woensdag 28 januari 2009

Giovanni van Ierland doodgeschoten

liquidatie giovanni van ierland Op Curaçao is gisteravond 27 januari 2009 rond zes uur de voormalige eigenaar van openluchtbordeel Campo Alegre, Giovanni van Ierland, door een nog onbekende dader in zijn auto doodgeschoten. Van Ierland werd in zijn hoofd geraakt, terwijl hij in zijn BMW zat te wachten voor de winkel 'El Camú', naast supermarkt Mangusa te Rio Canario ter hoogte van de Barentslaan, de straat voor Mangusa Rio Canario. Deze winkel is eigendom van zijn vrouw. 

Volgens de politie liep de man langs de auto, loste drie kogels en rende weg. Van Ierland heeft tijdens de schietpartij het gas geraakt, waardoor de stilstaande auto weg reed en tegen een muur botste. Van Ierland was op slag dood. Politiewoordvoerder Reggie Huggens wil nog geen mededelingen doen omtrent het onderzoek, maar verwacht in de loop van de dag een aanhouding in verband met deze zaak te doen.

giovanni van ierland4 Van Ierland is de kleinzoon van Campo-oprichter Hugo Bakhuis. Giovanni was al op jonge leeftijd betrokken bij het reilen en zeilen van dit internationaal vermaarde bordeel en was net vervroegd vrijgekomen na een lange gevangenisstraf wegens een witwasaffaire waarbij ook een vertrouweling van de vermoorde vastgoedbaron Willem Endstra was betrokken. Van Ierland kreeg twaalf jaar cel opgelegd voor zijn rol in de witwasaffaire.

Tijdens zijn gevangenschap verloor Van Ierland de macht over het bordeel aan een groep zakenlieden. De ex-Campobaas was sindsdien met voormalig compagnon en advocaat Leslie Franklin al een paar jaar verwikkeld in een procedure om het beheer over het bordeel terug te krijgen. Beiden waren in 2002 veroordeeld voor het witwassen van miljoenen guldens aan drugsgeld waarmee het bordeel destijds werd opgeknapt. Franklin kwam een paar jaar eerder vrij en wist met hulp van partners uit Nederland de macht over te nemen.

liquidatie giovanni van ierland Van Ierland, die tot twaalf jaar was veroordeeld, kwam in augustus vorig jaar vrij. “Hij was vast voornemens om op het rechte pad te blijven, die eis had ik ook gesteld”, zegt advocaat Rob Blaauw die namens Van Ierland de zaak tegen Franklin behartigde. “Een trieste zaak. Want het proces liep bijna op zijn einde”, zegt Blaauw, die verwacht later deze week nog met de nabestaanden te spreken.

Twee weken geleden bepleitten beide partijen nog een keer hun zaak, die gunstig leek uit te pakken voor Van Ierland. Tijdens het proces had de rechter namelijk opgemerkt dat op dat moment nergens uit bleek dat Franklin voor de helft eigenaar is van het bordeel maar voor slechts eenzesde en dat partijen eerst nog maar eens met elkaar moesten overleggen. Ze gaf hen daarvoor twee weken de tijd, anders zou er vonnis gewezen worden in maart. Dat overleg heeft niet plaatsgevonden, zegt Römer.

Kort na deze laatste behandeling in de rechtszaal bezocht Van Ierland Campo Alegre. Wat wellicht niet zo verstandig is geweest, erkent Römer en waarvoor Van Ierland ook gewaarschuwd was. “Maar deze schietpartij heeft niemand zien aankomen.”
Van Ierland had geen persoonlijke bewaking en bewoog zich vrij op straat. Behalve deze civiele zaak was hij ook nog verwikkeld in een strafrechtelijke ontnemingsprocedure die het Openbaar Ministerie tegen hem was gestart.

In hoger beroep besliste het hof in november vorig jaar dat Van Ierland ruim 9 miljoen gulden moest betalen. Hiertegen tekende hij cassatie aan. Hoe deze zaak verder gaat kon advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran vanmorgen nog niet zeggen. “Dat moet ik met de familie bespreken, ik wil nu geen commentaar geven.”

“Giovanni zei niemand te hebben belazerd. Dus hoefde hij ook niet om te kijken”, zegt Römer. In de gevangenis schreef Van Ierland een wetenschappelijke verhandeling over de tijd en de vergankelijkheid die gebaseerd waren op uitspraken in de Bijbel. “Want die kende hij van voor tot achter”, aldus Römer.
Dat boek is nagenoeg klaar, maar of het ooit uitgegeven zal worden is niet bekend. Van Ierland kwam enkele jaren geleden in opspraak tijdens de Campo II-affaire die toenmalig minister van Justitie Ben Komproe (FOL) de kop kostte.

Hierin zouden meisjes uit landen als de Dominicaanse Republiek met een vrijbrief van de minister, dus zonder visum, toegelaten zijn tot Curaçao om in Campo aan het werk te kunnen. De Campo-II zaak is echter uiteindelijk nooit voor de rechter behandeld omdat er te weinig grond was voor rechtsvervolging. (Amigoe)

 

Update 29 januari 2009

In verband met het onderzoek naar de dodelijke schietpartij op Giovanni van Ierland, dinsdag, is gisteren een 40-jarige man aangehouden. Rond kwart over vijf ’s middags is een personenwagen in beslag genomen waarvan vermoed wordt dat deze als vluchtauto diende voor de dader van de schietpartij.

De auto stond geparkeerd op het terrein van een fitnessclub aan de Pater Euwensweg. Omstreeks acht uur werd de 40-jarige eigenaar van de gym, L.A.S., aangehouden. De man was zelf naar het politiebureau gekomen. Hij is vanmorgen in verzekering gesteld en zit vast voor nader verhoor. De auto zou een huurauto betreffen, zo meldde ochtendkrant Vigilante vandaag.
Het Openbaar Ministerie onthoudt zich van commentaar op de moord. “Het onderzoek is gaande, we hebben een team op de zaak gezet”, aldus een woordvoerder. Van Ierland was met zijn ex-compagnon, advocaat Leslie Franklin, verwikkeld in een civiele zaak over het eigendom en beheer van het bordeel Campo Alegre.

Op 15 januari vond een afrondend pleidooi plaats. De zaak werd vervolgens verwezen naar de rol van 2 februari voor akte uitlating over de regeling die mogelijk tussen partijen is getroffen. Franklin zou op dit moment op St. Maarten verblijven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: