zaterdag 19 juni 2010

Anita van der Sloot spreekt

Anita van der Sloot in de Telegraaf
anita-telegraaf
De Telegraaf open vandaag met een interview met Anita van der Sloot (53): “Mijn zoon is ziek in zijn hoofd”. Zij doorbreekt daarmee een lange periode van stilzwijgen. Zij sprak voor het laatst over de zaak in 2008 bij Pauw en Witteman. Het belangrijkste wat zij zegt is dat zij en haar man eigenlijk al lang de greep op Joran kwijt zijn en dat hij kort voor zijn vertrek naar Peru opgenomen zou worden ineen kliniek om behandeld te worden. Ook praat zij over het liegen dat Joran doet. 

Omdat Nederland nu eenmaal 16 miljoen rechters heeft die allemaal precies weten wat er gebeurd is, zal het niet verwonderlijk zijn dat Anita links en rechts neergesabeld word. Haar verhaal zou slechts ‘ingegeven zijn door advocaten om Joran te redden’ en met de diepgaande kennis die de doorsnee krantenlezer in Nederland nu eenmaal heeft van het peruaanse rechtssysteem weet men te vertellen dat ze ‘daar in Peru nu eenmaal niet om malen’

Allemaal mogelijk natuurlijk, maar als we de zaak nu eenmaal van ontspoorde emoties ontdaan bekijken, kan het natuurlijk best dat teenagers –ook als ze uit een bevoorrecht milieu- psychische problemen kunnen hebben en dat heeft zeker niet altijd met opvoeding of ‘verwennerij’ te maken.
Ik ken Joran niet, althans niet anders dan wat er in de pers over hem geschreven wordt, maar het is niet verwonderlijk dat een jongen van 17 die de halve wereld over zich heen krijgt, misschien toch wat achterdochtig wordt. Aanvankelijk kon Joran nog wel erkenen op medestanders en enige sympathy van veel Nederlanders en zag zijn toekomst er nog redelijk rooskleurig uit: Studeren in Amerika was misschien niet meer zo’n goed idee, maar hij kon gaan studeren in Nederland en kon zich vrij ontspannen bewegen in het studentenmilieu van Arnhem. Hij had een leven en zicht op een toekomst.

Patrick vd Eem
pvdeem
Dat was natuurlijk over begin 2008 met de uitzending van Peter de Vries/Patrick van der Eem. Binnen een tijdsbestek van een uur was Joran van een jongen met goede vooruitzichten veranderd in de meest gehate figuur in Nederland: een sociale paria die letterlijk moest vrezen voor zijn leven. Opgehitst door SBS6 die het nodig vonden om straat en huisnummer op TV te tonen waarvan men dacht dat Joran er zat, toog een woedende menigte naar dat adres om hem mores te leren. Dat er uiteindelijk totaal iemand anders op dat adres woonde, deed niet terzake, men trachtte toch diens flat in brand te steken. Joran was waarschijnlijk voor de uitzending al gevlucht.
Als je zoiets op 20-jarige leeftijd overkomt, ik geef het een ieder te doen. Komt nog bij dat Joran zich natuurlijk ook verraden voelde door Patrick van der Eem, met wie hij in 3 maanden een vriendschap had opgebouwd. Beroofd van enige toekomst toog Joran naar Thailand, waar hij een broodjeszaak opzette, maar ook daar bleek hij niet veilig voor Peter de Vries en verraderlijke vrienden.

Poker’vriend’ Arjan Wezel (wat een toepasselijke naam) verkocht hem aan Peter de Vries, wat leidde tot de verdachtmaking van ‘Thaise Hoerenhandel’ een actie die in feite was uitgelokt door Wezel/De Vries en waarbij Joran althans niet het doel had om onwetende Thaise meisjes de gedwongen prostitutie in te sturen. Het betrof een storm in een glas water.
Desondanks, ik geef het je te doen: wéér een keer verraden en heimelijk gefilmd, tja, dan wordt je wel wantrouwig en ontwikkel je misschien wel wat haat naar de maatschappij.
Tuurlijk, het is makkelijk om te zeggen: “Joran verdient geen privacy, het is een schoft, ze moesten hem levenslang opsluiten naast een Peruaanse Bubba gewapend met een potje vaseline”maar dat is niet waar het om gaat. Hoe dan ook heeft de actie van de Vries een effect gehad op de ontwikkeling van een 19-20 jarige jongen en dat kan géén gunstige ontwikkeling zijn geweest. Als Joran vóór die tijd al psychische hulp nodig had, dan had hij het daarna zeker.

Melody Granadillo op 20/20: Joran ‘lief en romantisch’
Melody Granadillo
Joran beheerst voor het moment het wereldnieuws, soms worden er echter ook goede dingen over hem gezegd: Ex-vriendin Melody Granadillo, die in 2003 een relatie met hem had, roemt zijn gode kanten en omschrijft hem als ‘lief’ maar is ook niet blind voor de minder goede kanten: liegen en ontrouw. Nou moet je natuurlijk altijd oppassen voor wat getuigen zeggen: Velen zijn uit op “15 minutes of fame”, maar in dat geval had ze het verhaal natuurlijk ook veel smeuiger kunen maken. Desondanks heeft bij haar het Nederlandse publiek haar oordeel ook al klaar: Melody is namelijk ‘Gestoord, aandachtsgeil, valt of foute mannen’ en moet op zijn minst ‘dankbaar zijn dat ze nog leeft’. Wie weet, maar misschien vertelt ze gewoon naar waarheid hoe Joran was, voordat hij volksvijand nummer 1 werd.

Ook mocht de pers een kijkje nemen in Joran’s cel in de Miguel Castro-Castro gevangenis in Lurigancho*. Omdat Joran niet met de pers wilde praten werd hij tijdelijk elders ondergebracht. Jean Casarez van CNN wijst vooral op het feit dat het allemaal nog wel meevalt in zijn cel: een bed, stromend water en boeken, waaronder een bijbel waarin zij met enig gevoel voor drama de passage ‘gij zult niet doden’ vindt.

CNN's Jean Casarez in Joran's cel in de Castro-Castro gevangenis
cel_joran_jean casarez2
Als bewezen wordt dat Joran Stephany heeft omgebracht dan mag hij een passende straf krijgen. De huidige hysterie omtrent Joran is echter totaal buiten proporties: Er zijn mensen in Nederland die ergere dingen hebben gedaan: meerdere moorden gepleegd en daar met 12 of 16 jaar ‘vanaf komen’ en met niet meer dan hun initialen in de krant.
Sterkte voor Anita van der Sloot

_________
*Er zijn 2 gevangenissen in Lurigancho, vrij dicht bij elkaar. Er is de Miguel Castro Castro gevangenis, waar Joran zit, en de Lurigancho gevangenis. De laatse wordt over het algemeen als veel erger beschouwd, hoewel naar het schijnt buitenlanders daar in een aparte vleugel bij elkaar zitten.

Update 13-1-2012
Joran is veroordeeld tot 28 jaar celstraf

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook