maandag 14 december 2009

Negen jaar voor ‘eerwraak’ moord (doodslag)

Younis K. (39) is door de rechtbank in Amsterdam vandaag veroordeeld tot een celstraf van negen jaar. Zij acht bewezen dat hij zijn 36-jarige echtgenote Aisha K. in augustus 2007 heeft doodgeslagen in hun woning in Amsterdam-Zuidoost. Zijn neef, Tariq S.(38), werd vrijgesproken. Justitie had tegen beide mannen 14 jaar cel geëist.

K. vermoordde zijn vrouw omdat zij van hem wilde scheiden en met een andere man wilde gaan samenwonen. Op die manier bedoezelde de moeder van vier kinderen de eer van zijn Pakistaanse familie. De man bracht zijn echtgenote om door haar vele malen te slaan, vermoedelijk onder meer met cricketbats.

De rechtbank noemde de moord “gruwelijk” en constateerde dat het slachtoffer “vreselijke pijn” moet hebben geleden. ,,Dat het slachtoffer wilde scheiden, kan in geen enkele opzicht het handelen van verdachte ook maar enigszins rechtvaardigen.''
K. gaf tijdens de rechtszaak zijn neef min of meer de schuld van de dood van zijn vrouw. Hij zei dat hij hem had gevraagd om de bewuste dag te komen bemiddelen. Vervolgens zou hij even naar buiten zijn gegaan. Toen hij terugkwam, zou zijn vrouw zwaargewond in de woning hebben gelegen. De rechtbank achtte dit echter niet aannemelijk. Zo is er niemand die K. op het moment van de moord buiten zag rondlopen.

Volgens justitie heeft K. de vrouw niet alleen doodgeslagen, maar heeft zijn neef hem daarbij geholpen. De rechtbank concludeert dat er wel aanwijzingen zijn dat K. hulp heeft gehad. Zij vindt echter dat er onvoldoende bewijs voor is dat het letsel van het slachtoffer door twee personen is toegebracht.

De rechtbank gaf K. een lagere straf dan justitie geëist. Zij veroordeelde hem namelijk voor doodslag en niet voor het medeplegen van moord. Daar had het Openbaar Ministerie voor gepleit. De redenering van de rechtbank is vooralsnog duister
Zelfs voor doodslag -wat dit volgens de rechter is- is 9 jaar heel heel laag, temeer daar de rechter er van overtuigd lijkt dat Aisha zeer veel pijn geleden moet hebben.
De rechter is er wél van overtuigd dat de man hulp heeft gehad. Hoe kan het dan géén moord zijn. Hulp betekent 'planning' dus voorbedachte rade en genoeg bezinningsmomenten om er van af te zien.

Het onderzoek naar de zaak verliep niet moeiteloos. K. verklaarde lange tijd dat hij zijn vrouw zelf had geslagen. Toen hij in april terecht moest staan, vertelde hij echter opeens dat hij haar helemaal niet zelf had geraakt, maar dat zijn neef op het moment van de moord in de woning was. S. werd toen alsnog opgepakt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: