vrijdag 22 januari 2010

Uitspraak: Tot 12 jaar cel in Groningse HIV zaak in hoger beroep

In het hoger beroep in de Groningse HIV zaak zijn Peter M, Hans J. en Wim D tot respectievelijk 12 jaar, 9 jaar en 8 maanden veroordeeld door het gerechtshof in Leeuwarden.

De drie mannen krijgen hun straf omdat ze vijf andere mannen opzettelijk hebben proberen te besmetten met het hiv-virus tijdens seksfeesten in Groningen. Het virus kan aids veroorzaken. De veroordeelden organiseerden in een periode van drie jaar (2005-2007) de feesten, waarbij ze bij diverse mannen hiv-geïnfecteerd bloed inspoten.

Het hof heeft M. en J. aanzienlijk hogere straffen gegeven dan de rechtbank in Groningen eerder deed. Dat komt volgens voorzitster P. Koolschijn omdat haar rechtscollege “veel zwaarder tilt aan het doelbewust besmetten van de slachtoffers en de gevolgen die dat voor hen heeft”. Want het hof neemt aan dat de pogingen tot besmetting in vier van de vijf gevallen ook zijn geslaagd.

Hans J. heeft van af het begin meegewerkt en heeft zo 'zijn verantwoordelijkheid genomen' aldus het Hof. Wim D., is uiteindelijk alleen maar veroordeeld voor het verstrekken van XTC tijdens de sexfeesten.

Advocaat Wim Anker van Peter M. kondigt aan “waarschijnlijk” in cassatie te gaan tegen de uitspraak. “De uitspraak van het hof is behoorlijk hard”, zegt Anker. “Het ademt een negatieve sfeer. Het is bijzonder om de bewezen zware mishandelingen in de strafmaat gelijk te stellen aan moord”, zegt hij verwijzend naar de straf van twaalf jaar voor zijn cliënt Peter M.

Anker vindt het ook opmerkelijk dat het hof in tegenstelling tot de rechtbank in Groningen eerder concludeert dat de besmetting is gelukt. De rechtbank wilde niet verder gaan dan dat het inspuiten van hiv een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel was.

Het Openbaar Ministerie is wel tevreden. “Ik zei eerder al dat het me niet zou verbazen als de rechter alsnog zou vinden dat er sprake is van een voltooid delict”, aldus aanklager Tom Wiersma. Met de lagere straf van medeverdachte Wim D. kan hij leven. “Het ging ons vooral om het inbrengen van de hiv met de spuiten.” Het OM vindt het feit dat de verdachten hun slachtoffers bewust injecteerden het belangrijkst. Advocaat Duco Keuning, die D. bijstaat, zegt dat zijn cliënt tevreden is. “Ik heb net met hem gebeld, hij is erg opgelucht”, aldus Keuning.

Hoofdverdachte Peter M. en zijn advocaat Wim Anker moeten nu binnen twee weken besluiten of ze in cassatie te gaan. “We gaan eerst de uitspraak rustig bestuderen”, aldus Anker.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: