donderdag 5 november 2009

Oud-directeur NMO opgepakt

Franklin Mohamed William (63), de oud-directeur van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) is gisteren gearresteerd wegens het misbruiken van meer dan € 600.000 aan publiek omroepgeld.

Ook zijn zoon Rafiek (36), zijn schoondochter Angela (35) en filmproducent Mike K. (40) zijn aangehouden.

Williams, een Surinaamse moslim, die in maart nog zei het toe te juichen dat justitie onderzoek deed naar zijn verleden bij de omroep, wordt verdacht van valsheid in geschrifte, belastingontduiking en het aannemen van steekpenningen als directeur van de NMO.

De anderen worden ook vervolgd wegens valsheid in geschrifte. Filmproducent K. wordt daarnaast verdacht van omkoping. De 's-Gravelander zou William smeergeld hebben betaald om opdrachten te krijgen.

Justitie startte het onderzoek naar William in december 2008, na een aangifte van het Commissariaat voor de Media. In maart volgden er invallen, waarbij administratie en digitale bestanden in beslag werden genomen.

Na jarenlang geruzie met medewerkers stapte Frank William in juli 2007 op als directeur van de Nederlandse Moslim Omroep. De aanleiding voor zijn ontslag was een vertrouwenscrisis tussen de directeur en het bestuur.
William was als NMO-directeur omstreden en veroorzaakte in de tien jaar dat hij in functie was meermalen ophef.

In 1998 beschuldigden meerdere NMO-medewerksters hem anoniem van seksuele intimidatie. Maar onderzoeken leverden daarvoor geen bewijs op, concludeerden bestuursleden. William probeerde de zaak in de doofpot te stoppen,volgens een ander bestuurslid en een van de medewerksters. In het bestuur was er ruzie over de kwestie.

In 2005 besloot William een miljoen euro bij te dragen aan de BNN-soap Onderweg naar Morgen, opdat de moslimpersonages meer zouden 'corresponderen met de realiteit'. Kort daarvoor was het NMO-budget van 4,8 miljoen euro juist gehalveerd, omdat er een moslimomroep bijkwam. Het personeel van NMO was het niet eens met de bijdrage aan de soap en vroeg, tevergeefs, om opheldering.

In 2005 viel William ook een NMO-medewerker aan met een knuppel. Het slachtoffer hield er geen verwondingen aan over, maar deed wel aangifte tegen William. In vakblad De Journalist zei de medewerker anoniem dat het personeel bang was en geterroriseerd werd door William.

Zie ook: Moslimomroepen besteden publiek geld voornamelijk aan onderling geruzie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: