woensdag 8 september 2010

Uitspraak: werkstraf voor 'spionerende agent'

Ré Lemhaouli in zijn tijd als knuffelmarokkaan, met André Rouvoet en Prinses Máxima
Oud-rechercheur, Ré Lemhaouli (39) van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond, is door de rechtbank in Den Haag vandaag veroordeeld tot 240 uur werkstraf wegens het doorspelen van geheime informatie uit politiesystemen aan de Marokkaanse autoriteiten. De rechtbank acht bewezen dat hij zijn ambtsgeheim heeft geschonden in ruil voor diensten. De straf is conform de eis.

Omdat Lemhaouli Marokko geen staatsgeheime informatie heeft geleverd, draaide de zaak niet om “echte spionage” zei de officier van justitie eerder.

De rechters rekenen Lemhaouli zwaar aan dat hij informatie over personen heeft doorgespeeld met betrekking tot wapenhandel en terrorisme. Deze mensen hebben daar echter geen nadeel van ondervonden, aldus de rechtbank. Daarom vond ze een gevangenisstraf niet op zijn plaats.

De voormalig rechercheur betwist de aanklachten niet. Hij is onder druk van Marokko gaan spioneren, zegt hij. De kwestie leidde in september 2008 tot een diplomatieke rel tussen Nederland en Marokko. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken stuurde toen twee Marokkaanse diplomaten weg.

Het OM vindt dat niet bewezen kan worden dat Ré Lemhaouli geld heeft aangenomen in ruil voor de informatie. Wel zou hij onder meer een betere behandeling hebben gekregen bij de douane in Marokko.

De zaak kwam aan het licht, nadat de inlichtingendienst AIVD in het voorjaar van 2008 een tip had gekregen. Aanvankelijk leek de Ré Lemhaouli weg te komen met strafontslag. Later begon de Rijksrecherche alsnog een onderzoek, dat uitmondde in zijn vervolging.

Aanvankelijk had hij nog een luizenbaantje op Rotterdam Airport gekregen, iets waarvoor de AIVD zelfs toestemming had gegeven(!) Toen Nova daar op 16 september 2008 ruchtbaarheid aan gaf verklaarde de directie van R'dam Airport dat er niks aan de hand was want Lemhaouli mocht immers 'niet bij de vliegtuigen komen'. Op 18 september werd Lemhaouli toch op non-actief gesteld. Lemhaouli is inmiddels werkzaam als bouwvakker.

Vóór Lemhaouli's ontmaskering startte hij het 'project Máxima', dat jonge allochtonen aan een baan moest helpen. Minister Rouvoet omarmde hem en noemde hem in zijn speech. Hij schudde netjes de hand van prinses Máxima en kreeg daarmee het ultieme bewijs van goed gedag van het establishment. Meneer likte zich in en een politieke carrière lag in het verschiet.

Op het schenden van ambtsgeheim staat maximaal 1 jaar gevangenisstraf (Art 272 Sr).
Zou het om spionage gegaan zijn dan had een maximumstraf van 6 jaar gewacht (art 98 Sr.)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: