woensdag 18 maart 2009

Ontsnapping uit Bon Futuro was te voorkomen

Volgens minister David Dick van Justitie was de ontsnapping van gevangenen uit de Bon Futuro te voorkomen.

De zwakke plek van waar de gedetineerden zijn gevlucht, was bekend, maar de afspraken die de minister met het bestuur had gemaakt om deze te verstevigen zijn nooit nagekomen. Ook de bewakers hebben zich niet aan het reglement gehouden door de gedetineerden die in blok 2 vastzaten, zonder screening met een metaaldetector in blok 7a te laten.

De minister richt zich nu voornamelijk op het versterken van het managementteam binnen de gevangenis, zodat het beleid wat nu op tafel ligt ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Wegens gebrek aan capaciteit binnen de directie was dit tot dusver niet mogelijk.

Interview:

Interview-mirror

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Bevorderen/voorbereiden geweld wordt strafbaar

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie werkt aan een nieuwe wet die het bevorderen van geweld strafbaar maakt.

De wet moet regelen dat bijvoorbeeld hooligans en vandalen al aangepakt kunnen worden als ze zich voorbereiden op gewelddadigheden.

Dat heeft Hirsch Ballin vandaaggezegd in de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid had voorgesteld de voorbereiding van openlijke geweldpleging strafbaar te stellen.

De bewindsman wees de variant die CDA, PvdA en VVD daarvoor bedacht hadden af, maar kondigde gelijktijdig een eigen alternatief aan.

Hij verwacht dat zijn voorstel in de praktijk beter werkt en een breder bereik heeft. Het wetsvoorstel is al voor een belangrijk deel klaar en kan binnenkort voor advies worden rondgestuurd.

Het CDA had bij de behandeling van een nieuwe wet tegen voetbalvandalisme en ernstige overlast ook gepleit voor een thuisblijfplicht voor raddraaiers.

Tweede Kamerlid Coskun Cörüz wil dat burgemeesters mensen kunnen verplichten een poosje in hun woning te blijven, bijvoorbeeld tijdens een risicovolle voetbalwedstrijd.

Hirsch Ballin en minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) reageerden  afwijzend op dat idee. Hirsch Ballin vindt een thuisblijfplicht buiten proporties.

Hij wees er ook op dat de politie een thuisblijfplicht lastiger kan handhaven dan een meldplicht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

De politie maakt veel ongelukken

Met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB), heeft de Volkskrant de beschikking gekregen over de ongevallencijfers van de politie en die liegen er niet om:

In slechts 3 jaar (2005-2007) tijd zijn er bij ongevallen met politievoertuigen tien agenten en een burger omgekomen en raakten 440 burgers en 43 politiemensen gewond. De totale (letsel- en materiële) schade bedroeg 46 miljoen euro. De cijfers over 2008 zijn nog niet beschikbaar.

De Nederlandse politie beschikte in 2007 over 13.254 voertuigen (9.838 personenauto’s, 1.829 bestelwagens en 1.487 motoren). In dat jaar reed de politie 8.301 keer schade door eigen schuld. Dat betroffen zowel parkeerschades als ernstige ongelukken. Een jaar eerder waren er met 180 voertuigen minder 90 schadegevallen meer.

Van de gemiddelde jaarlijkse schade, ruim 15 miljoen euro, kan 2,3 miljoen euro worden verhaald. De WA-verzekering neemt zo’n 3,4 miljoen voor haar rekening. De kostenpost voor de politie bedraagt 10,6 miljoen per jaar.

Nadat in 2006 de Nederlandse Politiebond (NPB) al alarm sloeg over het grote aantal ongelukken waarbij een politievoertuig is betrokken, leidde dat tot een nieuwe, aanvullende rijopleiding voor alle agenten die politieauto’s besturen. Tot nu toe is er echter slechts marige belangstelling voor de speciale rijlessen. Van de twintigduizend agenten die ervoor in aanmerking komen, maakten er vorig jaar slechts twaalfhonderd gebruik van. Voor dit jaar is hetzelfde aantal aangemeld, terwijl de Politieacademie capaciteit heeft voor het tienvoudige. De Politieacademie in Lelystad beschikt hiervoor over een modern Verkeersveiligheidscentrum, waar jaarlijks tienduizend cursisten terecht kunnen.

De inventarisatie is niet compleet. Zo is niet uitgezocht bij hoeveel aanrijdingen de politie al dan niet terecht gebruik maakte van zwaailicht of sirene. Evenmin is bekend hoe vaak een agent strafrechtelijk is vervolgd voor het veroorzaken van een ongeluk.

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft eerder laten weten zich zorgen te maken over de vele verkeersongevallen met politievoertuigen. Ze dreigt vanaf 1 januari 2010 de landelijke rijvaardigheidstraining verplicht te maken voor alle korpsen.

De NPB stelde vast dat veel agenten in de problemen komen als ze in moeilijke situaties een voertuig moeten besturen. ‘Het rijden met toeters en bellen, uitrijden en parkeren, remmen boven de 80 kilometer per uur met ABS inclusief uitwijken, remmen op een nat of glad wegdek en het nemen van bochten met de juiste snelheid – allemaal zaken die geen gesneden koek zijn.’ In een speciale rijvaardigheidsproef reed slechts 16 procent van de deelnemende agenten foutloos.

De Raad van Hoofdcommissarissen nam in 2006 het Preventieplan Verkeer aan. Daarin staat dat de politie in de bebouwde kom met zwaailicht en sirene niet harder mag rijden dan 20 kilometer per uur boven de maximum toegestane snelheid. Op de snelweg is dat 40 kilometer harder. Door rood licht mag slechts stapvoets worden gereden.

Een andere maatregel was de aanvullende rijvaardigheidstraining, zodat agenten hun voertuig onder alle omstandigheden kunnen beheersen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestaties Schiphol voor drugssmokkel

De Marechaussee heeft de afgelopen weken op Schiphol acht mensen aangehouden die verdacht worden van de invoer van 83 kilo cocaïne.

Zes van de verdachten werken op de luchthaven bij het bedrijf dat de vliegtuigen leegt.  De aanhoudingen zijn het gevolg van een onderzoek dat in april 2008 begon en tot en met januari 2009 duurde. De drugs werden in koffers vanuit Zuid-Amerika naar Nederland vervoerd.

De cocaïne werd in koffers vanuit Zuid-Amerika naar Nederland vervoerd. De koffers werden herkenbaar gemaakt voor de medewerkers en zo het beveiligde gedeelte van Schiphol afgesmokkeld.
De acht verdachten, zeven mannen en een vrouw, komen uit Amsterdam, Amstelveen, Hoofddorp, Rotterdam en Utrecht.

Bij huiszoekingen is onder meer 150.000 euro gevonden.
Ook zijn computers, mobiele telefoons en auto's in beslag genomen. Het onderzoek naar de cocaïnesmokkel liep sinds april vorig jaar.

Tientallen kilo’s cocaine, dat is wel goed voor enkele jaren gevangenisstraf, tenzij je natuurlijk bij justitie werkt, dan krijg je maar 180 uur taakstraf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook