maandag 10 januari 2011

NFI blundert in moordzaak Anneke van der Stap

Het is weer eens zover bij het NFI, de instelling waar forensisch bewijsmateriaal verloren gaat onderzocht wordt, en waar het niet ongewoon is dat bij wijze van spreken met de bloes van de weduwe Wittenberg nog even de gang gesopt wordt en waar het hart van een 60 jarige man evenzo gemakkelijk wordt aangezien voor dat van een 18 jarige vrouw (zaak Denise Schouten), waar een hartaanval wordt gezien als vergiftiging (De Butlermoord) en een anatomische structuur voor een breuk (Nuenense zelfmoord).
In het onderzoek naar de moord op studente Anneke van der Stap lijkt cruciaal bewijsmateriaal vernietigd. NFI-medewerkers hebben tal van fouten gemaakt, die voor de bewijsvoering in het strafproces tegen verdachte Ron P. zeer nadelige gevolgen kunnen hebben.

    De NFI heeft de kleding van Anneke destijds niet onderzocht op sporen, maar evenmin bewaard zodat het shirtje en de rok in een later stadium niet alsnog op dna en andere forensische sporen bemonsterd konden worden.
    Ook de Haagse politie, die de kleding vervolgens gebruikte voor tactische doeleinden, ging de mist in door de rok en het shirt te wassen. Al het eventuele bewijsmateriaal op de kleding is daarbij voorgoed verloren gegaan. Het OM is hiervan op de hoogte, maar wilde de afgelopen dagen niet ingaan op de vraag wat de eventuele gevolgen zijn.
    Omdat het lichaam van Van der Stap in verregaande staat van ontbinding verkeerde en het vinden van sporen dan uiterst moeizaam of zelfs onmogelijk is, was de kledij cruciaal voor het sporenbeeld en zoeken naar dna van de dader.
    De kans dat dit in de vorm van contactsporen op het shirt zat, is groot als het slachtoffer seksueel is misbruikt of is gewurgd. Daaraan gaat vaak een worsteling vooraf waarbij de dader haren, speeksel, huidcellen van zijn handen of ander materiaal op zijn slachtoffer achterlaat.
    Voor zover bekend heeft het onderzoek tot nu toe geen dna-bewijs tegen Ron P. opgeleverd. Wel zijn er andere belastende feiten zoals diverse spullen als een usb-stick van Van der Stap die P. in zijn bezit had en het gegeven dat hij met haar pasje heeft gepind.
    En toch blijft het NFI geaccrediteerd.

    In een reactie laat het OM weten de kleren van Anneke wel degelijk onderzocht te hebben op haren en vezels, maar het onderzoek op contactsporen (speeksel, huidcellen etc.)  niet zinvol te vinden, gezien de staat waarin het lichaam en de kleding verkeerden.
    Deze bewering komt echter op losse schroeven te staan als je kijkt naar het onderzoek bij de vermoorde Sybine Jansons (13). Onderzoek op het lichaam dat weken in het water lag, bracht hard dna-bewijs tegen de moordenaar (Martin C.) aan het licht.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    0 comments: