vrijdag 30 januari 2009

Onderzoek naar misstanden rechtbank Leeuwarden

rechtbankLeeuwarden De rijksrecherche doet onderzoek naar mogelijke misstanden bij de rechtbank in Leeuwarden.

Volgens advocaten heeft de griffie van de rechtbank een aantal keer de datum op een akte vervalst, toen de officier van justitie te laat was voor het instellen van hoger beroep. Het aantekenen van beroep moet binnen 14 dagen na een uitspraak plaatsvinden. Zo konden hogerberoepszaken doorgaan, terwijl de termijn was verlopen.

De zaak kwam deze week aan het licht bij een beroepszaak bij het gerechtshof. Hoewel de officier te laat was, had de griffie toch een akte van hoger beroep gemaakt.
Volgens advocaten komt het vaker voor dat data worden vervalst en niet alleen bij de rechtbank in Leeuwarden.

 

Update 2 febr 2009:
Uit het interne onderzoek is inmiddles gebleken  dat bij het instellen van een hoger beroep door het openbaar ministerie  geen sprake is geweest van vervalsing door de griffie van de rechtbank in Leeuwarden. Het gewraakte beroep is door de betrokken officier van justitie wel te laat ingesteld, waardoor het OM door het gerechtshof niet–ontvankelijk werd verklaard. Maar het interne onderzoek heeft geen misstanden aan het licht gebracht, meldde het bestuur van de rechtbank gisteren 1 februari 2009.

Wat een vreemd verhaal, klaarblijkelijk is er dus wel een akte opgemaakt en is de zaak voorgekomen, maar heeft de rechter dit gezien en het OM niet ontvankelijk verklaard. Dat is mooi, maar dan zijn er dus wel intern misstanden gemaakt namelijk het feit dat het OM denkt rustig te laat in hoger beroep te gaan en dat de griffie dan ook nog een akte opmaakt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 18, 14 en 14 jaar en vrijspraak voor Larousse-moord

Tegen de drie jonge verdachten in de fatale overval op Pim Timmermans van Restaurant Larousse, op 15 juni vorig jaar, zijn vandaag straffen van 18 en 14 jaar geëist door het Openbaar Ministerie. Voor de vierde verdachte, de 20-jarige Rudolph ‘Djaka’ H., vroeg de officier vrijspraak, zoals ook zijn advocate al zou pleiten. Er was uiteindelijk te weinig bewijs.

Fabian P. (17) en Michaelangelo ‘Angelo’ R. (16) ontkennen hun betrokkenheid bij de zaak. “Ik lag ziek thuis met buikgriep”, zegt Angelo. Zijn moeder en oma getuigden dat gisteren ook onder ede, maar die verklaringen kwamen niet geheel overeen met wat ze eerder tegen de politie zeiden.
Ook Fabian ontkent. Maar voor de schietpartij drie dagen later op een nummerverkoopster aan de Oosterbeekstraat, die sindsdien een halve long mist en wier tweejarig kleinkind wonderwel niet werd geraakt, had hij vorige week wel spijt betuigd.

Ingomar ‘Kabes’ C. (20) is degene geweest die de bekennende en ook belastende verklaringen heeft afgelegd. De zwakbegaafde jongen kan volgens de psychiater niet geheel toerekeningsvatbaar verklaard worden.

Maar zijn verklaringen zijn zo gedetailleerd, dat alleen iemand die erbij was dit geweten kon hebben, zo betoogde de officier. “Met zijn waarnemingsvermogen is niets mis. Hij ziet bij wijze van spreken hetzelfde als Einstein. Aan de inhoud van Ingomars verklaringen wordt niet getornd, wel aan de actoren.”

De kapper Juny van Berg Altena, van wie Ingomar vorige week beweerde dat hij het hele verhaal over Larousse van hem had gehoord, verklaarde gisteren als getuige onder ede dat Ingomars verhaal niet klopte. Ingomar zelf was niet bij de behandeling aanwezig, hij wordt bedreigd door Fabian en Angelo die in de gevangenis bewegingen over hun keel maken als ze over de gang langs de Foba lopen waar Ingomar verblijft.

Maar er zijn andere getuigen aan wie wel over de overval is verteld. Medegedetineerde Stetson J. bijvoorbeeld, die met Angelo voor verhoor naar de rechter-commissaris werd gebracht. “Angelo zei me dat ze een man in Punda waren gaan beroven. Djaka moest hem onder schot houden, maar de man maakte een vreemde beweging en Djaka schoot.” De enige soortgelijke overval in Punda is die op Larousse geweest.

Angelo: “Die jongens zitten op de Foba, die verzinnen van alles.” De toen 16-jarige Humberto M., die vorig jaar met twee vuurwapens werd aangehouden, heeft ook belastend verklaard over Angelo. Humberto: “Hij liet me een revolver .357 zien.

Dit is het wapen dat de man van Larousse heeft vermoord.” En ene Ompi verklaarde ook dat Angelo daags voor de overval een revolver .38 aan hem had getoond. Maar beide vuurwapens die gebruikt zijn in de overval op Larousse zijn zoek. Het is een ongeschreven regel dat zodra iemand doodgeschoten is, het vuurwapen wordt weggemaakt.

Het dossier berust daarom in hoofdzaak op verklaringen van Ingomar. Maar die komen wel overeen met de getuigen. Volgens Ingomar hadden ze zich die avond verzameld in de Oranjestraat. Vanuit de richting van het Avila liepen ze langs Larousse, waar een bewaker stond te praten met een buurman.

Bij Botica Juliana bogen de jongens naar links af. Via het landhuis aan de overkant liepen ze langs zee om weer voor Larousse uit te komen. Ingomar zegt dat hij achterop raakte omdat hij bleef vastzitten in een dranghek.
Twee gemaskerde jongens houden Timmermans, zijn vrouw Marjolein en een ober onder schot en eisen het geldkistje. Wie uiteindelijk geschoten heeft is niet duidelijk. Twee schoten gaan door Timmermans benen, de derde raakt een slagader.

De restaurateur overlijdt vrijwel gelijk. De ober zegt Fabians ogen herkend te hebben. Hij wordt tijdens het wegvluchten nog achtervolgd door een van de overvallers die daarbij heeft geschoten. De enige discrepantie is dat Ingomar over vier personen spreekt, terwijl getuigen als Marjolein en de ober er maar drie hebben gezien.

Drie dagen later wordt de nummerverkoopster neergeschoten. De officier denkt dat Fabian ook op Timmermans heeft geschoten. “Er is ineens geschoten, nadat er een vreemde beweging gedaan werd.” Na deze mislukte overval worden er ter plekke kleding en sieraden gevonden.

Twee weken later worden de eerste aanhoudingen verricht. Angelo wordt aanvankelijk gearresteerd voor joyriding. Maar gaandeweg het onderzoek zou zijn betrokkenheid bij de Larousse-zaak duidelijk zijn geworden.

Angelo en Fabian waren beiden al ter beschikking gesteld wegens een eerdere overval. Ze verbleven in het GOG en Brasami maar ontvluchtten deze instellingen. Beiden komen uit gezinssituaties met veel huiselijk geweld. Ze hebben een kort lontje, zijn gauw agressief.

“Als ze straks vrijkomen zijn ze nog steeds jong. Ik hoop dat hun situatie in die tijd nog enigszins gerepareerd kan worden”, sprak de officier. Tegen Fabian werd 18 jaar geëist, tegen Angelo en Ingomar, die tevens het bezit van twee vuurwapens had bekend, werd elk 14 jaar geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vermiste vrouw gevonden in septic tank bij haar huis

Rose Fairos Ahmad SulaimanDe stoffelijke resten van de Maleise Rose Fairos Ahmad Sulaiman (37) uit kampung temong hilir enggor in Perak in Maleisië zijn gevonden in de septic tank van het huis in Ranong Thailand waar zij tot haar vermissing op 7 november 2007 met haar man, de Nederlander Lambertus Den Dulk (bijgenaamd Mohd Lufti Abdullah)  en haar zoontje Sebastiaan had gewoond.

De man had gezegd dat zijn vrouw met hun zoon teruggegaan was naar Maleisië, maar daar was zij niet aangekomen, ook hoorden haar ouders hun kleinzoon Sebastiaan nog gewoon op de achtergrond. Rose was inderdaad van plan naar Maleisië terug te keren en zou tegen haar ouders gezegd hebben dat als zij niet zou komen, de politie gewaarschuwd zou moeten worden. Haar man Lambertus zou haar –volgends de ouders-  hebben geslagen.

Rose en  Lambertus trouwden in 2004 in Thailand. Fairos is buried in her home town, next to her grandfather.

Update 3 februari 2009: Lambertus Den Dulk bleek enige tijd verdwenen en ook voor het leven van hun zoon Sebastiaan werd gevreesd, totdat Den Dulk en zijn zoon in Februari 2009 gevonden werden in Benthuizen, Nederland. Hij bleek een week na de verdwijning van Fairos teruggekeerd te zijn naar Nederland.

Update 8 April 2012: Tot nu toe heeft de politie weinig interesse in de zaak getoond. Vanavond was de zaak onderwerp van een uitzending van Peter de Vries

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jerry R. vrijgesproken | Vriendin de bak in

De rechtbank in Den Haag heeft Jerry Rigters (44) vrijdag vrijgesproken van poging tot moord. De vriendin van de Haagse crimineel, Selma K. (36), werd schuldig bevonden aan poging tot doodslag. Zij moet twee jaar de gevangenis in. Het OM had tegen Jerry 9 en tegen Selma 6 jaar wegens medeplichtigheid geëist. De officier liet dan ook direct na de uitspraak weten in beide gevallen in hoger beroep te gaan.

Surinamer Jerry Rigters is een bekende van de politie. Hij overleefde de afgelopen jaren diverse aanslagen op zijn leven en zat een aantal gevangenisstraffen uit. De meest recente aanslag op Rigters had vorig jaar januari jaar plaats op de A13 bij Delft. Toen ontplofte een bom in zijn auto.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdacht R. ervan in juli 2008 de belager van zijn vriendin in zijn lies en in zijn been te hebben geschoten.

De officier van justitie eiste daarom twee weken geleden een gevangenisstraf van negen jaar tegen hem. K. heeft echter altijd gezegd dat juist zij geschoten had op de man die haar verkracht had.

De rechter vond de verklaring van Selma echter geloofwaardig en veroordeelde haar dan ook tot een gevangenisstraf en sprak R. vrij.

Jerry R. werd vorige week maandag al vrijgelaten, omdat de rechtbank geen gronden meer zag hem langer vast te houden. Het OM zag die vrijlating als een 'teken aan de wand'. Selma K. bleef toen wel vastzitten.

De schietpartij vond plaats in de Rubensstraat in Den Haag, in de woning van K. Enkele weken voor het incident had zij onderhuurder Patrick T. (35) in huis genomen. Zij wist niet dat de man al 2x eerder voor verkrachting veroordeeld was. Volgens T. had hij vrijwillige seks met zijn verhuurster.  Selma K. verklaarde echter dat haar huurder haar verkracht had. Een dag na de aanranding ging zij samen met haar vriend R. bij hem verhaal halen.

De rechter gelooft niet dat K. van te voren plannen had om op haar huurder te schieten. Het pistool had zij niet op zak, toen zij de woning inging.

Mogelijk heeft zij dat van het slachtoffer afgepakt, net voordat deze de benen wilde nemen. K. had in de loop van de dag na de verkrachting gevoelens van ''woede, angst, schuld en frustratie opgebouwd, die bij de schietpartij naar buiten kwamen'', zo stelde de rechter.

De rechtbank heeft hiermee rekening gehouden bij het vaststellen van de gevangenisstraf.

De eis van het OM van 6 jaar tegen K. lijkt me meer ingegeven door hun frustratie dat ze Jerry R. niet veroordeeld konden krijgen. Een eis van zes jaar voor medeplichtigheid aan poging tot moord is van de gekke. Er zijn mensen die maar zes jaar voor een geslaagde moord hebben gekregen of voor meervoudige doodslag (zie de Nomads).

Gezien het feit dat de rechter haar versie (verkrachting en schieten) van het gebeuren gelooft, is zelfs 2 jaar teveel. Zij heeft op zijn benen geschoten, dat doe je niet als je iemand dood wilt hebben. Vrijspraak zou op zijn plaats zijn.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tot 8 jaar eis in Delftse 'pinkzaak'

pinkzaak2 Het OM heeft tegen drie verdachten voor het gerechtshof in Den Haag celstraffen tot acht jaar geëist in de Delftse pinkzaak.

De mannen zouden in mei 2006 betrokken zijn geweest bij een overval in de Elzenstraat in Delft, waarbij de pink van Mark (21) en het haar van zijn vriendin Eveline (22) werden afgeknipt.

Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat de ''bizarre en gruwelijke zaak'' iets te maken heeft met een concurrentiestrijd binnen de anabolenmarkt. De slachtoffers waren daarbij echter helemaal niet betrokken.

Een van de verdachten', Niyaaz B. (22), zou jaloers zijn geweest op de Delftenaar vanwege diens vriendin en het stel zwart hebben gemaakt in het 'anabolenwereldje'.

Tijdens de behandeling trok Niyaaz B. echter al zijn verklaringen weer in, ook dat hij uit verliefdheid gehandeld zou hebben. Deze verklaringen zouden onder druk van de politie tot stand zijn gekomen. De man die volgens B. wel voor de mishandeling verantwoordelijk is, is een anabolenhandelaar uit Amsterdam die dacht dat het slachtoffer met goedkope anabolen zijn handel wilde verknoeien. B. wil de naam van de Amsterdammer uit angst niet noemen.

Politietekeningen van de 3 verdachten
pinkzaak
Twee van de drie verdachten hoorden een eis van acht jaar. Een derde man moet van het OM zeven jaar de cel in. Voor een vierde man die vrijdag terecht stond, eiste het OM vrijspraak omdat er geen bewijs tegen hem was.

De 'Pinkzaak begint op 29 mei 2006. Dan vallen drie Vlaams-sprekende mannen binnen bij de Delftse student Mark en zijn 22-jarige vriendin Eveline. De twee wonen in hun nieuwe woning aan de Elzenlaan. De drie mannen dachten dat Mark iets te maken had met Feralabs, een internet-anabolenoperatie die op dat moment volgens de messageboards 'stunt' met lage prijzen.

Mark weet van niets. Uit frustratie knippen de drie mannen, terwijl ze hem bedreigen met een vuurwapen, zijn pink af met een snoeischaar. Bij Eveline knippen ze haar haar af.

Geruime tijd voor de inval krijgt Mark al bedreigende telefoontjes en brieven. Die bedreigingen gaan door na de overval. Daarom duiken de twee onder.

Het is niet voor de eerste keer dat de Delftse student slachtoffer is van bruut geweld. In 2005, toen hij nog bij zijn ouders woonde, is hij al een keer afgetuigd toen een man binnendrong en hem aftuigde met een metalen pijp.

De politie neemt de Pinkzaak hoog op. Sinds mei 2006 zet de politie Haaglanden een ongekend groot team rechercheurs op de zaak, dat maandenlang blijft doorwerken. Na de overval patrouilleren in de straten gepantserde wagens en de politie roept via het programma Opsporing Verzocht de hulp in van het publiek. Het wordt al snel duidelijk dat de Delfse student niets met anabolenhandel van doen heeft.

De doorbraak komt een half jaar later, als de Belgische politie in het kader van een ander onderzoek de drie mannen oppakt die in mei binnenvielen in Delft. De drie zijn betrokken bij de rechts-extremistische organisatie Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET). Als uitlekt dat de organisatie plannen heeft voor een staatsgreep, volgen massa-arrestaties en ontmantelt de Belgische overheid BBET. Onder de opgepakte personen bevindt zich de extremist Youri van der P. In zijn woning vinden de agenten de snoeischaar waarmee de pink van de student is afgepknipt en het pistool waarmee het stel is bedreigd.

De link tussen de extremisten en Delft blijkt uit ook de sporttas, die de Vlamingen in Delft hebben achtergelaten. Daarin zit een bonnetje van de slager. Die slager bevindt zich in Dendermonde, tegenover het huis van Youri van der P.

In januari 2007 worden nog eens twee mannen uit Nederland gearresteerd. Het ging daarbij om een man (21) uit Den Haag en een man (34) uit Helmond. De man uit Den Haag werd al op 19 januari vrijgelaten, tegen de zin van het OM.

De Vlamingen waren actief in de anabolenhandel. Ze waren via het internet op het spoor gezet van de Delftse Mark - door de 22-jarige Haagse student Niyaaz B, die op internet beter bekend is als de anabolenhandelaar Freaky Freek. Freaky Freek verkoopt zijn spullen via de website www.freakyfreek.tk. [Off-line]

In 2006 voeren de messageboards een harde campagne tegen Feralabs, dat tegen dumpprijzen anabolen zou verkopen. Daarbij laaien de gemoederen hoog op, ook bij de Vlamingen. De Delftse student heeft niets met Feralabs te maken, en Niyaaz weet dat. Maar Niyaaz is verliefd op Marks vriendin Eveline. Hij kent haar van de Haagse Hogeschool.

Niyaaz stuurde in 2005 al een vriend op de Delfste student Mark af, om hem in het huis van zijn ouders laten aftuigen. Dit keer grijpt de jaloerse Hagenaar naar andere middelen. Hij gebruikt de emoties op het internet. Hij meldt een 34-jarige Helmondse sportschoolhouder tijdens een chatsessie dat student Mark achter Feralabs zit. De sportschoolhouder tipt vervolgens de extremisten.

Zo hoopte Niyaaz dat Eveline het idee kreeg dat Mark een malafide anabolenhandelaar was. Ze zou een punt zetten achter haar relatie met Mark, hoopte de Haagse student.

Pas in november 2007 komt de zaak voor de rechter. De recherche heeft die tijd nodig om de bewijslast rond te krijgen. Zo analyseert het Forensisch Instituut op dit moment een hondenhaar die in de Delftse woning is gevonden. Youri van der P, die nog geen verklaring heeft afgelegd, heeft een hond, en daarvan willen de onderzoekers het DNA analyseren.

Youri van der P zat toen in Gent nog in de gevangenis. Belgie ging hem uitleveren aan Nederland.

Veroordeling in eerste aanleg
Begin juli 2007, tijdens een pro-forma-zitting, vertelde Niyaaz B. dat hij graag tot november op vrije voeten wilde blijven zodat hij tentamens kan maken. Later wilde hij zijn tentames maken in de cel. Tijdens de zitting bleek dat Niyaaz zijn studie wel kan vergeten. De Haagse Hogeschool heeft hem geschrapt uit het studentenbestand.

Tijdens de eerste behandeling voor de rechtbank in Den Haag werden twee verdachten veroordeeld tot acht en zes jaar gevangenisstraf.

Een derde kreeg 240 uur dienstverlening en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar. De drie Vlaamse verdachten werden vrijgesproken omdat de rechtbank het bewijs te mager vond. Tegen hen was 7 jaar geëist.

Niyaaz B. kreeg een gevangenisstraf van acht jaar, omdat de rechtbank hem ziet als het brein achter de operatie. Een van de mannen die de Delftenaar in mei vorig jaar in zijn woning gijzelde kreeg zes jaar, waar acht jaar was geëist. De verdachte P. die de Delftenaar in 2005 had mishandeld kreeg 240 uur dienstverlening. Zijn straf viel lager uit dan de geëiste 24 maanden, omdat hij volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek.

De drie Belgen die volgens het OM bij de gijzeling en de mishandeling in 2006 betrokken waren, werden vrijgesproken. Het bewijs vond de rechtbank te mager om tot een veroordeling te komen.
Het OM, dat tegen de Belgen zeven jaar had geëist, ging toen in beroep tegen de vrijspraken. Het OM wilde ook de drie veroordelingen nog eens onderzoeken, vooral die van de man die werkstraf kreeg.


Zie ook 6 jaar in hoger beroep in Delftse pink-zaak

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Opnieuw onderzoek oorlogsmisdaden Nederlandse vrijwilligers in de Balkan

Het landelijk parket gaat opnieuw orlogsmisdaden die gepleegd zouden zijn door Nederlandse 'huurlingen' in dienst van het Kroatische leger. Er is hier reeds 2 maal eerder onderzoek naar gedaan waarbij geen bewijs is gevonden.

Oorlogscorrespondent Arnold Karskens die liever van vrijwilligers dan van huurlingen spreekt, noemde vanmorgen in 'Goeiemorgen Nederland' als reden dat het Landelijk parket wil laten zien dat zij ernst maken met oorlogsmisdadigers maar dat zij de echt belangrijke zaken laten liggen zoals de oorlogsmisdadigers die als asielzoekers Nederland binnen zijn gekomen. Deze zaken zouden tegevoelig liggen. Tevens noemde hij druk van Servië als een reden.

Het OM ontkende in een reactie gezwicht te zijn voor druk van Servië. Volgens het OM was 'de ernst van de feiten'  de reden dat het weer onderzocht werd, er zouden geen 'nieuwe' feiten zijn. Karskens's reactie was: "Ja dat zou ik ook zeggen". Toch is de reactie van het OM op zich vreemd. ALs een zaak al 2x eerder is onderzocht, zonder dat er bewijs is gevonden, dan kan de 'ernst' op zich nooit een reden zijn om dan maar weer het onderzoek op te starten.

Het blijkt ook al dat gisteren het OM na verhoor van in ieder geval één betrokken Nederlander concludeert dat er geen nieuwe bewijzen zijn gevonden, sterker nog dat het onderzoek juist bewijst dat de Nederlanders níet betrokken zijn bij de genoemde oorlogsmisdaden. Het is daarbij ook nog eens raar dat als deze conclusie getrokken wordt na verhoor van een o meerdere van de 'verdachten'waarom dat dan tijdens de eerdere onderzoeken niet al naar boven is gekomen.

Neem bijvoorbeeld de Brabander Joost van D. die door de Nationale Recherche opgeroepen is voor een gesprek. Hij vocht als vrijwilliger bij het Kroatische leger.  Hij ontkent elke betrokkenheid bij het bloedbad. ‘Ik vertrok uit Kroatië op 18 september 1992 een jaar eerder.’ Zijn alibi is keihard. ‘Tijdens de operatie in Medak zat ik in het Huis van Bewaring in Den Bosch wegens verboden wapenbezit.’ Ook oud-strijder J. S. is opgeroepen. ‘Ik was er niet bij. Ik zat in de dagen bij mijn ouders thuis in Friesland.’

Wellicht dat deze zaak nu gesloten kan worden en dat het landelijk parket en de nationale recherche zich eens met echt belangrijke dingen bezig gaan houden

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 29 januari 2009

Gerard Spong bedreigd

Advocaat Gerard Spong
spong_3
Advocaat Gerard Spong heeft de Amsterdamse hoofdofficier van justitie om persoonsbeveiliging gevraagd wegens bedreigingen door de aanhang van Geert Wilders.

Spong zegt honderden hatelijke e-mails te hebben ontvangen sinds het gerechtshof in Amsterdam vorige week besliste dat de PVV-leider moet worden vervolgd vanwege anti-islamitische uitlatingen. Spong is een van de mensen die de vervolging heeft afgedwongen.

Ook het hof dat over de vervolging besliste zou tientallen haatmails ontvangen hebben. Een woordvoerder van het hof wil dit bevestigen noch ontkennen. Het Openbaar Ministerie wil evenmin kwijt of er beveiligingsmaatregelen zijn getroffen.

Spong - die maandag om persoonsbeveiliging vroeg - heeft intussen zelf zijn beveiliging georganiseerd. Volgens het ANP krijgt hij inmiddels de persoonsbeveiliging die hij aan justitie in Amsterdam heeft gevraagd.

De afzenders van de dreigmails steken volgens hem niet onder stoelen of banken dat zij fan van Wilders zijn. Soms doen zij dat met naam en toenaam.

Spong: 'Er zitten veel doodsverwensingen tussen. In andere e-mails wordt gedreigd mijn kop eraf te hakken als Wilders wordt veroordeeld. Of er wordt gevraagd hoelang ik zelf nog zonder beveiliging de straat denk op te kunnen.' Hij gaat ervan uit dat het OM hiernaar onderzoek instelt.

Daarnaast deed Spong aangifte wegens chantage. Iemand dreigt een smadelijke brief over hem te openbaren, als hij niet afziet van zijn aangifte tegen Wilders. De chanteur zegt een brief te bezitten met de bewering dat Spong 35 jaar geleden als docent in Suriname goede cijfers gaf aan rechtenstudenten in ruil voor seksuele gunsten. 'Onzin', reageert Spong.

Andere betrokken advocaten waaronder Advocaat Els Lucas uit Lelystad ontvingen ook hatelijke berichten cq. dreigmails.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte Posbankmoord vrijgelaten

Alex Wiegmink
alex wiegmink
Bernard K. (49), die wordt verdacht van de moord op hardloper Alex Wiegmink, is vrijgelaten. K. is nog wel verdachte, maar er is volgens justitie momenteel te weinig bewijs om hem te dagvaarden. Hij heeft 16 weken vastgezeten.

Bernard K. was de enige die nog vastzat in verband met de dood van Wiegmink in januari 2003. De politie hield hem in oktober 2008 aan nadat zijn zuster hem had beschuldigd.

De zaak is bekend geworden als de Posbankmoord, omdat de hardloper uit Drempt werd vermoord in natuurgebied de Posbank bij Rheden. Zijn verkoolde lichaam werd teruggevonden in zijn uitgebrande auto bij de Noord-Brabantse plaats Erp.

Het OM in Arnhem denkt een betere kans te hebben op een veroordeling in deze zaak door de K. te laten gaan. Als hij nu voor de rechter zou komen, bestaat een grote kans dat hij wordt vrijgesproken en daarna kan justitie hem niet meer vervolgen voor dezelfde feiten. Het onderzoek naar de moord wordt voortgezet in de hoop dat op een later tijdstip meer bewijs aan de rechtbank kan worden gepresenteerd. Deze maand hield de politie nog drie mannen aan die iets met de gewelddadige dood van Wiegmink te maken zouden hebben gehad.

Zij zijn korte tijd later weer op vrije voeten gesteld, hoewel ook zij nog steeds verdachte zijn.

Volgens Peter Wiegmink, een broer van het slachtoffer, was de vrijlating een grote klap voor de familie en vooral voor de weduwe van Alex. Desondanks zegt de familie de motivatie van het OM te begrijpen en hoopvol te zijn over een goede afloop van de zaak.

Bernard K.
Bernard K.
Volgens advocaat Ronald Teekens is Bernard K.  erin geluisd door „zijn liegende zusters”.  „Het is volkomen terecht dat hij is vrijgelaten, want hij heeft het niet gedaan.”

Volgens Teekens heeft de rechtbank besloten K. vrij te laten nadat een van de zussen woensdag opnieuw als getuige was gehoord. Zij zou tijdens dat verhoor hebben toegegeven dat ze alles had gelogen. Teekens stelt dat de getuigenissen van de zussen de enige redenen waren waarom K. nog altijd in hechtenis zat.

De politie hield Bernard K. op 17 oktober 2008 aan als verdachte. Begin december kwam hij vrij, maar hij werd meteen weer aangehouden, op verdenking van witwassen. De tweede aanhouding werd als onrechtmatig gezien en K. kwam opnieuw vrij. Op 11 december besloot het gerechtshof in Arnhem dat hij weer in hechtenis moest worden genomen. Het OM heeft de verdachte woensdag laten gaan.

Op 14 en 16 januari 2009 zijn nog drie verdachten aangehouden, die op 19 januari zijn vrijgelaten.

Het onderzoek naar de moord op Alex Wiegmink was een van de meest intensieve onderzoeken die de politie de afgelopen tien jaar in Nederland deed. In totaal hoorden de rechercheurs 110 getuigen.

Sommige getuigen warenm terughoudend omdat ze zich bedreigd voelden door de verdachte. Eén getuige werd zelfs twee dagen gegijzeld omdat hij geen verklaring wilde afleggen.

Het OM denkt dat getuigen niet volledige openheid hebben gegeven. Bovendien kon justitie weinig met de verklaringen, omdat de informatie daaruit direct of indirect van verdachte K. afkomstig was. Een ooggetuige die twee mogelijke verdachten heeft gezien op de Posbank bij Rheden, herkende K. tijdens een confrontatie niet.

Het DNA dat de politie vond op een muts die in Erp bij de uitgebrande auto van Wiegmink is gevonden, komt niet overeen met dat van K. Er zijn op die plek verder geen sporen gevonden die matchen met materiaal van de K of de andere 3 verdachten.

Het OM is er niet achter een motief voor moord op Wiegmink gekomen. Ook is niet duidelijk geworden wat nu precies de betrokkenheid van de verdachten is bij de dood van Wiegmink.

Een interview met Bernard K. is te zien bij omroep Gelderland

Update 30 januari 2009 Bernard K heeft aangifte gedaan tegen Peter R. de Vries omdat deze hem illegaal gefilmd heeft.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hoe ga je om met Peter R. de Vries

Peter en 'andere vrouw' Susan
susan-smit-kl
Peter de Vries, misdaad verslaggever, bewonderd door velen en verafschuwd door net zo velen. Zelfbenoemde opspoorder, aanklager, rechter en beul, getuige de trial by media van Joran van der Sloot.

Wat doe je nou als Peter de Vries plots voor je staat met indringende vragen. Schuldig of onschuldig, het beste kun je gewoon niet reageren. Beleefd blijven, doorlopen en herhalen dat je je portretrecht claimt. Als hij al bij je binnen staat dan natuurlijk een strafklacht indienen wegens huisvredebreuk en illegaal filmen.

Soms echter is het moeilijk hem te ontlopen, je loopt bijvoorbeeld op de markt zoals Okan O. destijds, of je kunt moeilijk weg komen. Dan kan het moeilijk zijn om maar stug door te lopen. Wegrennen, of snel je SIM-card opeten doen je alleen maar meer schuldig lijken.

Besluit je toch met Peter in gesprek tegaan onthoudt dan één ding. Peter is er om jou schuldig te doen lijken. Hij is er niet om de waarheid te ontdekken. Zijn geijkte vragenpatroon is: "Ze zeggen dat jij die en die hebt vermoord, wat heb je daar op te zeggen?". Ontkenning wordt dan steevast gevolgd door: "Maar waarom zouden mensen dat dan zeggen?", alsof jij zou moeten weten waarom jouw totaal onbekende mensen bepaalde ideeen hebben. Het beste antwoord is dan ook: "Dat moet je aan die mensen vragen".

Als je hem niet kunt ontlopen is het eigenlijk een veel beter idee om zélf vragen te gaan stellen:

Peter: "Ze zeggen dat jij Josje Bruinsma hebt vermoord"
Jij: "Zeg eens Peter, kom jij nu bij Susan Smit vandaan of bij je vrouw?"
Peter: "Ik stel hier de vragen. Is het waar dat Jij Josje hebt vermoord?"
Jij: "Is het waar dat Wim Dankbaar destijds foto's van jouw prostitueebezoek in je e-mail vondt"

Je hebt kans dat Peter -die zelf ook een kort lontje heeft- nu al erg boos op je wordt. Het is mogelijk dat dan zijn sidekick zich er mee gaat bemoeien. Meestel is dit Chantal van Schuylenburg. Haar strategie is de vragen van Peter op zeurderige toon te herhalen.

Chantal: "Nou, ik wil ook wel weten of jij Josje hebt vermoord"
Jij: "Wat vind jij er nou van dat Peter zijn vrouw bedriegt of zou je eigenlijk zelf graag willen?" 
Peter: "Jij hebt anders gelogen tegen die en die"
Jij: "En wat zeg jij tegen je vrouw als je naar Susan Smit gaat"  (Hij heeft een 'open huwelijk' zegt-ie, dus het moet bespreekbaar zijn.)

Probeer in elke zin iets compromitterends voor Peter te zeggen anders heeft hij toch nog wat materiaal om uit te zenden. Grote kans dat Peter het onder een paar verwensingen opgeeft en je verder niet meer komt interviewen. Hij zal in de uitzending wel zeggen dat je pertinent weigerde zijn vragen te beantwoorden, maar dat is in ieder geval beter dan dat je gefilmd wordt terwijl je wegrent of in slow motion Peter met een kamerplant aanvalt. Hou zelf je mobieltje in de aanslag, wellicht kun jíj dan nog een mooi filmpje maken.

Succes!

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 28 januari 2009

Giovanni van Ierland doodgeschoten

liquidatie giovanni van ierland Op Curaçao is gisteravond 27 januari 2009 rond zes uur de voormalige eigenaar van openluchtbordeel Campo Alegre, Giovanni van Ierland, door een nog onbekende dader in zijn auto doodgeschoten. Van Ierland werd in zijn hoofd geraakt, terwijl hij in zijn BMW zat te wachten voor de winkel 'El Camú', naast supermarkt Mangusa te Rio Canario ter hoogte van de Barentslaan, de straat voor Mangusa Rio Canario. Deze winkel is eigendom van zijn vrouw. 

Volgens de politie liep de man langs de auto, loste drie kogels en rende weg. Van Ierland heeft tijdens de schietpartij het gas geraakt, waardoor de stilstaande auto weg reed en tegen een muur botste. Van Ierland was op slag dood. Politiewoordvoerder Reggie Huggens wil nog geen mededelingen doen omtrent het onderzoek, maar verwacht in de loop van de dag een aanhouding in verband met deze zaak te doen.

giovanni van ierland4 Van Ierland is de kleinzoon van Campo-oprichter Hugo Bakhuis. Giovanni was al op jonge leeftijd betrokken bij het reilen en zeilen van dit internationaal vermaarde bordeel en was net vervroegd vrijgekomen na een lange gevangenisstraf wegens een witwasaffaire waarbij ook een vertrouweling van de vermoorde vastgoedbaron Willem Endstra was betrokken. Van Ierland kreeg twaalf jaar cel opgelegd voor zijn rol in de witwasaffaire.

Tijdens zijn gevangenschap verloor Van Ierland de macht over het bordeel aan een groep zakenlieden. De ex-Campobaas was sindsdien met voormalig compagnon en advocaat Leslie Franklin al een paar jaar verwikkeld in een procedure om het beheer over het bordeel terug te krijgen. Beiden waren in 2002 veroordeeld voor het witwassen van miljoenen guldens aan drugsgeld waarmee het bordeel destijds werd opgeknapt. Franklin kwam een paar jaar eerder vrij en wist met hulp van partners uit Nederland de macht over te nemen.

liquidatie giovanni van ierland Van Ierland, die tot twaalf jaar was veroordeeld, kwam in augustus vorig jaar vrij. “Hij was vast voornemens om op het rechte pad te blijven, die eis had ik ook gesteld”, zegt advocaat Rob Blaauw die namens Van Ierland de zaak tegen Franklin behartigde. “Een trieste zaak. Want het proces liep bijna op zijn einde”, zegt Blaauw, die verwacht later deze week nog met de nabestaanden te spreken.

Twee weken geleden bepleitten beide partijen nog een keer hun zaak, die gunstig leek uit te pakken voor Van Ierland. Tijdens het proces had de rechter namelijk opgemerkt dat op dat moment nergens uit bleek dat Franklin voor de helft eigenaar is van het bordeel maar voor slechts eenzesde en dat partijen eerst nog maar eens met elkaar moesten overleggen. Ze gaf hen daarvoor twee weken de tijd, anders zou er vonnis gewezen worden in maart. Dat overleg heeft niet plaatsgevonden, zegt Römer.

Kort na deze laatste behandeling in de rechtszaal bezocht Van Ierland Campo Alegre. Wat wellicht niet zo verstandig is geweest, erkent Römer en waarvoor Van Ierland ook gewaarschuwd was. “Maar deze schietpartij heeft niemand zien aankomen.”
Van Ierland had geen persoonlijke bewaking en bewoog zich vrij op straat. Behalve deze civiele zaak was hij ook nog verwikkeld in een strafrechtelijke ontnemingsprocedure die het Openbaar Ministerie tegen hem was gestart.

In hoger beroep besliste het hof in november vorig jaar dat Van Ierland ruim 9 miljoen gulden moest betalen. Hiertegen tekende hij cassatie aan. Hoe deze zaak verder gaat kon advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran vanmorgen nog niet zeggen. “Dat moet ik met de familie bespreken, ik wil nu geen commentaar geven.”

“Giovanni zei niemand te hebben belazerd. Dus hoefde hij ook niet om te kijken”, zegt Römer. In de gevangenis schreef Van Ierland een wetenschappelijke verhandeling over de tijd en de vergankelijkheid die gebaseerd waren op uitspraken in de Bijbel. “Want die kende hij van voor tot achter”, aldus Römer.
Dat boek is nagenoeg klaar, maar of het ooit uitgegeven zal worden is niet bekend. Van Ierland kwam enkele jaren geleden in opspraak tijdens de Campo II-affaire die toenmalig minister van Justitie Ben Komproe (FOL) de kop kostte.

Hierin zouden meisjes uit landen als de Dominicaanse Republiek met een vrijbrief van de minister, dus zonder visum, toegelaten zijn tot Curaçao om in Campo aan het werk te kunnen. De Campo-II zaak is echter uiteindelijk nooit voor de rechter behandeld omdat er te weinig grond was voor rechtsvervolging. (Amigoe)

 

Update 29 januari 2009

In verband met het onderzoek naar de dodelijke schietpartij op Giovanni van Ierland, dinsdag, is gisteren een 40-jarige man aangehouden. Rond kwart over vijf ’s middags is een personenwagen in beslag genomen waarvan vermoed wordt dat deze als vluchtauto diende voor de dader van de schietpartij.

De auto stond geparkeerd op het terrein van een fitnessclub aan de Pater Euwensweg. Omstreeks acht uur werd de 40-jarige eigenaar van de gym, L.A.S., aangehouden. De man was zelf naar het politiebureau gekomen. Hij is vanmorgen in verzekering gesteld en zit vast voor nader verhoor. De auto zou een huurauto betreffen, zo meldde ochtendkrant Vigilante vandaag.
Het Openbaar Ministerie onthoudt zich van commentaar op de moord. “Het onderzoek is gaande, we hebben een team op de zaak gezet”, aldus een woordvoerder. Van Ierland was met zijn ex-compagnon, advocaat Leslie Franklin, verwikkeld in een civiele zaak over het eigendom en beheer van het bordeel Campo Alegre.

Op 15 januari vond een afrondend pleidooi plaats. De zaak werd vervolgens verwezen naar de rol van 2 februari voor akte uitlating over de regeling die mogelijk tussen partijen is getroffen. Franklin zou op dit moment op St. Maarten verblijven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Moordenaar Inn & Out blijft in de cel

Gerechtsgebouw Sao Vicente
kaapverdie gerechtsgebouw
José Barbosa, de vierde dader van de drievoudige moord in café Inn & Out in Rotterdam in 2005 blijft toch vastzitten op het Kaapverdische eiland Sao Vicente.

Vorige zomer kreeg Barbosa daar de maximumstraf van 25 jaar opgelegd. De rechtbank oordeelde echter onlangs na een wetswijziging dat het voorarrest van de man te lang had geduurd en dat hij daarom terstond moest vrijkomen.

Het Openbaar Ministerie op de Kaapverdische eilanden ging toen in beroep tegen deze beslissing en naar nu blijkt met succes.

De drie andere moordenaars kregen in Nederland levenslange celstraffen opgelegd. Alle vier de mannen tekenden beroep aan tegen hun straf. Een cruciale getuige wilde uit angst toen niet meer getuigen.

Barbosa stond terecht voor in totaal 36 delicten.

Zelf beweert hij dat hij onschuldig is. Hij zat in het café toen de drie mannen, die hij wel kende, binnenkwamen.

Barbosa werd toen volgens eigen zeggen voor de keus gesteld: of meedoen of ook slachtoffer worden. Hij koos voor het eerste en kreeg vervolgens een geweer in zijn handen geduwd. Hem was verteld dat in het wapen geen kogels zaten.

Volgens de rechters verliep het anders. De vier mannen gingen in de nacht van 19 november 2005 zwaarbewapend de kroeg binnen om de eigenaar geld af te persen.

Dat escaleerde volkomen. Het viertal bedreigde mensen, gijzelden hen en bonden hen vast en uiteindelijk schoten ze. Ook stichtten zij brand.

José Barbosa vluchtte direct onder een valse identiteit naar Kaapverdië. Daar werd hij in september 2006 aangehouden.

De archipel kon hem vervolgens niet uitleveren omdat de Kaapverdische eilanden gewoonlijk geen onderdanen uitleveren.

Alle artikelen

Een ingezonden brief van José Barbosa en zijn Advocaat in de krant "Liberal Online" op de Kaapverdische eilanden, waarin zij de onschuld van José Barbosa bepleiten (in het Portugees).

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 27 januari 2009

Uitspraak 40 maanden cel voor loverboy/pooier

Voor mensenhandel, het medeplegen van verkrachtingen en het bedrijven van seks met een meisje jonger dan zestien jaar is Kampenaar P.M. (22) dinsdag veroordeeld tot veertig maanden cel.

Dat betekent een halvering van de twee weken geleden geformuleerde eis. Anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank het bij twee gelegenheden met geweld dwingen tot ontucht niet bewezen. De aanklager had zeven jaar cel geëist. Volgens de rechtbank moest het destijds vijftienjarige meisje uit Kampen van M. met meerdere mannen naar bed. In een verklaring bij de politie had het meisje gesteld dat ze in opdracht van M. met vijftig mannen het bed heeft moeten delen. Eén van die mannen was de 26-jarige E.A.S. Na zijn aanhouding heeft S. drie dagen in voorarrest gezeten. sinds hij werd vrijgelaten, is hij spoorloos. Zijn strafzaak werd om die reden twee weken geleden bij verstek veroordeeld. Na een eis van zes jaar werd S. dinsdag veroordeeld tot twee jaar. De twee mannen moeten het meisje samen 6500 euro smartengeld betalen. De strafzaken tegen twee andere verdachten moeten nog dienen.

Tijdens de zitting  op 13 januari hoorde P.M. voor de rechtbank in Zwolle zeven jaar cel tegen zich eisen. Hij werd ervan verdacht een 15-jarig meisje tegen haar zin seks te laten hebben met vijftig verschillende mannen. Eén van zijn ‘profiterende’ vrienden, de dakloze E.A.S. (26), moet wat het Openbaar Ministerie betreft vijf jaar achter de tralies.

De ‘loverboy-zaak’ staat vol met tegenstellingen. Het Kampense meisje verklaarde eerder dat ze tussen april 2007 en begin 2008 een relatie had met ‘Emra’, zoals ze hem volgens haar verklaring moest noemen. Al snel moest ze in ruil voor sigaretten en drugs het bed delen met vrienden van M. “Ik deel alles met mijn vrienden, dus ook mijn meisje”, zou hij tegen haar hebben gezegd.M. op zijn beurt verklaart dat het hele verhaal is verzonnen. Hij zou één keer met het meisje naar bed zijn geweest, maar dat was vrijwillig. “Ik ben sinds ik vast zit zit erg geschokt, maar ik geloof in gerechtigheid”, verklaarde hij tijdens de zitting. Volgens hem was er nooit sprake van een relatie en hebben hij en het slachtoffer elkaar slechts zes of zeven keer gezien. Zijn advocaat Van Faassen pleitte voor vrijspraak. Het meisje zou volgens vriendinnen al vroeg bezig zijn geweest met seks en al op haar veertiende een trio hebben gehad. Ze ging in behandeling bij een psycholoog en juist die zou hebben geconcludeerd dat de Kampense te maken had met een loverboy, om volgens de raadsman vervolgens druk uit te oefenen om aangifte bij de politie te doen.Toch was het slachtoffer in haar verklaringen gedetailleerd over een aantal voorvallen waarbij zij seks met anderen moest hebben, terwijl ‘Emra’ daarbij aanwezig was. Meerdere malen zou daar op gewelddadige wijze ene ‘Rasta’ bij betrokken zijn geweest, de bijnaam van de eerder genoemde E.A.S. De officier van justitie zag dan ook voldoende bewijs om M. te veroordelen voor mensenhandel, uitbuiting en verkrachting.

Update 24 december 2009

 In hoger beroep werd het 2 jaar celstraf en 4000 euro boete

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte Hotelmoord Tilburg in Duitsland gearresteerd

Marco de Kok
marco de kok
De Duitse politie heeft vandaag Marco de Kok (40) uit Baarle-Hertog opgepakt. De K.wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Kelly Balmaakers (22) uit Made.

Kelly werd 14 januari doodgeschoten aangetroffen in een kamer van hotel Mercure in Tilburg.

Een Duits arrestatieteam hield de verdachte in Mönchengladbach aan. De Kok raakte daarbij gewond en is opgenomen in een ziekenhuis. Hij was bij zijn aanhouding in bezit van een vuurwapen.

Een camera in het hotel had de verdachte vastgelegd toen hij de nacht voorafgaande aan de vondst van de vrouw het hotel verliet. Een week later volgde een opsporingsbericht. Dat leverde dertien tips op.

Korte tijd later kwam de recherche De K. op het spoor en kon hij in Duitsland worden gearresteerd. Het Openbaar Ministerie zal Duitsland vragen om hem over te dragen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Seriemoordenaar in Brabant Zuid-Oost?

Ron R. (45) uit Eindhoven wordt ervan verdacht binnen een tijdsbestek van elf dagen twee moorden te hebben gepleegd. Eerst zou hij Eindhovenaar Fred Ruijzenaars (63) om het leven hebben gebracht, en anderhalve week later Susanne Geuze (34), eveneens uit Eindhoven.

De man, die bekend staat als alcoholist, woonde zowel bij Ruijzenaars als bij Geuze in de woning. De moord op Geuze heeft hij inmiddels bekend. Volgende week wordt hij overgebracht naar het Pieter Baan Centrum voor een onderzoek naar zijn psychische gesteldheid.
Ruijzenaars werd, zo vermoedt het openbaar ministerie, op 23 of 24 augustus om het leven gebracht in zijn woning aan de Groenewoudseweg. De politie vond zijn lichaam op 5 september, nadat buurtbewoners alarm hadden geslagen. Hij lag in bed met de pantoffels netjes aangeschoven, om het op een natuurlijke dood te laten lijken. De patholoog-anatoom stelde vast dat de man een breuk had in zijn strottenhoofd, waarschijnlijk ontstaan als gevolg van omsnoering. Zelfmoord wordt uitgesloten, omdat er dan iemand moet zijn geweest die de strop heeft weggehaald, zo stelt officier van justitie M. Wijnbelt.
Nog voordat het lijk van Ruijzenaars werd gevonden, pleegde de verdachte Eindhovenaar een tweede moord. Hij zou Suzanne Geuze met een theedoek hebben gewurgd in haar woning aan de Cornelis Bijnkershoekstraat, in het bijzijn van haar partner Jos P.(48) en zijn eigen vriendin Ans F (41). Daarna stak hij het slachtoffer verschillende keren met een mes. De avond na de dood van Geuze lichtten de drie verdachten de politie in. Allen staan in de buurt bekend als alcoholisten. De man zou bovendien tegen een vriendin hebben gezegd dat ze haar mond moest houden. "Nu zijn het er vijf, maar dan zes." Een en ander speelt zich in een milieu van drinkers af. De rechtszaak tegen hen wordt in de lente verwacht.

Het onderzoek naar de moord van Ruijzenaars is nog in volle gang. Van belang is onder meer een gesprek dat de hoofdverdachte heeft gevoerd met een medegevangene. Aan hem zou hij opgebiecht hebben dat hij Ruijzenaars heeft omgebracht toen ze ruzie kregen over geld. Het OM sluit niet uit dat de man nog meer moorden pleegde. Dat vermoeden wordt ingegeven door een gesprek dat hij voerde met de vriendin van Geuze. Hij zou haar hebben gezegd dat zij haar mond moest houden: "Nu zijn het er vijf, maar dan zes." Of het een verwijzing is naar meerdere moorden, of dat er sprake is van duivelse grootspraak, is vooralsnog onduidelijk.
Voor de dood van Ruijzenaars zit ook nog een 56-jarige Eindhovenaar in voorlopige hechtenis. Hij zou geld gestolen hebben van het slachtoffer en geweten hebben van diens dood.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

John vd Heuvel krijgt klappen

John van de Heuvel
John-vd-Heuvel
John van den Heuvel is vanmiddag aangevallen door een malafide aannemer. De misdaadverslaggever raakte licht gewond.

De aanval gebeurde tijdens de opnames van het programma 'Das je goed recht'. Van den Heuvel bestede aandacht aan de ondernemer Johan B. uit Bergschenhoek. Die was daar niet van gediend en viel de misdaadverslaggever aan.

John moest zich verdedigen tegen de aanval. Hij en de aannemer gingen rollend over straat.  Van den Heuvel hield uiteindelijk een blauw oog over aan het incident.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Peter de Vries houdt verschijnen Steve Brown bij RTL Boulevard tegen

Steve Brown zou vanavond bij RTL Boulevard verschijnen, maar volgens hem hield Peter R. de Vries dit tegen, zo schrijft Brown op zijn weblog. ,,Uit de feiten die ik in dat interview met RTL stelde bleek onomstotelijk dat De Vries liegt. Onder andere dat ik nog nooit van mijn leven een ring heb gedragen en ben blijven staan tot de politie kwam."

Ik kreeg zo juist een teleurgestelde redacteur van RTL-Boulevard aan de lijn die mij mistroostig mede deelde dat zij onder druk van De Vries men de uitzending moesten cancelen. Zij waren zwaar onder druk gezet. Zou hier de black hand van Big Boss John de Mol een rol hebben gespeeld?" Aldus Steve Brown.

Als gevolg hiervan nam Steve contact op met SBS-6 waar hem een telefonisch interview werd afgenomen wat in shownieuws zou worden voorgelezen. Er is ook een telefonisch interview met Ruud de Wild.

De mishandeling vond zaterdag plaats in de buurt van de Rai. Peter R. de Vries zou door Brown zijn aangevallen toen hij in zijn auto zat. Hij zou zijn geschopt en geslagen. Er bestaat echter een foto van een bebloede Steve Brown. De foto is aangeleverd door een zekere Wilson, die hierbij als onderschrift plaatste dat de hoofdwond van Brown veroorzaakt is door het portier van de auto van De Vries.

Steve Brown schrijft o.a. op zijn weblog: ,,Tientallen mensen hebben zich inmiddels ook bij mij gemeld dat zij bereid zijn te getuigen in deze dat De Vries liegt. De komende eventuele rechtszaak zal dan ook waarschijnlijk de Greatest Media Show on earth worden in Nederland met ongekende kijkcijfers.''

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 26 januari 2009

Uitspraak: 15 jaar voor moord op Joyce Feenstra (eerste aanleg)

Joyce Feenstra
joyce-feenstra
Troeta W. (32) is door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord op de zwangere Joyce Feenstra (23) uit Ridderkerk 6 juli 2007. Amalia W. (22), de jongere zus van Troeta, tegen wie acht jaar cel was geëist, is vrijgesproken.

De jongste verdachte verklaarde dat zij niet op de hoogte was van het plan van haar oudere zus en dat het nooit bij haar opgekomen is dat Troeta de vrouw echt zou doden.

De rechtbank volgde haar verhaal en sprak haar vrij, ook omdat zij niet heeft 'bijgedragen' aan de moord. Het Openbaar Ministerie vervolgde ook Amalia omdat zij niets heeft gedaan om te voorkomen dat haar zus de moord pleegde.

De zussen drongen 's nachts de woning van Joyce binnen. Joyce, die ongeveer vijftien weken zwanger was, werd eerst gedwongen chloor te drinken. Vervolgens moest zij met een touw om haar nek van een krukje springen. Om de moord op zelfmoord te laten lijken, moest Joyce een afscheidsbrief en -sms sturen. Al met al duurde de kwelling 2,5 uur. Troeta beweert zich niets meer te kunnen herinneren. De jongere zus Amalia deed niets om het drama te stoppen, hoewel zij Joyce hoorde rochelen.

Het lichaam van Joyce werd om half vijf in de nacht ontdekt. Volgens ingewijden plaatste Troeta nog geen twee uur na de vondst van de overleden Joyce een bizar bericht op een internetsite. “Mijn probleem is opgelost,” zou ze hebben geschreven. Niet veel later dook een ouder berichtje aan Joyce op. 'De grootste kankerhoer die er op Ridderkerk woont ben jij. Als je denkt je bij je moeder te verstoppen, hahaha is die nog dommer dan jij. Twee hoeren in een nest, ik vind jou kakkerlak', zou er te lezen zijn geweest.
Troeta heeft tegen zeker zes mensen verteld dat zij Joyce vermoordde, zegt justitie.

Aanvankelijk dachten de zussen weg te komen met de moord, maar in mei 2008 werden zij toch gearresteerd.

De rechtbank nam het Troeta kwalijk dat zij op een 'berekende manier de moord in scène heeft gezet'. Uit onderzoek van deskundigen bleek dat moord aannemelijker was dan zelfmoord.

Het nekletsel paste volgens een patholoog-anatoom beter bij wurging dan bij ophanging. Ook bleek dat het slachtoffer nooit met haar volle gewicht aan de aangetroffen haak had kunnen hangen.

Volgens de rechtbank beging Troeta de moord omdat ze dacht dat het slachtoffer een relatie met haar man, Jack van T. had. Ze dacht dat haar man in verband met Joyce's zwangerschap misschien voor Joyce zou kiezen. Of Joyce zwanger was van Troeta's man, is niet bekend.

Al met al een zeer gruwelijke moord op een zwangere vrouw, waarbij dus eigenlijk 2 mensen zijn omgebracht en dan toch maar 15 jaar? Onbegrijpelijk. "Troeta" komt hier goed mee weg.

Een man in Rotterdam kreeg februari 2007 elf jaar van de rechter (eis 18 jaar) alleen al wegens het doden van zijn ongeboren kind (niet de moeder).

Update 30 juli 2010: In hoger beroep kreeg Troeta opnieuw 15 jaar maar haar zus kreeg nu 5 jaar wegens medeplegen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Slachtoffer aanslag nu zelf verdachte

Samira Bekkar (27)
samira-Bekkar

Wim Beckmann (50) uit Merksplas ontkende vandaag met klem de moord op zijn bedgenote Samira Bekkar(27). Hij begrijpt naar eigen zeggen niet waarom hij verdachte nummer één is. De raadkamer bevestigde zijn aanhouding.

Beckmann zit sinds 16 december opgesloten in de gevangenis van Turnhout op verdenking van moord en brandstichting. Op 27 juli werd de Brusselse paaldanseres Samira Bekkar (foto) in de slaapkamer van zijn villa aan de Steenweg op Turnhout afgemaakt met twee kogels in het hoofd.

Beckmann zelf raakte zwaargewond en verloor een oog. 'Met de moord op zijn vriendin heeft hij niets te maken', zegt advocaat Herwig Declerck. 'Mijn cliënt is geen dader, maar slachtoffer. Hij weet niet wie hem en Samira heeft neergeschoten. Nadat hij een kogel door het oog had gekregen, is bij hem het licht uitgegaan. Hij herinnert zich niets van de feiten.'

Al voor zijn arrestatie stond Beckmann bovenaan het verdachtenlijstje. De speurders vonden het raar dat het alarm in het 'best beveiligde huis van Vlaanderen' niet was afgegaan. Bovendien was het moordwapen in de villa gevonden. Het gerecht gaat er vanuit dat Beckmann eerst zijn vriendin doodschoot, het huis in brand stak en vervolgens zichzelf voor het hoofd schoot. De vermeende zelfmoordpoging mislukte.

Beckmann zegt erg bedroefd te zijn door het overlijden van Samira. 'Van een passioneel drama is absoluut geen sprake. Verder onderzoek zal dat aantonen', zegt Declerck. 'De dood van Samira zal mijn cliënt nooit verwerken.'

Op verzoek van Beckmann zelf stelde de raadkamer de behandeling van zijn zaak op 19 december uit. Het dossier is intussen acht kaften dik. Meester Declerck vroeg de vrijlating onder voorwaarden. 'Mijn cliënt is bereid zijn paspoort in te leveren, een borgsom te betalen en zich ter beschikking te houden van het gerecht', zei de raadsman. 'Hij zou niets liever willen dan dat de waarheid aan het licht komt.'

De voorzitter had geen oren naar het verzoek en bevestigde de aanhouding van Beckmann met een maand. De verdediging overweegt ernstig in beroep te gaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 24 januari 2009

De Vries en Steve Brown krijgen klappen

Steve Brown gewond in zijn gezicht nadat Peter de Vries het autoportier tegen zijn hoofd sloeg
stevebrown[1]
Peter R. de Vries en Steve Brown zijn vandaag gewond geraakt toen er over en weer klappen vielen. De Vries en Steve Brown liggen al met elkaar jaren overhoop.

Het incident vond plaats toen de Vries bij de RAI in Amsterdam voor een stoplicht stond.

Peter's versie
Brown trok volgens de misdaadverslaggever het portier plotseling open en begon te slaan en te schoppen. De tv-presentator zou zich niet hebben kunnen verweren omdat hij vastzat in zijn veiligheidsgordel.

Omstanders wisten De Vries uiteindelijk te ontzetten. Brown zou er vandoor gegaan zijn. Peter R. de Vries doet aangifte van mishandeling. Hij liep onder meer een snijwond aan zijn kaak op. Hij verklaarde ''verbijsterd'' te zijn en sprak van ''gekkenwerk''. Volgens de Vries zouden Brown en zijn vrouw getuigen hebben bedreigd.

Steve's versie

Peter de Vries duidelijk te zien buiten zijn auto
Brown zelf beweert dat juist hij is aangevallen door de Vries. De Vries zou net gedaan hebben of hij hem filmde en toen Brown naar zijn auto kwam hem het portier in zijn gezicht gegooid hebben waardoor Brown gewond raakte. Vervolgens zou een bodyguard van Peter zich met een ijzeren staaf in de ruzie gemengd hebben. Peter was toen ook al uit de auto en had zijn gordel niet om. Dit blijkt ook uit een (erg kort) filmpje op Brown's website. Brown zou ook niet weggereden zijn maar bebloed gezicht gewacht hebben totdat de politie kwam.

De politie zal de zaak onderzoeken zodra de aangifte binnen is. Dit houdt in dat zij Brown zal horen. In eerste instantie zal hij een uitnodiging krijgen naar een politiebureau te komen.

Doet hij dat niet, dan zal de politie hem moeten halen. Om hem ook daadwerkelijk aan te houden, is toestemming nodig van justitie. Als er al een arrestatie komt, zal die dus niet op hele korte termijn plaatsvinden.

Steve Brown heeft echter inmiddels zelf aangifte gedaan.

Treffen tussen de Vries en Brown in 2007
De Vries krijgt een schop
In juni 2007 was er al een treffen tussen Steve Brown en Peter R. De Vries voor de deur van De Melkweg in Amsterdam bij de Avond van het Spannende Boek waar De Vries zou spreken. De Vries kreeg toen een schop onder zijn kont van Brown.

CampusTV volgde toen Steve Brown voor een reportage en heeft beelden van die kloppartij. Brown heeft het op De Vries gemunt sinds hij in een uitzending van het misdaadprogramma op de korrel werd genomen in een item met de verborgen camera. Overigens raakten De Vries en Brown ook toen met elkaar in gevecht, maar toen liet de Vries zich bijstaan door een paar lijfwachten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM blundert weer eens

Het Openbaar Ministerie in Breda heeft een  zedenzaak voor de rechter gebracht die echter al vijf jaar verjaard bleek.

De verdachte is een inmiddels 73 jarige, die in augustus 1991 in Oosterhout zijn toen tienjarige kleindochter met zijn vinger zou hebben gepenetreerd.

Volgens de huidige wetgeving is dat verkrachting. Tot december 1991 gold dit als ontucht en daarvoor is de verjaringstermijn twaalf jaar.

Het strafbare feit is daarom in 2003 verjaard. Toen het slachtoffer in 2006 aangifte deed, was de zaak dus al drie jaar verjaard, maar dat werd door niemand opgemerkt.

Pas in de loop van deze week ontdekte iemand op het Bredase parket dat er iets met de Oosterhoutse zedenzaak niet in orde was, maar het lukte niet het inmiddels 27 jarige slachtoffer te bereiken.
Die zat daarom gisteren,  bijgestaan door Slachtofferhulp, in de rechtszaal, waar ze te horen kreeg dat het Openbaar Ministerie de rechtbank vroeg om 'niet ontvankelijk' verklaard te worden.

De rechtbank spreekt zich over twee weken uit over de zaak. De verdachte ontkent overigens de ten laste gelegde feiten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 23 januari 2009

6 jaar cel voor Ramon R voor steekpartij Brunssum

Ramon R. (36) is vandaag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot zes jaar voor het het neersteken van Titus Pecko (foto) uit Schinveld. Volgens de rechtbank handelde Ramon R. niet alleen uit noodweer toen hij vorig jaar in Brunssum twee mannen neerstak. Hij werd vrijgesproken voor het neersteken van Barry Roelandt.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank gevraagd om R. vrij te spreken van doodslag op Roelandt, omdat hij uit zelfverdediging zou hebben gehandeld. Maar het neersteken van Pecko deed de verdachte in de visie van het OM wél doelbewust. Het OM eiste daarvoor zes jaar celstraf.

De advocaat van Ramon R., Arthur Vonken, gaat in hoger beroep. Volgens de advocaat speelde het gebeuren zich in enkele seconden af en kunnen de twee zaken niet los van elkaar worden gezien.

Aanleiding voor de steekpartij was een ruzie tussen kunstenaar R. en zijn ex-partner Andrea Roelandt. De ruzie verhitte de gemoederen zodanig dat Andrea’s broers Barry (27) en Lambert (32) met Titus Pecko (26) en Geert-Jan P.(24) verhaal ging halen bij de verdachte. De verdachte werd geslagen met breekijzers en bespoten met pepperspray. R. heeft vermoedelijk Barry Roelandt en Titus Pecko met één steek in de hartstreek gedood.

Uit onderzoek van het NFI zou blijken dat hij doelgericht stak en dat hij op dat moment dus geen pepperspray in de ogen kon hebben (hetgeen pseudo wetenschappelijk geneuzel is van het NFI).

Zes jaar is weinig voor doodslag.
Update 5 juli 2010: In hoger beroep wordt Ramon R. geheel vrijgesproken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 21 januari 2009

Foto verdachte Hotelmoord vrijgegeven

Marco de Kok
marco de kok

Marco de Kok(40) uit Baarle-Hertog wordt gezocht ivm de hotelmoord in het Mercure Hotel in Tilburg waarbij Kelly Balmaakers werd neergeschoten. De foto is afkomstig van de bewakingscamera en werd vandaag vrijgegeven door de politie.

Hoewel de Kok als gevaarlijk wordt beschouwd en waarschijnlijk een vuurwapen draagt, heeft Justitie pas ruim een week na het gruwelijke misdrijf zijn identiteit en foto willen vrijgegeven.

Het Openbaar Ministerie in Breda weet al sinds dagen wie de man is die Kelly heeft doodgeschoten en beschikte direct al over beelden van De Kok. Om onduidelijke redenen weigerde het OM die gegevens openbaar te maken. VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven sprak er gisteren zijn onbegrip over uit.

Waarom het Openbaar Ministerie de beelden en de naam van de vermeende moordenaar nu opeens wel openbaar maakt, terwijl de Brabantse politie al sinds zondag naar de man op zoek is, wordt niet duidelijk. Een woordvoerster wilde daar niets over zeggen. Maar mogelijk is de publiciteit daar debet aan.

De Kok zou een bekende van Kelly Balmaakers zijn geweest. Klaarblijkelijk had hij vorige week dinsdag met haar een afspraak in het Mercure.

In opsporingskringen houdt men er rekening mee dat Marco de Kok allang de grens over is en zich mogelijk in een land begeeft waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft.

De verdachte zou dinsdag moeten verschijnen voor de rechter in Breda wegens diefstal van 50.000 euro bij zijn voormalige werkgever, een Bredase speelautomatenhal, waar hij tot juni werkte. In enkele maanden tijd verdween er 50.000 euro uit de kas. Hij kreeg ontslag toen de diefstal uitkwam. Tot die tijd had de man acht jaar lang tot ieders tevredenheid in de gokhal gewerkt. Bij de speelautomatenhal veroorzaken de berichten over zijn vlucht voor de politie grote angst.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Doodslag op Theo van Berlo niet bewezen

Theo van Berlo
theo van berlo
De vier Helmonders die betrokken waren bij de gewelddadige overval op Theo van Berlo (54), worden niet veroordeeld voor doodslag, maar voor diefstal met geweld. De rechtbank vindt doodslag niet te bewijzen.

De hoofdverdachte in deze zaak, een 20-jarige Helmonder, moet van de rechtbank 24 maanden de cel in waarvan acht maanden voorwaardelijk. Twee andere mannen werden veroordeeld tot straffen van vijftien en negen maanden. Een 18-jarige Helmonder die ten tijde van de overval nog minderjarig was, is twee jaar jeugd-tbs opgelegd.

Met deze lage straffen komt de eerste verdachte al vrij op maandag 20 april 2009.

Theo van Berlo werd in de vroege ochtend van 25 november 2007 op het To Hölscherplein in Helmond beroofd van 190 euro en zijn telefoon. De beroving is ook het laatste moment dat hij wordt gezien. Zes weken later werd zijn lichaam opgevist uit de Zuid-Willemsvaart.

Het openbaar ministerie heeft tegen drie verdachten hoger beroep aangetekend.

Van Berlo liet een vrouw en twee kinderen achter. De publieke verontwaardiging over het vonnis is groot.

Zie ook:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 20 januari 2009

Nomadszaak nu definitief voorbij

nomads
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de cassatie in de strafzaak tegen de Nomads ingetrokken. In juni 2007 sprak het gerechtshof veertien Nomads (een afdeling van de Hells Angels in Limburg) vrij van moord dan wel doodslag op drie clubleden.

Volgens het  OM in Amsterdam zal de Hoge Raad niet tot een andere conclusie in de zaak kunnen komen dan het Amsterdamse hof. Het parket komt tot deze conclusie „na uitvoerige bestudering” van de uitspraak van het hof.

De lijken van de drie slachtoffers werden in februari 2004 gevonden in de Geleenbeek bij Echt. Justitie had sterke aanwijzingen dat het drietal was doodgeschoten in het clubhuis van de Nomads in Oirsbeek. Hard bewijs voor dit scenario is echter nooit op tafel gekomen.

De rechtbank veroordeelde in 2005 twaalf Nomads tot zes jaar cel, nadat de officier van justitie veertien maal levenslang had geëist. Dat rechtsbank achtte het bewijs geleverd voor doodslag op één van de slachtoffers, de toenmalige 'president' van de club. Zowel de Nomads als het OM gingen tegen het vonnis in beroep.

Het proces voor het hof in Amsterdam verliep rampzalig voor justitie. Getuigen raakten zoek of bleken onbetrouwbaar. Het OM matigde de strafeisen tot twintig jaar, maar volgens het hof is volstrekt onopgehelderd gebleven waar en door wie de slachtoffers zijn doodgeschoten en was een integrale vrijspraak onontkoombaar. De Nomads hebben zich altijd op hun zwijgrecht beroepen.

Marijn Zuketto een van de advocaten van de Nomads, wijst erop dat de nu definitieve vrijspraak de weg vrijmaakt voor het indienen van schadeclaims. De Nomads hebben ongeveer drie jaar in voorarrest gezeten. Maar in die claim zal ook meegewogen moeten worden dat sommigen van hen een bloeiende onderneming hadden die door de strafzaak op de fles is gegaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kaapverdiaanse moordenaar op vrije voeten door nieuwe wet

José Barbosa (30), de Kaapverdiaan die met drie anderen op 19 nov 2005 drie mensen neerschoot in het Rotterdamse café Inn & Out in 2005, is door de rechtbank in Kaapverdië vorige week op vrije voeten gesteld. De slachtoffers waren bareigenaar Appie (34), Jan van Zon (43) en Naomi Verheul (26). Barvrouw I.T. (destijds 23) raakte zwaargewond en moet de rest van haar leven in een rolstoel slijten.
Barbosa werd in augustus vorig jaar nog door de rechtbank op het Kaapverdische eiland Sao Vicente veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar wegens de moord op drie cafébezoekers en poging tot moord op zes andere bargasten in Rotterdam.
Barbosa kreeg daarmee de maximumstraf die op de Afrikaanse archipel geldt. Overigens loopt in Kaapverdië nog de cassatie die Barbosa heeft ingesteld tegen zijn straf.
De Rotterdammer van Kaapverdiaanse afkomst is door de rechtbank in Kaapverdië uit de gevangenis vrijgelaten, nadat onlangs een nieuwe wet op de eilandengroep van kracht is geworden.
Daarin staat dat een verdachte binnen een bepaalde tijd voor de rechter moet worden gebracht. De termijn waarin Barbosa voor de rechter moest verschijnen, heeft volgens de rechtbank te lang geduurd, waardoor hij op vrije voeten moet worden gesteld. Het openbaar ministerie in Kaapverdië is inmiddels in cassatie gegaan tegen de beslissing van de rechtbank. De hoogste rechtsinstantie moet hierover binnen tien dagen een beslissing nemen.
Zie ook "Getuige 3-voudige moord eist bescherming"

Update: inmiddels heeft de rechter beslist dat Barbosa gevangen blijft

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

20 jaar voor snelkookpanmoord

Mehmet Y. (53) is de rechtbank in Haarlem  veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn broer en doodslag op zijn ex-vrouw.

De rechtbank ging niet mee met de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat wilde dat Y. voor de rest van zijn leven achter tralies verdween. Volgens de rechtbank moet de man echter nog een kans krijgen om terug te keren in de maatschappij. (als hij 63 is)

Ze ziet ook geen gevaar voor herhaling, onder meer omdat bij de man geen ernstige psychische afwijkingen zijn geconstateerd.

Y. heeft zijn jongste broer in 1997 op beestachtige wijze om het leven gebracht. Het 28-jarige slachtoffer werd in stukken gezaagd, zijn huid door een vleesmolen gehaald en zijn hoofd in een snelkookpan uitgekookt.

De resten werden gedumpt langs een snelweg. De rechtbank acht ook bewezen dat Y. zijn ex-vrouw eind 2002 heeft gedood. Haar lichaam is nooit gevonden.

Het proces heeft ruim vier jaar geduurd. Dat komt doordat Y. zijn advocaten naar huis stuurde en er tweemaal een compleet nieuwe rechtbank aantrad.

De Haarlemmer heeft altijd gezegd onschuldig te zijn aan de dubbele moord. Volgens hem zijn de beschuldigingen het werk van zijn ex-schoonfamilie.

Update 18 mei 2010: Het hoger beroep is begonnen.
Update  8 juli 2011: Mehmet is veroordeeld tot 15 jaar. (LJN BR1197)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 19 januari 2009

Jerry R. Vrijgelaten

Jerry R. (44) een bekende crimineel uit Den Haag is vandaag door de rechtbank in Den Haag vrijgelaten. Vorige week eiste het Openbaar Ministerie (OM) nog dat de Hagenaar voor negen jaar de gevangenis ingaat wegens poging tot moord. Hij zou in juli 2008 de vermeende verkrachter van zijn vriendin dood te schieten.

De rechtbank in Den Haag doet 30 januari uitspraak, maar ziet voorlopig "geen gronden om hem langer vast te houden". Dat betekent dat de te verwachten op te leggen straf minder zal zijn dan de 6 maanden die Jerry al in voorarrest heeft gezeten.

R. kwam vorig jaar in het nieuws toen op de A13 bij Delft een bom in zijn auto ontplofte. De Hagenaar overleefde de aanslag, maar raakte wel een middelvinger kwijt. Ook moest hij de gevangenis in wegens verboden wapenbezit.

Hij was net weer vrij toen hij werd aangehouden na de schietpartij in zijn woonplaats. waarbij hij volgens het OM geschoten heeft op de man die zijn vriendin zou hebben verkracht.

De vriendin van R. moet de uitspraak van de rechtbank wel in de gevangenis afwachten. Selma K. heeft altijd gezegd dat zij afgelopen zomer op haar belager schoot. Het OM noemt haar verklaring echter 'leugenachtig'.

Justitie denkt weliswaar dat zij medeplichtig is aan de moordpoging, maar niet dat zij zelf de trekker overhaalde. Dat zou volgens het OM haar vriend hebben gedaan. K. hoorde vorige week een gevangenisstraf van zes jaar tegen zich eisen. Tegen zijn vriendin is drie jaar cel geëist wegens betrokkenheid.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Bijlmoordenaar Carlos H gaat niet in cassatie

Carlos H. (42) gaat niet in cassatie tegen de hogere celstraf plus tbs die het gerechtshof in Den Bosch hem twee weken geleden oplegde voor de zogenoemde bijlmoord in 2007 op het station van Roosendaal.

Zijn advocate Annemiek van Spanje heeft dat maandag gezegd. De twintig jaar celstraf en tbs met dwangverpleging staan daarmee vast.

H. sloeg op 8 september 2007 vijf keer met een bijl in op het hoofd van de 22-jarige student Thijs Geers uit Bergen op Zoom die op een bankje zat te wachten.

De Amerikaan wilde een daad stellen tegen de Amerikaanse onderdrukking van onder andere de Latijns-Amerikaanse bevolking. Zijn oorspronkelijke doelwit was een commando van de kazerne in Roosendaal. Toen dat mislukte koos hij een willekeurig slachtoffer.

De rechtbank legde hem eerder 15 jaar cel en tbs op. Nu berust H. dus in twintig jaar en TBS.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 17 januari 2009

Nederland neemt berechting van piraten over van de Antillen

piraten Nederland heeft ingestemd met een verzoek van de Antillen om de vijf Somaliërs die begin dit jaar probeerden het onder Antilliaanse vlag varende vrachtschip Samanyolu te kapen in Nederland te berechten.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie (CDA) heeft inmiddels Denemarken om uitlevering van de kapers gevraagd.

De kaappoging speelde zich op 2 januari af in de Golf van Aden bij Somalië. De bemanning van het schip verweerde zich en schoot het vaartuig van de piraten met lichtkogels in brand. De kapers sprongen daarop overboord, waarna het Deense marineschip Absalon, dat in de buurt was, de piraten uit de zee oppikte.

Hoewel de Antillen het eerst aangewezen land was om de verdachten te berechten mag Nederland dat in dit geval ook doen. Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie mag Nederland verdachten van piraterij over de hele wereld vervolgen. Zeeroof is zelfs het oudste internationale misdrijf dat in het Wetboek van strafrecht is opgenomen. Tot nog toe heeft Nederland zo’n strafzaak echter nog nooit gehad.

De zaak wordt ook een van de eerste strafzaken tegen Somalische kapers wereldwijd. De maximumstraf in Nederland voor piraten is negen jaar cel. Hun leider riskeert zelfs een gevangenisstraf van maximaal twaalf jaar. Het OM moet nog beslissen of het bijzondere proces bij de rechtbank in Amsterdam of Rotterdam wordt behandeld.

PVV-leider Geert Wilders heeft kritiek op het besluit van Hirsch Ballin om de Somaliërs in Nederland te berechten. Hij vreest dat Nederland nooit meer van deze volgens hem ‘levensgevaarlijke criminelen’ afkomt omdat ze na het uitzitten van hun eventuele straf niet kunnen worden uitgezet. Nederland hanteert een categoraal beschermingsbeleid voor Somaliërs. “Nu raak je ze nooit meer kwijt.”

Ook binnen het CDA zijn twijfels. Volgens een woordvoerder van Justitie is de inzet echter dat de piraten na het uitzitten van hun straf weer worden uitgezet. Hoe dat kan wordt op het ogenblik onderzocht. “Maar na hun veroordeling zitten ze voorlopig vast en is de vraag nog niet aan de orde. Het gaat er in de eerste plaats om dat ze worden berecht.”

Gisteren meldde het Internationale Maritieme Bureau (IMB) dat piraterij vorig jaar alle records heeft gebroken. Piraten hebben in 2008 49 schepen gekaapt, 889 opvarenden gegijzeld en op 46 schepen geschoten. Daarbij kwamen in ieder geval elf mensen om het leven.

Ook zijn nog 21 mensen vermist. Het IMB vreest dat ook deze personen zijn gedood. De stijging is vooral te wijten aan de piraterij in de Golf van Aden. Daar is volgens het IMB het aantal aanvallen met 200 procent gestegen tot 111 in 2008. Wereldwijd nam het aantal aanvallen 11 procent toe tot 293.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Student vergist zich in one-night-stand

De Bredase hbo-student E.U. (22) lijkt zich stevig te verslikken in een paar uurtjes zoenen en seksen met een toen onbekende plaatsgenote.

De gang naar de rechtbank, te boek staan als een misdadiger, een werkstraf van tweehonderd uur, smartengeld aflossen en nooit meer de baan krijgen waarvoor je nu aan het studeren bent. Als de rechtbank tenminste de redenering en eis van officier van justitie J. Janssen volgt.

Dat laatste kan E. U. zich totaal niet voorstellen, maar bang is hij wel. In zijn beleving had hij in de vroege morgen van 29 juli 2007 een paar zeer gezellige uurtjes in De Graanbeurs. Hij raakte aan de praat met twee vriendinnen, en het gesprek was behoorlijk seksueel getint.
Zo stond de fantasie van U. centraal ooit eens seks te hebben met twee vrouwen tegelijk. Die wens leek die nacht uit te komen. Hij mocht met de meiden mee naar huis. Flirtte, streelde en tongzoende met beiden. De ene griet ging uiteindelijk op de bank slapen, de andere dook in haar eigen eenpersoonsbed met eenpersoonsdekbed samen met U.

En dan lopen de lezingen uiteen. De jonge vrouw beweert dat zij als een blok in slaap is gevallen. De verdachte student zegt dat daarvan geen sprake kan zijn geweest. "Niets wees daarop. Ik streelde haar, zij streelde mij. Ze zoende mij ook. Ze kreunde af en toe en, ja sorry hoor, ik merkte dat ze opgewonden was. Mevrouw de rechter, zo gaat dat tegenwoordig echt. Je bent uit, praat over seks, gaat mee naar huis, zoent en rommelt wat en dan gebeurt het gewoon. Ja, ik ben even in haar geweest. Ik dacht dat ze dat wilde. Tot ze ineens begon te schreeuwen 'wat doe je nou?'. Toen ben ik gekapt en weggegaan." Heftig bibberend komt het verhaal van U eruit. Hij kijkt voortdurend vol ongeloof naar de vrouw op een metertje afstand naast hem die aangifte tegen hem deed. Ze maakt gebruik van haar spreekrecht. Zwaar emotioneel, in zwaar aangezette bewoordingen. Haar leven is kapot, ze heeft op het punt gestaan er een eind aan te maken, enzovoorts.

U. tegen de rechtbank: "Haar beleving van het gebeurde heeft met haar psychische gesteldheid te maken. Dit is echt niet normaal. Ze heeft me zelf die nacht verteld dat ze vaker eenmalige seksuele ervaringen met jongens had na een avond stappen. Zelfs met een vriend van mij."

De officier van justitie vindt dat er genoeg bewijs is dat U. seks heeft gehad met iemand die slaapt en niet haar wil kon tonen. "Er zijn grenzen overschreden."
Raadsvrouw E. van Nuenen: "Geachte rechtbank, ik sta qua leeftijd dichter bij de verdachte dan u. Mij komt het verhaal van mijn cliënt, echt een keurige jongen, helemaal niet vreemd voor. Ik zie het voortdurend om me heen gebeuren, hier in de stad, dat een jongen en meisje met elkaar het bed in duiken terwijl ze elkaar enkele uren ervoor niet kenden. Mijn cliënt is gewoon opgegeild. Hij mocht blijven slapen. Ze hadden hem de deur kunnen wijzen, want ze wisten dat hij één straat verderop woonde."
Uitspraak over veertien dagen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 16 januari 2009

2 jaar eis tegen politieagent

Politieman Marcel van E. (48) uit Huizen hoorde vandaag 2 jaar celstraf tegen zich eisen voor de rechtbank in Utrecht.

Volgens de aanklager heeft Van E.,  doelbewust een meisje gedrogeerd. Het inmiddels 19-jarige meisje uit Den Haag logeerde twee jaar geleden bij haar oma in Baarn.

Van E. deed daar klusjes. Van E. heeft volgens de aanklager een glas sinaasappelsap gemengd met een grote hoeveelheid slaappillen. Het meisje moest in een ziekenhuis worden opgenomen. Van E. bleek op diezelfde dag een voorraad van hetzelfde slaapmiddel bij een apotheek te hebben opgehaald. Het meisje vertoonde geen sporen van enig misbruik toen ze bijkwam.

Raar, in de zaak tegen Johan Stellingwerf was minder bewijs en die kreeg 10 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Het sexfeest dat geen sexfeest was

Het geven van een feestje heeft een Nuenens echtpaar behoorlijk opgebroken. Een van de feestgangers, een meisje, kwam enigszins beneveld thuis na een feestje in Nuenen en haar vermoedde drugs.

Feest en drugs staan natuurlijk gelijk aan verkrachting dus hij liet haar zusje het slipje van het meisje onderzoeken en deze kwam met de mededeling dat zuslief sex had gehad.

Ondanks ontkenning door het meisje ging vader naar de politie om aangifte te doen. De voortvarende Oost Brabantse koddebeiers vermoeden een nieuwe affaire Johan Stellingwerf en doen grootscheeps onderzoek. Alle feestgangers worden afgeluisterd. Als dat  na 2 weken niks oplevert behalve smeuige sexverhalen over de incrowd van Nuenen, gaat de politie tot actie over. Het echtpaar dat het natuurlijk wel gedaan 'moet' hebben wordt van bed gelicht. Bij de gratie Gods mogen zij Oma nog bellen om het kind van het echtpaar op te vangen.

Het echtpaar wordt zwaar aan de tand gevoeld. 3 dagen is niet voldoende dus verlengt justitie het voorarrest tot 2 weken. Ook na twee weken is er geen enkel bewijs of ook maar een aanwijzing dat het echtpaar iets strafbaars heeft gedaan en zij worden vrijgelaten. Een excuusje kan er niet af.

De man is inmiddels zijn baan kwijt en de eettent waar de vrouw werkt wordt gemeden door de goegemeente.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlandse touriste verkracht in Nieuw Zeeland | Dader gepakt

Het mes en een doek die in de aanval werden gebruikt
newzealand-rape
Een Nederlandse vrouw Steenbergen en haar vriend uit Moerdijk zijn deze week op een camping in Nieuw-Zeeland slachtoffer geworden van een gewapende overval en verkrachting. De 25 dader maakte een geldbedrag buit en verkrachtte de 22-jarige vrouw voor de ogen van haar 25-jarige vriend.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde vandaag de overval op het stel. ''Ze zijn inmiddels goed opgevangen door de plaatselijke instanties'', zei hij.

De Nederlanders sliepen in hun camper op het Five Mountains Holiday Park in Tuatapere toen de overvaller gewapend met een mes binnenkwam.

De politie kon de man -Maakiti Joseph Tipene- later aanhouden toen diens moeder foto's van het mes in de plaatselijke krant herkende. De verdachte is aangeklaagd voor verkrachting. Andere aanklachten zijn nog in voorbereiding.

Keith Anthony McEwen, (l) Christopher Mana Manuel horen de uitspraak aan voor de rechtbank in Whangarei
12-6-2007

Keith Anthony McEwen, left and co-accussed Christopher Mana Manuel stand in the dock of the High Court for sentencing over the rape and other crimes against two Dutch tourists in November 2006, Whangarei, New Zealand, Thursday, July 12, 2007.      Credit: NZPA / Nigel Marple
In 2006 werden ook twee Nederlanders in Nieuw-Zeeland overvallen. Het Nederlandse echtpaar was op huwelijksreis. De daders Keith McEwen en Christopher Manuel droegen reflecterende vesten in een poging op agenten te lijken.

Ze bedreigden de Nederlanders met een pistool, bonden hen vast en verkrachtten de vrouw. Met de bankpasjes van de Nederlanders pinden ze geld.

Pas na twee dagen kwam er destijds een eind aan het drama toen het echtpaar op een verlaten plek werd achtergelaten.

McEwen (30) kreeg preventieve opsluiting voor onbepaalde tijd en Manuel (27) kreeg 9 jaar celstraf.

In de praktijk betekent dat dat McEwen minimaal 10 jaar de gevangenis in gaat vóór hij in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Manuel zal minimaal 6 jaar moeten zitten vóór hij in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Manuel kreeg de lagere straf omdat hij berouw had getoond en niet de hoofddader was. Het was McEwen die de vrouw had verkracht.

Update 9-April 2009
De dader kreeg 10 jaar gevangenisstraf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Prof. Willem Wagenaar valt de rechtspraak aan

De slapende rechter van W. Wagenaar Willem Wagenaar is emeritus hoogleraar psychologische functieleer en rechtspsychologie. Hij windt zich op over misstanden in de rechtsspraak. Samen met Han Israëls en Peter van Koppen neemt Wagenaar in het het boek De slapende rechter negen rechtszaken onder de loep. Zaken waarin sprake is van een rechterlijke dwaling.

"De rechter is de poortwachter die de kwaliteit van het hele systeem moet bewaken en garanderen. Als de rechter slaapt, faalt het hele systeem", stellen de schrijvers in het boek. Momenteel kan een veroordeling alleen worden herzien als nieuwe feiten boven tafel komen. Wagenaar vindt dat onzin, als de rechter zijn werk niet goed heeft gedaan dan moet een onafhankelijke instantie de zaak opnieuw bekijken.
======
Han Israëls, Peter J. van Koppen en W.A. Wagenaar, De slapende rechter, ISBN: 9789035132283, Uitgeverij Prometheus

Hier een voorproefje van het boek. Dit fragment gaat over de zaak Theo Tetteroo die beschuldigd wordt van verkrachting van zijn dochter (die echter nog maagd bleek). Tetteroo heeft zijn straf uitgezeten maar zit nu letterlijk gevangen in TBS omdat hij nog steeds ontkend

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 15 januari 2009

Ryan Pieters legt verklaring af.

Ryan Pieters (Pietersz) (27), de hoofdverdachte van de moord op de Nederlandse Marlies van der Kouwe, heeft gisteren in een telefonisch interview met een ANP verslaggever van het ANP vertelt hoe hij de Marlies van der Kouwe (24) heeft omgebracht.

Ik had me die nacht verstopt bij een boom. Marlies kwam aangefietst en ik vroeg om haar tas. Die wilde ze niet geven en we hadden een woordenwisseling. Als ze haar tas had gegeven, had ze zo weg kunnen lopen want ik wou haar niks doen. Maar ze gaf haar tas niet en ik heb haar in de worsteling die ontstond gewurgd”

“Haar lichaam heb ik op mijn scooter naar de plek gebracht waar het later is gevonden.

Pieters vertelde iedere dag tot God te bidden omdat hij spijt heeft van zijn daad. Hij weet niet waarom hij Van der Kouwe heeft vermoord.

Dat is de grote vraag. Ik kende Marlies niet.”
“Ik was al vanaf 20.00 uur aan het drinken.

Op de vraag of hij ook drugs had gebruikt, antwoordde P. ontkennend.

Pieters zegt geen medeplichtige te hebben. Siegmar Marchena (19), die vastzit als medeverdachte, kent hij al van kinds af aan. Marchena zou niets met de moord te maken hebben.

Hij is niet zo slim en heeft bekend terwijl hij er niks mee te maken heeft. Ik heb zijn bekentenis gelezen. Ik denk dat de politie wil zorgen dat de rechter mij moord oplegt in plaats van doodslag.

Ryan zegt dat de berichten in de media over het hoofd dat van de romp was gescheiden, niet kloppen.

Ik heb haar niet in stukken gehakt zoals wordt geschreven. Wel heb ik met benzine uit mijn scooter geprobeerd haar lichaam te verbranden.

Er was volgens Pieters geen sprake van verkrachting.

Ze hebben DNA onder mijn nagels vandaan gehaald en daar zal uit blijken dat ik haar niet heb verkracht.

Marlies van der Kouwe verdween in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 september, nog geen 100 meter van haar huis in de wijk Hato. Een maand later werd haar lichaam zo'n 10 kilometer verderop gevonden op een verlaten terrein in de wijk Amboina. De politie en het Openbaar Ministerie op Bonaire hebben tot nu toe geen uitspraken gedaan over het onderzoek.

De rechtszaak tegen Pieters begint op 17 februari. Dan moet blijken of hij de waarheid spreekt. Ryan Pieters zit in de Bon Futuro gevangenis op Curaçao. Sinds enige tijd zit hij niet meer in volledige beperking. Hij belt dagelijks met zijn moeder.

Medeverdachte Siegmar Marchena zit gevangen in het huis van bewaring op Bonaire. Hij ontsnapte in december maar is inmiddels weer opgepakt. Ook probeerde hij al eens zelfmoord te plegen in zijn cel. De datum voor zijn rechtszaak is nog niet vastgesteld.

De advocate van Ryan Pieters, zei liever van te voren had liever van tevoren geweten geweten te hebben dat haar cliënt met de pers ging praten over zijn zaak. “Ryan komt er niet zo gunstig uit, maar het schaadt zijn zaak verder niet. En voor medeverdachte Siegmar Marchena is het alleen maar positief dat Pieters hem vrijpleit.” Volgens de raadsvrouw was Pieters erg emotioneel nadat hij in detail de gebeurtenissen rond de moord had verteld.

Officier van Justitie op Bonaire David van Delft wilde geen reactie geven op het interview met Pieters “U zult moeten wachten tot de rechtszaak. In mijn requisitoir hoort u alles.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook