zaterdag 9 augustus 2008

Veel gevangenen met valse naam

In Nederland zitten vele honderden gedetineerden met een valse identiteit in de gevangenis.

Dat betreft ook ernstige gevallen, zoals veroordeelde criminelen die anderen hun straf laten uitzitten, of misdadigers die met een valse naam hun strafblad verhullen om een lagere straf te krijgen. Ook zijn er vreemdelingen die met een nepidentiteit willen voorkomen dat ze hun verblijfsstatus kwijtraken.

Uit onderzoek van het ministerie van Justitie naar de identiteit van meer dan tienduizend gevangenen, kwamen ruim tweehonderd ernstige gevallen van identiteitsfraude naar voren.
Daar doet de politie nu onderzoek naar.

Officier van justitie Theo d'Anjou, namens het openbaar ministerie (OM) betrokken bij het onderzoek, wil niets over de inhoud van die zaken zeggen.

Van zeker 10 procent van de gevangenen (meer dan 1.700 van in totaal 17.000 gedetineerden) is dan iets mis met de identiteit.
Politie en justitie zijn lang niet altijd in staat valse paspoorten of rijbewijzen te herkennen.
Het gaat vooral mis bij korte straffen of als veroordeelden zich bij een penitentiaire inrichting moeten melden om hun straf uit te zitten.
Bewakers hebben bovendien niet altijd door dat criminelen anderen hun straf laten uitzitten.

Aanleiding voor de uitgebreide identiteitscontrole was een steekproef in 2006 onder zevenhonderd gedetineerden, waaruit bleek dat in 46 gevallen niet de juiste persoon vastzat.
Justitie heeft zich tijdens het onderzoek gericht op gedetineerden over wie twijfels bestonden over hun identiteit. In de Nederlandse gevangenissen zitten volgens een bron binnen het departement tientallen mensen die tegen betaling de straf voor een ander uitzitten. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie wil dat aantal niet bevestigen.
Volgens hem worden de resultaten van het onderzoek in het najaar naar de Tweede Kamer gestuurd.
Politie en justitie werken nu aan een systeem dat identiteitsfraude onder gevangenen moet voorkomen door vingerafdrukken te controleren.
Volgens de politie komt het steeds vaker voor dat mensen hun paspoort als verloren opgeven, maar het in werkelijkheid doorverkopen.
Vorig jaar werden 200.000 paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen als verloren opgegeven, dat is een kwart meer dan vijf jaar geleden. De politie gaat ervan uit dat die toename het gevolg is van fraude. Daarom zouden volgens de politie mensen die drie keer of vaker hun paspoort kwijtraken, pas na een onderzoek een nieuw paspoort moeten krijgen. Bovendien zouden ze er ook meer voor moeten betalen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook