woensdag 25 augustus 2010

Twee verdachten dood Erol Halil opgepakt.

In verband met de dood van Halil Erol (34) uit Steenwijk zijn zijn ex-echtgenote (31) en een man, M.M. (33), uit Meppel gearresteerd. De man en de vrouw zijn bekenden van elkaar: de man is de echtgenoot van een vriendin van de vrouw.

Erol en zijn ex zijn beiden Turken. Erol had problemen met het vrije westerse gedrag dat zijn vrouw had. Erol's ledematen werden deze zomer gevonden in een zak in de Steenwijker Aa.

De gearresteerde M.M. is dezelfde die in oktober 1997 fysiotherapeute Annemarie van Loon vermoorde bij de Spokeplas in Noordwolde

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: Flutstrafje voor spionerende agent

spy
Tegen oud-agent en Marokkaanse Nederlander Ré L. is vandaag bij de rechtbank in Den Haag 240 uur werkstraf geëist wegend ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht.

De oud-agent van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond zou van februari 2006 tot in maart 2008 informatie uit politiesystemen hebben doorgegeven aan een contact bij de Marokkaanse ambassade. Omdat L. Marokko geen staatsgeheime informatie heeft geleverd, draait de zaak niet om “echte spionage”, zoals de officier van justitie het noemde.

Zijn contactpersoon zou de tweede man op de Marokkaanse ambassade zijn geweest. Aan hem gaf L. informatie over een vastgoedhandelaar die in Marokko wilde investeren, aldus het OM. Ook zou hij het toenmalige Tweede-Kamerlid Ali Lazrak hebben nagetrokken in de systemen. Lazrak heeft zelf tegenover de politie verklaard dat de interesse van Marokko zou kunnen voortvloeien uit het feit dat hij programmadirecteur kon worden bij een commerciële omroep.

De zaak kwam aan het licht, nadat de inlichtingendienst AIVD in het voorjaar van 2008 een tip had gekregen. Aanvankelijk leek de agent weg te komen met strafontslag. Later begon de Rijksrecherche alsnog een onderzoek, dat uitmondde in vervolging. L. is inmiddels werkzaam als bouwvakker.

L. betwist de feiten niet. Hij zou onder druk van Marokko hebben gespioneerd. Ook zijn familie is onder druk gezet, zo verklaarde hij. Op een reis naar Marokko in 2005 zou hij bij het in- en uitreizen “onmenselijk” zijn behandeld. Daarop ging hij naar de ambassade om een klacht in te dienen. De tweede man beloofde de problemen op te lossen, maar wilde daarvoor in ruil informatie hebben. Aanvankelijk zou L. dat hebben geweigerd, maar hij zou onder de druk zijn bezweken.

In de Haagse rechtszaal was de vroegere agent erg emotioneel en toonde hij berouw over zijn handelingen. Hij kon niet meer terug, toen hij de eerste keer informatie had geleverd. “Toen hadden ze me klem. Ik kon niet meer terug. Ik had er heel veel moeite mee. Het deed me zeer om mensen onder ogen te komen. Het voelde echt niet goed. Maar ik heb er absoluut geen geld voor gehad”, zei L.

De zaak leidde in september 2008 tot een diplomatieke rel tussen Nederland en Marokko. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken stuurde twee Marokkaanse diplomaten weg. De Tweede Kamer uitte grote zorgen over de invloed die Marokko zou uitoefenen op landgenoten in Nederland.

Het Openbaar Ministerie acht niet bewezen dat de man geld heeft aangenomen in ruil voor de informatie. Wel zou hij een betere behandeling hebben gekregen bij de douane in Marokko en zou het hem bij diverse projecten daar wat makkelijker zijn gemaakt.

Justitie kwam tot de gebruikelijk lage eis bij politieagenten 'omdat de man al genoeg had geleden en zijn baan was kwijt geraakt' , de gebruikelijke drogredenen die niet gelden voor de gewone burger.Uitspraak 8 september. Het werd 240 uur dienstverlening.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Daniel Ross zegt Mariska Mast niets te hebben gedaan | Ontkent aantijgingen De Vries

Daniel Ian Ross (31) uit Perth, de man die volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries betrokken zou zijn bij de gewelddadige dood van Mariska Mast (23) in 2008 in Honduras, ontkent dat hij de vrouw iets heeft aangedaan. Daniel Ross heeft vandaag via zijn advocaten aan het Australische persbureau AAP laten weten dat de beschuldigingen aan zijn adres "onjuist en misleidend" zijn.

De Vries stond afgelopen week in Perth bij Ross op de stoep, omdat hij hem wilde aanspreken op zijn vermeende betrokkenheid bij de dood van Mariska Mast. Ten tijde van Masts overlijden was Daniel Ross duikinstructeur in Honduras. Mariska Mast was er op vakantie. In verband met haar dood is toen de Brits-Australische duikinstructeur aangehouden. Hij werd al snel weer vrijgelaten, maar mocht Honduras niet verlaten. Hij wist echter te vluchten en stond sindsdien internationaal gesignaleerd.

In de verklaring van Ross staat dat hij “categorisch ontkent dat hij in deze zaak iets heeft misdaan”. “Integendeel, meteen nadat duidelijk was geworden dat er een probleem was, hebben Ross en zijn huisgenoot Jisoon Han al het mogelijke gedaan om te proberen te helpen.”

Ross ontkent ook dat hij voortvluchtig is. Hij is in Honduras voor een rechter verschenen en heeft daar een verklaring afgelegd, aldus de verklaring aan het persbureau. Volgens hem bestonden er toen geen beschuldigingen meer tegen hem en mocht hij van de rechter het land verlaten.

Ross beklaagde zich bij de politie over Peter R. de Vries (53), die samen met collega Chantal van Schuylenburgh (43) naar Australië was afgereisd. Het tweetal werd daarop gearresteerd wegens het negeren van een move on order en heeft korte tijd vastgezeten. De Vries heeft voor de rechter onschuldig gepleit. Zijn zaak wordt op een later tijdstip inhoudelijk behandeld. Van Schuylenburg heeft schuldig gepleit.. Ross zegt dat hij zich door De Vries opgejaagd geïntimideerd en vernederd voelt en dat hij vreest dat zijn reputatie wordt geschaad door het optreden van De Vries.

Zie ook: Britse duiker vast in Honduras na dood Nederlandse studente (augustus 2008)


Update 31 maart 2011: Er is opnieuw sectie gedaan op het lichaam van Mariska Mast waarvoor het lichaam eerder deze maand ge-exhumeerd is. De sectie is gedaan door de Belgische forensisch patholoog Werner Jacobs, verbonden aan de universiteit van Antwerpen. Daarbij is gebleken dat de eerste sectie in Honduras onvolledig is uitgevoerd. De bewering dat er van verwurging sprake is houdt geen stand. Wel werd al vrij snel een schedelfractuur ontdekt waarvan Jacobs zegt dat die niet van een eenvoudige val kan komen en die heel goed de dood zou kunnen verklaren. Verwondingen aan de hand en het gelaat zag hij als afweer verwondingen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Grace Blommaert zou zijn gestalkt

Grave Blommaert
Grace Blommaert (54) (foto), de vrouw die afgelopen zondag uitgerekend op haar verjaardag zodanig werd mishandeld dat zij kort daarop stierf, bleek al enige jaren te worden gestalkt door haar ex Adam P. (46), een Pool uit Zoetermeer.


Kennissen omschrijven Adam als psychopaat. Grace had slechts een korte relatie met hem en hij kon niet accepteren dat zij een punt achter de relatie had gezet. Sindsdien achtervolgde hij haar. Soms stond hij op een afstand te turen naar het restaurant waar zij werkte, het Argentijnse Steak House 'Los muchachas'.

Het heeft er dan ook alles van weg dat Grace niet het willekeurig slachtoffer is geworden van een' wrong time-wrong place' gebeurtenis, maar van een duidelijk op haar gerichte actie. Grace was niet een vrouw die vijanden had.

Middenstanders in Zoetermeer hebben inmiddels 50.000 euro uitgeloofd voor inlichtingen die kunnen leiden tot de oplossing van het misdrijf.

Update 31 augustus 2010: Adam is opgepakt in verband met de dood van Grace Blommaert.
Update 3 september 2010: Adam heeft de moord bekent. Dat hij het gedaan heeft zal niemand verbazen.
Update 17 februari 2011: Adam P is veroordeeld tot 22 jaar en tbs.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook