dinsdag 27 december 2011

Tegengaan geweld tegen hulpverleners met oud-en nieuw

Om geweld tegen hulpverleners met oud- en nieuw tegen te gaan wil justitie hogere boetes en zwaardere straffen op gaan leggen.

In deze is het natuurlijk aardig om te zien hoe er omgegaan wordt met geweldplegers uit eigen kringen:

Agent vrijuit na bedreiging hulpverleners

vrijdag 23 december 2011

DEN BOSCH – Een 51-jarige hoofdagent uit Herpen die begin september in zijn woonplaats twee ambulancemedewerkers bedreigde, krijgt geen straf maar wel een proeftijd. De strafzaak tegen hem is voorwaardelijk geseponeerd, is vrijdag bepaald op een zitting achter gesloten deuren.

Alleen als de politieman in de komende 2 jaar nog eens in de fout gaat, dreigt nog een straf.

Het ambulancepersoneel deed aangifte omdat ze door de man werden bedreigd toen ze hulp verleenden aan een familielid van hem. Hij was op dat moment niet in functie.

In het oordeel van de officier van justitie op de zogenoemde TOM-zitting (Taakstraf Openbaar Ministerie) zijn alle overige omstandigheden meegewogen, legde een woordvoerster vrijdag uit. Bijvoorbeeld ook dat de man mogelijk nog een disciplinaire sanctie wacht van het politiekorps. De politie neemt daarover in januari een beslissing.

Ook vindt men dat omstanders niet genoeg in zouden grijpen bij geweld tegen hulpverleners (neem het ze eens kwalijk, als je dat al overleeft sta je vervolgens zélf bloot aan vervolging. Daarom heeft SIRE een lullige campagne gemaakt: "Handen af van onze hulpverleners".

In spotjes voor radio en televisie wordt verwezen naar het Verdrag van Genève. Daarin is vastgelegd dat hulpverleners in oorlogen moeten worden beschermd. 'Dan moet dat in vredestijd ook gebeuren', is de boodschap aan mensen die zien dat medewerkers van politie, brandweer of ambulance belaagd worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook