maandag 12 juli 2010

Eis: 15 jaar voor moord op Keest Toet

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij het gerechtshof in Den Haag opnieuw vijftien jaar gevangenisstraf geëist tegen de Brit Stewart F. (34), die op 12 augustus 2007 Kees Toet (52) de eigenaar van het Scheveningse café 't Snuitje zou hebben doodgestoken. De rechtbank volgde vorig jaar al dezelfde eis van het OM en veroordeelde de man tot vijftien jaar cel. De verdachte ging in hoger beroep.

Stewart en Toet kregen zowel binnen als buiten het café ruzie, aldus het OM. De verdachte ging weg, kwam terug en stak de kroegbaas neer. Die stierf ter plekke.

De verdachte en de medeverdachte die hem een mes zou hebben geleverd, vluchtten naar België, waar ze drie dagen later werden opgepakt. De medeverdachte werd kort daarop vrijgelaten. Hij is nooit voor de rechter verschenen, omdat hij is omgekomen door een verkeersongeluk.

Het hof doet uitspraak op 26 juli. Het wordt 15 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Cevdet Yilmaz mag tóch met verlof

Cevdet Yilmaz die op 5 april 1983 in café het Koetsiertje in Delft zes mensen doodschoot en daarvoor tot levenslang werd veroordeeld mag toch met verlof.

De beroepscommissie uit de Raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming (RSJ) heeft een eerder besluit van de staatssecretaris van Justitie hierover vernietigd.

Cevdet Yilmaz schoot destijds in café Het Koetsiertje zes mensen dood, onder wie een 12-jarig meisje. Hij bleek de afgelopen jaren verscheidene keren op begeleid verlof te zijn geweest. In november vorig jaar trok toenmalig staatssecretaris van justitie Nebahat Albayrak de machtiging voor begeleid verlof in.

Albayrak deed dit omdat uit onderzoek onder slachtoffers was gebleken dat het misdrijf nog steeds hevige emotionele reacties oproept bij slachtoffers en nabestaanden. Volgens de RSJ kan zo'n machtiging echter alleen worden ingetrokken als er feiten of omstandigheden bekend worden, waardoor de machtiging niet of niet in deze vorm zou zijn verstrekt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode man gevonden langs A12

Op parkeerplaats Ginkelse Zand langs de A12 bij Ede is rond kwart over 11 een dode man gevonden.

De politie kan nog niet zeggen of het om een misdrijf gaat. (inmiddels vermoedelijk niet)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook