donderdag 15 oktober 2009

OM wil 9 jaar cel voor medewerker KLM wegens drugssmokkel

Het OM heeft vandaag voor de rechtbank op Schiphol negen jaar gevangenisstraf geëist tegen Dean R. (44). Justitie verdenkt hem ervan dat hij in 2008 een leidende rol heeft gespeeld bij drugstransporten vanuit Suriname naar Nederland. Dean R. werkte voor KLM als platformmedewerker op de luchthaven. Volgens het OM was hij betrokken bij de invoer van 33 kilo cocaïne, maar de verdachte ontkent alles. Tegen medeverdachte Revelino S. (30) uit Almere eiste justitie eveneens negen jaar celstraf. Deze man werkte niet op de luchthaven, maar zou zijn betrokken bij de smokkel van 39 kilo cocaïne. De politie pakte S. op 27 november vorig jaar op in Amsterdam. Hij had een tas bij zich met daarin een pakket met 5 kilo coke. De verdachte zei dat hij niet wist dat er drugs in de tas zaten.

De zaken tegen beide mannen maken deel uit van de zaak Kilimanjaro. Deze en vorige week moesten elf verdachten op Schiphol voorkomen in deze zaak, van wie er tien op Schiphol werkten of hadden gewerkt. Een van hen is voortvluchtig. Justitie gaat ervan uit dat er in totaal 49 kilo cocaïne is gesmokkeld, waarvan 28 kilo is onderschept.

De officier vond dat Amsterdammer Dean R. misbruik heeft gemaakt van zijn Schipholpas en het imago van de luchthaven heeft beschadigd. Zij noemde de werkwijze van de verdachten gevaarlijk voor de luchtveiligheid. Ze zouden met schroevendraaiers in de weer zijn geweest om verstopplekken in vliegtuigen open te maken.

Justitie baseert het bewijs tegen de verdachten voor een groot deel op afgeluisterde (telefoon)gesprekken. Maar volgens de advocate van verdachte Dean R. slaat het OM er maar een slag naar. Er is volgens haar totaal geen bewijs dat haar cliënt een leidende rol zou hebben gespeeld. Zij vond de eis buiten alle proportie en vroeg om vrijspraak.

Ook de advocaat van Revelino S. vroeg om vrijspraak. Volgens hem heeft justitie nauwelijks bewijs tegen zijn cliënt en is de stemherkenning bij de afgetapte telefoongesprekken niet wetenschappelijk verantwoord. Ook wees hij erop dat justitie geen bewijs heeft voor transporten, waarbij geen drugs zijn onderschept. Vliegtuigen zouden binnenstebuiten zijn gekeerd omdat de marechaussee vermoedde dat er een transport aankwam, maar er is in een aantal gevallen niets gevonden.

Gezien het feit dat het OM niet zelden slechts 8 jaar eist voor moord, lijkt de 9 jaar eis voor drugssmokkel me buiten alle proporties.


De rechtbank doet 10 november uitspraak in alle zaken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: