woensdag 30 juni 2010

Joran van der Sloot gaat in beroep tegen afwijzen nietigverklaring bekentenis

Máximo Altez Navarro, de advocaat van Joran van der Sloot, heeft beroep aangetekend tegen het besluit van een rechter om de resultaten van het politieonderzoek niet ongeldig te verklaren.

Van der Sloot, die wordt verdacht van de moord op de Peruaanse Stephany Flores, had om nietigverklaring gevraagd omdat zijn bekentenis zou zijn afgedwongen. Rechter Wilder Casique Alvizuri wees het verzoek van Van der Sloot af.

Advocaat Altez zei dat Joran van plan is te blijven doorvechten tot aan het hoogste rechtscollege in Peru. Het beroep tegen de weigering van de rechter zijn verzoek in te willigen is de eerste stap.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijlating Saban Baran in Turkije ‘geen goed idee’

De vrijlating op borgtocht van Saban Baran vandaag in Turkije heeft in Nederland voor flink wat consternatie gezorgd. Even leken we vergeten dat het Nederland is die hem als eerste –na een verse veroordeling- op verlof liet gaan, waarbij Saban de kuierlatten nam naar turkije.

Hoe zat het ook al weer. Saban wordt in Nederland veroordeeld tot 7,5 jaar voor gruwelijke mensenhandel en gedwongen prostitutie en hij moest nog 19 miljoen euro betalen aan de staat. Daarbij moest hij later dit jaar alsnog terecht staan voor een poging tot moord.

In September vorig jaar krijgt hij plots een paar dagen verlof als een onervaren OvJ die waarneemt en de zaak niet kent het goedkeurt. De politie is in alle staten en deze OvJ laat Saban daags daarna weer arresteren. Saban protesteert, de zaak komt voor de rechter en vervolgens vergeet Justitie de rechters weer van de volledige achtergrond van Saban op de hoogte te brengen. De rechters gunnen hem weer zijn verlof en hij krijgt nog twee dagen extra wegens het geleden ongerief.

Saban, die dan al een Belgisch paspoort heeft geregeld, peert hem vervolgens naar Turkije. Daar wordt hij in Antalya vervolgens opgespoord door John vd Heuvel van de Telegraaf.

In Februari 2010 wordt Saban dan in Turkije gearresteerd wegens witwassen van zijn in Nederland vergaarde criminele winsten en voor mishandeling.

Dat zijn al met al mindere aanklachten dan de mensenhandel en daarom mag Saban dan ook nu tegen een borgsom van 16.000 euro uit voorarrest.

Ondanks het feit dat vooral Nederland boter op zijn hoofd heeft, wordt de Tukse regering bekritiseerd.

CDA'er Pieter Omtzigt, lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, stelde dan ook vandaag vragen aan minister van justitie Hirsch Ballin. Omtzigt vindt dat de ministers van Justitie in de Raad van Europa moeten duidelijk maken wat Nederland en Turkije moeten doen om de veroordeelde mensenhandelaar Saban Baram zijn straf te laten uitzitten.

Omtzigt, die tot voor kort voor het CDA in de Tweede Kamer zat, wil ook dat de Europese ministers van Justitie aan de Turkse autoriteiten duidelijk maken de vrijlating van Saban Baran ‘geen goed idee te vinden’.

De Europese ministers van justitie hadden beter eerder al aan Nedeland laten weten het verlof van Saban Baran ‘geen goed idee te vinden’.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Meewerken aan bloedtest verplicht

Vanaf morgen 1 juli mag een verdachte gedwongen worden tot een bloedtest om uit te vinden of hij een ernstige ziekte aan zijn slachtoffer heeft kunnen overdragen.

Dit staat in een wet van minister Erst Hirsch Ballin van Justitie die donderdag in werking treedt. „Het belang van het slachtoffer weegt zwaar. Voor het slachtoffer moet een bloedonderzoek snel uitgevoerd kunnen worden met het oog op preventieve toediening van medicijnen, zoals het geval is bij de afweer van het hiv-virus”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 9 jaar voor dodelijke ripdeal

Tegen Cedric R. (32) is in Amsterdam vandaag negen jaar gevangenisstraf geëist voor het organiseren van ripdeal die op 12 juli vorig jaar plaatsvond in een illegaal pension in de Holendrechtstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt. In dat pand werden toen twee Albanese drugshandelaren doodgeschoten; twee raakten er zwaargewond.

R. zou de deal op touw hebben gezet. Hij werd daarbij geassisteerd door drie medeverdachten, die straffen tot vijftien maanden tegen zich hoorden eisen. Anders dan R. zou dit drietal niet hebben geweten dat er nooit drugs zouden worden geleverd, maar dat de hele transactie met de Albanezen slechts was opgezet om hen te kunnen beroven. De beide schutters zijn tot dusver uit handen van de politie gebleven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hof buigt zich weer over schoolmoord Hoogerheide

Julien Constanza (25) staat vandaag opnieuw voor het gerechtshof (nu in Arnhem) in de heropende strafzaak voor de moord op scholier Jesse Dingemans (8) uit Hoogerheide in 2006. De rechtbank legde hem aanvankelijk twaalf jaar celstraf en tbs op maar het gerechtshof in Den Bosch verhoogde die straf tot levenslang.

De Hoge Raad vernietigde de straf later en bepaalde dat de zaak helemaal opnieuw moet, omdat het hof de verdachte meer had moeten wijzen op de risico's die hij liep door zich niet te laten bijstaan door een advocaat. Ook hadden de raadsheren zich meer moeten verdiepen in zijn motief om zelf zijn verdediging te voeren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 28 juni 2010

Jongen gestoken bij spoorweg| aardige mensen, hoe gaan we er mee om?

Een jongen (17) uit Bussum is neergestoken toen hij een man wilde waarschuwen bij een spoorwegovergang aan de Stationsweg in Bussum.

De jongen was vandaag met een aantal vrienden op weg naar huis, toen hij een man zag die een dichte spoorboom optilde. Hij riep naar de man dat die voorzichtig moest zijn. De man liep vervolgens op de jongen af, gaf hem een aantal klappen en stak hem met een mes in zijn zij.

De jongen is overgebracht naar het ziekenhuis, zijn toestand is stabiel.

Update 2 juli 2010:
De Bussumer (27) die ervan verdacht wordt de jongen te hebben neergestoken bij de spoorwegovergang aan de Stationsweg in Bussum wordt ook verdacht van een steekincident van vorig jaar.


Op 11 oktober 2009 werd op de Generaal de la Reijlaan een jongen (18) uit Hilversum gestoken voor een horecagelegenheid. De Hilversummer had de man een duw gegeven omdat hij zag dat hij zijn vriendin wilde slaan.

Door middel van getuigenverklaringen en een huiszoeking kon de man ook in verband worden gebracht met het tweede steekincident. De Bussumer wordt voor beide zaken voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 12 jaar voor Carnavalsmoord

Tegen L.A. (19) uit Delft is vandaag in Rotterdam twaalf jaar cel geëist in de zaak rond de zogenoemde carnavalsmoord. Justitie legt L.A. doodslag op de kaapverdiaan Silvano Cardoso de Oliveira (20) uit Rotterdam, poging tot doodslag en openlijke geweldpleging ten laste. Tegen een andere verdachte, R. R., is vijftien maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk, geëist voor betrokkenheid bij een vechtpartij die aan de moord vooraf ging.

Het incident vond 25 juli 2009 plaats tijdens het Zomercarnaval in Rotterdam. Tijdens het evenement ontstond ruzie tussen een aantal personen op de Mauritsstraat in het hart van de havenstad. Dat mondde uit in de fatale steekpartij, waardoor Silvano Cardoso de Oliveira om het leven kwam. Een 19-jarige plaatsgenoot raakte gewond. De ruzie zou zijn ontstaan vanwege onenigheid over een vrouw.

Overigens is er tijdens het zomercarnaval in Rotterdam al eerder een 'carnavalsmoord' gepleegd. Ismael Mambre werd in 1984 tijdens het carnaval doodgeschoten. Steve H. werd schuldig bevonden en veroordeeld tot 12 jaar cel. In 1989 bekende zijn halfbroer A. M. dat hij de dader is.

Update: L.A. is op 9 juli 2010 veroordeeld tot 10 jaar. R.R. kreeg 8 maanden. Op 15 september 2011 wordt hij in hoger beroep veroordeeld tot 9 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zondag 27 juni 2010

Dode vrouw in woning Zevenaar

In een woning aan de Bachstraat 80 in Zevenaar (Gelderland) is vanavond na een melding van een ruzie, Cynthia Ringeling (51) uit Purmerend aangetroffen. De politie heeft een man (57) die in de woning aanwezig was, aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 25 juni 2010

Uitspraak: opnieuw 2 jaar voor moord op Cisco

Nick B. (18) is vandaag door het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Het hof achtte hem schuldig aan het medeplegen van moord op Francisco 'Cisco' de la Fuente Perez (16) (foto) uit Krimpen aan den IJssel op 16 mei 2009. Nick B. krijgt ook verplicht reclasseringscontact. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Cisco kwam vorig jaar mei om het leven. B. heeft bekend dat hij de jongen in het trappenhuis van een flat in Spijkenisse met een mes heeft doodgestoken. Nick B. was destijds 17 en dus nog minderjarig. Hij werd door de rechtbank in Rotterdam vorig jaar veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie. Ook zijn mededader, Salim H. (destijds 18), kreeg twee jaar jeugddetentie.

Enkele maanden voor de dodelijke steekpartij werd Nick in elkaar geslagen door Cisco. Dat voorval werd gefilmd en Salim en Nick bespraken in de periode daarna in chatsessies hoe ze wraak wilden nemen. Op de fatale avond liepen ze het slachtoffer naar eigen zeggen bij toeval tegen het lijf en besloten ze hem te pakken. Ze achtervolgden Cisco en B. stak zijn slachtoffer in een flat dood. Het hof gaat daarom uit van moord en niet de juridisch minder zware strafmaat doodslag. (Desondanks krijgt ook de meerderjarige Salim maar 2 jaar jeugddetentie)

Beide jongens betuigden spijt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 24 juni 2010

Misdaad en ethniciteit

In Nederland is de helft van de Marokkaanse jongens op zijn tweeëntwintigste met de politie in aanraking gekomen voor een misdrijf. Eén op de drie in deze groep is een veelpleger met meer dan vijf feiten op zijn kerfstok. Dat blijkt uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in het jongste nummer van het Tijdschrift voor Ciminologie. Tot verrassing van de auteurs blijken ook Marokkaanse meisjes drie keer zo veel criminele feiten te plegen als Nederlandse dames. En veelplegers zijn gemiddeld niét gewelddadiger dan personen die maar eens af en toe een feit plegen. Uit een ander onderzoek in hetzelfde nummer van TVC blijkt dan weer dat asielmigranten meer criminele feiten plegen dat autochtonen of gewone migranten.

Het verband tussen etniciteit (de herkomst van iemand, nvdr) en criminaliteit onderzoeken ligt gevoelig. Registratie van iemands etnische afkomst lokt al gauw de beschuldiging van "racisme" uit. In veel landen zijn er dan ook geen onderzoeken over dit thema. Maar in Nederland wel. Het Nederlandse Tijdschrift voor Criminologie wijdde er zelfs een heel thema-nummer aan.

Centraal staat een nieuwe studie van Arjan Blokland, Kim Grimbergen, Wim Bernasco en Paul Nieuwbeerta. Zij volgden iedereen die in 1984 (!) in Nederland geboren is tot hij of zij 22 jaar werd. Ze gingen na hoeveel maal deze personen voor een misdrijf met de politie in aanraking kwamen.

Zo'n studie gebeurde nooit eerder. Wel bleek eerder al dat het aantal allochtonen in de jaarlijkse groep verdachten in Nederland twee keer zo groot is als hun aandeel in de bevolking. En ook dat ongeveer een derde van alle geregistreerde criminaliteit in Nederland gepleegd werd door een niet-westerse allochtoon. En dan had je nog een onderzoek van de stad Rotterdam. Dat toonde aan dat in 2007 meer dan de helft van de Marokkaanse Rotterdammers tussen 18 en 24 jaar minstens één keer met de politie in aanraking kwam voor een misdrijf. De recidive lag in deze groep zelfs rond de 90%. Deze studies waren echter momentopnames, die dus vertekend kunnen zijn. Nooit werd een volledige geboorte"cohorte" (een groep uit een bepaald geboortejaar die jarenlang wordt gevolgd) in heel Nederland gevolgd. Dat gebeurde nu dus wel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Advocaat Joran van der Sloot naar Mensenrechtencommissie

Máx­i­mo Alon­so Altez Navar­ro, de advocaat van Joran van der Sloot, stapt naar de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten. Dat zegt hij in een interview met de Wereldomroep.

Volgens Altez zijn de rechten van Joran van der Sloot geschonden omdat Van der Sloot een verklaring heeft gedaan waarbij geen advocaat aanwezig was. Ook zou Joran een advocaat toegewezen hebben gekregen die bevriend was met agenten. Uit een brief van de Nederlandse ambassade zou blijken dat de vertaler, Maurice Steins, geen officiële vertaler is die door de ambassade is aangewezen. Volgens Altez zou hij bepaalde legale terminologie niet beheersen.

Hij wil dan ook dat de verklaring wordt vernietigd. Gebeurt dat niet, stapt hij naar de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Costa Rica.

Joran heeft inmiddels ook een klacht tegen de politie ingediend.

Update 25 juni 2010: Rechter Wilder Casique Alvizuri heeft het verzoek van Joran van der Sloot om de resultaten van het politieonderzoek nietig te verklaren niet ingewilligd.

Joran van der Sloot had om de nietigverklaring verzocht omdat naar zijn zeggen het hoofd moordzaken van de onderzoekspolitie, kolonel Miguel Engel Canlla, hem had gedwongen. Er zou geen officiële vertaler aanwezig zijn geweest bij het verhoor en zijn advocaat zou op de hand van de politie zijn geweest.
Ook zou zijn laptop geopend zijn zonder toestemming van een rechter. Rechter Casique oordeelde dat bij alle verhoren de officiële vertaler Maurice Steins aanwezig was, dat er een door de staat aangewezen advocaat aanwezig was en dat er een officier van justitie bij was om te beoordelen of het onderzoek volgens de wet verliep.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man doodgeschoten op straat in Velsen-Noord

In de Wijkeroogstraat in Velsen-Noord is vanmiddag Gerard Foeken (23) op straat neergeschoten. Hij kreeg nog eerste hulp, maar die mocht niet meer baten.

De politie kan nog niets zeggen over de toedracht van de fatale schietpartij. Ook de identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Update 9 juli 2010: De politie heeft een verdachte opgepakt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Echtpaar dood in woning Lochem

In een woning aan de Graanweg in Lochem (Gelderland) heeft de politie vanmorgen een dood echtpaar (man 66, vrouw 61) aangetroffen. De politie gaat vooralsnog uit van een familiedrama.

Buurtbewoners sloegen 's ochtends rond half elf alarm. Agenten zijn kort daarop met een sleutel de woning ingegaan. Daar werden de twee lichamen gevonden. De identiteit van het echtpaar is nog niet vrijgegeven. Wat er zich precies heeft afgespeeld, is nog onbekend.
Update 1 juli: Uit sectie is geen betrokkenheid van derden gebleken. De politie blijft daarom bij een familiedrama en de zaak wordt gesloten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte dood Redmar Smedema vrij

Een jongen (19) uit Damwoude die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Redmar Smedema (16) uit Burgum is door het OM in Leeuwarden vrijgelaten. Eerder zei de rechtbank dat de jongen werd verdacht van het geven van de fatale klap, maar volgens het OM is het niet aantoonbaar dat hij de fatale klap heeft uitgedeeld.

In de nacht van 17 op 18 april raakte Smedema gewond bij een geweldsincident in discotheek Club Q in de Friese gemeente Tytsjerksteradiel. Hij overleed een paar uur later aan zijn verwondingen. Bij een vechtpartij later die nacht op de parkeerplaats bij de discotheek raakte een man (20) uit Damwoude zwaargewond. In die zaak vervolgt het OM niemand, omdat het in dat geval zou gaan om een ongeluk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 23 juni 2010

Dode bij steekpartij Naarden

Bij een steekpartij bij het BP benzinestation aan de Lambertus Hortensiuslaan in Naarden is vanavond rond 21.00 hr een dode gevallen.

Over de toedracht van de steekpartij en de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nog geen gerechtigheid voor Ronald van Z.

Vandaag stond in Zutphen Ronald van Z. (40) voor de rechter in verband met de 2-jaarlijkse verlenging van zijn tbs. Ronald is een van de twee broers (de andere heet Gerrit) die in 1993 door Yolanda van B. werd beschuldigd van een scala van feiten: van verkrachting tot moord in wat bekend is geworden als ‘De Eper ontuchtzaak’.

Er was destijds geen enkel bewijs, noch voor de verkrachtingen en zeker niet voor de moord (op foetussen) maar het verhaal van Yolanda nam Nederland bij storm en het OM, de rechters, de media en het volk hadden ale realiteitszin verloren: Er was iets vreselijks gebeurd en iemand moest boeten.

Ronald zit daar nu al 17 jaar voor vast. Aanvankelijk in de gevangenis, maar tegenwoordig in de longstay afdeling van de gevangenis in Vught, maar dan onder de hoede van de Pompe Kliniek in Nijmegen. 

Bij de vorige verlenging, twee jaar geleden, had de rechtbank uitdrukkelijk gevraagd om een behandelplan, want tot dan toe gebeurde er eigenlijk niets met Ronald.

Tot zover de achtergrond. De zitting was echter een aanfluiting. Psychologe Van Zelst van de Pompekliniek moest na veel gedraai toegeven dat ze eigenlijk niets doen met Ronald. Wel wist ze te vertellen dat Ronald nog steeds ‘een gevaar voor de samenleving’ was. Waarom? Tja dat werd niet duidelijk. Een behandelplan?? Eh nee. Toen de Pompekliniek zich realiseerde dat er voor de zitting een rapport moest worden opgemaakt, waren ze maar eens met Ronald gaan praten. Daar was een rapport uitgerold dat die term niet waardig is. Ronald vond het 'teleurstellend' dat hij weer twee jaar erbij kreeg, maar vond het wel een ‘goed gesprek’. De Pompekliniek hield hem voor dat hij op den duur misschien wel naar een vorm van 'begeleid wonen' kon. Dat leek Ronald wel wat.

De manier waarop de pompekliniek met de TBS-ers om gaat werd eigenlijk pijnlijk geillustreerd tijdens de zitting. Papieren die er hadden moeten zijn, waren er niet. De psychologe dacht dat ze die ‘wel had doorgestuurd’. Ze bagatelliseerde het door te zeggen dat het ‘eigenlijk dezelfde papieren als twee of drie jaar eerder waren want er veranderde toch bijna niks’. Ja er was wel iets veranderd, maar ze wist eigenlijk niet wat. 

Vreemd genoeg leek er bij de behandeling van de zaak niemand op de hoogte van het feit dat er de laatste tijd nogal wat te doen is over de geloofwaardigheid van Yolanda’s ‘Epe’ verhaal. Deskundigen pleiten voor een herziening en professor Wagenaar schreef er over in zijn boek ‘de Slapende Rechter’. Ook Robert’s advocaat Mr. Ipo de Vos had het er niet over want hij gaat alleen over de verlenging van de TBS, niet over de veroordeling.

Het geheel is eigenlijk illustrerend voor hoe klinieken met tbs’ers omgaan: Er is vaak geen enkel behandelplan en als er een zitting komt dan moet er nog even snel iets in elkaar geflanst worden. Het heet dan snel dat de client ‘nog aan zichzelf’ moet werken en hopla, weer 2 jaar er bij. Dat is de rechtstaat Nederland.

Update 7 juli 2010: De TBS is -zoals te verwachten was- met 2 jaar verlengd.

Uit de zitting van 24 juli 1994
Verkrachting, vleselijke gemeenschap met kinderen en aanranding kunnen volgens de raadslieden in geen van de gevallen worden bewezen. Hooguit zou er een veroordeling kunnen komen wegens ontuchtige handelingen door Ronald van Z. (24) met twee van de drie vermeende slachtoffers, de kinderen H., twee meisjes en een jongen.

De raadslieden bepleitten vrijspraak van vrijwel alle andere ten laste gelegde feiten. In een aantal gevallen is het Openbaar Ministerie volgens de verdediging niet ontvankelijk.

'Een ding is duidelijk: er is niets duidelijk.' Zo vatte een van de raadslieden de zaak kernachtig samen. Uit de wirwar van de verklaringen van de slachtoffers en de in het vooronderzoek afgelegde bekentenissen van verdachten is niet meer te filteren wat waar is en wat niet, betoogden de raadslieden. Twijfel over de beweerde gebeurtenissen overheerst en dan komt de verdachten het voordeel van de twijfel toe, stelden zij.

De verdediging leunde zwaar op de door psycholoog J. Soppe en orthopedagoog/psychotherapeut R. Bullens uitgebrachte rapporten. Die onderzochten de betrouwbaarheid van de verklaringen van de kinderen H. en van de in het vooronderzoek afgelegde bekentenissen van een viertal verdachten. De raadslieden deelden de ongezouten kritiek die de rapporteurs leverden op de wijze van verhoren door de politie.

Tijdens de verhoren zou op de verdachten grote druk zijn uitgeoefend. De politie heeft met alle mogelijke middelen geprobeerd hen ervan te overtuigen dat het maar beter was te bekennen. Aan Ronald, de enige die ook ter zitting heeft bekend, werden volgens Soppe en Bullens tijdens de verhoren soms buitengewoon suggestieve vragen gesteld, die een desastreus effect hebben gehad op de mogelijkheid het waarheidsgehalte van zijn verklaringen te beoordelen.

In een rapport van het Pieter Baan Centrum wordt vastgesteld dat Ronald zichzelf vaak volslagen tegenspreekt. Ook lijdt hij aan sensatiezucht en heeft hij de neiging om dingen belangrijker voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. Af en toe slaat zijn fantasie aantoonbaar op hol.

Soppe en Bullens oordeelden over Ronald: 'We aarzelen niet om zijn verklaringen als bizarre verzinsels en baarlijkse nonsens te kwalificeren.'

Ook de raadslieden stelden na nauwkeurige analyse van zijn verklaringen vast dat die talloze tegenstrijdigheden bevatten en daarom onbetrouwbaar zijn. 'Zonder kritische benadering van de zijde van de verbalisanten kon hij er lustig op los fantaseren', zei een van de raadslieden.

Het oudste kind heeft verklaard dat alleen de broers Ronald en Gerrit van Z. gemeenschap met haar hebben gehad. Ook al bleven de verhoorders zuigen met vragen als 'en wie hebben je nog meer geneukt', dan was haar antwoord steevast 'niemand'.

De verdediging citeerde passages uit het 3500 pagina's omvattende dossier, waaruit zou blijken dat er geen aanwijzingen waren voor seksueel misbruik. In de periode waarin sprake zou zijn geweest van de meedogenloze verkrachtingen, werden de kinderen herhaaldelijk medisch onderzocht. Maar schoolarts, kinderarts noch huisarts trof iets aan dat wees op wat zich volgens de aanklacht van de officier allemaal zou hebben afgespeeld.

Uit de verklaringen van de kinderen kan, aldus de raadslieden, worden opgemaakt dat de ouders H. geen enkele bemoeienis hebben gehad met het seksueel misbruik. 'Pappa en mamma hebben niet vies gedaan', hebben de kinderen steeds verklaard.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 12 jaar voor moord op Jan Haars

Johan van Z. (48) is vandaag door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot twaalf jaar celstraf voor de moord op Jan Haars (53) in Ameide op 22 juli 2006. Het Openbaar Ministerie (OM) had in hoger beroep zestien jaar celstraf tegen de man geëist.

De zaak baarde opzien in januari, toen de man de voorzitter van het hof aanviel. Hij greep de voorzitter onverwacht bij de keel. Deze bleef ongedeerd. De strafkamer trad daarop terug en een nieuwe kamer met drie raadsheren boog zich opnieuw over de zaak.

Zij oordeelden woensdag dat de man met twee mededaders een bijzonder gewelddadige overval pleegde in Ameide. Het slachtoffer werd na een paar dagen dood gevonden in de woning. Bij de overval werd geld buitgemaakt. De man werd door de rechtbank eerder veroordeeld tot negen jaar celstraf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuw licht in moord Maja van Vloten?

In de zaak van de moord op vluchtelingenwerkster Maja van Vloten (49) uit Groningen blijken politie en justitie een gewelddadige, Egyptische vrouwenhater te hebben vrijgelaten die hoogstwaarschijnlijk de 'werkelijke' moordenaar van de Groningse is.

In het donker vloog opeens iets op me af. Het schreeuwde niet, maakte geen enkel geluid. Een man, een vrouw, ik heb geen idee. We raakten in gevecht en ik stak met mijn mes. Twee, drie, hooguit vijf keer. Tenminste, zo is het in mijn hoofd gegaan. Maar of het ook écht is gebeurd, weet ik niet zeker meer.
Uit de verklaring van Karel van O.
Maja van Vloten werd in de nacht van 13 september 1994 in haar huis aan de Meeuwerderbaan met tientallen messteken omgebracht. Op 22 december 2005 werd Karel van Orden -een VN-veteraan uit Groningen- veroordeeld tot acht jaar cel, nadat hij zichzelf had aangegeven. De destijds dakloze Karel van Orden, bleef echter bij vage verklaringen, maar de politie legde waarschuwingen dat de man in de war was en mogelijk een schuldwaan had naast zich neer. Bovendien werd een bloedspoor onder tafel geveegd. Onlangs berichtte De Telegraaf op grond van onderzoek door oud-politiepsycholoog Harrie Timmerman dat van O. echter onschuldig lijkt te zijn en jarenlang onterecht achter tralies zat. Wie heeft de moord dan wel gepleegd? Justitie had in december 1994 al een potentiële dader in de cel. Egyptenaar Iman H. was  toen opgepakt op verdenking van de moord op Maja, maar kort erop vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

Van Iman H. is bekend dat hij vaker zeer gewelddadig was naar vrouwen. Zo mishandelde hij in het verleden een vriendin, viel hij haar aan met een mes en hield H. een andere vrouw met haar hoofd onder water. Vast staat ook dat H. Maja kende. H. was een cliënt geweest van de Groningse die als coördinatrice bij Vluchtelingenwerk werkte.

Advocaat Geert-Jan Knoops, raadsman van de onterecht veroordeelde veteraan Karel, wil dat gevonden bloedsporen opnieuw worden onderzocht en worden vergeleken met dna van Iman H. Knoops stuurt aan op een herziening in de zaak van Karel. "Na het recente artikel in De Telegraaf heeft de toenmalige zaaksofficier van justitie ons toegezegd dat wij het dossier van Egyptenaar H. mogen inzien. Dat is een positieve ontwikkeling, al blijft het een feit dat het openbaar ministerie vijf jaar geleden veel kritischer had moeten zijn ten opzichte van Karels bekentenis. Politie, justitie en rechtbank wisten dat zijn verklaringen totaal niet klopten met de forensische bewijzen.


Update 24 juni 2010: Inmiddels blijkt dat de Groningse recherche destijds in Karel de kans zag om maar gelijk wat andere onopgeloste moordzaken te sluiten door te pogen om Van Orden ook andere zaken te laten bekennen. Zo voerden rechercheurs de verwarde oud-militair tijdens een autorit mee naar het Van Brakelplein waar in 1997 psychologe Els Slurink was vermoord. Dat terwijl de politie toen al geweten moet hebben dat Van Ordens dna helemaal niet overeenkomt met het dader-dna dat onder Slurinks nagels was gevonden.

Ook werd Van Orden langs de Groningse tippelzone gevoerd in verband met de onopgeloste moord op Shirley Hereijgers en de verdwijning van Jolanda Meijer. Verder reden de agenten hem naar Zuidwolde waar in 1995 de bejaarde Anna Heemenga was omgebracht. "De rechercheurs vroegen me toen overal of ik die misdrijven ook meteen even kon bekennen", herinnert Van Orden zich. "Maar dat heb ik niet gedaan. Ik had er niets mee te maken gehad."

Het onderzoek had niets met waarheidsvinding maar alles met scoringsdrift te maken, bevestigt zijn advocaat mr. Geert-Jan Knoops. "Het getuigt eens te meer van tunnelvisie. In plaats van zulke 'onderzoeken' te doen hadden politie en justitie beter de zaak-Maja van Vloten technisch goed kunnen uitzoeken. Het OM moet toen al geweten hebben dat Van Ordens bekentenis vals was." De advocaat gaat binnenkort een herzieningsprocedure aanspannen.

Libanonveteraan Karel van Orden meldde zich op vrijdag 26 augustus 2005 zomaar bij het bureau aan de Rademarkt. Karel zei “een moord te willen bekennen die tien tot vijftien jaar terug gebeurde”. Hij was in die tijd gokverslaafd, leidde een zwervend bestaan en vertelde dat het misdrijf zich “in de Oosterpoort bij het viaduct” had afgespeeld. In welke straat precies, wist hij niet.

Nog diezelfde avond concludeerde de politie Karel van Orden de moord op Maja van Vloten moest bedoelen. Karel werd ingesloten en in de dagen erna aan een vijftiental verhoren onderworpen. De recherche noemde zijn verklaringen ’consistent’. Maar toenmalig rechercheur Dick Gosewehr die het dossier kende, waarschuwde een collega bij het Groningse coldcaseteam destijds dat Karel de verkeerde was. ’Ik heb sterk de indruk dat er veel tijd besteed wordt aan de bekentenis van iemand die niet past in het daderprofiel in deze zaak’, mailde hij en stuurde vervolgens een analyse mee.

De waarschuwing stuitte op onbegrip, vertelt oud-politiepsycholoog Harrie Timmerman, die de moordzaak in het verleden eveneens had bestudeerd. “Gosewehr kreeg van de Groningse korpsleiding zelfs te verstaan dat hij zich gedeisd moest houden.” Een fragment uit die mail: ’Dit soort interventies wordt hier, hoe goed wellicht ook bedoeld, niet op prijs gesteld. De inmenging wordt ervaren als een motie van wantrouwen naar de collega’s.’ Politie en justitie veegden Gosewehrs bezwaren opzij en zetten de vervolging ijskoud door. Een maand later achtte de rechter de feiten bewezen en kreeg Karel acht jaar wegens doodslag.

Het is een raadsel hoe de rechters tot dit oordeel konden komen. Karel werd slechts veroordeeld op zijn eigen, rammelende bekentenis. Een verhaal dat geen greintje steun vindt in feiten, zoals de technische sporen op de plek van de moord. Oud-politiepsycholoog Timmerman onderzocht de feiten de afgelopen maanden tot op het bot. De uitkomsten zijn schokkend.

Vast staat dat Karel Maja niet eens kende, terwijl alles wijst op een moord door iemand uit haar omgeving. Karel had bovendien niet eens een auto, zijn rijbewijs was allang verlopen. Toen de Groninger in 2005 bij de politie moest aangeven waar hij de moord had gepleegd, wees hij vaag op een van de huizenblokken aan de Meeuwerderbaan. Maar de straatnaam wist hij niet.

In de eerste rechecheverhoren zei Karel die avond in 1994 een vrouw te hebben gezien die haar huisvuil buitenzette. Hij beweerde haar achterna te zijn gelopen waarop hij de vrouw in huis neerstak. Maar in de Meeuwerderbaan werd het vuilnis niet op woensdag, maar op vrijdag opgehaald. Bovendien is onlogisch dat Maja in het holst van de nacht in alleen een T-shirtje haar vuilnis versjouwde. In latere verhoren maakte Karel er dus maar iets anders van. In die versie stond volgens hem de voordeur van Maja’s huis open, was hij naar binnen gegaan en daar in gevecht geraakt. Onmogelijk, zegt Maja’s broer Johan van Vloten desgevraagd: „Mijn zus was een keurige vrouw die echt geen raar nachtleven had. Maja zou nooit gaan slapen terwijl haar deur nog openstond.”

Ook het tijdsverloop klopt niet. Volgens Karel gebeurde de moord ruim voor middernacht. Op dat moment was Maja echter nog bij Vluchtelingenwerk. Gezien getuigenverklaringen moet zij ’s nachts tussen één en half drie zijn omgebracht. Met Karels schetsen van Maja’s appartement is eveneens van alles mis. Zo plaatste hij deuren op plekken waar geen deuren zitten, situeerde hij de keuken verkeerd, klopte niets van de beschrijving van huisraad en stond Maja’s bed elders dan waar Karel het bedacht. De veteraan houdt verder vol dat er een computer in huis was. Maar Maja had helemaal geen pc.

Tijdens het misdrijf was het donker in het huis, beweerde Karel. Met geen woord repte hij over het brandende bedlampje dat Maja’s vriendin waarnam. Hij zei zelfs tegen de rechter dat hij niet wist of hij een man of vrouw had gedood. Met het licht van het lampje had hij dat moeten weten. Zelfs zijn beschrijving van de gruwelmoord, waar Karel overigens geen enkel motief voor had, snijdt geen hout. Cruciaal is zijn verklaring dat hij Maja twee, tot maximaal vijf keer in de hals stak, terwijl hij naar eigen zeggen op haar zat en Maja op haar rug lag. Er staat echter onomstotelijk vast dat de Groningse niet in haar hals, maar in haar rug en nek werd gestoken. Geen vijf keer, maar 26 keer. Verder lag de vrouw niet op haar rug, maar voorover en half op haar linkerzij toen zij stierf.

Saillant is dat het lichaam met allerlei kledingstukken was toegedekt, waar Karel nooit over sprak. Pas na enkele verhoren werd hem door agenten ingefluisterd dat er iets over Maja heen lag. “In een soort quizverhoor raadde Karel toen dat hij misschien een deken of kleding over Maja had gegooid. Zo’n rechercheonderzoek heeft dus echt niets te maken met waarheidsvinding”, aldus Timmerman.

Maar er is meer. Justitie heeft tijdens het strafproces vrijwel zeker belangrijk, voor Karel ontlastend bewijsmateriaal achtergehouden en weigert ook nu om het rapport van de technische recherche vrij te geven. “De rechter kreeg in 2005 niets te horen over een schoenzoolafdruk in bloed die bij de plaats delict is ontdekt. Hoewel Karel door de recherche is gevraagd welke schoenmaat hij heeft, wordt dit nergens in het dossier gekoppeld aan de aangetroffen zoolafdruk.” Is dit omdat de veteraan een heel andere schoenmaat heeft? Bewust verzwegen omdat Karel moest ’hangen’? Timmerman: “Er is geen andere conclusie mogelijk. Als de maat wel klopte, had justitie dat namelijk zeker als ondersteunend bewijs gebruikt.”

Wel werd tijdens het proces aangevoerd dat onder Maja’s lijk een stuk touw lag met dna van Karel. De Groninger heeft het nooit over touw gehad. En in tegenstelling tot wat justitie beweert, vormt het dna-spoor op het touw met slechts twee overeenkomende kenmerken bovendien allerminst hard bewijs. Ronduit stuitend is dat een ander, in bloed aangetroffen dna-spoor doodleuk onder tafel is gepoetst: dna dat niet van Karel, maar van een onbekende man is. Vrijwel zeker van de ’echte’ moordenaar van Maja. En hier blijft het niet bij. De rechter werd evenmin geinformeerd over het feit dat de dader vlak bij de plek des onheils Maja’s pinpasje op een symbolische plek had neergelegd. Ook een gegeven waaraan Karel in zijn verklaringen nimmer memoreerde.

De veroordeling van de Groningse veteraan lijkt te berusten op een gerechtelijke dwaling van bizarre omvang. “Omdat hij zo stellig was, werd het kennelijk als een gelopen race beschouwd. Maar politie, justitie en rechtbank weten heel goed dat mensen soms valse bekentenissen afleggen. Het scenario van Karel is uiterst onwaarschijnlijk. Door hem vertelde details kloppen niet met de feiten. Ook voldoet hij niet aan het profiel van de dader. Maja moet door een bekende zijn vermoord die razend was en vaak heeft gestoken. Een dader die spijt kreeg en toen het lichaam toedekte”, zegt Timmerman. In dat licht is saillant dat dna van de eerste verdachte, de destijds even opgepakte vluchteling Iman H., nooit is vergeleken met de dna-sporen op het touw en in het bloed.

Karel zat zijn straf uit en is sinds maart 2010 weer vrij. Nog steeds denkt hij Maja te hebben vermoord, al is er nu twijfel. “Ik hou er rekening mee dat het misschien toch anders is dan ik denk.” Zijn advocaat, mr. Geert-Jan Knoops, bereidt inmiddels een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad voor. “Er zijn nieuwe feiten waaruit blijkt dat mijn cliënt de moord niet pleegde. We zijn nog met onderzoek bezig: naar het dna van de onbekende man en naar een eventuele gedragskundige reden waarom Karel een misdrijf bekent dat hij niet pleegde. Uiteraard dient justitie over de brug te komen met het rapport van de technische recherche dat eveneens nieuw licht op deze zaak zal werpen.”

Maja’s broer Johan blijkt niet verbaasd over alle ontwikkelingen. “Ik vond het in 2005 al eigenaardig dat deze veteraan alleen op zijn eigen verhaal werd veroordeeld. Alsof justitie blij was dat eindelijk iemand kon worden vastgezet. Maar als deze man straks onschuldig blijkt, is het wel te hopen dat de echte moordenaar van mijn zus wordt opgespoord.”

Het OM in Groningen zegt begin juni niet het gevoel te hebben dat met deze zaak iets mis is gegaan: “De rechter heeft destijds een veroordeling uitgesproken, voor ons is de zaak dus afgedaan. Als men op nieuwe dingen stuit dan horen wij dat graag. Waar het technisch rapport is gebleven, weten we niet, want we konden het dossier de afgelopen dagen niet vinden.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 22 juni 2010

Twee doden in woning Rotterdam | Familiedrama

De politie heeft vanavond kort voor 9 uur in een woning in de Jonker Fransstraat 12 in Rotterdam twee doden gevonden. De politie was door buren gealarmeerd die herrie in de woning hoorden.

De doden zijn de Kaapverdische Carlos Ramos (46) en zijn vrouw (40). Ze zijn doodgeschoten. Het drama voltrok zich in bijzijn van de lichamelijk en verstandelijk gehandicapte dochter Zoë (23) van het echtpaar. Zij zat in een rolstoel in een andere kamer en bleef ongedeerd.

Een tweede dochter Stephanie (12), was net even de deur uit naar een winkel in de buurt. Toen ze van haar boodschap terugkwam, kon ze het huis niet meer in.
Samen met gewaarschuwde buren werd er op de deur gebonkt. Ook werden familieleden en de politie gewaarschuwd. De politie brak de deur open.  De kinderen zijn ondergebracht bij familieleden in Capelle aan den IJssel.

De politie gaat voorlopig uit van een familiedrama waarbij Carlos zijn vrouw heeft doodgeschoten en daarna zichzelf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw ontsnapt uit gevangenis

De vrouwengevangenis Nieuwersluis
Een Italiaanse vrouw (31) is vandaag ontsnapt uit de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Zij ontkwam door een gat in het hek tijdens werkzaamheden op het buitenterrein. De ontsnapping werd rond 10 uur 's ochtends ontdekt. Of de vrouw hulp heeft gekregen van buitenaf wordt momenteel onderzocht. De vrouw zat een straf uit als ongewenste vreemdeling. Na het ontdekken van de vermissing heeft het KLPD een zoekactie opgezet. Het ministerie van Justitie doet onderzoek naar de ontsnapping. Volgens het openbaar ministerie is de vrouw niet gevaarlijk. Ze is nog niet gevonden. Je kunt je natuurlijk afvragen waarom die vrouw -als ze niet gevaarlijk is- een ongewenste vreemdeling is. Italië is deel van de EU en Italianen mogen zich hier dus vrij vestigen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ledematen gevonden in riviertje de Aa bij Steenwijk

In het riviertje de Steenwijker Aa bij het dorp Eesveen, even ten noorden van Steenwijk zijn vandaag menselijke stoffelijke resten aangetroffen. Het gaat om ledematen.

Ze werden gevonden door een medewerker van het waterschap Reest en Wieden. Er wordt gezocht naar mogelijk meer stoffelijke resten.

Update 29 juni 2010: De ledematen behoren aan Halil Erol (34) uit Steenwijk. Erol verdween in februari 2010. Begin maart begon de politie een onderzoek naar zijn verdwijning nadat zijn auto uitgebrand werd teruggevonden in Haren bij Groningen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 13 en 8 jaar voor moord op Raoul Cuevas

Harold C. (28) uit Den Bosch is door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot dertien voor de moord op Raoul Cuevas (23) op 9 juli 2009 in de Geulstraat in Alkmaar. Een mededader (27) uit Alkmaar kreeg 8 jaar cel. Tegen de twee was vorige maand achttien jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie maakte direct na de uitspraak bekend in hoger beroep te gaan.

De hoofdverdachte Harold C. heeft bekend het slachtoffer te hebben doodgeschoten. Zijn mededader verschafte volgens de rechtbank het moordwapen en een vluchtauto. Ook voorzag hij Harold volgens de rechtbank tot het laatste moment van essentiële informatie over het slachtoffer.

Beide daders moeten een schadevergoeding van ruim 10.000 euro aan de familie van het slachtoffer betalen. Harold C. kreeg bovendien een jaar cel opgelegd wegens zware mishandeling, ontvoering en verboden wapenbezit. De officier van justitie had in deze zaken drie jaar cel gevorderd en tekent ook tegen deze uitspraak beroep aan.

Aanleiding voor de schietpartij was een ruzie over drugs en bedreigingen die eerder waren geuit.

Als gevolg van de ruzie bestond er aanvankelijk een plan om Raoul Cuevas twee dagen voor de latere moord ernstig te mishandelen door hem in zijn armen en benen te schieten. Twee mannen die hierbij waren betrokken, een 30-jarige man uit Delft en een 28-jarige man uit Rotterdam, werden dinsdag in verband hiermee veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk zestien en veertien maanden.

De officier van justitie gaat ook in beroep tegen de straf die de 30-jarige man uit Delft kreeg. Tegen hem was vier jaar cel geëist, onder meer doordat hij de hoofdverdachte na de moord onderdak zou hebben verschaft en zou hebben geholpen om van het moordwapen af te komen. De rechtbank acht dit echter niet bewezen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 21 juni 2010

Man gearresteerd na vondst dode vrouw in Dokkum

De plysje is noch hieltyd drok dwaande mei it ûndersyk nei de dea fan Suzanne Monsma (24) út Dokkum.
Har lichem waard moandeitejûn fûn yn in park. Se is troch geweld om it libben kaam.
It slachtoffer wie sneintenacht net thúskaam. Se is moandei troch har famylje as fermist opjûn.

As fertochte is Jan van der Z. (24) út Dokkum oppakt. De plysje hat syn hûs al trochsocht. De twa hawwe in kniperljocht-relaasje
Vanavond is Jan van der Z. (24) uit Dokkum aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Suzanne Monsma (24) uit Dokkum. De vrouw werd eerder vandaag als vermist opgegeven. Van der Z. zou zijn aangehouden op aanwijzingen van zijn vader.

Familieleden van de vrouw gingen op zoek en troffen de fiets van de vrouw aan in een park aan de Woudweg. Politiemensen en brandweerlieden kamden het park vervolgens uit, waarbij onder meer een speurhond en duikers werden ingezet. Het levenloze lichaam werd uiteindelijk gevonden. Haar schedel was ingeslagen met een hamer.

Susanne Monsma en Jan van der Z. hadden al 2 jaar een 'knipperlichtrelatie' waarin het soms ruw toeging. Van der Z. had al eens bij haar de ruiten ingegooid. Ook vandaag bleek de ruit in de deur van Suzanne's huis stukgeslagen.

Update: 13 juli 2010: De politie heeft inmiddels bevestigd dat zij is omgebracht met zwaar gereedschap (een moker).
Update 18 april 2011: Jan krijgt 20 jaar. Tijdens de zitting kwamen een aantal gruwelijke details naar boven. Nadat Jan Suzanen had vermoord ging hij naar huis om zich te douchen. Hij keerde enige uren later terug naar het park, waar hij de tussen het groen liggende en overleden Suzanne deels ontkleedde en vervolgens gemeenschap met haar had.
Update: 22 december 2011
Jan (Johannes) van der Z. wordt veroordeeld tot 10 jaar en tbs wegens doodslag.  Hij heeft Johanna met een moker gedood en daarna seks met haar dode lichaam hebben gehad.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 16 jaar voor Rex, de rapper met het korte lontje

Rex van Parera
Rex van Parera (22), de 'rapper met het korte lontje', is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot zestien jaar celstraf voor het doodsteken van Susan (38), een medewerkster van een Amsterdams opvanghuis. De rechter achtte doodslag en poging tot doodslag op twee anderen bewezen. De eis was achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Van Parera sloeg op 15 juni vorig jaar toe nadat hij ruzie had gekregen met de drie medewerkers over zijn agressieve gedrag. Toen hij vreesde dat hij uit het huis zou worden gezet, begon hij op het drietal in te steken met een klapmes dat hij op zak had. Medewerkster Susan overleed aan de verwondingen die Van Parera haar toebracht. De twee anderen raakten ernstig gewond.
Van Parera, zoon van een achtergrondzangeres van Herman Brood, was eerder te zien in de reportage 'Vrije Radicalen' een documentaire over losers die zich vereenzelvigen met de 'Crips'.

Update 23 juni 2010: Het OM gaat in hoger beroep omdat het de straf te laag vindt

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Joran 'er ingeluisd'

Joran's verhaal in de Telegraaf
In een interview in de Telegraaf zegt Joran van der Sloot dat hij er is 'ingeluisd'. Valse beloften van de Peruaanse politie zouden hem tot het ondertekenen van een bekentenis hebben aangezet.

“Ik was tijdens de verhoren ontzettend bang en in de war en wilde weg”. “Als je deze papieren ondertekent, word je uitgeleverd aan Nederland”, werd me steeds voorgehouden. “In mijn blinde paniek heb ik toen alles ondertekend, maar wist niet eens wat er stond.” (Joran beheerst echter het Spaans.)

“Ik ben er in geluisd”, zegt Van der Sloot over de moord op Stephanie Flores. “Hoe dat allemaal precies is gegaan, zal ik later vertellen”, aldus Van der Sloot.

Mogelijk is dat zo, maar Joran heeft natuurlijk wél 2 dingen tegen zich: Dat er een meisje dood is gevonden op zijn kamer en dat hij nu niet bekend staat als iemand die nooit een leugen verteld.

Je kunt je tevens afvragen waarom hij dat dan niet meteen in het telegraaf interview vertled 'hoe dat allemaal precies is gegaan', maar weer op een 'cliffhanger' lijkt aan te sturen.

Update: Vanavond reageerde John vd Heuvel -die het intervieuw heeft gedaan- vanuit Peru in RTL Boulevard. Hij vertelde dat hij ongeveer 20 minuten met Joran had gesproken. Voorts maakte hij korte metten met de geruchten over Joran's advocaat Máxima Altez: Hoewel Altez is bedreigd en zijn familie naar Miami heeft moeten sturen blijft hij gewoon Joran's advocaat.

Voorts vertelde vd Heuvel er redelijk van overtuigd te zijn dat Joran door de FBI naar Peru is gelokt omdat hij van daaruit wél en vanuit Aruba niét naar Amerika uitgeleverd kon worden.

Er is voorts een groeiend aantal aanwijzingen dat de federale politie rond de dood van Stephany Flores een undercoveroperatie tegen Joran uitvoerde. In het hotel waar het meisje werd gevonden, blijken bijvoorbeeld in het geheel geen bewakingscamera's te hangen die gericht waren op kamer 309.

De camera's hebben er niet standaard gehangen en zijn in elk geval verwijderd, zo bleek gisteren bij een bezoek aan het Hotel Tac in Lima.

De Chinese familie, die het hotel runt, heeft een spreekverbod. In het hotel verbleef tegelijk met Joran een pokerspeler, mogelijk een Amerikaanse agent, die hem overhaalde naar Lima te komen. Hij was het ook die het hotel indirect erop attendeerde dat Joran weg was en de kamer diende te worden geopend. Het vermoeden is dat de Peruaanse politie van de FBI ook de observatiebeelden ontving. Joran verklaarde tegenover De Telegraaf dat deze man, Elton Garcia alles voor hem "had geregeld en betaald"

Zonder nou direct een alu-hoedje op te zetten: Als je war speelt met de letters Elton Garcia krijg je 'A cogent liar': Een overtuigend leugenaar!

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zondag 20 juni 2010

Joran houdt mond bij rechter

Joran in zijn cel met Thaise "Don't Worry" tatoo
Joran van der Sloot's advocaat Máximo Altez heeft laten weten dat Joran maandag zijn mond zal houden bij de eerste ondervraging door de rechter. Van der Sloot wil dat de rechter eerst zijn bekentenis voor de politie ongeldig verklaart.

Rechter Carlos Morales begint maandag met de ondervraging van Van der Sloot in diens cel in de gevangenis Miguel Castro Castro in Lima. Volgens Peruaanse justitie wordt Van de Sloot gehoord over de 'feiten en verantwoordelijkheden' bij de dood van Stephany Flores.

Omdat Máximo Altez de verdediging neer wil leggen is nog niet duidelijk wie hem bij het verhoor zal bijstaan. Joran's Amerikaanse advocaat Joseph Tacopina zou onderweg zijn naar Peru. In hoeverre dit op waarheid berust is niet duidelijk. Eerder zei Tacopina niet de beste advocaat voor Joran te zijn in deze zaak omdat hij de Peruaanse wet niet kent.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode in uitgebrande auto in Zeewolde

Vanmorgen is op de Wielseweg in Zeewolde een dode aangetroffen in een uitgebrand personenbusje. De brand woedde nog toen de brandweer arriveerde, maar het slachtoffer was niet meer te redden.

De oorzaak van de brand is onbekend. De politie onderzoekt of er sprake is van een misdrijf. Forensisch onderzoek moet hier meer duidelijkheid over geven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 19 juni 2010

Anita van der Sloot spreekt

Anita van der Sloot in de Telegraaf
anita-telegraaf
De Telegraaf open vandaag met een interview met Anita van der Sloot (53): “Mijn zoon is ziek in zijn hoofd”. Zij doorbreekt daarmee een lange periode van stilzwijgen. Zij sprak voor het laatst over de zaak in 2008 bij Pauw en Witteman. Het belangrijkste wat zij zegt is dat zij en haar man eigenlijk al lang de greep op Joran kwijt zijn en dat hij kort voor zijn vertrek naar Peru opgenomen zou worden ineen kliniek om behandeld te worden. Ook praat zij over het liegen dat Joran doet. 

Omdat Nederland nu eenmaal 16 miljoen rechters heeft die allemaal precies weten wat er gebeurd is, zal het niet verwonderlijk zijn dat Anita links en rechts neergesabeld word. Haar verhaal zou slechts ‘ingegeven zijn door advocaten om Joran te redden’ en met de diepgaande kennis die de doorsnee krantenlezer in Nederland nu eenmaal heeft van het peruaanse rechtssysteem weet men te vertellen dat ze ‘daar in Peru nu eenmaal niet om malen’

Allemaal mogelijk natuurlijk, maar als we de zaak nu eenmaal van ontspoorde emoties ontdaan bekijken, kan het natuurlijk best dat teenagers –ook als ze uit een bevoorrecht milieu- psychische problemen kunnen hebben en dat heeft zeker niet altijd met opvoeding of ‘verwennerij’ te maken.
Ik ken Joran niet, althans niet anders dan wat er in de pers over hem geschreven wordt, maar het is niet verwonderlijk dat een jongen van 17 die de halve wereld over zich heen krijgt, misschien toch wat achterdochtig wordt. Aanvankelijk kon Joran nog wel erkenen op medestanders en enige sympathy van veel Nederlanders en zag zijn toekomst er nog redelijk rooskleurig uit: Studeren in Amerika was misschien niet meer zo’n goed idee, maar hij kon gaan studeren in Nederland en kon zich vrij ontspannen bewegen in het studentenmilieu van Arnhem. Hij had een leven en zicht op een toekomst.

Patrick vd Eem
pvdeem
Dat was natuurlijk over begin 2008 met de uitzending van Peter de Vries/Patrick van der Eem. Binnen een tijdsbestek van een uur was Joran van een jongen met goede vooruitzichten veranderd in de meest gehate figuur in Nederland: een sociale paria die letterlijk moest vrezen voor zijn leven. Opgehitst door SBS6 die het nodig vonden om straat en huisnummer op TV te tonen waarvan men dacht dat Joran er zat, toog een woedende menigte naar dat adres om hem mores te leren. Dat er uiteindelijk totaal iemand anders op dat adres woonde, deed niet terzake, men trachtte toch diens flat in brand te steken. Joran was waarschijnlijk voor de uitzending al gevlucht.
Als je zoiets op 20-jarige leeftijd overkomt, ik geef het een ieder te doen. Komt nog bij dat Joran zich natuurlijk ook verraden voelde door Patrick van der Eem, met wie hij in 3 maanden een vriendschap had opgebouwd. Beroofd van enige toekomst toog Joran naar Thailand, waar hij een broodjeszaak opzette, maar ook daar bleek hij niet veilig voor Peter de Vries en verraderlijke vrienden.

Poker’vriend’ Arjan Wezel (wat een toepasselijke naam) verkocht hem aan Peter de Vries, wat leidde tot de verdachtmaking van ‘Thaise Hoerenhandel’ een actie die in feite was uitgelokt door Wezel/De Vries en waarbij Joran althans niet het doel had om onwetende Thaise meisjes de gedwongen prostitutie in te sturen. Het betrof een storm in een glas water.
Desondanks, ik geef het je te doen: wéér een keer verraden en heimelijk gefilmd, tja, dan wordt je wel wantrouwig en ontwikkel je misschien wel wat haat naar de maatschappij.
Tuurlijk, het is makkelijk om te zeggen: “Joran verdient geen privacy, het is een schoft, ze moesten hem levenslang opsluiten naast een Peruaanse Bubba gewapend met een potje vaseline”maar dat is niet waar het om gaat. Hoe dan ook heeft de actie van de Vries een effect gehad op de ontwikkeling van een 19-20 jarige jongen en dat kan géén gunstige ontwikkeling zijn geweest. Als Joran vóór die tijd al psychische hulp nodig had, dan had hij het daarna zeker.

Melody Granadillo op 20/20: Joran ‘lief en romantisch’
Melody Granadillo
Joran beheerst voor het moment het wereldnieuws, soms worden er echter ook goede dingen over hem gezegd: Ex-vriendin Melody Granadillo, die in 2003 een relatie met hem had, roemt zijn gode kanten en omschrijft hem als ‘lief’ maar is ook niet blind voor de minder goede kanten: liegen en ontrouw. Nou moet je natuurlijk altijd oppassen voor wat getuigen zeggen: Velen zijn uit op “15 minutes of fame”, maar in dat geval had ze het verhaal natuurlijk ook veel smeuiger kunen maken. Desondanks heeft bij haar het Nederlandse publiek haar oordeel ook al klaar: Melody is namelijk ‘Gestoord, aandachtsgeil, valt of foute mannen’ en moet op zijn minst ‘dankbaar zijn dat ze nog leeft’. Wie weet, maar misschien vertelt ze gewoon naar waarheid hoe Joran was, voordat hij volksvijand nummer 1 werd.

Ook mocht de pers een kijkje nemen in Joran’s cel in de Miguel Castro-Castro gevangenis in Lurigancho*. Omdat Joran niet met de pers wilde praten werd hij tijdelijk elders ondergebracht. Jean Casarez van CNN wijst vooral op het feit dat het allemaal nog wel meevalt in zijn cel: een bed, stromend water en boeken, waaronder een bijbel waarin zij met enig gevoel voor drama de passage ‘gij zult niet doden’ vindt.

CNN's Jean Casarez in Joran's cel in de Castro-Castro gevangenis
cel_joran_jean casarez2
Als bewezen wordt dat Joran Stephany heeft omgebracht dan mag hij een passende straf krijgen. De huidige hysterie omtrent Joran is echter totaal buiten proporties: Er zijn mensen in Nederland die ergere dingen hebben gedaan: meerdere moorden gepleegd en daar met 12 of 16 jaar ‘vanaf komen’ en met niet meer dan hun initialen in de krant.
Sterkte voor Anita van der Sloot

_________
*Er zijn 2 gevangenissen in Lurigancho, vrij dicht bij elkaar. Er is de Miguel Castro Castro gevangenis, waar Joran zit, en de Lurigancho gevangenis. De laatse wordt over het algemeen als veel erger beschouwd, hoewel naar het schijnt buitenlanders daar in een aparte vleugel bij elkaar zitten.

Update 13-1-2012
Joran is veroordeeld tot 28 jaar celstraf

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 18 juni 2010

Geen stappen tegen politiechef die loog in Frans Hals helingszaak

Justitie stelt geen vervolging in tegen een rechercheur die in verhoor bij de rechter-commissaris 'bewust niet de waarheid' vertelde over het onderzoek naar de geruchtmakende heling van vijf uit het Frans Hals Museum gestolen schilderijen. In onderzoek door de rijksrecherche is niets gebleken van strafbare feiten gepleegd door de teamleider van het korps Brabant-Noord.

“Er is niet gelogen. De zaak is geseponeerd”, stelde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem vandaag eufemistisch. Ook het politiekorps neemt geen disciplinaire maatregelen, meldde een zegsvrouw.

De politieteamleider moest bij de rechter beantwoorden of hij bij het begin van het onderzoek beschikte over extreem gevoelige en vertrouwelijke informatie. In eerste instantie verzweeg hij zijn kennis over de informatie. In een tweede verhoor gaf hij toe dat hij informatie had die hij niet mocht gebruiken. Zijn teamleden bevestigden dat.

Deze valse verklaring leidde er mede toe dat de verdachten flink lagere straffen kregen opgelegd.

Tja, als de rechter je een vraag stelt en je verzwijgt dan iets lijkt me dat toch echt liegen: "beschikte u over gevoelige en vertrouwelijke informatie?" kan toch niet anders dan bevestigend of ontkennen beantwoord worden. kennis verzwijgen is dan 'nee' zeggen en dat is liegen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 17 juni 2010

Uitspraak: Twaalf jaar cel voor Sidney B. voor moord

Sidney B. (23) uit Steenwijk is vandaag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op Berta Luchtmeijer (76), de oma van zijn vriendin op 6 november 2009. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Sidney B. sloeg Berta Luchtmeijer op de zolder van het huis van haar kleindochter met een tafelpoot op haar achterhoofd wegens een krenkende opmerking.

B. verliet de zolder maar keerde na enige tijd terug, waarbij hij een hemd in de keel van het slachtoffer duwde. Berta Luchtmeijer is aan de gevolgen van de klap en verstikking om het leven gekomen. De verdachte vluchtte de volgende dag naar Brussel, maar meldde zich daarna bij de politie.

De oma en B. waren op zolder bezig om het huis voor hem en zijn vriendin op te knappen. “Hoewel het slachtoffer dank verdiende, werd de dood haar deel”, aldus de voorzitter van de rechtbank. Tussen de klap met de tafelpoot en het moment dat hij het hemd in de keel propte, was voldoende tijd voor bezinning. Vandaar dat de rechtbank oordeelde dat er sprake was van voorbedachten rade. “Er was geen sprake van een langdurig gesmeed plan. Echter, de lichtvaardige wijze waarmee hij heeft geslagen en vervolgens een prop in de keel stopte, roept weerzin op”, aldus de voorzitter van de rechtbank.

De advocaat had in de strafzitting betoogd dat de verklaring die B. ten overstaan van de Belgische politie aflegde, niet als bewijs mocht worden gebruikt. De Belgen hadden verzuimd B. te wijzen op zijn recht tot zwijgen. De rechtbank vond dat het wel als bewijs mocht dienen omdat dit bij een tweede verhoor wel zou zijn gebeurd. B. bevestigde tijdens dat verhoor zijn eerdere verklaring.

De uitspraak stond oorspronkelijk gepland voor 1 april, maar werd toen aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: vijf jaar cel voor Somalische piraten

De vijf Somaliërs die in Rotterdam terechtstonden voor zeeroof, zijn door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 5 jaar cel wegens poging tot kaping van de Samanyulo rond de jaarwisseling 2008-2009 gewapend. Dat gebeurde in de golf van Aden, tussen Somalie en Jemen, waar het aantal aanvallen van zeerovers op (koopvaardij)schepen de laatste jaren explosief is gestegen.

De poging de Samanyulo -varend onder Arubaanse vlag- te kapen mislukte echter doordat de Turkse bemanning van het handelsschip zich verdedigde met lichtkogels en zelfgemaakte molotovcocktails. De Deense marine viste de vermeende zeerovers uit het water en droeg ze over aan Nederland.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: werkstraf voor agent na dodelijk ongeval

Ex-politieman C.H. (29) uit Beverwijk die augustus vorig jaar in Hoofddorp een dodelijk ongeval veroorzaakte, is vandaag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur wegens dood door schuld. Ook kreeg hij ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd van anderhalf jaar, waarvan de helft voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een werkstraf van 180 uur en een half jaar ontzegging van de rijbevoegdheid geëist.

De politieman reed in een gepantserde auto met een snelheid van 90 kilometer per uur op een kruising af waar hij slechts 50 mocht rijden. Hij kwam daardoor in botsing met een 78-jarige automobilist uit Amstelveen, die aan zijn verwondingen overleed.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man ontvoert meisje uit speeltuin

De politie heeft een inwoner (22) van Kerkdriel aangehouden die daar een meisje (7) zou hebben meegenomen uit een speeltuin.

De moeder van het kind sloeg alarm nadat het meisje was verdwenen. Buurtbewoners en de politie doorzochten de buurt.

Het meisje was snel weer terug, en later kon de man aangehouden worden. Hij zou het meisje hebben meegenomen naar huis. De politie onderzoekt wat er in de woning is gebeurd en houdt de man vast voor vrijheidsberoving. Hij blijkt een bekende van de politie: Tien jaar geleden is hij ook al eens in aanraking geweest met de politie wegens een zedendelict.
Vóór hij vandaag het meisje uit de speeltuin mee naar huis nam, zou hij zich volgens buurtbewoners, in de speeltuin ook aan twee andere kleuters hebben vergrepen.
De ontuchtpleger werd later vandaag weer op vrije voeten gesteld. Het openbaar ministerie is tegen die beslissing in hoger beroep gegaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geen vervolging ivm Gerard Dijkstra bij Club Q

Het OM ziet af van vervolging in de zaak rondom de verwonding van Gerard Dijkstra (20) uit Damwoude. Het incident op de parkeerplaats van discotheek Club Q in de Friese gemeente Tytsjerksteradiel waarbij Dijkstra zwaargewond raakte, was een ongeval. Die conclusie heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden vandaag bekendgemaakt. De politie hield eerder twee mannen aan op verdenking van betrokkenheid bij het incident. Zij worden niet meer vervolgd.

In de nacht van 17 op 18 april raakte Dijkstra betrokken bij een vechtpartij. “Hij was geen bezoeker van Club Q, maar bemoeide zich met een ruzie, waarbij dorpsgenoten waren betrokken. Hij kwam hierbij ongelukkig ten val en liep ernstig letsel op”, aldus het OM. Dijkstra herstelt momenteel in een revalidatiecentrum.

Eerder op de avond raakte Redmar Smedema (16) uit Burgum gewond bij een geweldsincident. Hij overleed een paar uur later aan zijn verwondingen. In zijn zaak zijn op dit moment nog vier verdachten. Een jongen (19) uit Damwoude wordt verdacht van het geven van de fatale klap.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw bij school neergestoken door ex

Een jonge vrouw uit Almere is vanmorgen neergestoken door haar ex-partner, toen zij haar twee kinderen naar school bracht.

De vrouw is ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht. De man is voortvluchtig.

De vrouw had een tijd in een blijf-van-mijn-lijf-huis gezeten. Ze had zojuist een eigen woning in Almere betrokken. De politie kreeg vaker meldingen dat de man haar en haar moeder belaagde.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 16 juni 2010

Pool woont weken met dode landgenoot in huis

Een Poolse verdachte (29) van moord op een landgenoot (25) in Kesteren, heeft begin dit jaar weken met zijn dode huisgenoot samengeleefd. Alleen al om dat bizarre gegeven moet zijn geest nader worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC), vindt de officier van justitie in Arnhem. De rechtbank in Arnhem stuurt de man inderdaad naar het PBC.

De man meldde 11 februari zijn dode huisgenoot bij de politie. Justitie stelde vast dat de 25-jarige echter al op of rond 7 januari was omgebracht. Tijdens verhoren liet de 29-jarige weten dat een vrouw de huisgenoot op zijn eigen verzoek had omgebracht. De verdachte respecteerde volgens eigen zeggen de wens van zijn vriend om de dood niet te melden, zodat zijn kameraad “vrij naar de volgende poort kon gaan”.

Op 26 april 2011 wordt de man veroordeeld tot 9 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rechter buigt zich over rechtmatigheid arrestatie Joran van der Sloot

Komende vrijdag zal Joran van der Sloot worden voorgeleid aan de rechter. Naar verwachting zal de rechter, de voormalige anticorruptiemagistraat Carlos Morales Córdova, beslissen of het voorarrest van Van der Sloot zal worden verlengd.

Omdat er door internationale experts vraagtekens zijn gezet over de vraag of de arrestatie en overlevering vanuit Chili naar Peru rechtmatig verlopen is zal de rechter zich waarschijnlijk ook over die vraag buigen. Het is echter niet te verwachten dat een rechter in Peru Joran vrij zal laten, zelfs al was de arrstatie onrechtmatig. Hij is namelijk niet gearresteerd in Chili, maar uitgezet.

Van der Sloots Peruaanse advocaat stond de afgelopen dagen onder hevige druk. "De ramen van zijn kantoor zijn ingegooid en zijn familie is ernstig bedreigd", aldus de Nederlandse raadsman van de familie, mr. De Rooij.

Volgens De Rooij is er echter geen sprake van dat de Peruaanse advocaat de verdediging neerlegt. "Het is mogelijk dat hij niet zelf de zaak zal doen, maar in dat geval zal gewoon iemand van zijn kantoor de zaak overnemen", aldus De Rooij. De Peruaanse advocaat bevindt zich op een schuiladres. De volkswoede in Peru op Joran groeit nog met de dag. Ook de familie van de vermoorde Stephany Flores blijkt zich volop te bemoeien met de strafzaak. Haar vader Ricardo is een steenrijke zakenman, met uitstekende contacten in de Peruaanse regering.

Ricardo Flores stelde gisteren dat de aanklacht veel uitgebreider moet worden gemotiveerd. Verder zou de rol van drie taxichauffeurs die Joran naar Chili hielpen vluchten, nog onderbelicht zijn. Volgens Joran zou hij horloge, geld en kleding aan hen hebben moeten afgeven, nadat hij ze had gezegd dat hij gezocht werd voor moord. De taxichauffeurs ontkennen dit met klem. Joran blijkt bij de Chileense politie een geheel andere lezing te hebben gegeven. Daarbij zouden hij en Stephany zijn overvallen in hun kamer door twee mannen met een vuurwapen en een mes. In een derde lezing liet hij haar achter na vertrek uit het casino.

De bewakingsbeelden in zijn hotel logenstraften echter elke eerdere versie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 15 juni 2010

Eis 20 en 23 jaar voor liquidatie Hans van Geenen

Tegen Toon Reuvers (30) uit Lith en diens oom Martien Reuvers (39) uit Oijen is vandaag voor de rechtbank in Arnhem (die zitting hield in de bunker in Osdorp) 20 jaar en 23 jaar cel geëist voor de gewelddadige liquidatie van Hans van Geenen (33) uit Oss en poging tot moord op de chauffeur Olaf van Fulpen (nu 26) uit Oss op de A73 Op 10 september 2008 en voorts voor bendevorming en wiet kweken.

Wietkweker Hans van Geenen stierf toen de auto waarin hij met een kameraad reed, op de snelweg vanuit een BMW werd doorzeefd met tientallen kogels uit twee automatische geweren. Van Fulpen, die reed, bleef op een schampschot na ongedeerd. Een zender die onder hun auto zat, haalden Toon en Martien R. eerder op bij een Amsterdamse verkoper.

Eerder werden vijf verdachten aangehouden, waaronder de vriendin van Hans van Geenen.

Eén van de getuigen was Peter W. die was opgepakt ivm de witwaspraktijken in deze zaak. toen hij aangaf tijdens de verhoren dat hij niet méér wilde verklaren omdat hij dan zelf gevaar zou lopen, liet hij zich overhalen om beschermde getuige te worden. Hij krijgt plastische chirurgie en een andere identiteit.
De waarde van Peter W. als getuige lijkt echter beperkt. Peter W. bleek namelijk niets te weten. Het verhoor werd daarmee een gênante vertoning: Peter W. had wat uitlatingen van Martien gehoord en had zelf wat conclusies getrokken.
Er mocht niets worden gevraagd over de voorwaarden van de deal met Peter W. Dat Peter W. vorig jaar nog een 'belastingschuld' had van vier ton en nu niks meer had daar niet mee te maken, hij had geen geld gekregen voor zijn gevaarlijke openhartigheid, alleen 'bescherming'.

Update 2 juli 2010: Toon en Martien kregen op 2 juli 2010 20 en 23 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestatie in moordzaak Petersen

Vandaag is zakenman Chris Kraypoel (41) uit Soest aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van vastgoedhandelaar Peter Petersen (45), ook bekend als 'Dikke Peter'. Petersen werd op 3 maart van het vorig jaar in zijn auto doodgeschoten bij hotel Jan Tabak in Bussum.

Kraaypoel was o.a. eigenaar van de legendarische dancing 'De Mazzo' in Amsterdam. Kraypoel wordt tevens verdacht van het op grote schaal witwassen van crimineel geld, aldus een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Dinsdag deden 200 rechercheurs van de Nationale Recherche en de FIOD doorzoekingen in zestien woningen, drie bedrijven en twee bankkluizen. Het witwasonderzoek staat los van het moordonderzoek, aldus de woordvoerder.

Justitie brengt de arrestant in verband met een groot aantal verdachte geldtransacties. Ook vermoedt zij dat de man heeft geïnvesteerd in hennepkwekerijen en in de internationale cocaïnehandel. Naast Chris Kaypoel heeft justitie in dit onderzoek nog twaalf andere verdachten op de korrel.

Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op administratieve bescheiden, een vastgoedportfeuille die bestaat uit tientallen panden, op dure auto's, horloges en kunst. De doorzoekingen vonden plaats in onder meer Soest, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Almere en Meppel.

De aangehouden man wordt de komende dagen verhoord over de moord op Petersen, die in het criminele milieu bekend stond als 'Dikke Peter'. Petersen was bevriend met Kees Houtman, de drugs- en vastgoedhandelaar die in 2005 in Amsterdam werd doodgeschoten.

In het onderzoek naar de afpersing van vastgoedtycoon Willem Endstra (geliquideerd in 2004) dook de de naam van Petersen herhaaldelijk op. Volgens Endstra had Dikke Peter conflicten met onderwereldkopstukken Willem Holleeder en Johnny Mieremet (vermoord in 2005). Petersen wilde er zelf maar weinig over kwijt bij de politie, uit angst dat zijn verklaringen op straat zouden belanden. Hij zag zich zelf als “een makkelijke prooi”: “Als ze me willen hebben, hebben ze me”, zei hij in 2005 tegen de politie. “Zo simpel is het.”

Op de bewuste dag kwam Petersen omstreeks tien uur 's ochtends aanrijden bij het Bussumse hotel. Hij was kansloos toen hij onder vuur werd genomen. De vluchtauto van de dader(s) werd korte tijd later brandend aangetroffen aan het Koopvaarderspad in Almere-Buiten.

Update 17 juni 2010: De man is inmiddels weer vrijgelaten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode bij steek-partij in Oss

Bij een steekpartij in een woning aan de Hertewissel in Oss is vanmiddag Jacqueline Anthonijs (43) (foto) omgekomen. Anthonijs is ter plekke overleden. Toegesneld ambulancepersoneel heeft de politie ingeseind.

De politie hield een verdachte aan. Het betreft haar ex-man. Hij werd bedekt met bloed in de omgeving van de woning aangetroffen.

Update 23 november 201:1 De man wordt veroordeeld tot 10 jaar en tbs (LJN: BU5248)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Meisje opnieuw opgepakt ivm dood Emiel Pardijs

Een meisje (17) uit de gemeente Bronckhorst is vandaag aangehouden in verband met een zware mishandeling op 9 mei in Zutphen. Kort na dat incident overleed Emiel Pardijs (18) jongen uit Vierakker.

Destijds werden al twee jongens en twee meisjes. De 2 meisjes werden kort daarna weer vrijgelaten. Op basis van nieuwe informatie is het meisje uit Bronckhorst nu opnieuw gearresteerd.

Het vermoeden bestaat dat Emiel Pardijs na de mishandeling betrokken is geraakt bij een verkeersongeval. Het onderzoek naar wat er precies is gebeurd en de exacte doodsoorzaak is nog in volle gang. Het aangehouden meisje wordt verdacht van medeplichtigheid aan zware mishandeling met voorbedachten rade, met de dood als gevolg. De twee jongens zitten nog in voorlopige hechtenis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 14 juni 2010

Advocaat Joran van der Sloot legt verdediging neer | Toch niet

Máximo Altez, de advocaat van Joran van der Sloot (22), legt de verdediging van Joran zeer binnenkort neer, omdat zijn familie 'veel problemen heeft gehad' (Ze werden bedreigd). Altez wacht nog tot er in de komende dagen familie van Van der Sloot naar Peru komt om een nieuwe advocaat te zoeken.

De familie van de door Joran op 30 mei omgebrachte Peruaanse Stephany Flores Ramírez (21), wil een levenslange gevangenisstraf voor Van der Sloot. Een raadsman van de familie zou met extra bewijzen komen om die eis te rechtvaardigen. De aanklacht luidt momenteel moord met voorbedachte rade, waarvoor de maximumstraf in Peru 35 jaar cel is.

Moord zal waarschijnlijk makkelijk te bewijzen zijn gezien de bekentenis van Joran waarin hij zegt ‘te hebben nagedacht’ vóór hij Stephany met een shirt verstikte.

Hij heeft ook aangegeven dat hij geld van Stephany heeft meegenomen. Het zal een juridisch steelspel worden om aan te tonen dat dat ook het motief was.

Update: De advocaat liet al snel weten dat dit een onzinnig gerucht is. Hij blijft de verdediging van Joran gewoon doen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tweede verdachte moord op Henk Hofte gearresteerd

Er is een tweede verdachte aangehouden in de moordzaak, waarbij op 4 juni de Henk Hofte (61) om het leven kwam. Het gaat om een vrouw (28) uit Zutphen, zo maakte de politie maandag bekend. Op 6 juni werd al een 30-jarige man uit Zutphen aangehouden.

Hofte zat in zijn scootmobiel toen hij op klaarlichte dag bij de Molenstraat in Enschede werd doodgeschoten. De plek waar dat gebeurde, staat bekend als een ontmoetingsplek voor zwervers.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 14 jaar voor Salih K. wegens moordpoging op dochter

De Turk Salih K. (47) uit Haarlem is door de rechtbank in Haarlem tot veertien jaar cel veroordeeld, omdat hij een jaar geleden heeft geprobeerd zijn dochter Rukiye (15) te vermoorden. Er was achttien jaar geëist.

K. probeerde op 2 juni 2009 zijn dochter Rukiye in de kelder van een leegstaand winkelcentrum aan de Brinkmanpassage in Haarlem-centrum eerst te wurgen en sloeg Rukiye daarna met een zaklamp en een hamer op haar hoofd. Hij stopte daarna de zwaargewonde Rukiye in een grote plastic zak en gooide haar in een put met water. Rukiye zat urenlang vast, maar slaagde er toch in om zichzelf te bevrijden. Na een spoedoperatie kon haar leven worden gered.

Volgens Rukiye kon haar vader het niet hebben dat zij met jongens omging. K. had zelf seksueel contact met zijn lievelingsdochter en wilde haar voor zichzelf houden, zo heeft Rukiye verklaard. De vader heeft dat ontkend.
LJN BM7542

Update 31-5-2011: In hoger beroep wordt opnieuw 18 jaar geëist

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ginger T. vrijgesproken in Tano Jansen zaak

Ginger T. (16) is vandaag door de rechtbank in Zutphen vrijgesproken van dood door schuld en het verlaten van een hulpbehoevende. T. werd verdacht van betrokkenheid bij de dood van de Tano Janssen (16). De dove en claustrofobische jongen werd door vier jongeren opgesloten in een container op een verlaten terrein in Apeldoorn op 21 juni vorig jaar. Tano stikte toen hij zelf brand stichtte.

Hoewel het meisje niet bij de opsluiting was, was ze wel aanwezig toen de groep uren later de deuren van de container openden. De vijf dachten dat Tano toen was overleden. Er werd afgesproken dat niemand iets zou vertellen. T. vertelde het echter wel aan haar vader die meteen naar de politie stapte.

De rechtbank vindt dat niet bewezen kan worden dat Ginger T. betrokken is geweest bij het maken van plannen en het opsluiten van Tano. Bovendien is het niet aannemelijk dat de jongen nog leefde toen zij uren later bij de container kwam. Twee weken geleden vroeg het Openbaar Ministerie nog om zes maanden jeugddetentie voor het meisje uit Hoenderloo. De vier anderen zijn al eerder veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de zeven maanden en één jaar. Ze gingen allemaal in hoger beroep. (De straffen bleven daar echter hetzelfde)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Bekentenis Joran van der Sloot (Nederlandse vertaling)

Verklaring van Joran Petrus Andreaus van der Sloot (22)
In de stad Lima, om 11.25u op 6 juni 2010, in aanwezigheid van de vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie te Lima, Roxana Rosado Soto, op de afdeling Moordzaken.
Joran Andreaus Petrus van der Sloot (22) uit Arnhem, geboren op 6 augustus 1987. Burgerlijke status: vrijgezel. Zoon van Paul van der Sloot en Anita van der Sloot. Opleiding: Bachelor aan de Han Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Geidentificeerd met paspoort nr xxxxx Woonachtig op (adres) Aruba, maar ingeschreven op Cattepoelseweg 348, 6815 CL, Arnhem Holland.
Aanwezig is de advocaat Luz Marina Romero Chinchay, geidentificeerd met nr xxxx, en de getuige en vertaler van de Nederlandse ambassade Maurice Steins (33), hebbende de Nederlandse nationaliteit, geboren op 22JAN77, met  instructie van zijn superieuren. Enkel geïdentificeerd met vreemdelingenkaart Nr (nummer), afgegeven door de Directie van de Immigratie-en Naturalisatiedienst van de Republiek Peru, paspoort nummer (nummer), investeerder, woonachtig in Peru, Huis adres Calle La Coruña, Santiago de Surco,

Vragen van de politie en de vertegenwoordiger van het OM
1.Via de vertaler: Heeft u advies van een advocaat nodig voor deze verklaring?
-Mijn advocaat is aanwezig.

2. Leg uit waarom u uw verklaring over de moord op Stephany Tatiana Flores Ramirez (21) op 5 juni niet heeft afgemaakt, ondanks de aanwezigheid van een vertegenwoordiger van het OM, de vertaler en de advocaat?
- Omdat ik moe was en 24 uur niet had geslapen. Ik wilde mijn verklaring afleggen en mijn advocaat zei me dat ik dat beter kon wachten tot het einde van het politieonderzoek en voor de rechter te praten.

3. Sinds wanneer bevindt u zich op de afdeling Moordzaken en weet u waarom u wordt vastgehouden?
- Ik zit hier sinds 5 juni en dat is vanwege de moord op Stephany Flores.

Het gaat om 'Sawadee Cup' Muang-Ake, Phaholyothin Road, Lak-Hok, Muang, Patumthani 12000 Thailand4. Wat doet u voor werk, waar, sinds wanneer en hoeveel verdient u daarmee?
- Ik heb een zaak in Thailand. Pizzaverkoop, broodjes en koffie, waarmee ik jaarlijks 20.000 euro verdien. Dit doe ik al 2,5 jaar.

5. Waarom bent u naar Peru gekomen en hoe en wanneer bent u naar Lima gekomen?
Ik ben in Lima aangekomen om mee te doen aan het internationale pokertoernooi, per vliegtuig uit Aruba, via Bogotá, op 14 mei 2010.

6. Kent u de persoon Elton Garcia en de persoon die bij leven Stephany Tatiana Flores Ramirez (21) heette? Zo ja, geef dan u waar en wanneer u hen leerde kennen en vertel over uw relatie tot hen.
-Elton Garcia is een vriend van me. Ik leerde hem twee weken geleden kennen in het casino Atlantic City in Lima. Stephany Flores heb ik ook leren kennen in casino Atlantic City, op ongeveer 27 mei. Ze was een kennis die ik nog niet lang kende.

7. Verklaart u nader welke bezigheden u had tussen 14 mei, de dag waarop u in Lima aankwam, en 30 mei?
- Ik ben vaak naar casino Atlantic City geweest. Ik heb gewinkeld in Larco Marco en in het centrum van Lima. En ik ging naar de casino’s van het Marriott Hotel en Fiesta, tegenover Atlantic City.

8.Waar verbleef u sinds u Lima op 14 mei binnenkwam en hoeveel betaalde u daarvoor?
- Ik zat in kamer 309 van Hotel TAC, tegenover de WONG-supermarkt in Miraflores, en betaalde daar 50 soles per nacht voor.

9. Wat deed u tussen 18.00h op 29 mei en 2.00 op 30 mei?
- Op 29 mei ging ik om 18.00h naar casino Atlantic City om black jack en poker te spelen. Ik dronk pisco sour en whiskey-cola. Ik denk dat ik van 18.00 tot 2.00u black jack speelde en van 2.00u tot 5.00u poker.

10. Vertelt u, gedetailleerd, wat er is gebeurd tussen de moord op Stephany Flores in kamer 309 van Hotel TAC en uw vlucht naar Chili.
- Op 30 mei was ik om 2.00u met verschillende mensen aan het pokeren toen Stephany Flores bij mijn tafel aanschoof. Daarna heb ik zo’n twee à drie uur gekaart, steeds in haar aanwezigheid. Om vijf uur zei ze tegen me dat ze op Internet verder wilde spelen. Ze stelde ze voor om samen weg te gaan. We speelden nog even door en zijn toen naar hotel TAC vertrokken in Stephany’s auto, een zwarte 4x4.

We kwamen om circa half zes aan en gingen naar mijn kamer om te pokeren op mijn laptop. Op een gegeven moment opende ik mijn mailbox en zag ik een bericht: ‘Ik ga je vermoorden, mongooltje’, verwijzend naar de zaak Holloway. Ik begon met Stephany Flores over de zaak te praten. Ik legde uit dat ik vijf jaar geleden was gearresteerd, dat ik werd verdacht van de verdwijning van dat meisje. Dat was een half uur nadat we kamer 309 waren binnengekomen.
Terwijl ik dit vertelde, sloeg ze me links op mijn hoofd met haar vuist. Ik reageerde impulsief door haar met mijn rechterelleboog een klap te geven, precies op haar neus. Er was overal bloed. Ze leek half buiten bewustzijn. Ik was zo kwaad dat ik haar met beide handen bij haar keel pakte en haar wurgde, een minuut lang. Toen realiseerde ik me wat ik aan het doen was.

“Ik stond op om te denken wat ik moest doen.......” Dat maakt het moord want er was een moment van bezinning en rijp beraad. Hij dacht na wat te doen en de uitkomst was dat hij haar doodmaakteIk stond op om te denken wat ik moest doen. Er zat ook bloed op mijn overhemd en op het bed. Toen pakte ik mijn overhemd en drukte ik het hard op haar gezicht, totdat ze dood was. Daarna dacht ik: wat nu? Ik verliet het hotel, maar de receptioniste zei me dat ik de auto moest verplaatsen. Ik ging terug naar kamer 309. Ik wilde het hotel uitvluchten. Ik pakte mijn twee tassen en ik reed weg met de auto. Ik weet niet meer waarheen. Ik heb ongeveer vijf minuten rondgereden. Daarna pakte ik een taxi naar het internationale vliegveld ‘Jorge Chavez’. Toen bedacht ik me dat ik beter niet met het vliegtuig kon gaan. Ik pakte een taxi naar de andere kant van de stad, naar een busterminal.

“Ik heb een moord gepleegd, ik wil Peru uit”, zei ik.
Een moord plegen is erg dom, maar dat dan ook nog aan een taxichauffeur vertellen is al héél dom. Hij mag een wonder heten dat ze hem onderewg niet gewoon alles hebben afgepakt en hem achter hebben gelaten.
Daar pakte ik voor 600 soles een taxi naar een andere stad waarvan ik me de naam niet herinner. Daar nam ik voor 500 soles een andere taxi naar Nazca. In Nazca reed iemand me voor 100 soles naar de volgende steden. Toen we aankwamen praatte ik met de taxichauffeur over de moord op Stephany Flores. “Ik heb een moord gepleegd, ik wil Peru uit”, zei ik. “Wacht tot we in de volgende stad zijn”, antwoordde hij. Daar aangekomen zei hij: “Mijn vrienden zijn er nu niet, misschien is het beter als je een bus pakt.” “Je hebt me gezegd dat je me naar Arica zou brengen, doe dat dan svp ook”, zei ik terug. De chauffeur: “Rustig aan, we gaan iets eten.”

Dat deden we en toen kwamen zijn vrienden aanzetten. Ze vroegen 1500 dollar voor de rit. Ik ging akkoord. Ik had op dat moment alleen maar 500 dollar contant geld op zak. Ik zei dat ik de rest zou pinnen bij een geldautomaat. We vertrokken in een wit minibusje, maar onderweg vroeg de wegpolitie om onze papieren. De chauffeurs raadden me daarna aan een tas weg te gooien. Ik gooide mijn beige sportkoffertje weg.

Toen zeiden ze dat ze me niet naar Arica zouden brengen als ik mijn spullen niet zou afngeven. Ze wilden mijn mobiele telefoon, mijn horloge, twee parfums, boeken, kledingstukken (zoals een spijkerbroek en enkele polo’s van het merk Lacoste) en nog wat spullen. Toen we bij de grenspost aankwamen, bij Tacna, bleef één van de bestuurders achter omdat zijn ID vals was.

Ik ging de grens over met de twee Peruanen die het stuk vanaf Nazca hadden gereden. Totdat we om ongeveer 16.00u, op 31 mei, in Chili aankwamen. Ik probeerde met mijn betaalpas duizend dollar op te nemen, maar ik kon er maar vijfhonderd krijgen. De Peruanen zeiden dat ik de rest ook moest betalen. Om geen problemen met hen te krijgen, vertelde ik dat ik twee horloges had, één van het merk Ferrari, met een waarde van 7000 dollar.

Ik gaf het horloge aan één van hen, maar de ander hield het bij zich. Ik beloofde dat ik een dag later zou bellen en dat ik per Western Union de resterende 500 dollar zou overmaken. Op het moment van overmaken zou ik hen zeggen waar zij het horloge moesten teruggeven. Als ik dat binnen zou hebben, zou ik die 500 dollar betalen. Na dat te hebben afgesproken, vertrokken ze.

Ik overnachtte in een hotelletje in Arica, de naam herinner ik me niet. Een dag later, op 1 juni, ben ik de hele dag in de stad gebleven en heb ik ’s avonds de bus naar Antofagasta gepakt. Daar nam ik het vliegtuig naar Santiago, waar ik om 14.00u aankwam. Ik ging naar een plaats genaamd Vasco de Gama, waar ik een douche nam in een hotel. Ik liet mijn spullen achter en pakte een taxi naar Santiago.

"café con piernas" Letterlijk 'koffie met benen', barretjes in Chili waar je wat kunt eten of drinken en waar je bediend wordt door meiden in bikini (of minder). De bedoeling is 'kijken mag, aankomen niet'
cafe con piernas
Iemand benaderde me en vroeg me of ik wel eens ‘Koffie met voeten’ had gedronken. Ik zei van niet. Toen nam hij me mee naar een bar waar blote vrouwen koffie serveerden. Ik raakte bevriend met deze meneer en hij nodigde me bij hem thuis uit. Daar bleef ik likeur drinken. Ik bleef er slapen omdat ik te dronken werd.
Een dag later vertrok ik, weer naar Vasco de Gama, en zag ik in de taxi dat mijn foto in de krant stond en dat ze een Hollandse moordenaar zochten. Ik vroeg de taxichauffeur me naar een politiebureau te brengen. Op het politiebureau in Vasco de Gama praatte ik met de agenten. Ik zei: “Ik heb net in de krant gezien dat de Peruaanse politie me zoekt voor moord.” Ze keken me raar aan en zeiden ‘wacht even’. Toen kwam er een vrouwelijke agent. “Het is beter als je naar een ander politiebureau gaat want wij weten hier niets van.”

Ik vertelde de volgende taxichauffeur dat ik me wilde overgeven. “Een neef van me is politiechef in Santiago. Als je wil, kan ik hem bellen”, zei hij. Ik vroeg hem dat te doen. Hij praatte vijf minuten en gaf me de telefoon door. In het Spaans, dat ik beheers, legde ik hem uit dat de Peruaanse politie mij zocht. Hij vroeg me waar ik vandaan kwam. Uit Nederland, zei ik. Toen hij even later terugbelde, zei hij dat ik naar het hoofdbureau van politie in Santiago moest gaan.

Onderweg bleef de taxichauffeur bellen. Hij zei: “Mijn neef zegt me dat ze je om veiligheidsredenen gaan onderscheppen.” Het duurde nog een uur voordat de politie mijn taxi onderschepte. Ze reden me in een particuliere wagen naar de Migratiedienst in Santiago. Ze legden uit dat ik niet gearresteerd was, dat ik mocht doen wat ik wilde. Ik gebruikte de computer en at. Totdat ik te horen kreeg dat Peru om mijn uitlevering vroeg.

Ik zei dat ik niet akkoord was, dat ik met een advocaat wilde praten. Ze zeiden me dat ik daarover niks te vertellen had. Dat het een beslissing van de regering was. Ik vroeg of ik niet aan Nederland kon worden uitgeleverd. Dat zouden ze bekijken. Daarna herhaalden ze dat ik niet gearresteerd was, maar dat ze me wegens een beslissing van hogerhand het land zouden uitzetten, naar Peru.

11. Hoe waren u en Stephany gekleed op 30 mei?
- Ik had een blauwe spijkerbroek aan, van welk merk weet ik niet. Ik heb er verschillende. Verder een beige overhemd met lange mouwen en de witte Nike-sportschoenen die ik nu draag. Stephany had een blauwe spijkerbroek aan. En een polo en schoenen, geloof ik.

12. Heeft u een slagvoorwerp gebruikt om Stephany te doden?
- Nee

13. Specificeer waar u haar heeft geslagen en hoe vaak.
- Ik heb haar maar één keer op haar neus geslagen, met mijn rechterelleboog.

14. Is het Prince-tennisracket dat in de hotelkamer is gevonden gebruikt voor de moord?
- Het racket dat u me heeft laten zien, heb ik niet gebruikt om het slachtoffer te slaan.

15. Is dit kledingstuk van One Star Converse, beige en met lange mouwen en bloedvlekken, hetzelfde kledingstuk dat u op 30 mei droeg en gebruikte om Stephany te laten stikken?
- Ja.

16. Van wie is deze wit-turqoise portemonnee die op de plaats van delict is gevonden en wat zat er precies in?
- Van Stephany. Er zaten drie passen in, één van Visa, één van een bank, een id-kaart. En een bedrag van 850 soles.

17. Wat is er met de inhoud van de portemonnee gebeurd nadat u Stephany had gedood?
- Ik wist dat Stephany geld had, maar ik wist niet hoeveel en ik wist niet van die passen. Ze wisselde haar fiches in voor het verlaten van het casino. Na haar te hebben vermoord nam ik haar passen en haar geld mee.

18. Heeft u na de moord nog meer eigendommen (zoals juwelen) van Stephany gestolen?
- Ze had geen juwelen. Ik heb alleen haar jeep gestolen.

19. Waarom heeft u de jeep achtergelaten bij de passage Jorge Chavez-Surco?
Dat weet ik niet, omdat ik niet helder nadacht en de stad Lima ook niet ken.

20. Wat was het ware motief om Stephany te vermoorden?
- Weet ik niet. Maar op het moment dat ze me voor mijn hoofd sloeg, raakte ik de controle over mijn handelingen kwijt. Ik wist niet wat ik deed. Ik weet nu wat ik deed, maar het motief is me onbekend. Het was een impulsieve daad, nadat ik een klap voor mijn hoofd had gehad.

21. Waarom vluchtte u na de moord naar Chili en gaf u zich daar over aan de politie, terwijl u dat ook in Peru had kunnen doen?
- Ik dacht niet helder na. Ik wilde alleen zo snel mogelijk weg bij de plaats van delict en het land verlaten. Maar toen ik in Chili aankwam en mijn foto in de kranten zag, besloot ik me over te geven aan de Chileense autoriteiten.

22. Waarom verliet u kamer 309 na de moord om terug te keren met twee koppen koffie in de hand?
- Weet ik niet. Ik weet simpelweg niet wat ik toen dacht.

23. Heeft u na de moord op enig moment overwogen om het lichaam van het slachtoffer te verbergen?
- Ja, die gedachte is door mijn hoofd gegaan. Maar ik kon het niet meer aanzien, er was erg veel bloed in de kamer.

24. Hoe verklaart u de wonden in het gezicht en op diverse delen van het lichaam en de schedelbreuk die zijn geconstateerd bij de autopsie?
- Ik weet niet hoe deze verwondingen tot stand zijn gekomen.

25. Zoals u eerder aangaf heeft u Stephany met beide handen gewurgd. Geeft u aan waar het slachtoffer zich toen bevond en welke positie u toen aannam.
- Zij zat op het bed toen ik haar een harde elleboog gaf. Ik denk dat haar hoofd naar achteren tegen de muur sloeg. Daarna begon ze te bloeden. Toen ben ik meteen op haar gaan zitten en begon ik haar met twee handen te wurgen. Ik heb haar een minuut zo vastgehouden. Daarna heb ik haar op de grond gelegd. Maar ze ademde nog. Toen heb ik mijn overhemd uitgedaan en in hard n haar gezicht gedrukt. Ik weet niet hoe lang maar ze stopte met ademen. Ik denk dat ik haar zo gedood heb.

Op basis van dit punt zegt journalist Sytze van der Zee dat het misschien wel een lustmoord was. Ben echter niet zeker of dit juist vertaald is, misschien wordt bedoeld dat hij Stephany zélf haar kleren aantrok, óf stond er dat hij haar broek en schoenen uittrok.26. Is het waar dat u daarna haar kleren heeft aangetrokken en zo ja, waarom?
- Dat weet ik echt niet, maar ik denk van wel. Het gebeurde na haar te hebben gedood. Het ging om haar broek en haar schoenen, maar verder niets. Ik weet niet waarom ik het deed.

27. Waar zou u het lichaam van Stephany hebben willen verstoppen?
Geen idee, maar het is even in me opgekomen.

28. Welk kledingstuk trok u na de moord aan, gezien het feit dat het overhemd onder het bloed zat?
- Een roodzwart gestreepte polo met een V-hals.

29. Heeft u het bloed van de vloer geveegd en zo ja, waarmee?
- Ja. Met het dekbed en de lakens.

30. Geeft u een beschrijving van het uiterlijk van de personen die uw vlucht naar Arica mogelijk maakten.
Drie mannen hebben me naar Arica gereden. De eerste was dun, harig, klein en had een getinte huid. Hij bracht me van Ica naar Nazca. De tweede was zwaar gebouwd, donker haar, lang; hij bracht me van Nazca naar Arica en had een getinte huid. De derde was de broer van de eerste en leek op hem, maar zijn gezicht was wat voller. Hij was de eigenaar van het voertuig. Ze vroegen me geld en hebben me beroofd van mijn Nokia-telefoon, verscheidene kledingstukken, mijn Ferrari-horloge ter waarde van 7000 dollar en twee parfums waarvan ik het merk ben vergeten. Ze zeiden dat ze me zouden aangeven als ik het geld niet zou geven.

31. Bent u voor het kampioenschap van de Latin America Poker Tour in casino Atlancic City gekomen en, zo ja, stond u daarvoor ingeschreven?
- Ja, ik ben voor dit toernooi gekomen. Maar ik was nog niet ingeschreven, omdat de organisatie pas op 1 juni zou aankomen.

32- Op welk telefoonnummer belde Stephany u en waar is de telefoon?
- Ik had een Peruaanse simkaart, maar ik ben het nummer vergeten. Eén van de taxichauffeurs heeft de telefoon, het gaat om Carlos Alberto Euribe Pretil.

33. Welke spullen had je bij je toen je kamer 309 na de moord verliet?
-Een rugzak met documenten, een laptop, kleding en een beige tas met kledingstukken, boeken. Het geld dat ik uit Stephany’s portemonnee pakte, voegde ik bij mijn eigen geld.

34. Won Stephany geld toen ze met u in het casino speelde en zo ja, hoeveel?
- Ik geloof niet dat ze winst had.

35. Om welke reden ging u met Stephany naar kamer 309?
Om op internet te blijven pokeren.

36. Wat zei Stephany tegen u toen ze u voor uw hoofd sloeg?
- Ik was haar aan het uitleggen dat ik vijf jaar eerder beschuldigd was van het laten verdwijnen van een meisje omdat ik daar via Facebook een bericht over had gekregen. Ze luisterde naar me en plots sloeg ze me. Ik weet niet waarom.

37. Waarom heeft u Stephany vermoord?
En weer een bekentenis van moord. In Nederland zou dit mogelijk geclassificeerde doodslag opleveren, eveneens strafbaar met levenslang- Nadat ik haar een klap had gegeven was ik bang dat ze naar de politie zou stappen en dat ze me zouden aanhouden. Het was een impulsieve daad. Ik denk dat ik haar vermoordde omdat ik niet nadacht.

38. Volgens het autopsierapport had Stephany amfetamine in haar bloed. Heeft u haar iets te drinken gegeven dat amfetamine bevatte?
- Nee

39. Dronken jullie samen in het casino en zo ja, wat en hoeveel?
- Ik Pepsi, pisco sour en whiskey-cola. En Stephany wijn, geloof ik. Ik heb vanaf 18.00h iets van tien glazen gedronken.

40. Waar komt het geld vandaan waarmee u het land heeft verlaten?
- Ik had 25.000 dollar bij me toen ik Peru binnenkwam, maar dat heb ik niet aangegeven. Ik Chili heb ik op 2 juni 500 dollar gepind. Dat was van mijn Click2pay-rekening, een organisatie die betaling per internet vergemakkelijkt. Ik heb een pas maar die is in Chili achtergebleven met mijn bezittingen.

41. Waar komen die 25.000 dollar vandaan en waarom heeft u deze niet aangegeven?
Uri Geller ontkent dit. Volgens hem had hij toen Joran in Peru zat, hem een vliegticket naar Aruba gegeven + 600 euro onkosten om op Aruba een interview en hypnose sessie met Joran te doen- Ik maakte een tv-programma over bedrog via internet, en voor die informatie kreeg ik 25.000 dollar van Uri Geller uit Nederland. Eerst 10.000 dollar contant en daarna 15.000 dollar op mijn bankrekening van de SNS-bank in Nederland. Ik heb ook een ABN-rekening. Verder had ik 9000 dollar gekregen voor het geven van informatie over de Holloway-zaak aan ene John Quinsy Kelly. Een week voordat ik in Peru aankwam had ik 6000 dollar gewonnen in casino’s op Aruba. Daarenboven heb ik enkele pokerrekeningen. Ik reis de hele wereld rond om met veel geld te pokeren en ik geef dat nooit aan. Ik zou niet weten waarom ik dat wel zou moeten doen. Het kost alleen maar tijd, die vragen over de herkomst van het geld.

42. Heeft u al eens eerder een zwaar misdrijf gepleegd of bent u daarbij betrokken geweest? Zo ja, waarom en waar?
- Het enige geval was de zaak-Holloway vijf jaar geleden op Aruba, om verschillende verdenkingen.

VRAGEN VAN DE ADVOCAAT
43. Heeft u zich vrijwillig overgegeven of waren het de broers Aparcana Pisconte en Euribe Pretil die dat suggereerden?
- Ja, ik heb me vrijwillig overgegeven. Het was mijn beslissing.

44. Heeft u nog iets toe te voegen of te veranderen aan deze verklaring?
-Ik wil alles nalezen. En ik heb de wens om te praten over het geval Natalee Holloway. Er is kans dat, als het proces hier snel en soepel verloopt, ik aan Aruba word uitgeleverd. Ik wil over de zaak praten maar niet nu. Ik praat liever met de politie op Aruba. Als er kans is om de zaak af te sluiten, dan ben ik bereid te helpen bij het ophelderen ervan.”
Verder heeft hij niets toe te voegen.

Spaans origineel

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook