vrijdag 29 februari 2008

10 jaar cel en TBS voor verkrachting 9 jarige

Geoffrey Jakobs
geoffrey jakobs
Geoffrey Jakobs (55) ook bekend als 'de steentjesgooier van Woensel' is veroordeeld tot tien jaar cel en tbs voor het verkrachten van een 9-jarig meisje. De straf van de rechtbank in Breda komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Geoffrey Jakobs ging in 2006 in Breda door een raam de slaapkamer van het meisje binnen en verkrachtte haar terwijl haar ouders lagen te slapen.
"Veel ouders worden geconfronteerd met kinderen die bang zijn voor monsters en enge mannen. De verdachte heeft bewezen dat die enge mannen wel degelijk bestaan", zei een geëmotioneerde rechter. "Voor haar zullen in haar hele leven enge mannen bestaan."

De uitspraak
In de nacht van 10 september 2006 drong Jakobs de woning binnen. Terwijl haar ouders op zolder sliepen en haar twee zusjes in kamers naast de hare lagen, verkrachtte Jakobs haar. De ouders ontdekten de volgende ochtend wat er was gebeurd.

Aan de hand van een spermavlek werd een DNA-profiel opgesteld, dat overeen bleek te komen met het profiel van de 55-jarige Jakobs dat in de landelijke databank stond. De man werd na een opsporingsbericht via radio en televisie aangehouden. De advocaat van Jakobs noemde die aanhouding onrechtmatig. Door een foto openbaar te maken, zou zijn privacy zijn geschonden. Ook stelde de raadsman dat er onvoldoende verdenkingen tegen zijn cliënt waren op het moment van aanhouding.

De advocaat, die eerder tevergeefs probeerde andere rechters op de zaak te laten zetten, wilde het OM niet-ontvankelijk laten verklaren. Volgens de verdediging was er sprake van een complot tegen J. Niet alle sporen zouden zijn onderzocht en justitie zou dossierstukken hebben achtergehouden. Daarnaast verweet hij het OM tunnelvisie: Jakobs zou voorafgaand aan het sporenonderzoek al als verdachte zijn gezien. Justitie zou zich te veel hebben laten leiden door het strafblad van Jakobs, waarop een groot aantal zedendelicten prijkt. De rechtbank veegde deze bezwaren van tafel.

De twee voornaamste bewijsstukken waren de verklaring van het slachtoffer en het sporenonderzoek naar de spermavlek. De verdediging betwistte de verklaring van het meisje en wilde haar horen. Verzoeken daartoe werden keer op keer afgewezen, omdat de rechtbank het jonge meisje niet nogmaals wilde confronteren met een verhoor.

Jakobs wilde niet meewerken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC). Wel ging hij gesprekken aan met een psychiater, waaruit bleek dat de 55-jarige man een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft met antisociale trekken. Aan een onderzoek van een tweede psychiater werkte Jakobs niet mee.
Hoewel het PBC geen onderzoek kon doen naar de man, zag het centrum wel signalen van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Die signalen, in combinatie met het rapport van de psychiater, waren voor de rechtbank voldoende om J. te veroordelen tot tbs. De rechtbank noemde het 'onverantwoord' om de verdachte onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Jakobs mag van de rechtbank pas worden behandeld als hij twee derde van zijn celstraf heeft uitgezeten.

Jakobs heeft de bijnaam ''steentjesgooier'' gekregen omdat hij ca 6 jaar geleden midden in de nacht kiezelsteentjes tegen het raam van kinderen gooide. Dit gebeurde in Eindhoven in de wijk Woensel. Nadat de kinderen wakker werden dreigde hij dat hij hun ouders zou vermoorden als ze niet direct de voordeur open deden. Uit pure angst deden de kinderen open, en hij wist op deze manier meerdere malen kinderen te verkrachten in hun eigen slaapkamertje, terwijl de ouders in de slaapkamer ernaast lagen te slapen.
Geoffrey Jakobs, werd meerdere malen veroordeeld wegens zedenmisdrijven, volgens de politie wel zeven keer. Hij kreeg in Eindhoven voor de verkrachting van een kind in 2003 een celstraf van acht jaar, er was tegen de man negen jaar en tbs geëist, de rechtbank legde hem die tbs op maar het hof vond het na hoger beroep niet nodig en vond celstraf wel voldoende.

Hoe een zedendelinquent die in 2003 acht jaar cel heeft gekregen in 2006 alweer opnieuw de fout in kan gaan is tot op heden niet duidelijk. Acht jaar cel komt effectief overeen met 5 jaar en 4 maanden. Mogelijk is hij na 2/3 daarvan op proefverlof gegaan, dat zou dan op zijn vroegst na 3,5 jaar geweest zijn. Hij zou de daad dus in zijn proefverlof hebben kunnen begaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook