vrijdag 5 maart 2010

Verkeerde verdachte gepakt in zaak Marianne Vaatsra

marianna-vaatstra Volgens onderzoek van het televisieprogramma EénVandaag heeft justitie heeft in 1999 tijdens het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra (16) (foto) een verkeerde verdachte opgepakt en daarmee de mogelijke dader laten lopen. In plaats van een 'kleine dikke' Ali, werd een langere en slankere Ali gearresteerd.

Een aantal van deze getuigen zeggen echter dat de Ali die zij in 1999 omschreven níet de persoon is die justitie op basis van hun verklaringen aanhield. Het OM houdt echter tot op de dag van vandaag vol wel de persoon te hebben aangehouden die door getuigen was beschreven, maar dat die onschuldig is omdat zijn DNA niet overeenkomt met dat van de dader. Tja, als dat de verkeerde persoon was dan zal zijn DNA wel niet kloppen.

Omdat Marianne op 1 mei 1999 dood werd gevonden in een weiland in Veenklooster en na verkracht te zijn was gewurgd én de keel doorgesneden heerstte bij velen het idee dat de dader gezocht moest worden in het nabijgelegen asielzoekerscentrum (AZC) in Kollum. Te meer nog toen bleek dat er in de nacht van de moord een asielzoeker uit het AZC was verdwenen. Het ging om ene Ali, de een vriend was van de man door wie  Marianne twee weken voor haar dood in een discotheek was bedreigd met een keeldoorsnijdend gebaar. De portier van die discotheek verklaart dat Ali bij die bedreiging was en omschrijft hem als een ‘kleine gezette man’.

Ook andere getuigen die Ali kenden omschrijven hem als een kleine dikkere man. Op basis van hun verklaringen over Ali en zijn plotselinge verdwijning na de moord hield de politie in oktober 1999 een Ali H. in Turkije aan. Na DNA onderzoek werd hij vrijgelaten omdat zijn DNA niet overeenkwam met het DNA van de dader.

Kort na zijn vrijlating gaf Ali H. een interview aan de televisiezender SBS. Voor veel getuigen een grote schrik want de man die was aangehouden bleek een heel andere Ali te zijn dan de Ali die zij bedoelden. De aangehouden Ali was veel langer en slanker dan de Ali waarover zij bij de politie verklaringen hadden afgelegd.

Verschillende getuigen hebben dit destijds meteen bij de politie gemeld maar voelen zich tot op heden niet serieus genomen. Het Openbaar Ministerie houdt vol de juiste persoon te hebben aangehouden. “Wij hebben op dit moment geen aanleiding om te vermoeden dat het niet de juiste Ali zou zijn”, aldus persofficier Henk Mous. Dat lijkt me toch sterk: je houdt een man aan op basis van getuigenverklaringen en vervolgens verklaren die getuigen dat hij niet de man is die zij bedoelen en dan nog durven zeggen dat er geen enkele aanleiding is te vermoeden dat het niet de man is die de getuigen bedoelden.

Pas nu het ‘Ali Verhaal’op TV komt houdt het OM dat nog eens tegen het licht in een nieuw onderzoek. “We zijn bezig om dit voor eens en altijd duidelijk te krijgen”, zegt Mous. Waarschijnlijk bedoelt hij: we zijn druk bezig te zien hoe we het geloofwaardig genoeg weer van tafel in de doofpot kunnen krijgen.

Update 6 maart 2010: Het is tenenkrommend om in de uitzending het gedraai van de persoffiecier te horen die continue staat te jongleren met de ene of de andere Ali H., waarbij het volslagen onduidelijk is over welke Ali H. Hij het heeft, er soms weer één persoon van maken soms weer twee. Volgens voormalig politiepsycholoog Harry Timmerman is er sprake van tunnelvisie en paniekvoetbal in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Langer tbs voor moord op Maja Bradaric

De TBS van Goran P (24)., die vastzit in verband met de moord op Maja Bradaric (16) (foto), is door de rechtbank in Arnhem met twee jaar verlengd.

De rechtbank baseert zich op een onderzoek van een forensisch psychiatrisch centrum. Daarin wordt onder meer geconcludeerd dat P. een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft en dat zijn oorlogservaringen hem nog dwars zouden zitten. Wel zou hij zijn best doen om de behandeling te volgen, waardoor de onderzoekers hoop hebben dat hij ooit kan terugkeren in de maatschappij.

Maja Bradaric werd november 2003 met een touw gewurgd en in brand gestoken in de uiterwaarden tussen Bemmel en Lent. De hoofdverdachten, Ferdi Ö. (destijds 18) en Goran M. (destijds 18), kregen respectievelijk twaalf en tien jaar cel. Goran P. (destijds 17) kreeg vijf jaar cel en tbs omdat hij niet ingreep.

Nina, een destijds 15-jarige vriendin van Maja Bradaric had verkering met Goran M. en was op de hoogte van het moordplan. Zij kreeg vier maanden voorwaardelijke celstraf omdat ze geen alarm sloeg.
Het motief is nooit duidelijk geworden.

LJN: BL6537, Rechtbank Arnhem , 05/091484-03

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook