donderdag 5 maart 2015

VVD voorzitster voorlopig nog in het gevang.


​VVD-fractielid Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht blijft nog zeker een week in de gevangenis zitten. De raadkamer van de rechtbank in Utrecht beslist volgende week donderdag of haar voorlopige hechtenis geschorst wordt, zoals haar raadsman vandaag vroeg. Vooruitlopend op dat besluit heeft de raadkamer het verzoek van het Openbaar Ministerie om haar nog dertig dagen gevangen te houden donderdag wel toegewezen, zei een woordvoerster van de rechtbank.

Ex-fractievoorzitter De Kruif zit sinds twee weken in de cel op verdenking van hennepteelt en witwassen. Ze werd samen met zeven anderen opgepakt. De recherche is al maanden bezig met een onderzoek naar de verdachten. Door een telefoontap bleek dat de VVD'ster informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester lekte aan een partijgenoot. Ook daarvoor is zij aangehouden.

Burgemeester Marc Witteman van Stichtse Vecht hoopt dat er snel duidelijkheid komt. "Deze kwestie schaadt het aanzien van de politiek en de gemeenteraad", zei hij tegen de raad. In de Utrechtse plaats gonst het van de geruchten over de politica, die al acht jaar voor de VVD in de raad zit.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zaak Larissa Dumont heropend? dan ook de zaak Talitha

Nu de dood van amazone Larissa Dumont (destijds 25) uit 1997 heropend wordt, dan moet dat ook gebeuren met die van Talitha uit Amsterdam, vindt de advocaat van de nabestaanden van Talitha, Sébas Diekstra. Hij stuurt vandaag een brief met deze eis aan het College van procureurs-generaal en de nationale politie.

De politie meldde vandaag dat het lichaam van Larissa Dumont, die overleed in 1997, zal worden opgegraven en dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) het gaat onderzoeken. Destijds werd geconcludeerd dat de amazone werd doodgebeten door haar paard, maar dat wordt betwist.

De politie zegt vandaag geen reden te hebben om aan te nemen dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen, maar wil er "alles aan gedaan hebben om ook in het belang van de nabestaanden, duidelijkheid te krijgen over wat er die avond precies is gebeurd".

"Als ze dat bij de zaak van Larissa doen, dan moet dat ook bij Talitha gebeuren", stelt Diekstra. "Ook in het onderzoek naar de dood van Talitha zegt het OM geen aanwijzingen te hebben voor een misdrijf, maar hier doen zij geen nader onderzoek naar de toedracht", aldus de advocaat.

Diekstra is van mening dat er ook nader onderzoek moet plaatsvinden bij heel wat andere zaken waar de exacte toedracht nog niet vaststaat en waar de families nog met vragen zitten over de dood van hun dierbaren. "Ook hun nabestaanden willen duidelijkheid over wat er precies is gebeurd. En daar hebben ze recht op."

Talitha werd in 2013 dood gevonden op het spoor bij Heerhugowaard. De toedracht van haar dood is nog altijd onduidelijk. Het OM ziet geen aanwijzingen voor een misdrijf en doet geen verder onderzoek.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook