donderdag 25 september 2008

8 jaar voor kastmoord Nuth

De rechtbank in Maastricht heeft de twee Britse verdachten in de zgn 'kastmoordzaak' veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar wegens doodslag. Het misdrijf, waarbij Jonathan  Kennedy (31) uit Schotland door messteken om het leven kwam, vond in januari 2007 plaats.

Ier zitting vorderde de officier van justitie vrijspraak voor verdachte Paul M. (33) en veroordeling tot 9 jaar voor moord voor de andere verdachte Roy M. (41). Wel eiste hij 20 maanden tegen Paul M voor het wegmaken van een lijk. Beide raadslieden vroegen vrijspraak voor hun cliënten. Eén verdachte heeft altijd ontkend het slachtoffer om het leven te hebben gebracht, de andere verdachte heeft ter zitting zijn bekennende verklaring ingetrokken. Er is onvoldoende bewijs om te kunnen vaststellen wie het slachtoffer heeft gedood.

Volgens de rechtbank staat vast dat vanaf een bepaald moment naast het slachtoffer enkel nog beide verdachten in de desbetreffende nacht in het pand (een kamerverhuurbedrijf) aanwezig waren. Kort daarop is het slachtoffer overleden. In deze korte periode is het slachtoffer in ieder geval door één verdachte geslagen tegen het hoofd en door de andere verdachte minstens één keer gestoken. Deze eerste steek heeft niet de dood van het slachtoffer veroorzaakt. Wie wel de dodelijke steek heeft toegebracht, kan de rechtbank niet vaststellen. Vast staat, dat één van beide verdachten dat moet zijn geweest.

Omdat binnen een korte tijd in een kleine ruimte,  door beide verdachten ernstig geweld is uitgeoefend op het slachtoffer, gaat de rechtbank ervan uit dat er van medeplegen sprake is, wat tot gevolg heeft dat beiden strafrechtelijk voor de dood verantwoordelijk zijn.

De rechtbank betrekt bij dat oordeel vooral de vele onverklaarde omstandigheden, zoals het feit dat uit forensisch onderzoek is gebleken dat bloed van het slachtoffer is aangetroffen op schoenen en sokken van één van de verdachten, het feit dat DNA van deze verdachte ook is gevonden op de schuurspons waarmee in de woning is schoongemaakt, deze verdachte wist hoeveel messteken het slachtoffer in de borst had, waar het lichaam van het slachtoffer was verborgen, terwijl deze verdachte nooit bij de autoriteiten melding heeft gemaakt van het feit dat het slachtoffer na die nacht niet meer is gezien.

Wat betreft de andere verdachte acht de rechtbank het van belang dat zijn DNA is aangetroffen op het dekbedovertrek waarachter het lichaam van het slachtoffer was verborgen in de muurkast, hij volgens uitingen tegenover de moeder van het slachtoffer wist dat het slachtoffer dood was, nog voordat het stoffelijk overschot was gevonden en het feit dat deze verdachte evenmin bij de autoriteiten melding heeft gemaakt van verdwijning van het slachtoffer. Al deze onverklaarde omstandigheden wijzen op betrokkenheid van beide verdachten bij de dood van het slachtoffer.

Desalniettemin is 8 jaar voor doodslag of 9 jaar eis voor moord niet veel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode bij schietpartij in Bon Futuro gevangenis

Vanmorgen om tien over tien is een gevangene in de Bon Futoro gevangenis, Cornelis Walker (39), doodgeschoten in de gang voor het Vocational building van de Bon Futuro-gevangenis. De revolver waarmee de dader Walker doodschoot werd aangetroffen naast het lichaam. De dader(s) is(zijn) nog onbekend.

Tegen Walker was eerder deze maand levenslang geëist door het Openbaar Ministerie. Walker was tien feiten ten laste gelegd, waaronder diefstallen van dure auto's, twee aanslagen en een moord met een machinegeweer.

In de Bon Futoro gevangenis zijn sinds 2004 vijf gedetineerden om het leven gekomen. Vier daarvan werden doodgeschoten met een vuurwapen. De wapen zijn hierbij altijd teruggevonden, maar de daders nooit.

Vuurwapens blijven een grote bron van zorg in de gevangenis. Soms worden wapens bij het binnensmokkelen gevonden, maar er komen er nog genoeg door de controle.

De gevangenis heeft veel gangen en corridors en een tekort aan cipiers wardoor geweld relatief vaak voorkomt. Het motief van de schietpartijen ligt meestal in de afrekeningssfeer. Walker heeft met zijn daden kennelijk veel vijanden gemaakt. Voor de rechter gaf hij aan dat hij dit deed omdat hijzelf anders het leven zou laten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook