijnlijk TBS hebben gehad. Op de Antillen bestaat dat systeem niet.

Het lichaam van Marlies is afgelopen woensdag (eergisteren) naar Nederland gevlogen waar het door het NFI verder onderzocht zal worden. Hierbij zal ook zeker gelet worden op sporen van een zedenmisdrijf.

Op Bonaire gaan inmiddels geruchten dat verschillende delen van Marlies' stoffelijke resten verspreid over het eiland zijn gevonden. Of dit waar is en of het dan met opzet is gedaan of -hoe luguber ook- het gevolg van wilde honden in de buurt, is niet bekend.

marlies-herdenking Gisteren is op Bonaire een herdenkingsbijeenkomst voor Marlies gehouden. Vele eilandbewoners maar ook hoogwaardigheidsbekleders kwamen naar de bijeenkomst waar onder andere Marlies moeder en haar zusje Nienke (video) spraken. De tocht eindigde bij het Water en Energie bedrijf aan de Kaya Gobernador N Debrot, waar Marlies van haar fiets werd gesleurd.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

De Braziliaanse kinderpornozaak | De Leugen regeert

De zgn. 'Braziliaanse kinderporno'-zaak heeft nogal wat stof doen opwaaien. Twee Nederlandse kinderpornohandelaren zouden na aanhouding en veroordeling in Brazilië ontsnapt zijn met behulp van noodpaspoorten verstrekt door de Nederlandse ambassadeur die als gevolg daarvan zelfs 'persona non grata' werd in Brazilië.

Uit onderstaande brief van Mr. Teurlings, de advocaat van Jerry K. en Johan T. aan minister Hirsch Ballin van justitie, blijkt evenwel een andere strekking. Het lijkt er meer op dat de Nederlandse pers met zucht naar sensatie de feiten totaal verkeerd heeft weergegeven.

Tijd voor eerherstel? Op 25 oktober 2008 besteedt EénVandaag aandacht aan de zaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 23 oktober 2008

Bekentenis Ryan Pieters bevestigd

Officier van justitie David van Delft heeft vanmiddag (lokale tijd) op Bonaire erkend dat Ryan Pieters, de hoofdverdachte in de moordzaak Marlies van der Kouwe, een bekentenis heeft afgelegd.

Tegelijkertijd vroeg hij de pers geduld omdat het onderzoek nog in volle gang is. "We zijn nog niet zo ver. Zorgvuldig en planmatig onderzoek kost nu enmaal tijd. Ik vraag u: laat het Openbaar Ministerie en recherche hun werk afmaken.''

Mr. David van Delft gaf ook aan dat hij weet op welk moment Marlies is overleden, dat hij het graag zou vertellen, vooral met het oog op de familie, maar dat dat onderzoektechnisch gezien niet kan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politie stuurt mishandelde vrouw weg.

Een 34-jarige vrouw die in de wijk Oosterwei in Gouda door een Marokkaanse jongen met een dartpijl werd bestookt, is door de politie weggestuurd toen zij aangifte kwam doen. De jongen gooide de dartpijl naar het gezicht van de vrouw. De pijl kwam net onder haar oog terecht kwam.

Woensdagmiddag 22 oktober was de vrouw folders in de wijk aan het bezorgen. Net toen ze bukte gooide een jongen van ongeveer elf jaar een dartpijl naar haar oog. "Ik was helemaal in paniek", aldus de vrouw. Toen ze diezelfde middag naar het politiebureau ging om aangifte te doen vertelde de politie haar doodleuk dat ze zaterdagmorgen om half tien terug kon komen.

Toen de buren van het slachtoffer lucht kregen van de reactie van de politie werden ze woest. Ze eisten van dat de aangifte zo snel mogelijk werd opgenomen. Uiteindelijk is de politie die avond nog bij de vrouw thuis geweest om de aangifte op te nemen, meldt politiewoordvoerder Chris van Egmond. Volgens Van Egmond is er nog geen dader aangehouden en is de zaak nog in onderzoek.

Het slachtoffer zegt dat ze zich sinds het incident niet langer veilig voelt op straat. "Als in onze hond uitlaat, wordt ik uitgescholden en als we de politie bellen, zeggen ze dat ze niets kunnen doen omdat die knapen nog geen twaalf jaar oud zijn. Ze gooien eieren, tomaten en stenen tegen onze ruiten en lopen over auto's."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

8 jaar voor moord op verloofde

Hanneke H. (40), haar zoon Matthew H.(19) en een vriend, Pim J. (22) uit Rotterdam zijn donderdag door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor de moord op de illegale Albanees Gino Ndreca (39). Eerder werden zij veroordeeld tot straffen van twaalf en vijftien jaar. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden twaalf jaar cel tegen het drietal geëist.

Het hof acht bewezen dat Hanneke H., de verloofde van het slachtoffer, haar zoon en een vriend van hem de man in mei 2006 hebben doodgeschoten. De zoon schoot de Albanees in een auto door zijn hoofd. Zijn moeder en zijn vriend zaten ook in de auto. Het hof oordeelde tevens bewezen dat de zoon en zijn vriend het lichaam in de kofferbak hebben gelegd en de auto hebben gedumpt in de Rijnhaven in Rotterdam. Het lichaam werd twee weken later bij een duikoefening van de brandweer op de bodem gevonden.

Bij de strafbepaling heeft het hof er onder meer rekening mee gehouden dat de daders niet eerder veroordeeld zijn en dat het slachtoffer geweld heeft gebruikt tegen de moeder. Ook de jeugdige leeftijd van de zoon en zijn vriend werd in aanmerking genomen. Het hof verwierp het verweer van de advocaten dat er geen sprake zou zijn van voorbedachten rade.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Acht jaar in hoger beroep voor auto moord

Het gerechtshof ’s-Gravenhage heeft op 23 oktober 2008 bewezen verklaard dat een vrouw (40), haar zoon Marthy (20) en Pim een vriend (22) van de zoon in 2006 de Albanese partner Gino (39) van de vrouw hebben vermoord. De zoon schoot tijdens een autorit met het slachtoffer en zijn mededaders de partner van zijn moeder met een pistool door het hoofd tengevolge waarvan deze is overleden.

Het hof achtte eveneens bewezen dat de zoon en zijn vriend het lichaam van het slachtoffer na de moord in de kofferbak van dezelfde auto legden om de auto vervolgens in de Rijnhaven in Rotterdam te deponeren. Het lichaam werd twee weken later bij een duikoefening van de brandweer op de bodem gevonden.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde het drietal tot een gevangenisstraf van 8 jaar. De rechtbank veroordeelde de moeder eerder tot 15 jaar gevangenisstraf en de zoon en zijn vriend tot 12 jaar gevangenisstraf.

Het hof nam bij de strafbepaling in aanmerking dat de daders niet eerder veroordeeld zijn, het slachtoffer geweld jegens de moeder gebruikte met letsel tot gevolg en de jeugdige leeftijd van de zoon en zijn vriend. De zoon en de vriend waren op het moment van de moord respectievelijk 18 en 19 jaar.

Het verweer van de advocaten dat er geen sprake zou zijn van ‘voorbedachte rade’ heeft het gerechtshof verworpen. Voor het hof stond vast dat de daders voldoende tijd hadden om zich te beraden op het te nemen of voorgenomen besluit en de gevolgen en betekenis hiervan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kenneth M vrijgelaten in zaak Marlies

vindplaatsmarlies2 Kenneth M, de laatst gearresteerde verdachte in de zaak Marlies van der Kouwe is gisteren (22-10-2008) op Bonaire vrijgelaten.

Politiewoordvoerder Lopez heeft dat woensdag op de Bonairiaanse televisie bevestigd.

M. werd maandag gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van Marlies van der Kouwe. De politie deed huiszoekingen bij M. en zijn vriendin en zou onder meer kleding in beslag hebben genomen.

Twee verdachten zitten nog in voorarrest. Ryan Pieters zit in de gevangenis op Curacao, Siegmar Marchena op Bonaire. Ryan heeft volgens zijn moeder bekend dat hij Marlies heeft gewurgd. Wat de rol van Siegmar is, is nog onduidelijk. Eerder werd hij verdacht van hulp bij het dumpen van het lichaam van Marlies. Ryan zou nu echter (volgens zijn moeder) hebben gezegd dat hij alles alleen heeft gedaan. Ook gaf zij aan dat het nichtje van Ryan iets geweten heeft.

De politie heeft de gisteren bekend geworden bekentenis van Ryan Pieters nog altijd niet bevestigd. Het wordt hiermee toch wel een hele vreemde zaak. In een zaak als deze zou je verwachten dat de politie graag met de primeur had willen komen. Nu heeft de moeder dat gedaan. Dat geeft reden tot speculatie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 22 oktober 2008

Ryan Pieters bekent wurgen Marlies van der Kouwe?

Ryan Pieters heeft bekend dat hij Marlies van der Kouwe op Bonaire heeft gewurgd. Dat heeft zijn moeder vandaag 22-10-2008 tegen de pers gezegd.

De 24-jarige Pieters zou de tas van Van der Kouwe hebben willen stelen. Toen hij met het slachtoffer in een worsteling belandde en zij hem bij de keel greep, wurgde hij haar.

De moeder van Ryan sprak dinsdag met haar zoon. Hij zou gezegd hebben dat hij Van der Kouwe wurgde op de plek waar hij haar van de fiets trok.

Daarna heeft hij haar lichaam met een brommer vervoerd naar de plek waar het eind vorige week werd gevonden. Volgens de moeder heeft Ryan spijt van wat er is gebeurd. Hoewel Ryan in totale beperkingen zit, was zijn moeder kort bij hem toegelaten uit 'humanitaire overwegingen.'

De 24-jarige apothekersassistente verdween in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 september. Op weg naar huis werd ze van haar fiets getrokken. P. werd bijna een week later gearresteerd. Er zitten nog meer mensen vast in deze zaak.

Een zeer tragische zaak. Omgebracht om een tas. Ik kan me voorstellen dat Pieters 'spijt' heeft, maar ja, spijt komt na de zonde. Het zal mogelijk de gevangenisstraf zijn die hem spijt bezorgd.

Het blijft maar de vraag of dit verhaal volledig is. Het is natuurlijk vreemd om na een beroving met het slachtoffer te gaan rijden en waarom was haar hoofd gescheiden van haar romp?

Daarbij is het verhaal ook niet bevestigd dor de politie. Als Pieters dinsdag al bekend heeft, ligt het in de lijn der verwachting dat de politie met deze primeur naar buiten had willen komen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Beter 3 kinderen verkrachten dan een paard?

Van de rechtbank in Leeuwarden mag de 24-jarige ontuchtpleger Michel B. uit Heerenveen niet elektronisch worden gevolgd via gps (global positioning system).

Eerder hadden het Openbaar Ministerie (OM) en de reclassering hier uitdrukkelijk bij de rechtbank om gevraagd. Wel kreeg Michel B. een jaar cel voor het seksueel binnendringen bij drie minderjarige meisjes en tbs met voorwaarden.

Volgens het OM en de reclassering is het elektronisch volgen van de man nodig omdat de kans dat hij zich opnieuw aan jonge meisjes vergrijpt, extreem groot is.

De meisjes die destijds dertien en vijftien jaar oud waren, zijn door Michel B. twee jaar lang misbruikt. Hij heeft toegegeven seks te hebben gehad met de meisjes, maar sprak zelf van relaties in plaats van misbruik.

B. zegt dat hij zich emotioneel nog maar twaalf jaar oud voelt en dat hij daardoor niet in gaten had dat hij verkeerd bezig was.

Deskundigen zeggen dat de ontuchtpleger last heeft van een "onverwerkt misbruikverleden'' en een asociale persoonlijkheidsstoornis.

Of 1 jaar cel voor het 2 jaar lang verkrachten van 3 jonge meisjes teveel of te weinig is, laat ik even in het midden, maar het staat in schril contrast met de 3 jaar cel (waarvan 1 jaar voorwaardelijk) en TBS die gisteren in Amsterdamse rechtbank werd geeist tegen Jody van G. voor............. het neuken van een paard.

Jody werd in een manege in Doorwerth half naakt betrapt in november 2006 terwijl hij een paard aan het 'bestijgen' was. Toegegeven, hij stelde zich ook agressief op tegen de stalknecht die hem betrapte. Jody zit al 2 jaar in voorarrest, sowieso langer dus dan Michel B.'s opgelegde straf (1 jaar is in praktijk 10 maanden).

Welkom in de wondere wereld van het Nederlands recht

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Besluit wraking zaak-Holleeder

De wrakingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag (22-10) beslist dat betreffende één van de raadsheren (rechters bij het Hof van beroep) die zich nu over het hoger beroep in de zaak-Holleeder buigen, het wrakingsverzoek van Holleeder wordt gehonoreerd. Eén rechter wordt dus vervangen, de andere mogen aanblijven en met een reserve rechter het proces blijven voeren.

De advocaten van Holleeder, Stijn Franken en Jan-Hein Kuijpers, hebben gevraagd om alle rechters van de zaak te halen. Inhoudelijk wilden ze hun zogenoemde wrakingsverzoek niet toelichten. Het verzoek is echter meest waarschijnlijk gebaseerd op het feit dat de voorzitter van de betrokken strafkamer, J. Chorus, in het verleden heeft geoordeeld over een zakelijk geschil tussen de vorig jaar overleden getuige in deze zaak Bram Zeegers en de nabestaanden van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Het hof in Amsterdam is in augustus begonnen met de hogerberoeps zaak. Toen liet voorzitter Chorus tijdens een zogeheten regiezitting* al weten dat hij zich in het verleden heeft gebogen over de civiele zaak tussen Zeegers en de erven Endstra.

Een ander lid van het hof is een ver familielid van een andere, belangrijke getuige in de zaak-Holleeder. Het hof zelf zag ondanks deze omstandigheden geen noodzaak om terug te treden.

De raadsheren menen het proces met de benodigde onbevangenheid en onafhankelijkheid te kunnen behandelen. De kwestie werd op de zitting in augustus achter gesloten deuren met de advocaten van Holleeder besproken. Die namen kennelijk geen genoegen met de uitleg van de raadsheren. De rechtbank veroordeelde Holleeder eind vorig jaar nog tot negen jaar cel voor het in georganiseerd verband afpersen van enkele zakenlieden, onder wie Willem Endstra. Tegen die uitspraak loopt nu het hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam.

*Regiezitting: een zitting van de rechtbank of het Hof, kort voor de inhoudelijke zitting, waarin de agenda voor de inhoudelijke zitting wordt vastgesteld. Tijdens de regiezitting wordt bijvoorbeeld besproken welke getuigen beide partijen op willen roepen en hoe lang zij nodig denken te hebben voor pleidooi en requisitoir

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 21 oktober 2008

Mogelijke bekentenis Ryan Pieters | Terug naar plaats delict

Reportage BoTV in Papiamento
Ryan Pieters, de hoofdverdachte in de zaak Marlies van der Kouwe, is vandaag teruggebracht naar Bonaire. Hij is daar naar de plaats gebracht waar het lichaam van Marlies van der Kouwe vrijdagmiddag is gevonden.

Bronnen binnen de politie hebben dat vandaag bevestigd. Pieters zou naar de plaats delict worden gebracht in de hoop meer duidelijkheid in de zaak te krijgen.

Volgens wel ingelichte bronnen op Bonaire zou hij bekend hebben 'bij de zaak betrokken te zijn geweest'. Dit kon echter nog niet bevestigd worden. Hij zou dit hebben gedaan nadat de andere twee verdachten zouden zijn beginnen te praten.

Zijn advocaat Marga Domingo zei dat ,,er vandaag nieuwe ontwikkelingen zijn rond de moord op Marlies' en 'dat zij de persconferentie van justitie wil afwachten' tot zij verdere mededelingen doet. Zij mag van justitie niet met de media praten over haar cliënt.

Ryan Pieters zit inmiddels vier weken vast op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van en de moord op Marlies. De 24-jarige apothekersassistente verdween in de nacht van 20 op 21 september. Op Curaçao en Bonaire meldde de radio vandaag dat Ryan. naar Bonaire werd gebracht omdat hij een verklaring wil afleggen en een gesprek zou willen voeren met zijn moeder en zijn advocaat.

Ryans moeder zei hierover dat ze de berichten ook op de radio heeft gehoord, maar verder van niets weet en gewoon aan het werk is.

Ryan werd na de vondst van het lichaam van Marlies overgebracht naar de Bon Futuro gevangenis op Curaçao. Vandaag werd hij onder strenge begeleiding dus weer terug gevlogen.

Volgens medegedetineerden in de Bona Futura-gevangenis heeft Rayan Pieters inmiddels iemand anders aangewezen die verantwoordelijkheid zou zijn voor de ontvoering van Marlies. Hij zou hebben verwezen naar de al maanden voortvluchtige gevangene Jair Louteria, die vanaf Curaçao ontsnapte en zich op Bonaire schuilhoudt. De man was tot ruim 20 jaar cel veroordeeld voor een dubbele moord.

Het politieonderzoek op de plaats waar het lichaam van Marlies van der Kouwe werd gevonden, is maandag afgerond.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 20 oktober 2008

Ruzie over kosten zaak Marlies

Volgens het Nederlandse ministerie van Justitie is korpschef John Schagen van de politie op Bonaire te voorbarig geweest met zijn veronderstelling dat een fors gedeelte van het politieonderzoek door Nederland wordt betaald.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie verklaarde gisteren dat het nog veel te vroeg is om nu al te bepalen wie het onderzoek financiert. "De onderzoeken zijn nog niet afgerond. We weten dus nog niet eens wat de kosten zijn."

Naar mening van korpschef John Schagen is het onderzoek naar de verdwijning van Marlies een voorbeeld van hoe grootschalige onderzoeken op de Antillen voortaan moeten plaatsvinden. "Binnen een week hadden we alle disciplines en expertise in huis om het onderzoek zo breed mogelijk uit te voeren."

Volgens Schagen kreeg het politieteam gisteren talloze positieve reacties vanuit Nederland. Toch hangt het korps ook nog een minder positief rapport boven het hoofd. Het intern onderzoek naar de politiemensen die direct na de eerste meldingen over het verdwijnen van Marlies niet in actie kwamen, is zo goed als afgerond.

Mocht uit forensisch onderzoek blijken dat Marlies niet direct na haar ontvoering is vermoord, dan zou de passiviteit van de agenten extra pijnlijk zijn. Korpschef Schagen zegt dat op korte termijn duidelijk wordt welke strafmaatregelen er tegen de betrokken politiemensen worden genomen. (Zie ook het interview met bewaker Piero Cecilia onderaan het artikel 'Lichaam van Marlies gevonden'.)

Het lijkt mij dat Nederland wel zal moeten bijspringen. Niemand is gebaat bij een eiland waar wegens budgetgebrek zelfs het meest elementaire politieonderzoek niet meer kan plaats vinden. Bonaire zou binnen de kortse keren vervallen tot een pirateneiland en daar is - nu het een Nederlandse gemeente lijkt te worden- ook Nederland niet bij gebaat.

Bonaire maakt zich op voor een groots opgezette herdenkingsbijeenkomst in verband met het overlijden van Marlies van der Kouwe. Nog deze week willen de rouwende bewoners van het Nederlandse eiland in de tropen op gepaste wijze hun laatste eer aan Marlies bewijzen.

Pas daarna, vermoedelijk eind van deze week, zal het lichaam van Marlies worden overgevlogen naar Nederland. Ook de ouders en andere familie van Marlies blijven op Bonaire om de rouwbijeenkomst bij te wonen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuwe arrestatie in de zaak Marlies

Alle artikelen over Marlies op dit blog


De politie heeft vandaag (20-10-2008) op Bonaire een nieuwe verdachte aangehouden in de zaak van de Nederlandse Marlies van der Kouwe.

De 25-jarige Kenneth M. werd opgepakt in de wijk Tera Kora, waar hoofdverdachte Ryan Pieters woont. Kenneth M is eerder in beeld geweest als de persoon die Ryan een scooter verkocht zou hebben.

De politie heeft huiszoekingen gedaan in de woning van M. en het huis van zijn vriendin. Volgens de oom van M. heeft de politie kleding van de verdachte meegenomen. Of de politie ook spullen in beslag heeft genomen bij de vriendin van M., is niet bekend.

Vrijdagmiddag (lokale tijd) werd het lichaam van Van der Kouwe gevonden op een ruig terrein in de wijk Amboina. Na DNA-onderzoek zondag heeft het Nederlands Forensisch Instituut bevestigd dat het om de 24-jarige apothekersassistente gaat.

Drie verdachten zitten nu nog vast in de verdwijningszaak van Van der Kouwe. Hoofdverdachte Ryan Pieters is overgeplaatst naar de Bon Futuro gevangenis op Curaçao. Op Bonaire zitten nog twee mannen in voorarrest , Siegmar Marchena en de vandaag opgepakte Kenneth M.

Twee andere verdachten: Vincent, de broer van Ryan en Jimmy/Jamie Richardson de stiefvader van Ryan's vriendin Shanti zijn afgelopen week op vrije voeten gesteld. Jimmy Richardson was op de avond van de verdwijning van Van der Kouwe op stap met Ryan Pieters. Hij zegt Ryan na één uur 's nachts niet meer te hebben gezien.Vincent was die bewuste avond aan het werk.

Update 21 okt: De naam van de verdachte lijkt ook te zijn Khamet Martijn of dit dezelfde is als Kenneth M. is nog onduidelijk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte Wiegminkzaak langer vast

alex_wiegmink_1 De vrijdagochtend aangehouden 47-jarige verdachte in de zaak-Alex Wiegmink, is door de Rechter Commissaris in Arnhem voor veertien dagen in bewaring gesteld. De politie hield de Arnhemmer vrijdagochtend aan op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Alex Wiegmink uit Drempt.

De 44-jarige Wiegmink werd in januari 2003 vermoord op de Posbank bij het Gelderse Rheden. Zijn verkoolde lichaam werd niet veel later teruggevonden in zijn uitgebrande auto bij Erp in Noord-Brabant. De aanhouding volgde vrijdag enkele dagen nadat de politie het onderzoek in de vijf jaar oude zaak intensiveerde. Aanleiding was nieuwe, concrete informatie over verdachten en een mogelijk motief, aldus de politie.

Meer aanhoudingen zijn volgens een politiewoordvoerster niet uitgesloten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte moord politieagente Cevat blijft zwijgen

Franklin Falconi (49), de man die ervan wordt verdacht dat hij hoofdagente Gabriëlle Cevat om het leven heeft gebracht, blijft zwijgen.

Justitie deed maandag tijdens de zogeheten pro-formazitting een oproep aan Franklin Falconi en zijn advocaat om toch vooral met een verklaring te komen. "In het dossier zit een overvloed aan bewijs dat hij Cevat heeft doodgeschoten. Dat vraagt om een verklaring. Niet alleen voor het dossier, maar ook voor de samenleving, de politieorganisatie en de nabestaanden", zei officier van justitie Karin Gerritsen. Het betreft hier natuurlijk een staaltje theater van de OvJ: Franklin is niet gediend bij het 'completeren van het dossier', de nabestaanden, de politie of de samenleving. Zijn zorgen zijn op dit moment: Ga ik 15 jaar de bak in of wordt het levenslang.

Dat Franklin Falconi veroordeeld gaat worden voor het doodschieten van politieagente Gabrielle Cevat (28) staat buiten kijf. Zij werd op de late avond van 9 juli van dit jaar in Amstelveen doodgeschoten toen zij de man aansprak op zijn rijgedrag. Zij was op dat moment in burger en op weg naar het politiebureau om een nachtdienst te doen. Justitie zal trachten moord i.p.v. dodslag te bewijzen omdat de straffen daarvoor hoger zijn (max levenslang ipv 15 jaar) maar het lijkt er vooralsnog op dat dat nog wel eens moeilijk kon worden. Voor moord is namelijk 'rijp beraad' nodig en het lijkt er voorlopig toch wel op dat het schieten in een opwelling is gebeurd. Justitie zal natuurlijk wel aanvoeren dat het meebrengen van een vuurwapen daar op wijst en Franklin is mogelijk van plan geweest om zijn ex-vriendin om het leven te brengen, maar dat betekent nog geen moord op agente Cevat.

Justitie hoopt dus dat Franklin iets zal zeggen wat het OM kan gebruiken of desnoods verdraaien tot 'bewijs' voor moord.

Franklin's advocaat Peter Plasman kon vandaag niet zeggen of zijn cliënt een verklaring gaat afleggen. Hij verwacht dat hij voorlopig een beroep blijft doen op zijn zwijgrecht. Ook Plasman denkt dat er te weinig bewijs is om Franklin F. te veroordelen voor moord: "Het lijkt er op basis van getuigenverklaringen sterk op, dat hij in een beweging heel snel zonder nadenken heeft geschoten. Dat zijn kenmerken voor doodslag", aldus Plasman.

Tijdens de zitting bleek dat Falconi het vaker aan de stok heeft gehad met de politie. Door zijn kwade dronk kan hij volgens de raadsman nogal eens gaan schelden. Plasman zei echter dat er ook positieve ervaringen zijn geweest met de politie. Zo zou zijn cliënt eens een pen cadeau hebben gedaan aan een agent. De advocaat verzocht de rechtbank dit geval op te nemen in het reeds lijvige dossier, aangezien volgens hem nu onterecht het idee wordt gewekt dat Falconi een hekel heeft aan de politie. Dat lijkt kinderachtig, maar het kunnen soms kleine dingen zijn die een zaak naar de ene of naar de andere kant doen gaan.

De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt naar verwachting op 13 en 14 januari plaats.

cervat-kaart

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Meer moorden in grote steden

Het aantal moorden in de grote steden is in 2007 fors toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De spectaculaire halvering van het aantal moorden in de grote steden in 2006 is daarmee bijna tenietgedaan.

In totaal zijn in heel Nederland in 2007 164 mensen slachtoffer geworden van moord of doodslag. Dat zijn er vijf meer dan in 2006. De laatste jaren deed zich juist een daling voor van het aantal levensdelicten, maar aan deze trend kwam in 2007 dus een einde. De daling van het aantal moorden in gemeenten met minder dan 250.000 inwoners heeft zich wel voortgezet.

Van de tussen 1996 en 2007 in Nederland vermoorde personen was één op de zes hier niet woonachtig, aldus het CBS.

De helft van de moordslachtoffers in die periode was tussen de twintig en de veertig jaar oud. De leeftijdsgroep tussen de twintig en de dertig jaar blijkt het meest kwetsbaar als het om moord of doodslag gaat: in deze categorie vallen bijna twee keer zo veel slachtoffers als gemiddeld over alle leeftijdsgroepen.

Jaarlijks worden ruim twee keer zo veel mannen als vrouwen gedood. In 2007 was bij een kwart van de om het leven gebrachte vrouwen geen dader bekend of is de relatie van de dader met het slachtoffer onbekend.

Waar deze gegevens wel bekend zijn, blijkt dat bijna de helft van de vrouwelijke slachtoffers door hun partner of ex-partner is gedood. Dit geschiedt dan relatief vaak thuis, met een steekwapen of door verwurging.

Nederland In Europa zijn in de periode 2002-2006 per honderdduizend inwoners gemiddeld 1,6 moorden gepleegd. Voor Nederland ligt dit aantal gunstiger: in 2006 en 2007 is het afgenomen tot gemiddeld 1,0. In de voormalige Oostbloklanden komen mensen relatief vaak door geweld om het leven, in de Baltische staten zelfs ruim zes keer vaker dan gemiddeld.

moordendoodslag

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 18 oktober 2008

Lichaam Marlies gevonden

Updated: 19 oktober

Alle artikelen over Marlies op dit blog

marlies De politie van Bonaire heeft het lichaam teruggevonden van de 24-jarige Marlies van der Kouwe. Zij lag begraven in dicht struikgewas bij de wijk Ambuana in een zgn. 'mondi' (onontgonnen gebied). Forensisch onderzoekers van het NFI in Nederland hebben inmiddels haar lichaam veilig gesteld. (foto).

De ontvoerde apothekersassistente (24) verdween op de dag af vier weken geleden, toen zij op weg naar haar appartement van de fiets werd getrokken. Haar lichaam ligt in een ondiep graf, op ongeveer vijf kilometer van waar zij verdween.

Marlies is gevonden door ploeg met speurhonden en prikstokken. Enkele delen waren bloot gespoeld als gevolg van de recente orkaan Omar.marlies-antillen-voor Bij haar lichaam werden ook een slipper en haar pinpassen gevonden. De familie van Marlies is op de hoogte gesteld.

Gisteren werd gezien dat de politie rondreed met de nicht van hoofdverdachte Ryan Pieters (24). Zij leek de politie bij de wijk Ambuana vanuit een pickuptruck aanwijzingen te geven. Ter plekke was duidelijk een graf zichtbaar op enkele meters van de weg, tussen twee diepe plassen.

Het onderzoeksteam dat de verdwijning onderzoekt, heeft gisteren al een zogeheten lijkentransportkist vanuit Nederland naar Bonaire laten overvliegen.
De zorgvuldig in karton verpakte lijkkist arriveerde gisternacht om 3.15 u. per KLM-vlucht KL753 op Flamingo International, de luchthaven van Kralendijk.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bevestigde gisteren de kist naar Bonaire te hebben verzonden. Het afgeschermde KLM-transport veroorzaakte gisteren op het eiland een enorme geruchtenstroom, omdat het arriveren van de kist erop zou kunnen duiden dat stoffelijke resten van Marlies zijn teruggevonden.

Pieters zelf heeft niet bekend, zeggen bronnen bij de politie. Gisteravond werd begonnen met het uitgraven van haar lichaam. Het hoofd van Marlies is gescheiden geraakt van haar romp en is inmiddels veilig gesteld in het mortuarium.


Ryan Pieters
ryan pieters

Ryan Pieters (foto), die eerder jaren vastzat voor gijzeling en verkrachting, is vannacht om twee uur (lokale tijd) met een militair toestel naar de gevangenis van Curacao overgebracht. Dit is gebeurd omdat justitie op Bonaire het 'niet ethisch verantwoord' werd geacht om het lichaam van Marlies in hetzelfde gebouw te hebben als de verdachte, maar ook om veiligheidsredenen.

Pieters blijft de hoofdverdachte zijn 19 jarige vriend Siegmar Marchena (alias Kucho) (foto onder) wordt ervan verdacht een auto te hebben schoongemaakt waarmee het lichaam van Marlies zou zijn vermoord.

Update 21:00 uur

Inmiddels is door officier van justitie op Bonaire, David van Delft, bevestigd dat vandaag het lichaam van de verdwenen Marlies van der Kouwe is gevonden.

Van Delft gaf in een persconferentie aan dat op basis van gebitsgegevens voor 99,9 procent zeker is dat het gevonden lichaam Marlies van der Kouwe is.


Siegmar Marchena
SiegmarMarchena
Het lichaam werd vrijdagmiddag (lokale tijd) op Bonaire gevonden. Een DNA-test moet binnen twee dagen 100 procent zekerheid geven. De politie gaat verder met de zaak om zekerheid te krijgen over de daders.

Het lijk is volgens Van Delft gevonden op basis van 'briljant tactisch recherchewerk'.

Van Delft zei dat hij verwacht op korte termijn nog meer aanhoudingen te verrichten. "We hebben ons in eerste instantie gericht op het vinden van Marlies. Nu zij is gevonden, heeft de politie meer mankracht om zich te richten op het oplossen van de zaak.

Het is te hopen dat de dader -wie het ook is- lang mag wegrotten.

Minister van Justitie Hirsch Ballin heeft zich samen met zijn Antillaanse ambtsgenoot David Dick garant gesteld voor de kosten van het onderzoek op Bonaire naar de verdwijning van Marlies van der Kouwe.

Dat zei korpschef John Schagen tijdens de persconferentie over de vondst van de 24-jarige apothekersassistente. "Als Bonaire het onderzoek had moeten betalen, waren we al failliet geweest", aldus Schagen. Hoeveel het onderzoek tot nu toe heeft gekost, werd niet gezegd.

Video


Bonaire TV bericht het volgende (vertaling uit het papiamento):

Reportage BoTV

Kijkers van ‘BoTV’ (JouwTV) kanaal 24, nogmaals een goedenavond. Ik ben Aimed Ayubi.

We komen weer bij u met informatie van de laatste uren in zaak Marlies van der Kouwe. Zoals we al in een eerder bulletin gemeld hebben, heeft de politie laat in de middag praktisch een deel van de zaak van de verdwijning van Marlies van der Kouwe opgelost.

Waar we het eerder exclusief meldden kunnen we nu bevestigen dat de stoffelijke resten van het meisje Marlies van der Kouwe zijn gevonden. We tonen nu exclusieve beelden van de plek waar de autoriteiten na analyse van de plek hun onderzoek vanmiddag deden. Het onderzoeksteam heeft op de plek die u nu ziet op BoTV kanaal 24, de stoffelijke resten van Marlies van der Kouwe aangetroffen. Wij kunnen u als enigen al de details aan u laten zien en bevestigen, in afwachting van een persconferentie morgen.

Onder anderen kunnen we u via onze bron bevestigen dat de autoriteiten onder andere het hoofd van het meisje, praktisch los van haar lichaam met haar haar er nog aan, hebben ontdekt en daarnaast zijn ook enige botten ontdekt. Ook zijn er op de plek haar pinpassen aangetroffen. Daarnaast is ook een slipper ontdekt die vermist werd nadat ze was ontvoerd.

BoTVkanaal 24 kan bevestigen dat de resten die op deze plek gevonden zijn definitief van het meisje zijn dat is ontvoerd in de nacht van 20 op 21 september jongstleden. Op dit moment blijven we hard werken om u goed van informatie te blijven voorzien, zoals u alleen van ons gewend bent, en we doen het maximale om te zien wat de politie morgen op de persconferentie moet zeggen want er komt een persconferentie over de vondst, die ‘BoTV kanaal 24, samen met ‘Voz di Boneiru’ (Stem van Bonaire) in zijn geheel zal uitzenden.

Dus we kunnen zeggen dat een deel van het lichaam is gevonden en het hangt af van wanneer het verdere onderzoek en de technisch gedeelten die nog ontbreken klaar zijn op de plek wanneer de testen op de stoffelijke resten van het meisje Marlies van der Kouwe gedaan gaan worden. In ieder geval laten we de precieze plek nog een geheim om de politie in alle rust op de plek hun werk te kunnen laten doen. Daarnaast zullen de autoriteiten de plek deze avond scherp in de gaten blijven houden zodat niemand niet in de buurt van de plek kan komen. ‘BoTV kanaal 24 kan de vondst van de stoffelijke resten van Marlies van der Kouwe bevestigen.

Uiteraard zal het officieel morgen door het politiekorps worden medegedeeld. Tot hier de informatie en details van de laatste uren in een zaak waar we al de laatste weken aan gewerkt hebben. Vandaag konden we Bonaire toch een beetje bemoedigend nieuws brengen omdat langzaam maar zeker toch gelukkig een einde komt aan de met de oplossing van de verdwijning van het meisje, wiens stoffelijke resten laat in de middag op de specifieke plaats zijn gevonden.

In de loop van morgenochtend zullen ‘BoTV kanaal 24” en ‘Voz di Boneiru’ samen met de laatste ontwikkelingen in deze zaak komen. Ik ben Aimed Ayubi van ‘BoTV kanaal 24’ in samenwerking met ‘Voz di Boneiru’. Dank u en nog een prettige avond en morgen ochtend vroeg met Gods wil kunt u weer op ons afstemmen.

De Persconferentie van Zaterdag:

Interview Piero Cecilia (de bewaker bij WEB die het zag gebeuren)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 17 oktober 2008

Aanranding Veenklooster blijkt verzonnen

De aangifte van een aanranding in Veenklooster die vanwege de gelijkenis met de moord op Marianne Vaatstra het Friese dorp deze week deed opschrikken, is vals.

"Onomstotelijk is aangetoond dat er in het geheel niets is gebeurd", melde de politie vanavond.

Maandag werd de omgeving van Veenklooster opgeschrikt door de aanranding van een 14-jarig meisje. Ze deed dinsdag aangifte. Het incident gebeurde vlakbij het weiland waar Marianne Vaatstra in 1999 dood werd aangetroffen. De tiener bleek te zijn verkracht en vermoord. Naar de dader wordt nog altijd gezocht. Onlangs werd het tipgeld in de moordzaak verhoogd.

De politie benadrukte dinsdag direct na het bekend worden van de aangifte dat elk verband tussen beide zaken 'pure speculatie' is.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Karperton verkrachter ook verdacht van moord

Albanees Arvin Y. (23) die 15 oktober in Alkmaar werd aangehouden vanwege een verkrachting die op 12 september werd gepleegd vanuit parkeergarage de Karperton, wordt inmiddels ook verdacht van de moord op Marcel Henneman (43). Henneman werd door de openstaande deuren van zijn garage aan de Spanjaardstraat in zijn borst geschoten. Hij overleed diezelfde dag in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Als gevolg van de verhoren wordt Arvin Y. nu ook verdacht betrokken te zijn geweest bij een ander ernstig zeden-en geweldsdelict dat op 28 september in Alkmaar heeft plaatsgevonden. Hierbij werd een echtpaar thuis in de Vermeerstraat overvallen, de vrouw verkracht en de man neergestoken. Hij is voor de drie misdrijven gisteren voorgeleid bij de rechter-commissaris die hem voor veertien dagen in bewaring heeft gesteld. De verdachte zit 'in beperkingen'wat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben.

De politie kwam Arvin Y. op het spoor na tips die waren binnengekomen over een verkrachting in september. Het Noordhollands Dagblad en het regionale opsporingsprogramma Ter Plaatse hadden aandacht besteed aan de zaak.

Buren hoorden op zaterdag 3 mei jl. schoten en zagen daarna iemand wegrennen. Zij vonden de zwaargewonde Marcel in zijn garage. Volgens omstanders was er vier keer geschoten. Twee kogels raakten het lichaam van het slachtoffer.
Marcel Henneman was gecertificeerd beveiliger bij een toezichthouder op de prostitutiestraat de Achterdam.


Grotere kaart weergeven
De Spanjaardstraat in Alkmaar. De Karperton is het Blauwe gebouw aan het kanaal, linksboven op de kaart.
Update 20 Oktober 2009 Arvin Y. handelde in opdracht van geesten

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte vrijgelaten in zaak Marlies

Lichaam Marlies gevonden

Jamie Richardson, de zgn '4e verdachte' in de zaak Marlies is vandaag vrijgelaten. Richardson is de stiefvader van Ryan's inmiddels ex-vriendin Shanti. Hij was de avond van Marlies' verdwijning met Ryan in Karel's bar, maar was daar door Ryan om 10 over één alleen achtergelaten. Twee uitsmijters konden dat getuigen. Richardson heeft vervolgens Ryan gebeld, maar deze nam niet op. Volgens Richardson was Ryan kort na Marlies vertrokken. Het contact dat Ryan met Marlies had tijn zij beiden nog in Karel's bar waren is op bewakingscamera's vastgelegd.
Omdat inmiddels ook Vincent Pieters, de broer van ryan is vrijgelaten zijn nu alleen nog Ryan en Siegmar Marchena onder arrest. Vincent werkte die avond gewoon bij het pompstation van zijn oom. Zoveel is duidelijk geworden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geen boete voor bankslaper

Het is moeilijk om de politie nog serieus te nemen. Menigeen wordt heengestuurd als hij aangifte wil doen en als je de politie dringend nodig hebt, hebben ze geen manschappen. Zo niet als het gaat om de echte misdadigers die de samenleving bedreigen: de 'Bankslapers'.

Paroolredacteur Peter van Brummelen werd bekeurd omdat hij in het Oosterpark op een bankje in slaap was gevallen. Hij was het er niet mee eens, en stapte naar de rechter. 
Meer dan een jaar geleden dommelde hij in een septemberzonnetje weg op een bankje in het Oosterpark. Hij werd wakker gemaakt door twee agenten die het een ernstig vergrijp vonden en direct een bekeuring uitschreven.

Onvermurwbaar waren ze: 75 euro boete. Als van Brummelen bezwaren had, moest hij maar naar de rechter. En dat heeft hij gedaan, al duurde het wel even voor hij aan de beurt was.

Het ging van Brummelen vooral  om de absurditeit van de hele zaak. "Ik hoor de agent het me nog toeblaffen: 'Meneer, we hebben u luid en duidelijk horen snurken!' Dat snurken komt ook voor in het proces-verbaal." Hij zou namelijk met zijn snurken de openbare orde hebben verstoord

De kantonrechter glimlacht hij het voorleest Van Brummelen mag uitgebreid uiteenzetten waarom hij bezwaren heeft tegen zijn tenlastelegging. Hij zegt dat het doen van een dutje niet echt ongebruikelijk is in de parken van Amsterdam. Slapen in het openbaar is volgens de APV (Algemene Plaatselijke verordening) verboden, maar dat is vooral om dronkaards, junks en zwervers te kunnen aanpakken

Van Brummelen zegt niet alleen te staan in zijn verbazing over de bekeuring. Een stuk dat hij er vorig jaar over schreef, maakte nogal wat media-aandacht los: de Volkskrant, Radio Noord-Holland, AT5, de Avro en GeenStijl doken er bovenop.

Bovendien werd hij daarna op het betreffende politiebureau uitgenodigd. De wijkteamchef wilde kwijt dat de twee agenten nog in opleiding waren en dus zeer onervaren. Toch raar dat die onervarenheid hem 75 euro zou moeten kosten.

De officier van justitie vindt de bekeuring ook overdreven, zij het om andere redenen. Ik heb mij wel schuldig gemaakt aan 'slapen op of aan de openbare weg', maar van overlast was daarbij volgens haar geen sprake. Ze adviseert daarom af te zien van de bekeuring. Dat gaat goed. Nu de rechter. Hij windt er geen doekjes: van hemzelf mag je in een park best wegdommelen. Maar in de APV staat dus dat het niet mag. ('Als u het daar niet mee eens bent, moet u niet bij mij, maar bij de politiek zijn.') Het vonnis daarom: meneer Van Brummelen is wel schuldig, maar hoeft niet te betalen.

 

Video

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politie onderzoekt 'tweede verdachte' van moord op Tamara Wolvers

tamarawolvers De politie in Alphen aan den Rijn zal de ongemonteerde opnames van het tv-programma 'Het zesde zintuig' bekijken in verband met de onopgeloste moord op Tamara Wolvers.

In de uitzending van afgelopen donderdag werd door twee paragnosten verklaard dat er een tweede verdachte betrokken zou zijn bij de moord op de 28-jarige Alphense. Zij werd in 2006 door verstikking en messteken om het leven gebracht. De enige verdachte is door de rechtbank vrijgesproken bij gebrek aan bewijs.

De politie zegt vrijdag dat er nooit eerder een tweede verdachte in beeld is geweest. Plaatsvervangend districtschef Krishna Taneja steunt het besluit van Tamara’s ouders om 'Het zesde zintuig' in te schakelen maar wijst er op, dat de waarde van paragnosten in strafzaken beperkt is.

Eerder werd haar aangetrouwde oom Jaco G. vrijgesproken van het misdrijf.

Als er geen resultaten zijn dan worden mogelijk binnenkort nog twee piskijkers aangesteld en kunnen we Jomanda vragen wie de dader is.

Er is nog nooit een misdaad opgelost naar aanleiding van wat helderzienden te vertellen hebben. Pas op het moment dat helderzienden gaan zeggen: "Die-en-die die heeft het gedaan. Dit is zijn adres en Sofi-nummer. Daar ligt het lijk en het moordwapen vind je daar." dan pas heeft het zin.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 16 oktober 2008

Verdachte in zaak Marlies nog 60 dagen vast

Lichaam Marlies gevonden

De 27-jarige Ryan P. blijft nog zeker zestig dagen achter de tralies. P. is een van de vier mensen die ervan worden verdacht iets te maken te hebben met de verdwijning van Nederlandse Marlies van der Kouwe op het eiland Bonaire.

De rechter-commissaris heeft donderdag besloten tot verlenging van het voorarrest, meldde de plaatselijke politie.

Apothekersassistente Van der Kouwe verdween ruim drie weken geleden spoorloos na een avondje uit. Behalve Ryan zat ook zijn 37-jarige broer Vincent P. korte vast. Hij is inmiddels vrijgelaten. De andere verdachten zijn de 19-jarige Siegmar M. en de 30-jarige Jamie Richardson, de stiefvader van Ryan's vriendin Shanti.

De politie heeft al veel tips gekregen over de verdwenen Nederlandse, maar zegt dat meer tips nog steeds welkom zijn in het onderzoek.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rentema integer? Jaja

Volgens mr. H.T.J.F. Verhappen, de president van de rechtbank Dordrecht, bestaat geen enkele twijfel over de integriteit van mr. Eltjo Rentema, kantonrechter bij de rechtbank Dordrecht. Dat meldt vandaag het Juridisch Dagblad. Typisch een gevalletje 'slager keurde zijn eigen vlees en vond de kwaliteit wederom voortreffelijk'.

Wat was er ook al weer aan de hand?
Mr. Rentema oordeelde in een civiele procedure betreffende ontruiming van Grieks restaurant 'de Grote Griek' ten gunste van projectontwikkelaar Arie Van Pelt. Laat nu Van Pelt jarenlang de buurman van Rentema zijn geweest en aan Rentema zelfs tegen een voordelige prijs een lap grond te hebben verkocht.

Lullig natuurlijk toen dat Van Pelts tegenpartij Pertsinidis van De Grote Griek, ter ore kwam. Als dat toch geen schoolvoorbeeld van belangenverstrengeling is, is niets dat. Daarbij kwam nog dat Harro Knijff, de advocaat van Van Pelt, met Rentema actief was geweest in de lokale Orde van Advocaten en regelmatig werkzaam is als invalrechter in Dordrecht. Zo’n zaak kon Van Pelt bijna niet verliezen.

Duidelijk 'something rotten' bij de rechtbank in Dordrecht, zou de leek oordelen.

Zo niet echter de president van de rechtbank. Deze oordeelt dat er volgens hoogstaande ethische en professionele normen is gehandeld en dat er geen sprake was van belangenverstrengeling. Wel vindt hij dat Rentema 'evenwel ter zitting de relatie had kunnen melden'. Dat laatste is natuurlijk helemaal een gotspe: 'Ik meld even dat ik zwaar in bed lig met de tegenpartij maar ik ga gewoon door om in uw zaak te oordelen'

De president van de rechtbank benadrukt nog even dat het bestuur zich er volledig voor inzet de professionele standaard op een zo hoog mogelijk niveau te garanderen.

Wel kreeg mr. Trippels, de advocaat van de tegenpartij van de rechtbank nog even een veeg uit de pan omdat deze "in het openbaar de integriteit van betrokkene en daarmee die van de rechtbank ter discussie stelde". Het is goed dat Trippels uit Maastricht komt want in Dordrecht zal hij niet veel zaken meer winnen denk ik zo.

Zie ook

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 15 oktober 2008

'Rovende' rechter

De top van het gerechtshof in Arnhem lijkt in ernstige verlegenheid gebracht te zijn nu blijkt dat één van de raadsheren al acht jaar 'tijdelijk' verblijft in een recreatiewoning die niet bestemd is voor permanente bewoning. De eigenaar, de Veenendaalse ondernemer Bert Stemerdink, is ten einde raad en wil de huurder liefst vandaag nog kwijt. "Dit is het gedrag van een struikrover, van een asociaal."

Vicepresident van het gerechtshof in Arnhem, mr. E.J. van der Poel (55) -lid van Selectiecommissie rechterlijke macht (SRM)- die wisselend in Arnhem en op Curaçao werkt, betrok de vakantiewoning aan de 'Muggenwaard 20-333' in het jaar 2000. Zijn verblijf zou, zo liet hij destijds aan de verhuurorganisatie weten, van korte duur zijn. "Het is een tijdelijke oplossing, wij zoeken een woning elders", zo schreef de topman van justitie.

De huurcontracten die de verhuurorganisatie iedere drie maanden aan hem toestuurde en waarin was vastgelegd dat het "gehuurde uitsluitend gebruikt kan worden als recreatiewoning", heeft de justitietopman altijd ongetekend retour gezonden omdat hij het niet eens was met de inhoud.

In 2003 stapte mr. Van der Poel met succes naar de huurcommissie, die bepaalde dat hij niet langer de commerciële huurprijs van 1520,16 euro per maand, maar met ingang van 1 maart 2003 slechts 513,77 euro per maand hoefde te betalen.
Verhuurder Bert Stemerdink moet sindsdien iedere maand fors geld toeleggen op zijn recreatiewoning en hij is wanhopig omdat hij de huurder zijn huis niet meer uitkrijgt. Volgens Stemerdink is er inmiddels een huurachterstand ontstaan van ruim ?70.000, maar geen advocaat in het arrondissement Arnhem durft Van der Poel aan te pakken, aldus de huiseigenaar, omdat ze uiteindelijk "altijd weer bij hem zullen uitkomen".

De vicepresident geeft leiding aan de sectie civiel recht. In een uiterste poging om de vicepresident de recreatiewoning uit te krijgen, richt Stemerdink zich vandaag per aangetekend schrijven tot de president van het gerechtshof Arnhem, de baas van Van der Poel. Ondanks dat mr. Van der Poel de feitelijke bewoner is van de Muggenwaard 20-333, draait verhuurder tegen wil en dank Stemerdink nog altijd op voor kosten als de afvoer van het vuilnis, verwerking van de post, tuinonderhoud (110 euro per maand) en het leeuwendeel van gas, licht en water (300 euro per maand). "Er zit in feite, zo voel ik het, een soort kraker in mijn huis die er nooit meer uit wil", aldus Bert Stemerdink.

"Ik schrijf u aan met de vraag hoe ik afkom van mr. Van der Poel als huurder van mijn vakantiehuis, welk huis hij al acht jaren in bezit heeft genomen. Rechters moeten het goede voorbeeld geven, dunkt mij." In een toelichting zegt de woedende Veenendaalse ondernemer: "Een vicepresident van een gerechtshof die zulke streken uithaalt, dat lijkt toch nergens op? Hij is erin gaan zitten en gebleven met de gedachte 'mij krijg je er toch niet meer uit' en daar heeft hij misschien nog wel gelijk in ook. De gemeente Zevenaar (waar het Riverparc toe behoort, MK) gedoogt de bewoning. Softdrugs worden óók gedoogd, maar je verwacht toch ook niet dat er een rechter achter de bar staat om hasj te verkopen?!"

Uit de reactie van mr. Van der Poel blijkt dat hij behoorlijk met de zaak in de maag zit. "Ik heb geen zin in deze toestand. Mijn functie is een tijdelijke, ik werk zowel in Arnhem als op Curaçao. Voor mij is bewoning per definitie tijdelijk. In praktijk is de bewoning nu wat langer gebleken." Van der Poel wijst erop dat hij zich destijds direct heeft ingeschreven bij de gemeente Angerlo, die na de herindeling is opgegaan in de gemeente Zevenaar. De justitietopman zegt dat de gemeente Angerlo permanente bewoning van de recreatiewoning altijd heeft toegestaan. "Ik heb de wethouder van de gemeente Zevenaar nu een brief geschreven met de vraag wat de stand van zaken is. Als de legalisering niet doorgaat, ontstaat er een nieuwe situatie. Ik wil beslist geen illegale situatie in stand houden."

Succes
Van der Poel bevestigt dat hij met succes de hoogte van de huur heeft aangevochten. "Ik heb een wettelijke huurovereenkomst en ik geniet huurbescherming. Het is onzin om te stellen dat er een huurachterstand zou zijn, want ik heb altijd netjes de huur betaald, zoals door de huurcommissie bepaald."
De provincie Gelderland heeft de gemeente Zevenaar de afgelopen jaren herhaaldelijk gesommeerd om de illegale permanente bewoning op het Riverparc aan te pakken. Recent hebben de Provinciale Staten van Gelderland besloten dat het aan de gemeente zelf is om te bepalen of permanente bewoning wel of niet is toegestaan. Het ministerie van VROM (Volkshuisvesting) zegt dat de huurcommissie in principe geen uitspraken doet over huurovereenkomsten van korte duur. In deze zaak is daar van afgeweken omdat mr. Van der Poel al twee jaar huurde toen hij de zaak aanhangig maakte.



Grotere kaart weergeven

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook