dinsdag 31 januari 2012

Dode man in Arnhem | Vrouw gewond

De politie heeft vanavond een dode man gevonden op de Willem Dreessingel in Arnhem. De man zou zijn neergestoken. 

Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend. De vondst zou volgens omstanders te maken hebben met een incident eerder op de avond, in een woning aan de Klaproosstraat. Daar werd een vrouw gewond aangetroffen. Zij is naar het ziekenhuis gebracht. Of er een verband is tussen beide zaken wil de politie niet bevestigen.

Update 1 februari 2012: De politie heeft een man uit Arnhem als verdachte gearresteerd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 30 januari 2012

Vrouw in Rotterdam overleden

hillevliet13BIn een woning aan de Hillevliet 132B heeeft de politie vanavond rond 7 uur een vrouw (24) dood aangetroffen. De politie kwam naar de woning nadat een vriend (26)  van de dode melding had gemaakt van haar overlijden. 

De man was in hetzelfde huis. Omdat niet direct kon worden vastgesteld hoe de vrouw was overleden en wat de rol van de man daarin is geweest, is hij aangehouden en overgebracht naar een politiebureau.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ook justitie vindt Peter la Serpe onbetrouwbaar, in het geheim dan

Binnen het Openbaar Ministerie wordt getwijfeld aan de betrouwbaarheid van Peter la Serpe, de kroongetuige in het liquidatieproces. Dat blijkt uit een interne brief van justitie die in het bezit is van de NOS.

De officier van justitie die belast is met getuigenbescherming schrijft in een brief aan haar Amsterdamse collega onder meer dat de kroongetuige “steeds opnieuw in discussie gaat'”.

In het liquidatieproces wil justitie een aantal criminelen veroordeeld krijgen voor onderwereldliquidaties. Naar buiten toe probeert justitie het beeld te creëren dat kroongetuige La Serpe zeer betrouwbare verklaringen heeft afgelegd. La Serpe is voor het OM een belangrijke troef in het proces.

Op zich natuurlijk zeer verontrustend dat justitie mensen tracht te veroordelen op basis van verhalen van een kroongetuige die zij zelf ook niet vertrouwen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 15 jaar voor moord in Nieuwe Houttuinen

Quincy Schumans
Stefano L. (20) is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 15 jaar voor de moord op Quincy Schumans (16) in Amsterdam op 2 september 2010 tijdens een ruzie in de Nieuwe Houttuinen in Amsterdam. Het vonnis komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Stefano L. heeft tot 5 maal toe op Quincy geschoten. Een kogel kwam in zijn nek terecht, een ander raakte het hart. Quincy stierf in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het tweetal was goed bevriend. Volgens de rechtbank heeft het slachtoffer de dader tot het laatste moment volledig vertrouwd. Hij zou zelfs nadat hij was neergeschoten nog aan zijn vrienden hebben gevraagd of het echt waar was dat zijn “maatje” hem had neergeschoten.

L. heeft altijd ontkend. Volgens de rechtbank heeft hij op geen enkel moment berouw getoond en geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn daad. De rechtbank woog dit extra zwaar mee.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 27 januari 2012

Agent schiet zich dood

Door een schietpartij in een woning in Haarlemmerliede is aan het eind van de avond een politieagent omgekomen. Volgens de politie Kennemerland zijn er geen harde aanwijzingen dat het om een misdrijf of een zelfmoord gaat. Omdat het ongeval plaatsvond in het huis van een agent, is het onderzoek overgenomen door de Rijksrecherche. Het onderzoek loopt nog.

Update 28-01-2012:
Klaarblijkelijk speelde de man een scène uit een film na, waarbij zijn wapen afging en hem dodelijk trof. Een buurtbewoonster vertelt: "Ze zaten tegen halftwaalf een film te kijken. Vermoedelijk werd daar in geschoten, want hij heeft toen zijn pistool getrokken en gezegd 'zo doe je dat'. Toen is het wapen per ongeluk afgegaan".

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

'Keiharde' aanpak van bedreiger hulpverlener | Een agent

Een politieman (51) uit Herpen is voorwaardelijk ontslagen. Hij heeft personeel van een ziekenauto bedreigd die hulp verleende aan een familielid.

De politieagent bedreigde het ambulancepersoneel in september. De hulpverlening verliep niet naar zijn zin.

De strafzaak tegen de politieman vond plaats achter gesloten deuren en werd in december geseponeerd. De politie Brabant-Noord heeft hem nu voorwaardelijk ontslagen met een proeftijd van een jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Willem Holleeder vrij

Vandaag wordt Willem Holleeder vrijgelaten. Ter voorkoming van een media spektakel, maar ook voor zijn veiligheid, wordt hij naar een geheime plek buiten de gevangenis gebracht en daar vrijgelaten. Relaties van Holleeder hebben voor onderdak gezorgd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 26 januari 2012

Dode in woning in Amsterdam-Oost

Vanmorgen is de invalide André Kleinman (80) dood aangetroffen in een woning in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost. Volgens de buren zou de man om het leven zijn gebracht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode man in Den Haag

Een man (23) is dood gevonden in een huis aan de Hengelolaan in Den Haag. Hij is door een misdrijf om het leven gekomen.

In het huis werd de Ecuadoriaan Erick (33) (foto) uit Den Haag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer.

De aangehouden man is een transseksueel die onder de naam Jennifer klanten ontving in haar woning en zich kennelijk specialiseerde in SM.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 23 januari 2012

Dode vrouw in Hengelo

In de Heraklesstraat in Hengelo is het lichaam van Ria O. (48) gevonden. Zij is geweldadig om het leven gekomen.
Kort nadat het lichaam van de vrouw werd ontdekt, werd de ex-man Sepp O. (50) van de vrouw in zijn woonplaats Goor opgepakt toen hij zich na zijn ex omgebracht te hebben naar de politie ging.

Sepp O. is in Zwitserland geboren en woonde sinds een jaar of veertien in Nederland. Zijn auto is in beslag genomen.

De vrouw, die bij kinderdagverblijf Kleine Beer in Hengelo werkte, laat een zoon en een dochter na. Het gezin gold als een modelgezin, maar Sepp kon niet met het stranden van de relatie om gaan. Sepp die nij de plaatselijke bakker werkt stond bekend als een zeer sociaal mens.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode vrouw in Eindhoven

In een woning aan de Boschdijk 487 in Eindhoven is vanavond rond 21.45 het lichaam van een vrouw (41) uit Waalre gevonden. Het is nog niet duidelijk waar de vrouw door om het leven is gekomen.

De politie heeft de vier mannen die in de woning aanwezig waren aangehouden. Het gaat om de hoofdbewoner (45) en drie Polen van 23, 26 en 32 jaar oud. Volgens de buurt zouden de Polen onderhuurders zijn.

De verdachten worden voorlopig voor verhoor vastgehouden.

Update 25-1-2012: De vrouw zou de ex zijn van de hoofdbewoner van de woning. De hoofdbewoner was overigens in een ontruimingsprocedure gewikkeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 12 jaar voor moord op 'Piep'

Jeremy met de vriendin, onderwerp van de ruzie
"Jeremy" (22) uit Tilburg is door de rechtbank in Breda veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op Nejib el-Bellaj (28) a.k.a, 'Piep' op 1 januari 2011 in de Don Sartostraat in Tilburg. De veroordeling is tevens wegens mishandeling en illegaal wapenbezit. Die straf is conform de eis.

Nejib, een bekende van de politie, werd rond 8 uur 's morgens neergeschoten na een lang lopende ruzie om een meisje. Op een beveiligingscamera is te zien dat de verdachte komt aanrennen. Buiten het oog van de camera valt dan een schot, waardoor wordt getroffen. Piep overlijdt kort daarop in het ziekenhuis. Het wapen dat van Piep zelf was is wekenlang verborgen gehouden door de verdachte. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers heeft laten weten zeker in beroep te gaan tegen de straf.

Update 15 november 2012
Jeremy is in hoger beroep veroordeeld tot 8 jaar. Het slachtoffer 'Piep had een langlopende ruzie met de vriendin van de verdachte. In de oudejaarnacht bedreigde hij haar opnieuw. Toen de verdachte zag dat zijn vriendin werd belaagd, sloeg hij 'Piep' neer. Hij pakte het pistool van het slachtoffer en schoot El-Ballaj in zijn buik.

Volgens het hof sloeg de Tilburger het slachtoffer neer om zijn vriendin te beschermen en is er sprake van noodweer. Het hof acht niet bewezen dat de verdachte rustig de tijd heeft genomen om 'Piep' te doden. De man wordt daarom veroordeeld voor doodslag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Misdaad loont: 6 maanden voor 4 miljoen

Ex-politieman Wytse J. (50) uit Rijssen is veroordeeld tot een half jaar celstraf wegens beleggingsfraude. Eerder had Wijtse J. hiervoor al twee maanden cel en een taakstraf van 240 uur gekregen. Het OM had nu 240 uur taakstraf geëist.

De rechtbank in Almelo vindt een taakstraf te licht gezien het leed dat J. zijn slachtoffers heeft aangedaan. Ook vinden ze dat ze rekening moeten houden met het feit dat J. bij de eerdere behandeling van zijn praktijken in 2010 een veel hogere celstraf zou hebben gekregen als hij de 18 zaken, die nu aan de orde waren, had toegegeven. Hoewel J. tijdens het onderzoek hierin bekentenissen had afgelegd, ontkende hij ze op de zitting in de hoop op een lagere straf.

J. begon in 1999 een beleggingsadviesbureau. Hij stelde klanten, onder wie veel ex-collega's bij de politie, torenhoge rendementen in het vooruitzicht, wat ca. 3,9 miljoen euro aan inleggeld opleverde. Winst werd er echter niet gemaakt. Jarenlang leidde J. zijn klanten met vervalste overzichten om de tuin. Een deel van het geld verdween in zijn eigen zak, de rest 'verdampte'.

In 2007 wist J. een bevriende zakenman met vervalste overzichten over te halen hem 1,6 miljoen euro te lenen. Ook dat geld verdween als sneeuw voor de zon. Kort daarna kwam het bedrog aan het licht.

Justitie wil zo'n 3 miljoen euro van J. terug te vorderen. Of de tientallen gedupeerden, die veelal extra hypotheken hadden opgenomen, iets van hun geld terugzien, is echter zeer de vraag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 21 januari 2012

Vrouw pleegt zelfmoord in Koepel Breda

Monique Zegerius Schloss
Monique Schloss (48), de vrouw van Rob Zegerius (53), die onlangs samen met haar man werd aangehouden, heeft vandaag zelfmoord gepleegd in haar cel. Ze was in het verleden journaliste, o.a. voor Aktueel. De laatste jaren maakte ze glaskunst voor Castello Glas. Ze zat in de Koepel in Breda, op verdenking van witwassen.

Rob Zegerius was onlangs samen met twee anderen (onder wie advocaat Edwin Troost uit Leiden) gearresteerd in verband met een moordcomplot. Het drietal wordt verdacht van poging tot liquidatie en betrokkenheid bij een aanslag met een handgranaat.

Rob Zegerius wordt als opdrachtgever van de aanslag beschouwd. Zegerius zat jarenlang vast voor gewelds- en vermogensdelicten. Volgens justitie gaf hij een huurmoordenaar opdracht om op 13 juni 2010 met een handgranaat een aanslag te plegen op een pand van Sorko en Swane Advocaten en Notarissen aan de Churchilllaan in Amsterdam. De explosie veroorzaakte grote schade, maar er vielen geen doden of gewonden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestatie in verband met raketaanslag gerechtsgebouw Amsterdam

Er is een arrestatie verricht in verband met de raketaanslag op het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg in Amsterdam in de nacht van 20 op 21 september 2011.
Een arrestatieteam heeft de Marokkaan York M. al op 6 januari 2012 gearresteerd, maar heeft dat in het belang van het onderzoek stilgehouden.

De recherche ziet M. al jaren als prototype van de nieuwe generatie criminelen, die van hangjongeren uitgroeien tot geharde misdadigers.

Nog maar net volwassen schoot Y.M. met zijn vriend R.W. in november 2007 een drugshandelaar in beide benen op de Ruysdaelkade in De Pijp (Hij kwam weer vrij op 6 mei 2008). In 2009 Kreeg hij 3,5 jaar celstraf voor een overval op een juwelier Nobel op de Voorstraat in Woerden, die op 14 april 2009 was uitgelopen op een wilde achtervolging door de politie (Op 18 augustus 2010 werd de straf van 3 resp 3,5 jaar in hoger beroep bevestigd). Y.M terroriseerde ook al jarenlang een meisje in de diamandbuurt (backup) in Amsterdam. Voor haar eigen veiligheid werd ze zelfs uit huis geplaatst.

Nadat in september met een raketwerper een granaat was afgevuurd op de rechtbank op de Parnassusweg, vond de recherche in de buurt een spoor van M.

Terwijl het onderzoek naar zijn mogelijke betrokkenheid bij die aanslag liep, zou hij in de nacht van 3 op 4 december in de Ferdinand Bolstraat samen met een vriend ruzie hebben gekregen met een groepje jongens dat uit was geweest. M. zou een wapen hebben getrokken en een zeventienjarige jongen hebben neergeschoten. Het slachtoffer raakte zwaargewond, maar overleefde de schietpartij.

De recherche ziet bovendien aanwijzingen dat M. betrokken was bij de poging, op 9 november, de vermeende Amsterdamse crimineel Etous Belserang te liquideren, die de daders achtervolgde. Belserang is het hoofd van de Satudarah in Amsterdam, zijn broer Boneka Belserang werd eerder al geliquideerd met zijn kompaan Yassin Chakor bij het pannenkoekenrestaurant in Leiderdorp, op 5 februari 2009.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Cafébaas neergestoken in Tuitjenhorn

Koos Engel (43), de eigenaar  van café Los Amiguitos aan de Dorpsstraat 52 in het dorp Tuitjenhorn (NH) is afgelopen nacht omgekomen. Hij werd rond 3.30 in de Dorpsstraat neergestoken toen hij een ruzie op straat probeerde te sussen.

Nadat Engel gewond was geraakt, wist hij terug zijn café in te lopen. Daar raakte hij buiten bewustzijn.
Koos Engel overleed later in het ziekenhuis.
Getuigen zagen vlak na het conflict een auto wegrijden en de politie trof deze later aan op de N245. Een van de inzittenden bleek gewond te zijn. Ook hij moest naar het ziekenhuis. Agenten hebben alle inzittenden aangehouden, inclusief de gewonde.

Update 22 januari 2012
De politie heeft 's avonds vijf verdachten vrijgelaten die waren aangehouden na de steekpartij. Twee verdachten zitten nog vast. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de vijf niet waren betrokken bij het fatale incident. De verdachten die nog vastzitten, zijn een man (35) uit Alkmaar en een man (26) uit Heerhugowaard.

De aangehouden Alkmaarder wordt er volgens het OM vooralsnog niet van verdacht de kroegbaas te hebben neergestoken. Hij zit vast op verdenking van het neersteken van een man (26) uit Heerhugowaard die bij het incident op straat betrokken was.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 20 januari 2012

Man gearresteerd in verband met dood Henry Meye

Een man uit Brabant en een man uit Zeeland zijn vanmorgen gearresteerd ivm verband met de dood van fotograaf Henry Meye uit Sint Maartensdijk (Zeeland/Tholen) op 8 juni 2012. Meye werd in zijn huis aan de Keethil 5 doodgeschoten

Zijn auto werd kort daarop uitgebrand teruggevonden in Waalwijk. De wagen was gestolen en gebruikt bij een overval die een paar dagen voor de dood van Meye werd gepleegd.

Voor die overval zijn een vier mannen opgepakt; drie uit Den Bosch en een man (22) uit Bergen op Zoom. Volgens justitie hebben zij niets te maken met de dood van Henry Meye. Ze werden enkel verdacht van de overval en een van de Bosschenaren is ook nog verdachte van andere overvallen en inbraken in Brabant.

In het huis van Meye werd een hennepkwekerij gevonden. De politie ziet daarin een mogelijk motief voor de moord. Vorige week werd een beloning van 15.000 euro uitgelooft voor de tip die leidt tot aanhouding van de dader. Of de huidige arrestatie het gevolg is van zo'n tip is niet bekend gemaakt.

Update 1 maart 2012:
De rechtbank in Den Bosch ziet een mogelijk verband tussen de dood van de Zeeuwse fotograaf Henry Meye en de beroving waarvan hij enkele dagen eerder slachtoffer zou zijn geworden.

Justitie besloot vandaag het dossier in de moordzaak toe te voegen aan dat in de berovingszaak. Dit op verzoek van de advocaten van vijf mannen, die ervan worden verdacht dat ze Meye in de nacht van 4 op 5 juni van zijn auto en hennep hebben beroofd. De fotograaf uit Sint Maartensdijk werd in de nacht van 7 op 8 juni doodgeschoten.

De berovingszaak was vandaag onderwerp van een regiezitting. De verdediging wil informatie uit het moordonderzoek, omdat in beide dossiers dezelfde personen figureren. Twee verdachten in de moordzaak zouden in de nacht van de beroving naar Meye zijn gegaan. ”We hebben dit gevraagd omdat anders de hele waarheidsvinding spaak loopt”, lichtte advocaat Jan Sneep toe.

Het Openbaar Ministerie verzette zich volgens Sneep tegen samenvoeging van de dossiers, omdat dit het moordonderzoek zou frustreren.

De rechtbank in Middelburg heeft donderdag twee verdachten van de moord vrijgelaten. Zij zijn nog wel verdacht.

Advocaat Sneep wist ook te vertellen dat alle verdachten in de moordzaak, net als het slachtoffer zelf, in verband kunnen worden gebracht met een West-Brabantse coffeeshop.

De vijf verdachten in de berovingszaak komen uit Den Bosch en Bergen op Zoom. Vier van de vijf zitten in voorlopige hechtenis. De rechtbank in Den Bosch wees een verzoek om hen vrij te laten, donderdag af. Ze ontkennen iets met de diefstal van hennep of van Meye's auto te maken te hebben. De personenwagen werd kort na de moord brandend teruggevonden in Waalwijk.

De rechtbank in Den Bosch verwacht dat de berovingszaak eind juni inhoudelijk behandeld kan worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 19 januari 2012

Neergestoken meisje overleden

De ravage na de steekpartij
Win-Sie Joyce Hau (15) die 14 januari in de Stadhoudersstraat in Arnhem samen met haar vader Chun Nam Hau werd neergestoken is overleden. Zij was gestoken in hals en hart. Haar vader raakte gewond aan zijn gezicht en hand.

De verdachten zijn een jongen -Jinhua K. (14)- uit Capelle aan den IJssel en Wesley C. (17) uit Rotterdam. De laatste wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. De jongste verdachte is al voorgeleid en voor 14 dagen in bewaring geplaatst. Hij werd kort na de steekpartij gearresteerd op aanwijzingen van mensen die hem in een naburige straat hadden gezien waar hij zich in de struiken had verborgen. Er was een waarschuwingsschot voor nodig om hem er uit te krijgen.

De aanleiding voor de steekpartij is niet duidelijk evenals de relatie tussen het meisje en de daders. De 14 jarige heeft verklaard door de 17 jarige aangezet te zijn tot de moord.

Update 24 januari 2011: Vanmorgen is er een meisje 'Polly' (16)  uit Arnhem aangehouden in verband met de steekpartij. Zij heeft volgens de politie ook een 'nog onduidelijke rol gespeeld in het geheel'.
Het meisje was een van de beste vriendinnen van de doodgestoken Joyce Hau. Beide Arnhemse meisjes waren leerlingen van het Lorentz Lyceum in hun woonplaats.

Het gearresteerde meisje is bovendien de vriendin van de jongen van Wesley uit Rotterdam, die eveneens is aangehouden. Ze waren een stelletje, aldus een woordvoerder van de politie. De Wesley kende op zijn beurt weer Jinhua uit Capelle aan den IJssel, die het slachtoffer en haar vader op straat voor hun woning aan de Stadhoudersstraat neerstak.

De politie verdenkt de Rotterdammer ervan dat hij de jongen uit Capelle aan de IJssel heeft aangezet tot de steekpartij. Of het ook de bedoeling was dat hij het slachtoffer om het leven zou brengen, moet nog uit het onderzoek blijken. Politie en justitie willen berichten op sociale media dat de vermoedelijke dader door het stelletje betaald zou zijn voor de klus, niet bevestigen. “We kennen dat verhaal en onderzoeken het”, zegt een woordvoerder van de politie.

Op sociale media als Hyves, Facebook en Twitter wemelt het van de berichten over de steekpartij en de gevolgen daarvan. Zo twitteren medeleerlingen van het Lorentz Lyceum dat het opgepakte meisje de 'kwade genius' achter het voorval zou zijn. Ze zijn geschokt omdat het tweetal juist goed bevriend was. Anderen beweren dat het doodgestoken meisje roddels over haar vriendin zou hebben verspreid en daarvoor is afgestraft.

De politie denkt “de belangrijke spelers” in het drama nu aangehouden te hebben. De drie arrestanten zijn in beperking geplaatst, wat inhoudt dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben. Maar omdat het om drie minderjarigen gaat, mogen hun ouders wel vrij op bezoek komen. Om te voorkomen dat daardoor informatie rondzingt, zijn politie en justitie terughoudend.

Update 26 januari 2012
De politie onderzoekt de mogelijkheid of een door Win-Sie Joyce Hau op social media geplaatst bericht het motief is geweest voor haar dood. De politie heeft hiervoor bij een aantal kennissen van Win-Sie telefoons in beslag genomen en wachtwworden van social media accounts opgeëist

Volgens De Gelderlander zou het bericht van Joyce Hau over een vriendin in verkeerde aarde zijn gevallen en heeft het meisje dat met de dood moeten bekopen. Ook gaat op social media rond dat de jongen die Winsie neerstak honderd euro zou hebben gekregen van Wesley C, die weer het vriendje was van een van Winsies beste vriendinnen (Polly).

Win-Sie kende haar aanvaller Jinhua -hoewel eveneens chinees-  niet, zij kende ook Wesley, het vriendje van haar 'vriendin' Polly niet.

Update 12 juni 2012: Vandaag wordt de zaak behandeld. Jinhua wordt beschuldigd van moord, Polly en Wesley van aanzetten tot moord. Volgens de advocaat van Wesley werd hij door Polly en haar vader bedreigd: als hij Winsie niet zou vermoorden, dan zou de vader van Polly iemand regelen die hém zou vermoorden. Polly zou tegen Wesley ook gezegd hebben dat haar vader bij de Mafia zat. De rechter wees een verzoek om horen van de ouders van Polly echter af.

Update 20 augustus 2012: er is tegen JinHua K. 1 jaar jeugdgevangenis en 2 jaar jeugd tbs geëist. Dat is de maximale straf die hij kan krijgen.

Update 3 september 2012: JinHue K is conform de eis veroordeeld

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 8 jaar voor Transformanten voor moordpoging

Tegen twee leden (30 en 37 jaar) van de religieuze beweging Orde der Transformanten is vandaag 8 jaar geëist wegens betrokkenheid bij een poging tot moord op de Rotterdamse zakenman Frits Bebelaar. Bebelaar werd op 2 augustus in de wijk Kralingen in zijn woonplaats neergeschoten.

Volgens het OM wijzen veel sporen naar de verdachten en gaat het om een vooropgezet plan. Het is alleen niet duidelijk welke handeling precies door wie is verricht.

De twee mannen ontkennen iets met de aanslag te maken te hebben.


Update 3 februari 2012: Beide verdachten worden vrijgesproken LJN: BV2735.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Derde dode in liquidatezaak Purmerland

In Landsmeer (NH) is donderdag het lichaam van Mohamed Benbouker (34) uit Amsterdam aangetroffen In het Noordhollands Kanaal.

Hij is door een misdrijf om het leven gekomen. Volgens de politie is er een link met de schietpartij in het nabijgelegen dorpje Purmerland vorige maand.

Op een parkeerplaats aan het Burgtpad in Purmerland werden dinsdagavond 20 december 2011 Maup Bouhuys (40) uit Purmerend en een Arjan Kools (42) zonder vaste woon- of verblijfplaats, doodgeschoten.

Het is nog onduidelijk wat de relatie is tussen de schietpartij in Purmerland en het gevonden lichaam in Landsmeer.

Van Mohamed Benbouker werd eerder aangenomen dat hij één van de twee slachtoffers in Purmerland was

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Vier jaar cel en tbs voor moord op dierenarts Soepnel

Erwin S. (28) uit Eindhoven is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn vader dierenarts Niek Soepnel (63) . Het lichaam van de dierenarts werd op 28 januari vorig jaar gevonden in de kruipruimte van zijn huis in de Eindhovense wijk Woensel. De uitspraak is conform de eis.

Erwin S. ontkent dat hij zijn vader om het leven heeft gebracht, maar allerlei sporen en getuigen wijzen in zijn richting. Erwin S. is schizofreen en lijdt aan waanideeën. Hij werd in 2008 veroordeeld voor bedreiging en belediging van zijn vader.

Destijds kreeg hij een verplichte opname van 1 jaar in een psychiatrisch ziekenhuis opgelegd. Deskundigen vinden dat hij nu een langdurige behandeling in een beveiligde kliniek nodig heeft. “Hij heeft geen ziektebesef, laat staan ziekte-inzicht”, zei de rechtbankvoorzitter.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 18 januari 2012

Nederlandse pedofiel krijgt 37 jaar in Thailand

Willem Gerard Knoppien
De Nederlander Willem Gerard Knoppien,(64) is in Thailand tot 37 jaar cel veroordeeld. Een gerechtshof in dat land heeft hem ook in hoger beroep schuldig bevonden aan kindermisbruik. Een lagere rechtbank had eerder dezelfde straf opgelegd.
Zijn medeplichtige Thanes Bualuang, (35) kreeg 26 jaar en 8 maanden. De rechter was milder in dat vonnis omdat Thanes bekend heeft.

Knoppien was in 2007 opgepakt in de badplaats Hua Hin. Hij zou een jongen (12) tot vier keer toe hebben misbruikt. De Nederlander betaalde het slachtoffer 200 baht, omgerekend iets minder dan 5 euro, zogenaamd om zijn hotelkamer schoon te maken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrijgesproken en toch ontslagen

Een ambtenaar die enige tijd gold als moordverdachte in een Almeerse moordzaak, is terecht ontslagen door de gemeente Amsterdam. Hoewel de rechtbank Zwolle-Lelystad de man op 6 mei 2010 vrijsprak, oordeelde de bestuursrechter in de ontslagzaak dat de man niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij niets van doen had met de dood van het slachtoffer. Daarom mocht hij worden ontslagen aldus de bestuursrechter. (LJN BV1254)

De man werkte als magazijnmedewerker voor het stadsdeel Oost in de hoofdstad. Hij werd 14 april 2009 gearresteerd en op 2 juni 2009 weer voorlopig in vrijheid gesteld in afwachting van het proces. Zijn werkgever kwam er via via achter dat de werknemer verdachte was in de Almeerse moordzaak uit 2009 (waarschijnlijk gaat het hier echter om de moord op René Karamatali en Brian Stein uit oktober 2008 LJN: BM3695).

Het stadsdeel gaf de man volgens de bestuursrechter uitgebreid de mogelijkheid om de uit de strafzaak ontstane beeldvorming te weerleggen, bijvoorbeeld door processen-verbaal te overleggen. Maar daar maakte de man geen gebruik van.

Hoewel de rechtbank Zwolle-Lelystad de ambtenaar vrijsprak, staan in het dossier wel verklaringen waaruit voor de bestuursrechter juist de betrokkenheid bij de moord blijkt. “In het bestuursrecht gelden andere bewijsregels. Daarbij had de ambtenaar het stadsdeel aanvankelijk niet de waarheid verteld over zijn afwezigheid in verband met detentie”, aldus de rechter.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 17 januari 2012

2 kinderen dood in vakantiepark

Op vakantiepark De Scherpenhof aan de Bandijk in Terwolde (Gld) zijn vannacht twee Joey Driedonks (7) en Jayden Driedonks (10) met geweld om het leven gebracht. Hun moeder Debbie R. (41) is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Zij wordt door de politie gezien als belangrijkste verdachte.

Rond 01.00 uur ’s nachts kwam bij de politie de melding binnen. Een vriend van de moeder ontdekte de slachtoffers toen hij laat thuis kwam. Hij waarschuwde de politie.

De twee jongetjes bleken al overleden, toen de hulpdiensten op het park verschenen. De moeder werd naar het ziekenhuis gebracht. Zij is nog niet bij kennis en dus ook nog niet verhoord. De politie merkt alleen haar als verdachte aan. De vriend die de melding deed, wordt niet als verdachte gezien.
Op het vakantiepark ‘wonen’ verschillende mensen. De meesten hebben vannacht niets gemerkt van het gezinsdrama, maar reageren aangeslagen. De familie verbleef nog niet lang op het park. De vader van de kinderen, is volgens de politie ‘niet in beeld’.

Update 17 februari 2012. Ron D. de vader van de kinderen zegt meermalen aan de bel getrokken te hebben betreffende zijn labiele ex-vrouw en het gevaar dat zijn kinderen volgens hem liepen.

Update 1 mei 2012: De kinderen zouden zijn omgebracht met medicijnen. De moeder Debbie R. is aangeklaagd wegens moord.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 16 januari 2012

Joran's schuldig verklaring onhandig

Volgens Joran's voormalige advocaat Máximo Altez had Joran van der Sloot had zich niet schuldig moeten verklaren aan de aanklacht van het Openbaar Ministerie. Dat heeft Altez vandaag tegen het ANP gezegd.

Volgens Altez is de kans klein dat de klacht die Joran heeft ingediend bij de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten wordt toegekend, nu hij zich schuldig heeft verklaard. Joran heeft geklaagd dat zijn rechten als verdachte in Peru zouden zijn geschaad.

Wel ziet Altez nog mogelijkheden voor Joran's andere klacht, namelijk dat zijn rechten als verdachte bij de aanhouding in en uitzetting uit Chili zijn geschonden. “Chili had hem moeten uitleveren en dat duurt vijf of zes maanden. Ze hadden hem niet zo maar de grens over mogen zetten”, aldus Altez.

Altez meent dat Van der Sloot is misleid, mede door de druk van de media, die hem al hadden veroordeeld. “Hij was bang dat hij 35 jaar of meer kon krijgen als hij zich niet schuldig zou verklaren, omdat ze hem dan misschien zouden veroordelen wegens roofmoord. Maar dat kon helemaal niet. Als daar voldoende bewijzen voor waren geweest, had de officier van justitie dat wel in de aanklacht gezet. Maar die bewijzen waren er niet en daarom was de aanklacht moord gevolgd door diefstal. Meer dan 30 jaar kon hij niet krijgen.”

Joran's huidige advocaat, José Jiménez Navarro, wil dat het vonnis van de rechtbank nietig wordt verklaard.

Volgens José Jiménez Navarro, hebben de rechters de eerste bekentenis van Joran nooit op waarde geschat. Hij moet nu binnen tien dagen een onderbouwde brief naar de hoogste rechtsinstanie in Peru sturen. In april verwacht de advocaat uitsluitsel.

Een nietigverklaring is wat anders dan een hoger beroep, dat Van der Sloot ook overwoog. Dat zou bij dezelfde rechtbank dienen en kon alleen leiden tot een lager straf.

José Jiménez Navarro, sprak Van der Sloot maandag in de Piedras Gordas-gevangenis. Tijdens het weekend wilde hij Joran al bezoeken, maar dit zou hem zijn geweigerd. Volgens Jiménez maakt Van der Sloot het goed. 'Hij is rustig en altijd positief ingesteld' merkt de advocaat op.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Neergestoken meisje in kritieke toestand

Het meisje (15) uit Arnhem dat 14 januari j.l. door een jongen (14) jaar is neergestoken op de Stadhoudersstraat in haar woonplaats, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ook haar vader, die eveneens werd gestoken door de jongen, ligt nog in het ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar.

De verdachte komt uit Capelle aan den IJssel. Hij is niet het ex-vriendje van het meisje, zoals de politie eerder zei. Wat de relatie tussen de jongen en het meisje is, wordt nog onderzocht.

De jongen verstopte zich in de struiken nadat hij het meisje en haar vader had neergestoken. Op aanwijzing van getuigen die reageerden op een oproep op burgernet, kon de politie hem vrij snel lokaliseren, maar er was een waarschuwingsschot nodig om de jongen te dwingen tevoorschijn te komen. De jongen moet morgen voor de rechter-commissaris in Arnhem verschijnen.

Update 17 januari:  er wordt een tweede verdachte (17) gearresteerd

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zondag 15 januari 2012

Dode vrouw in Zoetermeer

Célesta Kempers
Vanmorgen is in een woning op de Van Aalstlaan in Zoetermeer Célesta Kempers (19) door een misdrijf om het leven gekomen. Om 8.30 meldde een man (24) zich op het politiebureau. Hij bekende de vrouw met messteken te hebben gedood.

Volgens buren gaat het om Ruud S., de vriend van Célesta.

Update 24 juli 2012: Ruud S. wordt veroordeeld tot 8 jaar.
Het drama op 15 januari 2012 heeft een aanloop gekend. De rechtbank acht het in de onderhavige zaak van belang om de relatie van verdachte met Célesta en de gebeurtenissen op de avond, nacht en vroege ochtend voorafgaand aan het drama kort in ogenschouw te nemen.
Uit het onderzoek - de verklaringen van verdachte, de overige (getuigen)verklaringen en de prints van camerabeelden in het dossier - komt een beeld naar voren van een zowel verbaal als fysiek gewelddadige relatie, waarin Célesta - die kampt met agressieproblemen - volledig domineert en de onderdanige verdachte degene is die steeds rustig blijft en alles door de vingers ziet. De vader van Célesta verwoordt het als volgt: 'Ruud S. deed alles voor haar'. De moeder omschrijft Célesta als een 'pittige tante', die als ze boos is, ook echt blind van woede is. Ook in de nacht voorafgaand aan het drama blijkt Célesta zich niet onbetuigd te hebben gelaten. Zij heeft verdachte meerdere malen in het gezicht geslagen en hem diverse malen uitgescholden en bedreigd, terwijl verdachte bleef proberen om Célesta te kalmeren en te troosten. Zo heeft een getuige - de jongen waar Célesta die avond in uitgaansgelegenheid Spetters telefoonnummers mee heeft uitgewisseld - gezien dat zij verdachte meerdere keren in het gezicht sloeg en dat verdachte hieronder heel rustig bleef. Ook verbalisant  heeft gezien dat Célesta verdachte die nacht een klap in zijn gezicht heeft gegeven en dat verdachte haar op een rustige manier tot bedaren probeerde te brengen. Ten slotte is op de in de lift gemaakte camerabeelden te zien dat Célesta verdachte in het gezicht slaat. De rechtbank stelt op grond van het voorgaande vast dat Célesta verdachte niet alleen die nacht in januari, maar ook in de daaraan voorafgaande maanden, in fysiek en mentaal opzicht heeft getergd. De rechtbank benadrukt echter dat dit niet kan leiden tot de minste rechtvaardiging voor het uiteindelijke handelen van verdachte. Wel ziet de rechtbank in dit patroon in de relatie - zonder uit het oog te verliezen dat verdachte hierin een eigen aandeel heeft gehad - na de maandenlang door verdachte opgekropte emoties, een (begin van een) verklaring voor de plotselinge explosie van geweld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 14 januari 2012

Lijk in Kralingse bos

Vanmorgen is door een boswachter een lijk gevonden gevonden in een sloot in het Kralingse Bos in Rotterdam. Het lichaam lag er vermoedelijk al lange tijd in. De doodsoorzaak wordt nog onderzocht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 13 januari 2012

Uitspraak: Joran van der Sloot krijgt 28 jaar

Joran bij het aanhoren van het vonnis
Joran van der Sloot komt 10 juni 2038 vrij. Hij heeft 28 jaar gekregen. Ook moet hij de familie van Stephany Flores een schadevergoeding betalen van ruim 58.000 euro.

Het voorlezen van het vonnis nam meer dan anderhalf uur in beslag. De tekst van de rechter werd voor Joran ondertussen naar het Nederlands vertaald door een (slecht nedelands sprekende) tolk.

Bij goed gedrag zou Joran maar 1/3 e van zijn straf uit hoeven te zitten, maar de familie Flores zei al dat er géén rechter in Peru de moed zou hebben hem inderdaad vervroegd vrij te laten.

Joran heeft aangekondigd in beroep te zullen gaan.

Ex-president Fujimori kreeg voor zijn rol in 25 moorden en 2 ontvoeringen maar 25 jaar. De burgemeester van Balsapuerto -Alfredo Torres- en zijn broer Augusto Torres zijn niet eens vervolgd voor de moord op 25 Sjamanen in Noord Peru, Het is zelfs een verhaal dat nauwelijks de kranten heeft gehaald.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 12 januari 2012

Mo K. weer es gearresteerd

Mo K., partner van Connie Breukhovens pleegdochter Constanza, en zijn broer Ibrahim K. zijn eergisteren gearresteerd omdat zij volgens justitie autohandelaar Sem van Nispen (32) en diens vrouw en kinderen in Berlicum gruwelijk hebben bedreigd.

Het openbaar ministerie spreekt van ‘zeer ernstige bedreigingen’. De broers zouden met de autohandelaar ruzie hebben over een wagen. Het duo drong eergister de woning van de autohandelaar binnen en zou daar een pistool tegen het hoofd van zijn vrouw hebben gezet. De aanwezige kinderen waren er getuige van dat hun moeder door de twee zwaarbewapende mannen werd bedreigd.

Mogelijk reed het tweetal tijdens een wilde achtervolging door Berlicum ook nog een fietser tegen de vlakte. De politie is naar dit slachtoffer op zoek.

Volgens van Nispen was een politie-inval bij een van de broers ivm een drugszaak de aanleiding voor zijn problemen. “Brahim K. had bij mij een Volkswagen Golf gekocht, vervolgens had ik twee wagens bij hem afgenomen. Dat ging allemaal volgens de boeken. Ik kan alles verantwoorden. Maar begin dit jaar kregen die lui een inval waarbij de politie negenduizend euro in beslag nam.” Volgens Van Nispen probeerde Brahim K. hem vervolgens aan te zetten tot valsheid in geschrifte met het oogmerk het, waarschijnlijk uit criminele activiteiten verkregen, geld terug te krijgen. Toen hij dat weigerde werd Van Nispen naar eigen zeggen voortdurend en stelselmatig met de dood te zijn bedreigd. “Via sms, per telefoon. Het bleef maar doorgaan.”

Overigens zijn Mo en Ibrahim vandaag weer vrijgelaten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 11 januari 2012

Proces Joran van der Sloot voortgezet | Joran bekent

Vandaag zal het proces tegen Joran van der Sloot worden voortgezet in Lima, Peru. Afgelopen vrijdag was de eerste zitting. Het ging er daarbij vooral om hoe Joran pleitte. Joran heeft tijdens die zitting ontkent schuldig te zijn aan moord, maar heft bekend Stephant Flores in een opwelling van woede te hebben omgebracht.

De aanklager houdt echter vast aan roofmoord. De rechter heeft Joran tot vandaag de tijd gegeven om zijn pleit te heroverwegen.
Als hij vandaag schuldig pleit aan moord, dan is het proces in feite over en komen de rechters binnen 2 dagen met een strafuitspraak (waarschijnlijk 30 jaar).

Als Joran bij zijn huidige pleit blijft, dan wacht een maandenlang proces.

Update:
Joran van der Sloot heeft vanmiddag in de rechtbank bekend Stephany Flores te hebben vermoord en hoort overmorgen welke straf hij krijgt opgelegd.

Joran betuigde spijt en stemde in met de aanklacht van het openbaar ministerie. Met zijn bekentenis kiest Van der Sloot voor een verkorte rechtsgang en heeft hij recht op vervroegde invrijheidstelling.

Naar verwachting legt de rechtbank hem overmorgen  (zitting om 10 uur) een straf op, die dicht bij de geëiste 30 jaar ligt. In Peru wordt bij goed gedrag van een gevangene meestal de helft tot soms tweederde strafvermindering gegeven. In dat geval zou Van der Sloot met aftrek van voorarrest over een jaar of twaalf Peru weer kunnen verlaten.

Van der Sloot droeg dit keer geen kogelwerend vest. Vanwege verkeersdrukte en enkele demonstraties bij de rechtbank en de gevangenis arriveerde hij een half uur te laat. Peruanen betoogden met spandoeken dat Joran tot levenslang moet worden veroordeeld.

Joran's problemen zijn echter nog niet over. Peru wil hem uitleveren aan Amerika, dat Van der Sloot wil berechten voor oplichting van de familie Holloway. In 2010 beweerde Van der Sloot dat hij zou aanwijzen waar Natalee Holloway op Aruba begraven ligt. Een advocaat van de familie Holloway nam het vliegtuig naar Aruba en betaalde Van der Sloot 25.000 dollar. De vindplaats werd echter nooit aangewezen en Van der Sloot vloog naar Peru, waar hij Stephany Flores vermoordde. In de VS kan hij daavoor ook nog eens twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Direct na de zitting gaf de advocaat van de familie Flores -Edward Alvarez- een persconferentie waarin hij Joran een psychopaat noemde die niet terug kan naar de maatschappij.

Volgens Alvarez was het duidelijk dat Van der Sloot Stephany Flores vermoord heeft om haar van haar geld te beroven. “En daarvoor staat levenslang”, zei hij met nadruk. TAlvarez ging niet in op de vraag of hij in beroep zou gaan als Van der Sloot strafvermindering krijgt. Maar hij stelde dat een straf van 20 jaar te weinig is. Die 20 jaar wordt als mogelijkheid genoemd voor het vonnis dat de drie rechters uiteindelijk gaan vellen.

De drie taxichauffeurs die hem na de moord van Lima naar Chili hebben gebracht en beschuldigd worden van het achterhouden van informatie over strafbare feiten hebben zich onschuldig verklaard. Hun proces gaat door.

In een emotioneel betoog probeerde Van der Sloots advocaat José Jimenez na diens bekentenis aan te tonen dat hij de dag van de moord beheerst werd door een diep psychologisch trauma. Kennelijk om de rechters tot een lichtere straf te bewegen. Maar hij kreeg niet veel ruimte omdat dit soort argumenten volgens de rechtbank nu een gepasseerd station zijn. Van der Sloot heeft zich schuldig verklaard aan de aanklacht.

Jimenez wees ook opnieuw op vermeende onregelmatigheden bij de politieverhoren. Desgevraagd verklaarde hij tegenover het ANP dat de klacht bij de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten gewoon blijft staan. Niet alleen vragen Van der Sloots advocaten de aandacht van de commissie voor de verhoren, ook zeggen ze dat zijn aanhouding in en de uitzetting uit Chili onrechtmatig waren.

Volgens Jimenez is het een zaak van lange adem: “Als we in het gelijk worden gesteld, is het mogelijk dat het proces vanaf nul over moet, omdat Peru zich moet onderwerpen aan deze uitspraak.”

Update 13 januari 2012:
Joran komt 10 juni 2038 vrij. Hij heeft 28 jaar gekregen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 6 januari 2012

Verdachte familiedrama Curaçao langer in voorarrest

De Française Sylvie Marcon (45) die wordt verdacht van de moord op haar man Patrick Daniel Alain Minchella (65) en haar zoon Lucas Ronan Marcon (15) op 1 januari 2012 in hun apartement aan de Anasaweg blijft nog eens acht dagen vast zitten. Marcon werd 1 januari samen met haar dode man en zoon in hun woning aan de Anasaweg in Dominquito op Curaçao gevonden. Bij de lichamen werd gif gevonden. De vrouw was gewond aan beide polsen. De vrouw werd na behandeling in het ziekenhuis gearresteerd. Wat exact de reden is van de verlenging van haar detentie wil het OM niet zeggen.

Vader en zoon bleken uiteindelijk overleden aan een overdosis valium.

Update 30-01-2012: Sylvie Marcon heeft in de gevangenis zelfmoord gepleegd

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode man in Rosmalen

Vanmorgen is een man (24) dood gevonden in zijn woning aan de Brabanthoeven in Rosmalen.

De politie dacht eerst aan zelfdoding, maar later op de dag vond zij aanwijzingen mogelijk wezen op een misdrijf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 5 januari 2012

Eis: vier jaar voor moord op vader

Tegen Erwin S. (28), die 28 januari 2011 in de Eindhovense wijk Woensel-Noord zijn vader Niek Soepnel, een dierenarts, zou hebben vermoord, is 4 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist door de officier van justitie vandaag in de rechtbank in Den Bosch.

Erwin S. is in 2009 al eens veroordeeld tot een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis omdat hij zijn vader had bedreigd en beledigd. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum vinden dat de verdachte nog steeds schizofreen is en dat hij waanideeën heeft. Zo zou zijn vader niet zijn eigen vader zijn en zou hij zijn geboren op een andere planeet.

De man ontkent. Getuigen meldden echter dat S. al een paar keer had gezegd zijn vader te zullen doden. Op 28 januari werd het lijk van de dierenarts met ernstige hoofdwonden gevonden in de kruipruimte van zijn huis in Woensel.

De verdachte zei vandaag tijdens de zitting dat hij op het moment van de moord in zijn eigen huis was en geen idee heeft hoe allerlei sporen daar terecht zijn gekomen. Op zijn kleren, op een lichtschakelaar en in bad zijn bloedsporen gevonden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Proces tegen Joran van der Sloot begint

Stephany Tatiana Flores Ramirez
Tatiana-Flores-Stephany-Ramirez2
Morgen, ruim anderhalf jaar na de dood van de Peruaanse Stephany Flores (21) in 2009, begint het proces tegen Joran van der Sloot (24). De openbare aanklager in Lima maakte eerder al bekend dat hij 30 jaar gevangenisstraf gaat eisen tegen Van der Sloot. Justitie wil verder dat Van der Sloot een boete van omgerekend 50.000 euro betaalt.

De eerste zitting in de zaak begint om 10.00 uur lokale tijd (4 uur 's middags onze tijd).Het proces vindt plaats in de Lurigancho-gevangenis in Lima.

Van der Sloot geldt niet alleen als verdachte van moord op Flores, maar was eerder ook nadrukkelijk in beeld als verdachte van betrokkenheid bij de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway op Aruba op 30 mei 2005, precies vijf jaar voor de gewelddadige dood van Flores. Van Holloway ontbreekt nog altijd elk spoor.

Tijdens eerdere verhoren heeft Van der Sloot bekend dat hij Stephany Flores heeft gedood in zijn hotelkamer in Lima. Hij zou hebben gehandeld in een gewelddadige emotie, nadat hij zag dat Flores in zijn laptop documenten bekeek over de zaak-Holloway. Het proces tegen Van der Sloot heeft plaats in de Lurigancho-gevangenis in Lima. Dit detentiecentrum staat in hetzelfde district waar ook de Castro Castro-gevangenis ligt, waar Van der Sloot in hechtenis zit.

Het Openbaar Ministerie stelt dat Van der Sloot ook spullen heeft gestolen van Flores. De Nederlander werd na een klopjacht gearresteerd in Chili. Hij werd zonder officieel uitleveringsverzoek overgedragen aan de Peruaanse autoriteiten.

Joran zal worden overgeplaatst naar de  Challapalcagevangenis. Die ligt in het onherbergzame, nauwelijks te bereiken Tacna district dicht bij de grens met Bolivia. De gevangenis staat naast een militaire basis, op een hoogte van 4650 meter, en wordt om het ijskoude klimaat wel het ’Siberië van Peru’ genoemd. In een Rapport van de Inter-American commission on Human Rights is men niet lovend over de gevangenis en met name de ijskoude temperatuur, zonder enige vorm van verwarming word daar genoemd. In 2005 zijn alle gevangenen na een rapport van Amnesty International overgeplaatst naar andere gevangenissen en vervolgens stond de gevangenis enige tijd leeg. Hij is echter geleidelijk aan weer bevolkt. Vanuit Lima is het ruim 2 dagen reizen naar de gevangenis.


Ook hebben de Verenigde Staten vorige maand een officieel verzoek tot uitlevering gedaan. De Amerikanen willen Joran in eigen land vervolgen voor oplichting van de familie Holloway. Justitie in de VS onderhandelt met Peru om hem direct na de rechtszaak in Lima naar Amerika te brengen en hem ook daar te berechten.

Na het Amerikaanse proces zou Joran dan weer worden teruggebracht naar Peru om daar zijn straf voor de moord op Stephany uit te zitten. Aansluitend zal Van der Sloot dan ook een vermoedelijk jarenlange straf in Amerika moeten ondergaan.

Update 6 januari 2012:
Met een kogelvrij vest verscheen Joran in de rechtzaal. Bronnen melden dat hij ogenschijnlijk relaxed de zitting heeft bijgewoond.Hij werd beschuldigd van 'homicidio qualificado' -gekwalificeerde doodslag/moord-  en daar staat 30 jaar op. Joran wilde wel de doodslag bekennen maar niet de verzwarende omstandigheden.

Inmiddels is de eerste zitting geschorst, het proces wordt op 11 januari om 10 uur weer voortgezet. De aanklager heeft 30 jaar gevangenisstraf geëist en een boete van ongeveer 50.000 euro. Joran ging niet akkoord met de beschuldiging en wil er nog over nadenken. De aanklacht luidt moord gevolgd door diefstal.

Bij het proces zijn waarnemers van de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten aanwezig.. Dat melden Peruaanse media.

De advocaten van Van der Sloot hebben bij deze mensenrechtencommissie een klacht ingediend, omdat zijn rechten zouden zijn geschonden bij zijn aanhouding in en uitzetting uit Chili en bij het politieverhoor in de Peruaanse hoofdstad Lima. De advocate en de vertaler die bij het verhoor aanwezig waren, zouden niet neutraal zijn geweest.

Er zijn tientallen Peruaanse en buitenlandse journalisten aanwezig in Lima. De vader van de gedode Stephany Flores is al gearriveerd, maar wilde niet met de pers praten

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 4 januari 2012

Geweldadige overval op 2 vrouwen bij Diemen-Zuid

pinpasdieven-diemen
Bij Station Diemen Zuid zijn vanavond twee jongen vrouwen beroofd, mishandeld en gegijzeld.

De vrouwen worden plotseling van achteren vastgegrepen en in de bosjes gesleurd. Als een van de vrouwen om hulp schreeuwt, wordt ze met een pistool op haar hoofd geslagen. Eén van de vrouwen loopt bij het geweld een gebroken arm op. De vrouwen moeten hun pinpas en pincode afgeven.

Terwijl ze onder schot worden gehouden, gaat een van de rovers pinnen. Hij komt boos terug, omdat de vrouwen volgens hem te weinig geld op hun rekening hebben staan. Het duo overlegt met elkaar in een mengelmoes van Nederlands, Engels en Spaans en besluit er uiteindelijk vandoor te gaan.

Update 31-1-2012: Mogelijk is het duo ook verantwoordelijk voor vier soortgelijke overvallen die tussen 4 en 28 januari in de omgeving zijn gepleegd.

Update 16-2-2012: Een van de vermoedelijke daders is gepakt

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Mishandelde voetbaltoeschouwer overleden

Sylvester Mendes
Meneer Retz (77)  is in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een trap tegen de borst die hij kreeg van voetballer Sylvester M. (32) tijdens een voetbalwedstrijd op 3 december 2011 waarbij Retz als toeschouwer aanwezig was.

Retz stond te kijken naar een wedstrijd tussen OSV en een andere Amsterdamse club, Sporting Noord. Het stond 2-1 voor thuisclub OSV toen voetballer Sylvester M. van de tegenpartij een gele kaart kreeg. Hierop volgde een enorme scheldpartij waarbij de agressieve speler door zijn teamgenoten moest worden tegengehouden om de scheidsrechter niet aan te vallen. Deze besloot hier nog eens geel voor te geven.

Toen Retz opmerkte dat hij die kaart terecht vond, rende Sylvester M. als een woeste op hem af sprong over de reclameborden en deelde met beide benen een karatetrap uit op zijn borstkast.

Retz’ milt raakte gescheurd en was daarom verwijderd. Uit zijn maag moest 5 liter bloed worden gepompt. De man werd ook enige tijd kunstmatig in coma gehouden, maar daaruit was hij ontwaakt.

„Wij zijn diep verslagen”, zei voorzitter Ilona Rozendaal van OSV donderdag. „Het komt als een donderslag bij heldere hemel.”

Sylvester M. zit nog vast. Het OM onderzoekt nog of het slachtoffer is overleden aan de gevolgen van de mishandeling in december. Vooralsnog verzwaart het de verdenking tegen de verdachte niet. Die wordt nu nog steeds verdacht van poging tot doodslag dan wel zware mishandeling. Sporting Noord heeft hem geroyeerd.

Behalve voetballer is Sylvester M. ook een geoefend kickbokser.

Het is niet het enige incident betreffende aggressief gedrag van de spelers van Sporting noord, maar dat leek steeds door de KNVB onder de mat geveegd te worden. Weblog Geenstijl telde over 2011 al ca 30 'incidenten'.

Wedstrijd Wedstrijddatum Naam persoon Omschrijving
SDZ 1 - Sporting Noord 1 10-4-2011 Achahbar, M. het trappen naar een tegenspeler
Meteoor 1 - Sporting Noord 3-5-2011 Achahbar, M. het door woord en/of gebaar te kennen geven het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter
Sporting Noord 1 - IVV 1 13-3-2011 Ahaddouch, M. het opzettelijk de bal met de hand spelen, waardoor de tegenstander een doelpunt of een duidelijke
scoringskans wordt ontnomen
Swift 1 - Sporting Noord 1 3-4-2011 Akhnikh, A. het vasthouden van een tegenspeler + het vasthouden van een tegenspeler
Arsenal ASV 1 - Sporting Noord 1 31-10-2010 Amenzou, S. het gebruiken van grove of beledigende taal en/of beledigend gebaar tegenover de scheidsrechter
Sporting Noord 1 - Beemster 1 8-5-2011 Badho, A. het op grove wijze onderuithalen van een tegenspeler
Sporting Noord 1 - Purmerend 1 27-2-2011 Duarte de Sousa, T. het slaan van een tegenspeler
OSV 1 - Sporting Noord 1 7-5-2011 Groot, W.J. de ruw spel
Buitenveldert 1 - Sporting Noord 1 20-2-2011 Kaddour, O. het weigeren de naam op te geven aan de scheidsrechter
Sporting Noord 1 - SDZ 1 7-11-2010 Kasmi, M. het gebruiken van grove of beledigende taal en/of beledigend gebaar tegenover de scheidsrechter
Sporting Noord 1 - SDZ 1 7-11-2010 Laamimach, M. het bedreigen van de scheidsrechter
Sporting Noord 1 - Zaandijk 1 28-5-2011 Mand, K. ongeoorloofd ten val brengen van een tegenspeler
Swift 1 - Sporting Noord 1 3-4-2011 Morabit, B. het door woord en/of gebaar te kennen geven het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter
Sporting Noord 1 - IVV 1 13-3-2011 Oulad Boazza, A. het opzettelijk de bal met de hand spelen
OSV 1 - Sporting Noord 1 7-5-2011 Pigge, P. het gebruiken van grove of beledigende taal en/of beledigend gebaar tegenover de scheidsrechter + het protesteren, gepaard gaande met handtastelijk optreden, waaronder begrepen het trekken aan lichaam of kleding, of het wegduwen van de scheidsrechter
Ankaraspor 1 - Sporting Noord 1 13-2-2011 Tougha, M. het door woord en/of gebaar te kennen geven het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter + het vasthouden van een tegenspeler
OSV 1 - Sporting Noord 1 1-5-2011 Tougha, M. het opzettelijk de bal met de hand spelen, waardoor de tegenstander een doelpunt of een duidelijke scoringskans wordt ontnomen
Buitenveldert 1 -
Sporting Noord 1
20-2-2011 Tougha, Y. het door woord en/of gebaar te kennen geven het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter
AGB 1 - Sporting Noord 1 20-3-2011 Tougha, Y. het door woord en/of gebaar te kennen geven het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter
Swift 1 - Sporting Noord 1 3-4-2011 Tougha, Y. het door woord en/of gebaar te kennen geven het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter
OSV 1 - Sporting Noord 1 1-5-2011 Tougha, Y. het door woord en/of gebaar te kennen geven het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter + het door woord en/of gebaar te kennen geven het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter
OSV 1 - Sporting Noord 1 1-5-2011 Tougha, Y. het gebruiken van grove of beledigende taal en/of beledigend gebaar tegenover de scheidsrechter
Sporting Noord 1 - Beemster 1 8-5-2011 Tougha, Y. het op grove wijze onderuithalen van een tegenspeler
Sporting Noord 1 - DZS 1 8-6-2011 Wanders-Mulder, L.W. ongeoorloofd ten val brengen van een tegenspeler
Dindua 1 - Sporting Noord 1 22-10-2011 Bigiman, M.M. ongeoorloofd ten val brengen van een tegenspeler
GeuzenM'meer 1 - Sporting Noord 1 12-11-2011 Bigiman, M.M. ongeoorloofd ten val brengen van een tegenspeler
Sporting Noord 1 - AFC 34 1 5-11-2011 Mand, K. ongeoorloofd ten val brengen van een tegenspeler
Kadoelen sv 1 - Sporting Noord 1 24-9-2011 Wanders-Mulder, L.W. licht-gewelddadige handeling
Dindua 1 - Sporting Noord 1 22-10-2011 Wanders-Mulder, L.W. ruw spel


Overigens is Sylvester M niet de eerste voetbaler die iemand doodtrapt. In 1999 liet Jantje Mulder al zien hoe het moest toen hij in Brielle Jan Baas doodschopte.

Update 29 november 2012. Sylvester (33) wordt tot 3 jaar cel veroordeeld. De eis was 4 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 3 januari 2012

Dode man in Eindhoven

In de omgeving van de Collse watermolen in Eindhoven in de wijk Tongelre, nabij de grens met Nuenen, is vanmiddag een stoffelijk overschot gevonden.

Een voorbijganger zag het lichaam en waarschuwde de politie. Het lag in een drassig natuurgebied en verkeerde in staat van ontbinding.

Het gebied is moeilijk begaanbaar en wordt door weinig mensen bezocht. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Evenmin is bekend of er sprake is van een misdrijf.

Het stoffelijk overschot is inmiddels geborgen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: strafje voor aanrandende politieman

Een oud-rechercheur (63) van de politie in Enschede is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur wegens aan aanranding van twee vrouwen. Ook moet hij 800 euro schadevergoeding betalen aan een van de slachtoffers.

De politieman heeft in 2006 en 2009 twee vrouwen lastiggevallen, die als getuige en/of verdachte betrokken waren bij misdrijven. De ene vrouw had hij tijdens een verhoor op het politiebureau aangerand. De andere zocht hij thuis op onder het voorwendsel dat hij nog wat gegevens nodig had. Van een derde aanranding is hij vrijgesproken.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) een half jaar celstraf. De rechters vonden een mildere straf op zijn plaats, onder meer omdat het al enkele jaren geleden is gebeurd. Ook is de man door zijn oneervol ontslag bij de politie psychisch en financieel zwaar getroffen.
Dat moge zo zijn, maar het lijkt een excuus dat gewoonlijk enkel bij politiemannen wordt toegepast. Ook de 'gewone' burger wordt bij ontslag psychisch en financieel getroffen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 2 januari 2012

Korpschef Henk van Essen heeft hypocriete kritiek op dierenpolitie

“Hoe ernstig dierenmishandeling -en verwaarlozing ook is, mijn constatering blijft dat iedere agent die wordt ingezet voor de aanpak van dierenleed, niet kan worden ingezet voor de bestrijding van overvallen, kinderporno en woninginbraken.” Dat zei korpschef Henk van Essen van de politie Haaglanden maandag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Hij moge daarin gelijk hebben, maar alle wetsovertredingen zijn de moeite waard om behandeld te worden. Gegeven het feit dat veel politiemensen worden ingezet bij snelheidscontroles en het uitschrijven van bonnetjes voor relatief lichte vergrijpen, kan daar net zo goed een vraagteken bij worden gezet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Willem Holleeder komt vrij

holleeder3
Willem Holleeder (53) komt waarschijnlijk eind januari vrij. Zijn straf van 9 jaar wegens afpersing van vastgoedhandelaren zit er dan op. Er is enige tijd sprake geweest dat hij opnieuw aangeklaagd en vervolgd zou worden wegens betrokkenheid bij moorden op vastgoedhandelaar Willem Endstra, Cor van Hout, hasj- en vastgoedhandelaar Kees Houtman en cafébaas Thomas van der Bijl. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft echter onvoldoende bewijs hebben om hem te vervolgen.  Jarenlang politieonderzoek heeft volgens justitie onvoldoende bewijsmateriaal opgeleverd. Dat is gebleken na speciaal beraad van het OM.

Hoewel er verscheidene aanwijzingen zouden zijn dat Holleeder opdrachten tot het doden van criminele kompanen heeft gegeven, ontbreekt het dus  ondanks zeer uitvoerig onderzoek aan technisch bewijs. Er zijn bijvoorbeeld geen vingerafdrukken op wapens, telefoontaps of observaties die Holleeder in verband brengen met dergelijke misdrijven.

Saillant in deze is dat 'kroongetuige' Peter la Serpe reeds in 2006 vóór het begin van het grote  'Passage' liquidatieproces, beschuldigingen richting Holleeder had geuit, maar dat deze op verzoek van la Serpe (?) 'uit het dossier' gehouden werden. De rechtbank had om deze informatie gevraagd. De landelijke top van het Openbaar Ministerie (OM), het college van procureurs-generaal, was hier ook van op de hoogte. Dat blijkt uit een brief die de voorzitter van het college, Herman Bolhaar, onlangs schreef aan hoofdofficier van justitie Theo Hofstee in Amsterdam.

Advocaat Nico Meijering noemde dat in december 2011 "schokkend en verbijsterend dat de hoogste bazen akkoord zijn gegaan met het uit de wind houden van Holleeder.” Dit werkt sterk in het nadeel van andere verdachten in het proces, benadrukt de raadsman. "Door het achterhouden van de Holleederverklaringen is La S., in mijn ogen een kroonleugenaar, de bliksem gaan afleiden naar onze cliënten. Onbegrijpelijk dat men dat heeft goedgevonden.”

Meijering is raadsman van onder anderen Dino Soerel, die door justitie wordt beschouwd als een van de opdrachtgevers van diverse liquidaties.

Waarom er overigens plots ruchtbaarheid gegeven wordt aan het vrijomen van Holleeder is giswerk. Er wordt gesuggereerd dat het pesterij van justitie is, die mogelijk zouden hopen dat Holleeder wordt opgewacht door mensen die nog een rekening met hem zouden willen vereffenen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zondag 1 januari 2012

Prostituee neergestoken in amsterdam

Een prostituee (24) is vanmorgen rond half negen zwaargewond geraakt toen ze in een woning aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam werd neergestoken. De politie heeft een man (22) als verdachte opgepakt. Hij was een klant.

De afgelopen jaren waren er enkele malen eerder soortgelijke incidenten op de Amsterdamse Wallen. In 2009 werd de Hongaarse prostituee Beatrix Szabo (19) doodgestoken. Begin 2010 pakte de politie een man op die zou hebben geprobeerd een prostituee (41) om het leven te brengen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Belgische vrouw verkracht en gedumpt in Eindhoven

Kelly (19), een meisje uit Turnhout, is op nieuwjaarsdag ontvoerd en verkracht door vermoedelijk twee Nederlandse mannen. Ze werd uiteindelijk in Waalre (bij Eindhoven) vrijgelaten.

Het meisje had na een nachtje stappen met vrienden woorden met haar vriend gekregen en was alleen op weg naar huis. Even voor 5 uur ’s morgens werd ze in de Patriottenstraat, midden in het centrum van Turnhout, overmeesterd door twee onbekenden. Ze wordt vastgegrepen en meegesleurd in een bestelwagen.

Het meisje denkt dat het om een bakkersauto ging maar daar is ze niet helemaal zeker van.

Ze wordt vervolgens in de laadruimte van de bestelwagen gestopt. De twee daders, de bestuurder en zijn passagier, blinddoeken haar en plaken tape over haar mond. Geruime tijd later wordt ze door de twee verdachten meermaals verkracht. De verkrachtingen vinden plaats in de auto en later ook in een huis. Ze wordt daar op een matras meer dan twee uur lang verkracht. Drie keer door de ene man en nog eens zoveel door de andere. De politie vermoedt dat dit een huis in Zuid-Oost Brabant is, waarschijnlijk bij Eindhoven.

Rond kwart over 9 wordt het meisje achtergelaten in een weiland aan de Heuvelstraat in Waalre in de buurt van Eindhoven. Zij krijgt te horen dat ze op haar knieën moet gaan zitten en twintig seconden moet wachten. Dat doet zij en vervolgens heeft zij bij omwonenden aangebeld. Die laten haar binnen en waarschuwen de politie in Valkenswaard, die de zaak zeer serieus nemen.

De Belgische politie reageert aanvankelijk lauw. Pas  na een week begint op aandringen van de Nederlandse politie de zaak bekendheid te krijgen.

Volgens het parket van Turnhout is het bijna zeker dat de daders ergens in Nederland moeten worden gezocht (Hoewel de Nederlandse politie meldt: "Zij spreken Engels en Nederlands met een Vlaamse tongval").
Kelly heeft haar belagers amper kunnen zien. Daardoor is het niet mogelijk een compositieschets van de daders te maken.

Update 11-5-2012:
Afgelopen week heeft de Nederlandse politie 2 mannen opgepakt in verband met de verkrachting. Het gaat om een man (30) uit Eindhoven en een man (41)  uit Helmond. De Helmondenaar is inmiddels weer op vrije voeten. De politie zoekt nog naar een derde man.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dodelijke steekpartij in St Oedenrode

Op de Liempdseweg ter hoogte van de Hongerstraat in Sint Oedenrode is tijdens de nieuwjaarsnacht een Pool (23) doodgestoken. Zes mensen uit Litouwen en Polen zijn aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij het incident. Ze zitten nog vast. Het gaat om een man (49) en vrouw (22) uit Litouwen, drie mannen (34, 35 en 21) uit Polen en een Poolse vrouw (34).

De politie kreeg rond drie uur een melding binnen van een vechtpartij op de Liempdseweg. Ze troffen daar het slachtoffer aan dat ter plekke was overleden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook