maandag 9 november 2009

Gelieg en gedraai van OM in Passageproces

Er komt geen einde aan het gedraai van het OM in het Amsterdamse liquidatieproces Passage. Vandaag kwam officier van justitie Betty Wind (foto) terug op een verklaring die zij op 12 oktober gaf over het verstrekken van daderinformatie aan kroongetuige Peter la Serpe. Haar nieuwe uitleg leidde tot bijzonder kritische opmerkingen van de rechtbank aan haar adres.

In oktober betoogde Nico Meijering, advocaat van een van de verdachten, dat uit stukken is gebleken dat La Serpe is voorzien van specifieke daderkennis inzake de liquidatie van drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman. Dat geldt als een doodzonde in het strafproces: getuigen worden geacht louter uit eigen wetenschap of waarneming te verklaren. Officier Wind concludeerde toen in een uitvoerig relaas dat zij degene moet zijn geweest die La Serpe van die informatie heeft voorzien. Wind trok die conclusie vandaag dus weer terug, tot verbijstering van de rechtbank.

Volgens Betty Wind is niet zijzelf, maar een foutieve uitwerking van een geluidsband van een verhoor met Peter la Serpe de vermoedelijke oorzaak van alle ellende. Niet de officier zou la Serpe van de daderkennis hebben voorzien, maar agenten van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). Die hebben dat echter in recente verhoren op dit punt in alle toonaarden ontkend.

In oktober was de rechtbank al kritisch op de verklaring van aanklaagster Wind, omdat zij het boetekleed aantrok terwijl zij geen concrete herinnering had aan het feit dat zij de kroongetuige heeft ‘gevoerd’. Nadat Wind maandag had gepoog nieuw licht op de kwestie te werpen met haar verhaal over de onjuist uitgewerkte geluidsband, kwam haar dat op een schrobbering van rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars te staan. Deze stelde vast dat haar eerdere verklaring “nergens op sloeg”.

Vandaag hoorde de rechtbank ook kroongetuige La Serpe, in de hoop dat hij opheldering zou kunnen verschaffen. Dat kon hij niet: hij wist het niet meer en nam aan dat hij alles uit eigen wetenschap heeft verklaard, zoals het een getuige betaamd. Wacht even.... een kroongetuige die niet meer zeker weet of hij een en ander uit eigen bron heeft of dat hem dit is voorgekauwd door politie of OM? Dat klinkt niet etg betrouwbaar.

Het is vooralsnog onduidelijk welke gevolgen het gedraai van het OM zal hebben voor het proces. Morgen zullen de advocaten Meijering en Marnix van der Werf de rechtbank verzoeken hun cliënten in vrijheid te stellen, op basis van de gebleken misstanden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

'Tbs korter en meer verlof'

Jos Poelmann, voorzitter van de Willem Pompestichting, stelt in een interview met het AD dat Tbs-behandelingen korter zouden moeten zijn en dat er sneller verlof zou moeten worden gegeven aan patiënten van tbs-klinieken.

Volgens Poelmann is die aanpak de redding van het tbs-systeem. Hij meent dat het tbs-stelsel ernstig wordt bedreigd, doordat rechters de maatregel minder vaak opleggen. Hij vreest dat daardoor psychisch gestoorde veroordeelden na hun gevangenisstraf onbehandeld terugkeren in de samenleving. Uit onderzoek is gebleken dat criminelen minder vaak opnieuw in de fout gaan na een tbs-behandeling dan na alleen een celstraf.

Mogelijk leggen rechters minder vaak tbs met dwangverpleging op, doordat verdachten steeds vaker op advies van hun advocaat weigeren mee te werken aan psychisch onderzoek, in de hoop aan tbs te ontkomen. Gedwongen tbs-behandelingen duren sinds een aantal jaren langer, reden waarom verdachten er steeds vaker niet aan willen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

'Rechter na fout niet meteen weg'

Geert Corstens, de president van de Hoge Raad vind dat één foute beslissing geen reden mag zijn om een rechter te ontslaan.

„Foute beslissingen kunnen nóóit een reden zijn voor ontslag”, stelt Corstens in een interview met dagblad De Pers. „Fout gedrag wel. Als iemand voortdurend disfunctioneert, bijvoorbeeld niet op zittingen verschijnt of onder invloed rijdt, dan worden sancties genomen.” Voor foute beslissingen „hebben we hoger beroep en cassatie”.

Hiermee reageert hij op het debat dat losbarstte nadat mensenhandelaar Saban B. in september tijdens zijn verlof was ontsnapt. B. mocht van het gerechtshof in Arnhem drie dagen weg om bij zijn pasgeboren kind te kunnen zijn. Het hof gaf de fout zelf toe, waarna de oppositiepartijen in de Tweede Kamer sneller ontslag eiste van rechters die grove fouten hebben gemaakt.

Toch slaat Corstens daarmee de plank mis. Het hangt van de fout af en of die in redelijkheid verwijtbaar is. Ook in het bedrijfsleven worden mensen soms om één fout de laan uitgestuurd. er is geen reden waarom dat bij rechters anders zou zijn.

Als een rechter een verdachte in afwezigheid van enig wettelijk overtuigend bewijs toch veroordeeld, dan moet hij de laan uit. Correctie van de uitspraak door hoger beroep of cassatie is natuurlijk in theorie wel leuk, maar dat duurt jaren en kost een kapitaal.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Amsterdamse rapper ‘Rel’ doodgeschoten

Bij de schietpartij, zondagavond 8 november in een woning aan het Annie M.G. Schmidthof in Hoogezand, is een dode gevallen. Het slachtoffer zou de Amsterdamse rapper Rel zijn.

Jason B. (26) uit Hoogezand werd zondagnacht in zijn huis overvallen door meedere mannen. Er ontstond een handgemeen, waarbij meerdere keren werd geschoten. Rapper Rel zou gewond zijn geraakt en in een auto naar Amsterdam zijn gebracht. Daar is hij achtergelaten in het AMC en maandagmorgen overleden aan zijn verwondingen.

De bewoner van het huis in Hoogezand was zondagnacht al aangehouden wegens wapenbezit. Hij zit nog vast. Zijn advocaat laat weten dat de man inmiddels wordt verdacht van zware mishandeling of doodslag.

Update

De dood van Rel is inmiddels via Twitter bevestigd door bevriend rapper ‘Rotjoch’. Toch is zijn dood nog steeds omgeven met raadsels. Hij wordt door de politie in Groningen wel in verband gebracht met een overval en schietincident in een woning in Hoogezand eerder op zondagavond.

    Een politiewoordvoerder wil niet zeggen of ‘Rel’ die avond ook in dat huis aanwezig was. Wel maakte de Groninger politie woensdag bekend twee verdachten voor de overval te hebben aangehouden.

    Het gaat om twee 22-jarige mannen uit Amsterdam en Foxhol, die zichzelf hadden gemeld bij de politie en hun betrokkenheid in het schietincident in Hoogezand hebben toegegeven. Eerder al werd de bewoner van het huis in Hoogezand aangehouden. Hij zit nu vast op verdenking van moord, poging tot doodslag, danwel zware mishandeling.

    Update 26 augustus 2010: Tegen Jason B. is 18 jaar geëist.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook