woensdag 4 februari 2009

20 jaar cel voor moord op Rick Haster door minderjarige

Kenneth C. (17) en Martin M. (22) zijn door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor de moord op de Amsterdamse garagehouder Rick Haster(46).

Het Openbaar Ministerie had zestien jaar cel geëist tegen M. en zes jaar gevangenisstraf en tbs tegen zijn jongere neef.

De rechters achten bewezen dat de twee neven Rick Haster op 22 februari 2008 in zijn garage 'APK-Noord' aan de Chrysantenstraat in Amsterdam-noord op gruwelijke wijze om het leven brachten. Zij staken hem circa twintig keer met een mes. Nadat de neven de man een paar keer hadden verwond, bonden ze hem vast aan een motorblok en takelden ze hem verder toe.

Volgens de rechtbank hebben de daders ''een ogenschijnlijk koelbloedige en meedogenloze moord'' gepleegd. Daarmee hebben ze zich ''langdurig gediskwalificeerd voor deelname aan de samenleving'', aldus het vonnis.

De rechtbank veroordeelde de minderjarige C. volgens het strafrecht voor volwassenen vanwege het gruwelijke karakter van de moord en omdat hij een even groot aandeel in het delict had als zijn mededader. Op basis van het jeugdrecht had hij maximaal twee jaar cel kunnen krijgen. Volgens de persrechter is het voor het eerst dat een minderjarige zo'n hoge straf krijgt.

Kenneth C. was 16 jaar ten tijde van het misdrijf en hij was ontsnapt uit een jeugdinrichting. Ook zijn neef was een bekende van de politie.

Hoewel justitie tbs tegen de jongen had geëist, zag de rechtbank daar niets in. C. heeft namelijk op geen enkele wijze laten zien dat hij aan zijn eigen persoonlijkheid wil werken.

Aanleiding voor de moord was een conflict over een gekochte auto. De broer van M. had voor 700 euro een Mazda 323 van Haster gekocht. Na enkele dagen hield het voertuig ermee op.

Hoewel de verdachten altijd hebben ontkend iets met de moord te maken te hebben gehad, geloofde de rechtbank hen niet. De politie trof namelijk hun hand- en vingerafdrukken aan in het bloed in de garage.

Hoogleraar bestuurlijk sanctierecht Henny Sackers van de Radboud Universiteit Nijmegen noemt de straf die C. heeft gekregen ''uitzonderlijk''. Het komt volgens hem vaker voor dat minderjarigen als volwassenen worden berecht, maar de hoogte van de straf is zeldzaam. ''Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat een minderjarige zo'n straf krijgt opgelegd.''

Sackers constateert dat de rechtbank de ernst van het misdrijf zwaar heeft laten meewegen in vergelijking met de leeftijd van de dader. Volgens hem is het niet per se zo dat minderjarigen steeds vaker hoge straffen krijgen. Er zijn ook rechters en deskundigen die daarin terughoudender zijn.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Werkstraf geëist tegen OM topman

Tegen Jan Koers (59) een advocaat-generaal (=aanklager) van het gerechtshof in Arnhem, is voor de rechtbank in Den Bosch een werkstraf van 240 uur of 120 dagen vervangende gevangenisstraf geëist wegens ambtelijke corruptie.  Voorts eiste de officier van justitie een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden met een proeftijd van twee jaar.

De officier van Justitie in Den Bosch vondt ambtelijke corruptie bewezen. Volgens het openbaar ministerie heeft de aanklager van het Arnhemse Gerechtshof zich in 2004 laten omkopen door een Rotterdamse zakenman. De AG zou zijn boekje te buiten zijn gegaan door als hoge ambtenaar voor een privézaak bij politie en opsporingsinstanties verschillende kentekens en persoonsgegevens op te vragen.

De Arnhemse AG deed dat om geld ( 200.000) te achterhalen dat in 1999 was verdwenen bij een mislukte oliedeal. De Rotterdamse zakenman zou de verdachte AG voor die dienst 13.000 euro hebben betaald. De Rotterdammer is medeverdachte in de zaak.

De Arnhemse justitie-topman wordt behalve omkoping ook verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting van een verzekeringsmaatschappij. Hij zou ten onrechte de verzekeringskosten (ad 7300 euro) van een kapotte televisie hebben geclaimd. De afwezige AG heeft zijn verweer op de aantijgingen van het OM op schrift gesteld. De man werd in 2007 geschorst door het college van procureurs-generaal, de top van het openbaar ministerie. Directe aanleiding vormde het onderzoek van de rijksrecherche naar de handelswijze van de advocaat-generaal.

De strafrechtelijke vervolging van de topambtenaar van justitie ligt gevoelig. Op last van de Hoge Raad is de rechtbank in Den Bosch aangewezen omdat hij niet door zijn Arnhemse collega's kan worden berecht. De Arnhemse magistraat gold jarenlang als de rijzende ster van het openbaar ministerie. Hij kampte met geldproblemen en zocht geldschieters in Turkse kringen.

K. raakte in september 2007 in opspraak toen bleek dat de rijksrecherche bij hem huiszoeking had gedaan in het kader van een onderzoek naar schending van zijn ambtsgeheim. Om die reden werd hij geschorst door de top van het Openbaar Ministerie.

De verdachte was fraudeofficier van justitie in Amsterdam, unithoofd zware georganiseerde criminaliteit in Arnhem, fungerend hoofdofficier van justitie in Amsterdam en hoofdadvocaat-generaal bij het ressortsparket Den Haag.

De verdachte is zelf niet op de rechtszitting aanwezig. Hij is 'om medische redenen niet in staat om de zitting bij te wonen'. Volgens de psycholoog zou de verdachte lijden aan ptss (post traumatische stress stoornis). De AG maakte ooit in Amerika van nabij een schietpartij mee. In zijn schriftelijk verweer, dat woensdag voor de rechtbank werd voorgelezen, ontkent de verdachte magistraat alle beschuldigingen. Alleen de verzekeringskwestie geeft hij toe. “Dat had ik nooit zo mogen doen. Verder heb ik nooit misbruik gemaakt van mijn ambt of bevoegdheden.”

Volgens Koers deed hij slechts onderzoek naar een andere corrupte topman die  zijn medeverdachte Jan van L tegen betaling uit de cel zou hebben gehouden

Een opmerkelijk lage straf, maar niet onverwacht voor de ons kent ons maatschappij bij het OM. Het is raar dat de AG niet in de rechtszaal kan verschijnen wegens posttraumatische stress: Het verschijnen in de rechtszaal is zijn werk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook