maandag 2 maart 2009

Australische onderscheiding voor Nederlander Paul de Waard

De Nederlandse backpacker Paul de Waard, advocaat Brendan Keilar en Edith Aquina zijn vandaag door Australië onderscheiden voor bewezen moed. Keilar ontvangt de onderscheiding postuum. 

De drie schoten in juni 2007 als toevallige voorbijgangers Kaera Douglas (toen 24), een voormalig model, te hulp die op straat in Melbourne door haar vriend werd mishandeld.

De man, Christopher Wayne Hudson,  trok een vuurwapen en schoot de toen 25-jarige De Waard en 43-jarige advocaat Brendan Keilar neer. Keilar kwam om het leven en De Waard raakte zwaargewond.

Edith Aquina, een voorbijgangster die achter de schutter aanrende zodat hij uiteindelijk door de politie kon worden opgepakt, werd eveneens onderscheiden.

De uit Middelburg afkomstige De Waard lag tien dagen op de intensive care. De mishandelde vrouw, werd ook geraakt en verloor een nier.

De 31-jarige Australische schutter, een oud-lid van de Hells Angels, is inmiddels veroordeeld tot levenslang. Hij moet minstens 35 jaar van de straf uitzitten.

De toegekende onderscheiding, de Bravery Medal, is de op twee na hoogste die Australië kent. Aquina en De Waard weigerden verzoeken om interviews naar aanleiding van de onderscheidingen, die later zullen worden uitgereikt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man vrijgesproken van seksueel misbruik

De 48-jarige P.H. uit Oudenbosch is vandaag vrijgesproken van seksueel misbruik van zijn drie kinderen.

De rechtbank in Breda is het met de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ) eens dat de man op zeer omstreden wijze is verhoord en hecht daarom geen waarde aan zijn bekennende verklaring.

De verdachte is tijdens het verhoor 'geholpen' om herinneringen terug te halen, die hij zogenaamd had verdrongen. Terwijl hij eerst ontkende, legde hij na deze omstreden ondervraging een valse bekentenis af.

Vrijspraak Ook het Openbaar Ministerie (OM) vroeg twee weken geleden vrijspraak. Het OM heeft zelf de expertisegroep ingeschakeld, die in het leven is geroepen om twijfelachtige politieonderzoeken te beoordelen.

De man werd verdacht van seksueel misbruik van zijn drie kinderen. De zaak is begonnen nadat zijn ex-vrouw aangifte tegen hem had gedaan. Hij heeft zeven maanden in voorarrest gezeten. Kinderen Met de LEBZ heeft de rechtbank ook kritiek op de manier waarop een van de kinderen is verhoord. Bovendien twijfelt ze aan de verklaringen van moeder en kinderen, omdat er thuis veel over de kwestie is gesproken voordat ze bij de politie hun verhaal deden.

Tenslotte constateert de rechtbank dat de man te laat op de hoogte is gebracht van datgene waarvan hij beschuldigd werd.

Een goede beslissing van het OM. Het is te hopen dat de moeder gestraft wordt evenals de agenten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vier jaar cel voor Renkumse Grafroof

Louis D (37) uit Arnhem is door de rechtbank in Arnhem  tot vier jaar cel veroordeeld wegens grafroof, dealen, mishandeling, brandstichting en inbraken.

Van de straf zijn 18 maanden voor de grafroof, net als twee medeverdachten eerder ook opgelegd kregen.

Volgens de rechtbank ontbreekt het de verdachte aan elk respect, of het nou gaat om andermans lichamelijke integriteit of spullen.

Louis D. opende samen met twee anderen het graf van een familielid van zijn toenmalige vriendin om er sieraden en een horloge uit te stelen. Dat gebeurde 's nachts in augustus 2007 in Renkum.

De weduwe van de goudhandelaar trof de volgende ochtend een opengeschoven grafsteen en kist. Het lichaam van haar man was ruim twee maanden eerder begraven.

''Dat moet voor de nabestaanden afschuwelijk zijn geweest en het heeft voor veel maatschappelijke beroering gezorgd'', overwoog de rechtbank.

Tegen de man was zes jaar cel geëist. Volgens de officier van justitie had D. de leidende rol in de grafroof.

Volgens de rechtbank is dat echter niet aangetoond, waardoor zijn strafaandeel voor de grafroof ook niet hoger zou moeten zijn.

Daarnaast vond de rechtbank geen bewijs voor een van de mishandelingen en een poging doodslag waarvoor D. ook werd vervolgd.

Wat Louis D gedaan heeft is zeker niet netjes, maar 18 maanden voor grafroof is tamelijk hoog in vergelijking met wat regelmatig voor (kinder)verkrachting wordt gegeven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook