dinsdag 31 augustus 2010

Uitspraak: Cel en TBS voor verkrachting in Huijbergen

P. van E. (24) uit Ossendrecht is door de rechtbank in Breda veroordeeld tot 5 jaar cel  tbs wegens ontvoering, verkrachting en mishandeling van Bianca (13) uit Huijbergen op 16 december 2009.

Hij trok het meisje dat op weg was naar school van haar fiets, gooide haar in de kofferbak van zijn auto en verkrachte haar bij hem thuis meerdere malen.

Het meisje werd vervolgens vastgebonden en opnieuw in de kofferbak van de auto gelegd. In Rilland-Bath werd het kind vanaf een talud een sloot in gerold. Het meisje kon kort daarna de politie waarschuwen.

De politie wist de verdachte twee maanden later op te arresteren. Nadat onderzoek een DNA-match had opgeleverd, legde hij een volledige bekentenis af.

Na zijn arrestatie verklaarde hij geobsedeerd te zijn door geweldadige horror films zoals 'Saw' en 'Hostel' waarin mensen worden doodgemarteld. Hij was geobsedeerd door sadistische fantasieën en wilde deze op op een vrouw uitleven. Vlak voor de ontvoering van het meisje had hij een andere vrouw aangevallen maar die wist te ontkomen.

Hij gaf aan van plan te zijn geweest het meisje te martelen en mogelijk te vermoorden, maar toen zij niet zoals in horrorfilms begon te gillen, maar rustig bleef, was hij teleurgesteld en raakte in de war. Hij bracht haar toen naar een sloot waar hij haar na enige klappen in rolde, waar zij voor dood bleef liggen. Toen de kust veilig was, zocht zij hulp.

De rechtbank concludeert dat de man ten tijde van de delicten verminderd toerekeningsvatbaar was. Uit onderzoek bij het Pieter Baan Centrum is gebleken dat hij een autistische stoornis heeft en een zwakke identiteitsontwikkeling. Hij vertoont ‘thrill seeking’ gedrag en heeft dwangmatige en antisociale trekken.

De eerdere poging tot verkrachting op de vrouw die ontkwam acht de rechtbank niet bewezen. Er zou volgens de rechtbank wel sprake kunnen zijn van mishandeling of poging tot ontvoering, maar dat was niet tenlastegelegd.

Bij het bepalen van de gevangenisstraf heeft de rechtbank enerzijds rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man, maar anderzijds ook met het gewelddadige karakter van zijn daden en de enorme impact op het slachtoffer en de samenleving.
Omdat wordt ingeschat dat het risico op herhaling groot is, legt de rechtbank de maatregel van tbs met dwangverpleging op. De rechtbank adviseert daarbij om de tbs pas te laten beginnen nadat de man drie jaar van zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Het OM had 8 jaar en tbs geëist.

Complete vonnis op rechtspraak.nl


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: