zaterdag 25 oktober 2008

Verdachten overval vrij door blunder OM

jimmy_woo_011De twee hoofdverdachten van een gewapende overval op de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo in november 2006 komen vrij, omdat justitie het originele dossier van de strafzaak is kwijtgeraakt.

De rechtbank veroordeelde de twee mannen van 28 en 31 jaar eerder tot vier en vijf jaar cel. Nu het OM in aanloop naar het hoger beroep het dossier is kwijtgeraakt, komen de twee op vrije voeten. Het gerechtshof verklaarde het OM niet-ontvankelijk in de zaak.

Hoe het dossier kon verdwijnen, kon de woordvoerster nog niet zeggen. "Dat zijn we aan het uitzoeken. We zitten in een oud gebouw met ruimtegebrek, en de dossiers worden enorm veel verplaatst. We trekken het ons bijzonder aan. Zoiets mag niet gebeuren, maar het is wel gebeurd." De betrokken partijen in de zaak beschikken wel over kopieën en een digitale versie van het strafdossier, maar volgens de wet moeten strafzaken aan de hand van het originele dossier worden gevoerd.

Het OM deed daarom zelf bij de rechter het verzoek om niet-ontvankelijk te worden verklaard. Omdat de verdachten maar één keer voor hetzelfde feit kunnen worden berecht, ontlopen ze definitief hun eventuele straf. Volgens het OM is er geen mogelijkheid meer de twee nog voor de overval te vervolgen.

Bij de overval op de club in de Korte Leidsdwarsstraat drongen twee gewapende mannen de zaak binnen vlak na sluitingstijd. Ze bonden zeven aanwezige personeelsleden vast en gijzelden hen onder bedreiging van een vuurwapen.

Een persoon raakte gewond door een klap op het hoofd met het pistool. De overvallers gingen er vandoor met ruim 15.000 euro en enkele waardevolle bezittingen van het personeel.

Afgezien van het feit dat het voor de slachtoffers van de overval een hard gelag moet zijn. Eén verdachte de 31 jarige M.R. bekend, maar de andere de 28-jarige C.M -volgens justitie de leider- heeft zijn betrokkenheid altijd ontkent.

Het blijft al met al opnieuw een zeer slechte beurt voor justitie. Hoe een en ander heeft kunnen gebeuren zal wel altijd een mysterie blijven. Misschien is er betaald om het dossier te laten verdwijnen, misschien is C.M werkelijk onschuldig. We zullen het nooit weten. Al met al lijkt de schadevergoeding meer op te gaan leveren dan de hele overval.

De zaak heeft geen effect op de straffen van de 26 jarige A el G en een andere ex medewerker van Jimmy Woo. El G. bekende de bedenker van het plan te zijn en had de deur open laten staan. Bij de andere medwerker werd een vuurwapen aangetroffen maar hij kon niet met de overval in verband worden gebracht.


Update 18 November 2007:
De hoofdaanklager van het ressortsparket van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam stapt op omdat zijn team het dossier in de zaak-Jimmy Woo is kwijtgeraakt. De OM-afdeling die hoger-beroepszaken behandelt, liet dinsdag weten dat hoofdadvocaat-generaal P. van Kesteren zijn ‘verantwoordelijkheid neemt’ en het onderzoek naar het kwijtraken niet afwacht.

Betekent dat dat van Kesteren duimendraaiend thuis gaat zitten van een bijstandsuitkering? Nee, hij gaat 'elders' binnen het OM aan de slag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: