donderdag 24 april 2008

Stop de vernedering op Schiphol

Nederland slaat zich graag op de borst als het gaat om mensenrechten en persoonlijke vrijheden. Klaarblijkelijk geldt dat toch niet overal en voor iedereen. Waarschijnlijk zijn slechts weinigen op de hoogte van de vernederende situatie die reizigers uit Suriname ten deel valt bij aankomst op Schiphol. Het is daarbij niet ongewoon dat onschuldige reizigers een week in de cel worden opgesloten.

Het comité 'Stop de vernedering op Schiphol' doet een boekje open.

Comité-voorzitter Glenn Codfried zegt op de actievergadering dat de klachten de afgelopen maanden alleen maar zijn toegenomen. De aanwezigen kunnen vaak uit eigen ervaring over de 'onmenselijke' behandeling op Schiphol. De fouillering en lichamelijke onderzoeken worden als vernederend ervaren. Een vrouw zat een week onschuldig in de cel: "Ik heb er hoge bloeddruk van gekregen, ik kan niet meer fulltime werken."

Vorige maand was Iwan Leeuwin namens het comité aanwezig bij de controle van een vlucht uit Curaçao. Hij vindt het jammer dat hij niet aanwezig mocht zijn bij de controle van een vlucht uit Suriname. Uit persoonlijke ervaring weet hij dat juist bij de vluchten uit Suriname veel irritatie ontstaat bij de passagiers. "Ten opzichte van de vluchten uit Suriname is ons opgevallen dat de mensen binnen een kwartier langs de douane kwamen. Er zijn niet veel mensen aangehouden en er was bijna geen irritatie onder de passagiers", zegt Leeuwin over de vlucht uit Curaçao’


Leeuwin heeft vooral moeite met de vragen die de douane stelt aan de passagiers en de manier waarop de passagiers ontvangen worden. Hij noemt dit vernederend. "De douane wacht de passagiers op met honden. Er zijn vier ambtenaren om de 450 passagiers te interviewen. Er worden vragen gesteld die heel ver gaan. Dat wekt irritatie. "

Als je als passagier niet vrijwillig meewerkt aan zo'n interview word je als verdachte overdragen aan de marechaussee.

Gaasbeek de advocaat van het actiecomité maakt zich eveneens zorgen over de positie van zwangere vrouwen die verdacht worden van bolletjeslikken. Hij schreef een noodbrief omdat hij nieuwe klachten heeft ontvangen over vernederende onderzoeken. "Dit is een structureel probleem, zwangere vrouwen mogen niet gescand worden. Gevolg is dat ze vijf dagen worden vastgehouden. Als je niet meewerkt word je afgevoerd naar een afdeling waar je een paar dagen vastzit. Daar moet je produceren, poepen dus, op een speciaal toilet met camera's. Mannen kijken via camera's naar vrouwen die gebruik maken van het toilet. Dat is vernederend.

Gaasbeek heeft ook kritiek op het ‘naakt uitkleden' bij het detentiecentrum op Schiphol. Verdachten moeten zich volledig uitkleden en oefeningen doen om te kijken of er bolletjes uit hun lijf komen. "Een paar jaar geleden hebben we de Nationale ombudsman ingeschakeld om het naakt uitkleden stop te zetten. De komst van de body scan maakte dit overbodig. Nu zijn er toch weer klachten dat verdachte passagiers bij het detentiecentrum zich toch weer helemaal moeten uitkleden." Zeker drie cliënten hebben hierover geklaagd, zegt Gaasbeek. Hij heeft de kwestie voorgelegd aan de Hoofdofficier van Justitie en de Nationale ombudsman.

Codfried kent nog veel meer verhalen. "De mensen vinden dat het steeds racistischer wordt. Het comité gaat op plekken demonstreren waar 'Nederland gevoelig voor is'. Schiphol is daarbij een optie: "Als mensen daar vernederd worden, dan moet je die actie ook daar voeren." "Als iemand een week in een cel moet zitten terwijl ze niks had, dan is het je plicht als Surinamer om mee te doen aan die actie." Codfried hoopt op de medewerking van de luchtvaartmaatschappijen, die ook hinder ondervinden van de controles.

Aantallen: vorige jaar meer dan 2000 mensen ten onrechte aangehouden. Dat is 5-6 per dag, elke dag.


Miskraam niet het gevolg van 100% controle schiphol

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook