maandag 31 augustus 2009

Geen gratie voor Hans Zegers

Hans Zegers krijgt geen gratie. Het advocatenkantoor Spong advocaten heeft dat vandaag laten weten. Zeegers werd in Thailand veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf wegens drugssmokkel, de Nederlandse rechter zette na overdracht aan Nederland de Thaise straf vorig jaar om in twaalf jaar cel, waarvan Zegers ongeveer de helft al had uitgezeten.

Zegers zat jarenlang in Thailand vast wegens drugssmokkel. Hij werd in november 2002 op het internationale vliegveld van Bangkok opgepakt met 6800 amfetaminepillen op zak. Een Thaise rechtbank veroordeelde hem aanvankelijk tot levenslang. Later is dat omgezet naar veertig jaar.

Zegers heeft altijd gesteld onder bedreiging tot zijn daad te zijn gekomen. Twee mannen, van wie een met een revolver, zouden hem hebben gezegd dat zijn broer en vrouw iets zou overkomen als hij niet zou meewerken.

Het ministerie van Justitie heeft Zegers laten weten dat Thailand er van op aan moet kunnen dat Nederland zich houdt aan afspraken die de landen met elkaar hebben gemaakt over de uitlevering van Nederlandse gevangenen, aldus Justitie. Dat betekent onder meer dat overgedragen gevangenen niet meteen worden vrijgelaten, maar hun straf uitzitten.

Verder zijn er geen bijzondere omstandigheden waardoor Zegers gratie kan worden verleend, aldus Justitie. Ook zijn slechte gezondheid is daarvoor geen reden, omdat de zorg in de Nederlandse gevangenissen -volgens justitie- goed is.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 29 augustus 2009

Marechaussee trekt wapens bij roofpoging op Schiphol

De marechaussee op Schiphol heeft vandaag drie mannen gearresteerd, die geprobeerd hadden een vrouw op het publieke deel van de luchthaven van haar tas te beroven. De drie dachten waarschijnlijk dat de vrouw -die uit de Nederlandse Antillen kwam- drugs bij zich had en wilden haar daarvan beroven.

Marechaussees die in de buurt waren, wisten een van de verdachten direct aan te houden. Voor de andere twee moesten ze de achtervolging inzetten. De vluchtende mannen zagen kans in een auto te stappen. Toen ze een stopteken van de marechaussees negeerden en met piepende banden en vol gas op hen afreden, zagen de dienders zich genoodzaakt om hun wapen te trekken. Volgens een zegsman kozen de voortvluchtigen toen eieren voor hun geld en gaven ze zich over.

In de tas van de vrouw bleken overigens geen drugs te zitten. De marechaussee wil in verband met het onderzoek verder nog geen mededelingen doen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 28 augustus 2009

Gevangenen Utrecht ontsnapt

Uit de gevangenis op het Wolvenplein in Utrecht zijn vangmiddag drie gevangenen ontsnapt.

De drie gedetineerden zaten vast voor een vermogensdelict, overtreding van de opiumwet en geweld bij een aanhouding. In de gevangenis zitten veelal veelplegers en verslaafden.

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) leidt de opsporing naar de drie mannen. Het is nog niet duidelijk hoe de mannen konden ontsnappen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Liquidaties vanuit cel beraamd

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Rotterdam tien jaar gevangenisstraf geëist tegen een Piet D. (Peter van D.?)  (53), uit Schinveld, die wordt verdacht van het beramen van overvallen en liquidaties op vier personen vanuit zijn cel. Zijn vermeende handlanger (40) moet wat justitie betreft 2,5 jaar celstraf krijgen, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

De liquidaties konden vorig jaar oktober door ingrijpen van de nationale recherche en het landelijk parket van het OM worden verijdeld. De verdachte beraamde de liquidaties vanuit de gevangenis in Roermond. De actie kwam aan het licht door een undercover-operatie. Een politie-infiltrant had opdracht gekregen om in ruil voor 100.000 euro de moorden te plegen.

De medeverdachte heeft de gevangene volgens het OM geholpen bij het beramen van de moordaanslagen. Volgens de hoofdverdachte was deze persoon zijn 'ogen en oren' buiten de gevangenis. Hij bracht anderen naar de woningen van de beoogde slachtoffers, nam foto's van deze woningen en regelde de contacten.

Piet D. beraamde de moorden uit wraak. De overvallen moesten gepleegd worden om geld of verdovende te bemachtigen. Hij had van één van zijn beoogde slachtoffers eerder een vinger afgeknipt, aldus de aanklager, die sprak van zeer ernstige feiten: „Voor de hoofdverdachte telde maar één mensenleven: dat van hemzelf.”

De politie infiltrant was een door de politie ingehuurde Sloveense geheim agent. De advocaat van Piet D. meent dat de nationale recherche buiten zijn boekje is gegaan. Volgens hem was de tippende medegedetineerde illegaal in ons land, en stond hij op het punt om te worden uitgezet. "De man had een zeer groot belang bij een goed verhaal. Hij kreeg daarmee een verblijfsvergunning."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Medewerkster politie steelt geld

Een baliemedewerkster (43) van de politie Almere is door de politierechter in Lelystad veroordeeld to een werkstraf van 10 uur omdat 410 euro die gevonden en afgeleverd waren door een wél eerlijke burger, in haar zak had gestopt. Ook moet zij het geld terugbetalen.

De baliemedewerkster noteerde wel netjes de vondst van het geld, maar speelde deze informatie via haar dochter door aan een kennis die het geld vervolgens kwam opeisen.

De handlager kreeg geen straf omdat deze de fraude uiteindelijk meldde.

Zou hier misschien dat T-shirt 'corrupt' met politielogo wél toepasselijk zijn?

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw in metro A'dam neergestoken

In de Amsterdamse Metro is vanmiddag zonder aanleiding een vrouw neergestoken door een andere vrouw.

Ter hoogte van Duivendrecht voelde het slachtoffer plotseling dat ze, zo dacht ze, een stomp kreeg van een andere vrouw. Toen zij echter voelde op de plek waar zij geraakt was, bleek zij daar te bloeden.

Direct na het incident vluchtten twee vrouwen de metro uit die waarschijnlijk bij de steekpartij betrokken waren. Het slachtoffer is met een steekwond naar het ziekenhuis gebracht. Over haar toestand is nog niets bekend.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 27 augustus 2009

De zaken Essen en Hörchner: bagatel of corruptie?

Er zijn een aantal duidelijke overeenkomsten tussen de zaken Essen en Hörchner. De meest opvallende overeenkomst is echter, dat het EAB voor dhr. Essen is uitgevaardigd door dezelfde rechtbank en dezelfde rechter als het EAB uit 2007 voor Robert Hörchner: mr. Andrzej Bauk.

De zaak Essen gaat slechts over een bagatel, namelijk een vermeende corruptie met 100 zloty. De zaak Hörchner gaat echter over corruptie op justitieel niveau. Hörchner werd in de periode van 2000-2003 vervolgd door het OM op grond van een telefoongesprek tussen twee andere mensen, die (ten onrechte) werden verdacht van lidmaatschap van een XTC-bende.

De essentie van het verhaal is dat het Poolse verzoek om Robert Hörchner’s uitlevering gedaan zou zijn op verzoek van de Nederlandse autoriteiten (die van hem af wilden) en dat de prestige uitlevering van dhr Essen daarvoor de wederdienst is.

Lees meer op Boublog

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Duivenvoereter omgebracht

Gerben Hoeksma (65)uit Veendam die vorige week dood werd gevonden in zijn woning, is volgens de politie geen natuurlijke dood gestorven. Hoeksma werd een nationaal fenomeen werd omdat hij als ontbijt elke dag een portie duivenvoer naar binnen lepelde.


De politie wil niet zeggen hoe Hoeksma is omgebracht. Er is een team van 15 tot 20 rechercheurs op de zaak gezet.

Ruim vijftien jaar geleden begon Hoeksma, lid van de vrekkenclub, met z'n duivenvoerontbijt.

Update: Twee verdachten zijn gearresteerd

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

'Robby gedood door politiekogel'

Robby van der Leeden (19), uit Rotterdam, die zaterdagavond om het leven kwam tijdens de ongeregeldheden in Hoek van Holland, is gedood door één politiekogel. Dat hebben agenten, die tijdens het feest Sunset Grooves op de menigte hebben geschoten, gezegd tegen RTV Rijnmond.

Van der Leeden, die zich in de groep relschoppers bevond maar daar geen deel van uitmaakte, werd in het hoofd geraakt. Volgens het OM is het slachtoffer geraakt door slechts één kogel. Zes mensen raakten bij het incident gewond. Volgens de agenten is het een wonder dat er niet meer mensen zijn geraakt.

Ruim tien agenten schoten gericht op meer dan honderd relschoppers. Die hadden de politiemensen ingesloten en bekogelden hen met allerlei voorwerpen. De situatie zou levensbedreigend zijn geweest.

Volgens de agenten is al op vrijdagmorgen gevraagd om inzet van de mobiele eenheid, omdat er informatie was dat hooligans het feest zouden komen verstoren. Dat verzoek is vrijdagmiddag afgewezen.

Volgens het OM moet uit onderzoek nog blijken of de kogel daadwerkelijk afkomstig was uit een politiewapen. Het Nederlands Forensisch Instituut werkt nog aan dat onderzoek, aldus de zegsvrouw. Het stoffelijk overschot van Van der Leeden is zondag - direct na de sectie op het lichaam - overgedragen aan de familie.

Ondertussen gaat het onderzoek op het strand onverminderd door. Agenten zeven de bovenlaag van het festivalterrein op zoek naar aanwijzingen.

Ook het onderzoek van het OM gaat nog enige tijd duren, hoewel de woordvoerster zich niet aan een voorspelling durfde te wagen. „Het is bijzonder omvangrijk. We moeten honderden getuigen horen, onder wie personeel, feestgangers en politiemensen.” Het OM heeft inmiddels tientallen tips en twintig tot 25 filmpjes over het incident binnen.

Een van de gewonden ligt nog in het ziekenhuis. De man is er slecht aan toe, maar is aan de beterende hand.

Een ieder wist dit natuurlijk al.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Cel en tbs voor Jack the Knipper

Aram V. (22) is vandaag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot ruim zes maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank achtte bewezen dat V. vorig jaar 48 keer de liften heeft vernield in een flat in Zeist. De eis was 8 maanden en TBS.

V. knipte de elektrische bedrading van de liften door en stond daarom bekend als 'Jack de Knipper'. Volgens de rechtbank is hij planmatig en geraffineerd te werk gegaan en heeft hij er geen rekening mee gehouden dat hij andere bewoners in gevaar bracht.

V. is al verschillende keren veroordeeld voor vernieling. Volgens deskundigen is de kans groot dat V. opnieuw de fout in gaat, wanneer hij vrijkomt. V. wil zelf echter niet meewerken aan een behandeling. De rechtbank wilde voorkomen dat V. onbehandeld terugkeert in de samenleving en legde daarom tbs met dwangverpleging op.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Patrick van der Eem morgen voorgeleid

Patrick van der Eem, die maandagavond werd gearresteerd, wordt morgen voor de rechter-commissaris voorgeleid. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zit hij vast omdat hij een ‘zeer ernstige’ bedreiging heeft geuit tegen een persoon. Deze persoon, wiens naam niet is vrijgegeven, heeft daarvan aangifte gedaan. Van der Eem werd daarop aangehouden en tijdens het fouilleren bleek hij in het bezit van cocaïne.

De hoeveelheid was volgens het OM niet zo groot dat ‘ervan uitgegaan kan worden dat hij handelt’. De reden dat hij vastzit, is dan ook niet de drugs, aldus woordvoerder Ann Angela, maar de bedreiging. “Bij zulke ernstige bedreigingen is het normaal dat de verdachte tijdens het onderzoek wordt vastgehouden.” Van der Eem zou verder ook nog openstaande rekeningen hebben bij diverse hotels op Aruba. Gisteravond werd zijn auto voor het Radisson hotel, waar hij tijdens zijn arrestatie verbleef, weggesleept.

Anonieme bronnen binnen het politiekorps melden dat de bedreigde persoon Paul van der Sloot zou zijn, maar dat hij ook zijn eigen ouders bedreigde omdat ze hem geen geld wilden sturen. Van der Eem zou platzak op Aruba zijn en op verschillende manieren getracht hebben aan geld te komen. Afpersing van van der Sloot zou een van zijn pogingen geweest zijn.

Overigens zat van der Eem al een tijdje op Aruba. In Juli werd er al in zijn auto ingebroken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politie beledigd om ACAB-T-shirt

Een 38-jarige man uit Leeuwarden is woensdag door de politie aangehouden voor het dragen van een beledigend T-shirt. De man kwam een politiebureau binnen om even een praatje te maken (???) en droeg een T-shirt met daarop de afkorting 'ACAB'.

Op de vraag van een agent waarom de man het T-shirt droeg antwoordde hij: „All Cops Are Bastards” (Alle agenten zijn klootzakken). De man moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden, aldus de politie vandaag.

Eind maart speelde een soortgelijke zaak. Toen hoefde een man die op de bon werd geslingerd omdat hij 'ACAB' in zijn nek getatoeëerd had staan, de boete niet te betalen. Volgens het Openbaar Ministerie in Groningen had de man niet de intentie de betreffende agenten te beledigen. "Het was niet zo dat hij bij zijn aanhouding een spandoek met de afkorting tevoorschijn haalde”, aldus een woordvoerder.

De Groninger werd in maart in eerste instantie aangehouden op verdenking van drugshandel. Tijdens een gesprek met de man ontdekten de agenten de tatoeage in zijn nek. Volgens de Groninger had de afkorting echter niets met afkeer tegen de politie te maken, maar zou het staan voor 'acht cola, acht bier'.

Ook werd al eerder iemand gearresteerd voor het dragen van een T-shirt met het woord corrupt, waarin het politielogo was verwerkt.

Belachelijk, hebben niks beters te doen. Moet je zelf eens aangifte doen van belediging. Goeie kans dat je er nooit meer iets van hoort.

Update: op 17 februari wordt door het gerechtshof in Leeuwarden een man die eerder veroordeeld was voor het dragen van een kleine ACAB badge op zijn jas, in hoger beroep vrijgesproken. LJN BV6101

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 26 augustus 2009

Onderzoek tegen landsadvocaat

Bert-Jan Houtzagers
Bert-Jan Houtzagers
In de affaire rond de dodelijke brand in het Catshuis loopt een omvangrijk onderzoek tegen de landsadvocaat, het Haagse advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn in relatie tot de de affaire rond de dodelijke brand in het Catshuis

Bij die brand in 2004 kwam destijds huisschilder Aart de Lijster (49) om het leven.

De rijksrecherche stelde onlangs vast dat de landsadvocaat in overleg met ambtenaren van AZ en de Rijksgebouwendienst jarenlang een uiterst gevoelig, uit 2005 daterend TNO-onderzoek naar de brand heeft achtergehouden in allerlei civiele en strafrechtelijke procedures.
Hiermee kwam het kantoor in het vizier bij de deken van de orde van advocaten in Den Haag die momenteel een tuchtrechtelijk onderzoek verricht tegen de betrokken advocaten.

De deken heeft zelf het tuchtonderzoek gestart. Het onderzoek spitst zich toe op de vraag of de raadslieden, onder wie landsadvocaat mr. Bert-Jan Houtzagers, zich 'mogelijk niet hebben gedragen als een goed advocaat betaamt en daarmee het aanzien van de advocatuur hebben geschaad'. Het kantoor staat de overheid al sinds jaren bij in rechtszaken en juridische kwesties.

Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt (SP) wil door minister Hirsch Ballin van Justitie over de uitkomsten worden geïnformeerd. "Indien de landsadvocaat fouten heeft gemaakt en zich onethisch of verwerpelijk heeft gedragen, is dat een reden voor de overheid zich straks door een ander advocatenkantoor te laten bijstaan", vindt hij. De SP'er wil verder horen of Hirsch Ballin zelf al met de advocaten over hun optreden heeft gesproken, zoals de bewindsman eerder aankondigde.

Uit het verheimelijkte TNO-rapport blijkt dat de overheid (mede)verantwoordelijk is aan de fatale brand die vijf jaar geleden aan Aart de Lijster het leven kostte. TNO ontdekte dat het vuur ontstond toen thinner tijdens werkzaamheden in het Catshuis vlam vatte, maar dat onbehandelde en brandbare wandbekleding de brand vervolgens bliksemsnel aanjoeg tot de explosieve vuurzee waarin De Lijster een afschuwelijke dood vond. Volgens de toenmalige TNO-onderzoeker waren het de landsadvocaat en enkele ambtenaren die zijn naspeuringen lieten stilleggen en de resultaten in de kluis hielden vanwege 'politieke implicaties'.

Een woordvoerster van advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn wilde niet reageren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte moord op Arzu Çakmakçi-Erbas opgepakt

Nevzat K.(41), de gezochte verdachte in de zaak van de doodgestoken Arzu Çakmakçi-Erbas (32), eigenares van kinderdagverblijf Moeders Schoot in Amsterdam-West, is aangehouden.

Politiesurveillanten troffen Nevzat K. aan in het Erasmuspark, nadat zij een tip hadden gekregen van een omstander in de buurt, die hem kort daarvoor zag lopen.

Tijdens zijn aanhouding vertelde de man onmiddellijk dat hij werd gezocht en dat hij zijn eigen foto op internet had gezien.

Nevzat K. is na zijn aanhouding overgebracht naar een politiebureau waar het onderzoek zal worden voortgezet.

K. is volgens de politie verslaafd aan drank en drugs. Hij zou al eerder betrokken zijn geweest bij ernstige geweldsmisdrijven. Het is nog onduidelijk wat zijn motief is geweest. De moord had in ieder geval niets met de crèche te maken. Ook was er geen relatie tussen hem en Arzu Çakmakçi-Erbas.

Erbas werd twee weken geleden neergestoken op de parkeerplaats voor het dagverblijf, vlak nadat ze dat had afgesloten. Zij overleed later in het ziekenhuis.
Update 16 sept: Volgens de advocaat van Nevzat, Niels van der Laan, is zijn client zwart gemaakt. Er blijkt volgens hem uit het dossier niets van het drugsgebruik of het forse strafblad waar justitie mee schermt.

Navzat ontkent.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 15 jaar in Puttense moordzaak

Zaak Mariëlle de Geus
OM (2001-2004) : “Nourdin B heeft het gedaan, het niet matchende DNA is van een eerder onbekend sexcontact
OM (2005-2008): “Patrick S. Heeft het gedaan, dat hij alleen sex heeft gehad en ze later door een ander is vermoord is volstrekt ongeloofwaardig

Puttense moordzaak
OM (1994-2008): “Viets en Dubois hebben het gedaan, het niet matchende DNA is van een eerder onbekend vriendje waar niemand van af wist
OM (2008-2009): “Ron P. heeft het gedaan, dat Christel een onbekend vriendje had is ongeloofwaardig want niemand wist daarvan

Officier van Justitie M. Fröhberg heeft vandaag voor de rechtbank in Zutphen 15 jaar geëist tegen Ron P. voor de moord op Christel Ambrosius op 9 januari 1994.

Zoals te verwachten was, vond het OM Ron P.’s verklaring dat het gevonden sperma spoor voortkwam uit een vrijwillig seksueel contact volstrekt ongeloofwaardig. Dat is eigenlijk wel opmerkelijk, omdat het het OM zélf is geweest die in de eerdere zaak tegen Viets en Dubois met de theorie van het geheime vriendje kwam om het sperma spoor dat niet van één van de verdachten in de eerdere zaak tegen Viets en Dubois was, weg te poetsen.

In een reactie op de strafeis zei advocaat Ruud van Boom dat uit het beschikbare technische bewijs niet is af te leiden dat Ron P. op de plaats is geweest waar Christel Ambrosius in 1994 in Putten is verkracht en vermoord.

Hoewel er DNA van zijn cliënt is aangetroffen op de plaats van het misdrijf, is dat geen absoluut bewijs dat hij er is geweest. Het erfelijk materiaal kan daar ook op een andere manier terecht zijn gekomen, stelt hij. Verder wees hij op een reeks verklaringen waaruit volgens hem blijkt dat Christel in die periode mogelijk meerdere 'geheime' relaties tegelijk heeft gehad, waar ook haar vriendinnen niets van wisten.

De advocaat reageert volgende week vrijdag voor de rechtbank op de beschuldigingen van het OM en het bewijs dat daarvoor is aangedragen.

Afgezien van het feit of Ron P schuldig is of niet, lijkt het er op dat het OM alleen als doel heeft een veroordeling te krijgen: matcht het DNA niet? nou dan verzinnen we toch een theorie! Matcht het DNA wél? nou dan noemen we diezelfde theorie toch gewoon ongeloofwaardig? Het OM heeft een vergelijkbare truc toegepast in de moordzaak van Mariëlle de Geus: eerst wordt Nourdin B vervolgt en het niet matchende sperma wordt toegeschreven aan ‘een sekscontact kort te voren’, en als Nourdin dan tot aan de Hoge Raad wordt vrijgesproken wordt Patrick S. gepakt. Zijn DNA komt wel overeen en zijn bewering dat hij wel sx heeft gehad maar haar niet heeft vermoord. wordt door het OM ongeloofwaardig genoemd.

Dat gezegd hebbende, kun je je natuurlijk afvragen waarom de eis niet ‘levenslang’ is zoals er in de wellicht vergelijkbare zaak van Ryan Pieters op Bonaire werd geëist en in eerste instantie ook opgelegd. In hoger beroep kreeg Ryan P. nog altijd 30 jaar.

Apothekersassistente beroofd en omgebracht door neger
Eis: levenslang, Uitspraak: levenslang, Hoger beroep: 30 jaar 

Stewardess verkracht en omgebracht door witmans
Eis: 15 jaar
Is het ombrengen van Marlies erger dan het verkrachten en ombrengen van Christel? Of hebben de Bonairanen toch gelijk: kreeg Ryan Pieters meer omdat zijn slachtoffer een Macamba betrof?

Als hij schuldig is, mag Ron P. van mij ook wel wat meer krijgen dan 15 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Moeder Ambrosius legt verklaring af

Marijke Simon, de moeder van de in januari 1994 vermoorde Christel Ambrosius,  heeft vanmorgen in de rechtbank in Zutphen een uitgebreide verklaring afgelegd. De verklaring kenmerkte zich door een begrijpelijk verbitterde oproep aan een ieder om Christels nagedachtenis te respecteren en de nabestaanden met rust te laten. “Ik wil de nagedachtenis aan mijn dochter terug, zonder de inmenging van derden”, zei Simon.

De koning van Putten
prdv putten
Marijke Simon haalde flink uit naar de pers en particulieren die klaarblijkelijk Putten zien als toeristische attractie. “Er is een stroom artikelen verschenen waarin de gevoelens van nabestaanden hoegenaamd geen rol spelen en de auteurs zich niet gehinderd voelden door enige menselijke of zelfs maar journalistieke integriteit.

Vooral Peter R. de Vries heeft Simons woede gewekt, omdat hij volgens haar geen mededogen had met het feit dat zij de privacy van haar dochter wilde beschermen. Putten lijkt inmiddels wel het koninkrijk van Peter de Vries geworden, vindt Simon. “Hij bekritiseert de burgemeester en beheerst de plaatselijke pers.” Als de de Vries ooit nog eens dement wordt en zijn eigen adres niet meer weet, is Simon ervan overtuigd dat hij haar dorp en huis nog wèl kan vinden.

De pers schendt verder “met het grootste gemak de persoonlijke integriteit en levenssfeer van Christel, bericht onzorgvuldig en speculatief en overschrijdt alle normen van fatsoen”, zei Christels moeder.

'fifteen minutes of fame'
natascha van der stelt
Ook Nataschja van der Stelt, een vriendin van Christel die een boekje schreef over haar ervaringen na de dood van de stewardess, heeft het verbruid bij Simon. “Deze dame wentelde zich behaaglijk in de journalistieke interesse en buitte haar 'fifteen minutes of fame' ten volle uit.” Simons heeft nu het gevoel een “adder aan haar borst gekoesterd te hebben”, omdat ze van der Stelt na Christels dood erg gesteund heeft. (Van der Stelt publiceerde begin 2008 het boek: ‘Verdriet zonder tranen’ over de moordzaak.)

Dat Wilco Viets en Herman Dubois -de mannen die eerder ten onrechte voor de moord werden veroordeeld- op een gegeven moment gewoon weer vrij door Putten liepen, heeft Simon ook pijn gedaan.  Omdat ze confrontaties wilde voorkomen, kon Simon volgens eigen zeggen “niet langer op een prettige manier deelnemen aan het dorpsleven.” Dat de huidige verdachte, Ron P., gebruikmaakt van zijn zwijgrecht, draagt ook niet bij aan de verwerking, zei Christels moeder.

Over de dagjesmensen die nog altijd aan haar deur komen voor “interessante, sappige details” zei Simon: “Het is zeer pijnlijk om steeds maar weer te worden geconfronteerd met deze morbide en ongegeneerde nieuwsgierigheid.

Geen excuses van Marijke Simon
viets-dubois
Men kan natuurlijk niets dan mededogen hebben voor een moeder wier dochter is vermoord. Toch een paar kanttekeningen. Viets en Dubois zijn ook slachtoffers in deze. Het moge zo zijn dat hun vrijlating Simon pijn heeft gedaan, maar nu inmiddels is gebleken dat zij onschuldig zijn, was een excuus voor de manier waarop Simon over hun gesproken heeft –ook na hun vrijlating- wel op zijn plaats geweest.

De klacht tegen Ron P.’s zwijgrecht is irreëel. Ik kan me voorstellen dat zij geen vriendelijke gevoelens koestert jegens Ron P., maar Ron P. heeft zijn verhaal verteld. Dat justitie en Simon graag een ander verhaal zouden horen moge zo zijn, maar het is juist Simon, die óók na de vrijspraak van Viets en Dubois maar in hun schuld blééf geloven, daarmee impliciet de  ‘sleeptheorie’ en het ‘geheime vriendje’ accepterend, en dát is nu net het verhaal dat Marijke Simon verteld. Zij kan niet én Ron P én Viets en Dubois als schuldigen beschouwen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 25 augustus 2009

NFI niet vervolgd voor verdwijning hart

Het zal niemand verbazen dat Justitie vijf (ex-)medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) definitief niet hoeft te vervolgen voor de verwisseling van het hart van Denise Schouten (21) uit Tilburg, die in 1999 overleed. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat vandaag besloten in een zogenoemde klaagschriftprocedure, die haar ouders hadden aangespannen.

De vrouw overleed een dag nadat zij tijdens een cafébezoek onwel was geworden. Haar ouders blijven vermoeden dat iemand iets in haar drankje heeft gedaan. Justitie zegt dat de oorzaak een ontsteking aan de hartspier of een hartinfarct moet zijn geweest. Later bleek dat tijdens of na de sectie (delen van) het hart van de jonge vrouw verwisseld zijn met dat van een onbekende man. Waar de verwisseling heeft plaatsgevonden is nooit duidelijk geworden.

De ouders deden aangifte tegen pathologen, een deskundige en de huidige en vroegere directeur van het NFI. Ze verwijten de medewerkers dat ze een valse verklaring over het overlijden hebben afgegeven, dat het sectieverslag onjuist was gedateerd en dat lichaamsweefsel van hun dochter ten onrechte werd vernietigd of niet teruggegeven aan de nabestaanden. Justitie besloot geen vervolging in te stellen.

Het hof oordeelt over de klacht van de ouders weliswaar dat het lichaamsweefsel bij het NFI ten onrechte is vernietigd of niet is teruggeven en dat er vergaande slordigheden zijn begaan. Maar hoe pijnlijk dat ook is voor de familie, is dat geen strafbaar feit, zeggen de rechters. Eventuele fouten of verkeerde conclusies in het sectieverslag zijn niet aan opzet te wijten, aldus het arrest.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 18 jaar voor moord op Cor van der Zande

Abdel S. (20) hoorde vandaag voor de rechtbank in Alkmaar 18 jaar eisen voor de moord op Cor van der Zande (60) uit Enkhuizen in de kersnacht van 2008. Cor van der Zande werd gewurgd, op het hoofd geslagen en met de handen op zijn rug gebonden achtergelaten in zijn huis. 

Officier van justitie mevr. mr. K.J.M. Bijsterveldt kon geen inzicht geven in de vraag waarom het slachtoffer het leven heeft moeten laten. Zij verwees Abdels doldwaze uitleg dat hij uit zelfverdediging had gehandeld omdat de homoseksuele heer Van de Zande hem, na een paar uurtjes met drankjes en praten over de scheepvaart, vanuit de keuken zonder naspeurbare aanleiding opeens met een mes te lijf zou zijn gegaan, bij gebrek aan onderbouwing en staving naar het rijk der fabelen.

"Hij kwam op me af met dat mes en hij zei: Ik ga je verkrachten en vermoorden, en zo. Hij wilde vieze dingen met me doen. Ik stond op van de bank en toen hij wilde steken blokkeerde ik dat met mijn hand. Ik raakte gewond. We vochten. Ik sloeg hem op zijn hoofd met een schemerlamp. Het werd duwen en trekken tot in de achterkamer. Hij viel tussen een kast en een tafel en liet het mes los. Ik heb dat opgepakt en hem gestoken in zijn bovenarm. Hij stond weer op en bleef op me afkomen, als een beest. Ik kreeg hem weer op de grond. Daar heb ik zijn handen op zijn rug gebonden met het snoer van die lamp."

Maar Van de Zande, 's middags door familieleden gevonden die ongerust waren geworden toen hij 's morgens niet was komen opdagen voor de kerstviering, lag niet in de achterkamer maar in het halletje van zijn woning in de Gerrit Stapelstraat, hij had geen duidelijke steekwond en hij was gebonden met drie verschillende stukken elektriciteitssnoer. Op videobeelden uit een naburig tankstation waar S. een paar uur later was verschenen, was van hevig bloedende verwondingen zoals hij die beschreef, helemaal niets te zien.

Ook S.' verhaal dat hij na het vastbinden van het slachtoffer diens autosleutels zag liggen en er in paniek direct met zijn wagen vandoor was gegaan, past niet bij de situatie van de totaal overhoop gehaalde en kennelijk doorzochte woning, noch bij Abdels dna in Van de Zandes portemonnee die in een boodschappentas met lege flessen terug was gevonden, en waaruit het bankpasje was verdwenen waarmee nog diezelfde nacht een mislukte pinpoging werd gedaan.

Van de Zande is overleden aan zuurstofgebrek en stapeling van kooldioxide als gevolg van wurghandelingen en slagen op het hoofd, in combinatie met een zwak hart: vocht en zwelling in de hersenen beperkten zijn ademhaling, ook belemmerd door buikligging met op de rug gebonden handen.

Uitspraak: 8 september. (Het werd 12 jaar)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Patrick van der Eem gearresteerd op Aruba

pvdeem Patrick van der Eem is gisteravond op Aruba in zijn hotelkamer gearresteerd. Dat meldden Arubaanse media vandaag. Van der Eem verbleef in het Radisson Hotel zonder te betalen en zou bedreigingen hebben geuit tegenover verschillende personeelsleden van het hotel. Bij zijn arrestatie had Van der Eem cocaïne in zijn bezit.

Voor zijn arrestatie had hij al bij drie andere dure hotels op Aruba gelogeerd zonder te betalen. Bij zijn arrestatie verzette Van der Eem zich volgens de kranten erg fel. Hij zit nog steeds opgesloten.

Van der Eem verwierf internationale bekendheid toen hij voor een verborgen camera van het televisieprogramma Peter R. de Vries de Arubaan Joran van der Sloot uithoorde over de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba.

Later haalde hij het nieuws door het in slaan van zijn vriendin Heidi Geerlings met een koevoet, waarvoor hij 30 uur taakstraf kreeg.

 

OK, komt die dan: Dat is Vieesss coño

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 24 augustus 2009

6-voudige moordenaar ‘t Koetsiertje -Çevdet Yilmaz- vrij

't Koetsiertje vlak voor afbraak
De Turk Çevdet Yilmaz (foto) die 5 April 1983 zes mensen in koelen bloede doodschoot in cafe 't Koetsiertje (foto) in Delft is op vrije voeten.

Çevdet Yilmaz had levenslang gekregen, maar De Telegraaf heeft ontdekt dat hij gewoon weer op vrije voeten is.

Yilmaz, alias "Ted de Turk" schoot april 1983 zonder waarschuwing zijn pistool leeg in cafe Koetsiertje. Ton Smits, Wim van Baarle, Jan van Drongelen, Wim Janssen, Tonie en Carmen Sneekes (de eigenaresse en haar dochter van 12) waren de dodelijke slachtoffers. Overlevenden van het drama verklaarden dat Yilmaz de schutter was. Meer dan twintig mensen raakten gewond. Na het drama loopt Yilmaz rustig naar buiten en groet zelfs nog een kennis.
Yilmaz heeft nooit gezegd waarom hij het heeft gedaan. "Hij had een opleiding genoten, stond als intellectueel te boek en was redacteur van een Nederlandse krant. Ook had hij zich netjes aangemeld bij de vreemdelingendienst", zo is op Wiki te lezen.

't Koetsiertje in zijn glorietijd
Café Koetsiertje
Een van de overlevenden verklaarde dat dodelijk slachtoffer Ton Smits ooit gezegd zou hebben: “Je mag dan wel een Nederlander zijn, maar een Hollander wordt je nooit”. Yilmaz is daarbij niet geslagen itt wat wordt beweerd.

Dat een levenslang gestrafte is vrijgelaten, is opmerkelijk. Hoewel de rechter bepaalde dat hij de rest van zijn leven achter tralies moet doorbrengen, blijkt nu dat de Van der Hoeven Kliniek sinds 2001 jarenlang werkte aan zijn 'resocialisatie'. Dit terwijl een gratieverzoek net was afgewezen, zijn enige kans op vervroegde vrijlating. In het kader van die resocialisatie mocht hij afgelopen jaren op 'therapeutische basis' geregeld naar huis. Buiten de celmuren stichtte hij zelfs een gezinnetje.

De kliniek vroeg in 2006 zelfs onbegeleid verlof aan voor de zesvoudige moordenaar. De verlofregeling, kon buiten de rechter om ontstaan nadat justitie de moordenaar in 1999 psychisch had laten onderzoeken. Zij drong aan op behandeling in een tbs-kliniek omdat hij 'detentieongeschikt' zou zijn. Hoewel de Cevdet Yilmaz aanvankelijk weigerde naar een tbs-kliniek te gaan, stemde hij later toe. De Van der Hoeven Kliniek had bij justitie namelijk bedongen dat zij alleen bereid was hem op te nemen als er ook een verlofbeleid op kon komen. Het gunnen van verloven aan levenslang gestraften is uiterst ongebruikelijk. Het is voor levenslang gestraften sinds enkele jaren zelfs verboden. Maar in 2006 hoorde Cevdet Yilmaz zelfs van zijn rapporteurs dat voortzetting van het verlofbeleid ‘verantwoord’ was.

Cevdet Yilmaz tijdens zijn proces
Cevdet Yilmaz
Justitie probeerde in 2007 de fout te herstellen en wilde Yilmaz terugplaatsen in de gevangenis voor hervatting van zijn levenslange celstraf. De raad van sanctietoepassing zette daar echter een streep door. Inmiddels zijn de verloven van de zesvoudige moordenaar onderwerp van een felle juridische strijd tussen zijn Rotterdamse advocaat mevr. Ch. Van den Puttelaar en justitie. Bij het gerechtshof in Den Haag loopt nu een zaak om de verloven definitief te maken. De advocate stelt dat zij met justitie wil komen tot een structurele verlofregeling voor bezoek aan zijn vrouw en kind. In dat geval is Cevdet Yilmaz bereid de rechtszaak bij het gerechtshof af te blazen. "Daar onderhandelen we nu met justitie over."

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft het ministerie geprobeerd om zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz terug te plaatsen in de cel en zijn verloven te beëindigen.

't Koetsiertje na het drama
koetsiertje-delft
“Het is een zeer uitzonderlijke zaak”, zegt hij. “Voorlopig kunnen de verloven niet worden geschrapt, want de machtiging blijft geldig.” De kliniek heeft ons echter verzekerd dat hij nooit alleen naar buiten gaat. Het ministerie stelt met een besluit in de zaak-Yilmaz nu te willen wachten op een nieuwe beleidsnotitie over hoe om te gaan met levenslang gestraften. “We verwachten eind van het jaar een besluit te kunnen nemen in deze zaak. Tot die tijd blijven de verloven van kracht.”

In een rapportage in 1993 zegt de zoon van één van de slachtoffers, dat hij niet geinteresseerd is in de reden waarom. Hij wil slechts de dag weten waarop Yilmaz vrijkomt omdat er ‘nog een rekening openstaat’. Hij raadt Yilmaz aan bij vrijkomen de eerste de beste taxi naar Schiphol te nemen. Iets wat Yilmaz duidelijk niet heeft gedaan.

Uitzending Eén vandaag 25 augustus 2009

yilmaz-toen koetsiertje-journaal-5april83

Yilmaz in 1983

Eén van de slachtoffers in het jourbaal van 5 april 1983

Koetsiertje net gesloopt

Het Koetsiertje bestaat al lang niet meer als café. Het staat/stond op de hoek van de Van Leeuwenhoeksingel en de Houttuinen. Het is in het kader van een kunstproject blauw gemaakt en staat op de lijst om te verdwijnen vanwege de Delftse bouwplannen rondom het station. De sloop is net een week geleden begonnen. Het Koetsiertje gaat een dezer dagen. Er bestaan plannen voor een herdenkingsplaat op de plek van het koetsiertje.

Afbeelding kaart

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Psycholoog slaat neuroloog

E.E.K.P. (52) is door de rechtbank Assen veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 100 euro, wegens het slaan van een neuroloog van een ziekenhuis in Assen.

Op zich niet zo noemenswaardig ware het niet dat de dader een psycholoog is die gespecialiseerd is in behandeling van mensen met een kort lontje.

P. voelde zich als patiënt in het ziekenhuis niet respectvol behandeld door de neuroloog. Toen de specialist in simpele bewoordingen aan een assistent uitlegde wat er an de hand was met P., ging de psycholoog door het lint. Hij schoof daarbij alle spullen van het bureau van de arts en deelde enkele klappen uit.

De psycholoog mag ook een jaar niet meer in het ziekenhuis komen. Ik zou toch ook maar es zijn beroepskundigheid in twijfel trekken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte crèchemoord is bekend

Nevzat Koyak
koyak

De politie zegt te weten wie de man is die twee weken geleden Arzu Çakmakçi-Erbas (32), de eigenares van kinderdagverblijf Moeders Schoot in Amsterdam-West, doodstak. De identiteit van de verdachte wordt maandagavond bekendgemaakt in opsporingsberichten op meerdere nationale en lokale tv-zenders. Ook wordt dan zijn foto getoond. Het zou gaan om de illegale Turk Nevzat Koyak (41). Hij is volgens de politie verslaafd aan alcohol en drugs en heeft geen vaste verblijfplaats. De moord zou niets te maken hebben met het kinderdagverblijf of met ouders van de kinderen daar. Volgens de politie was er ook geen relatie tussen de dader en het slachtoffer. Nevzat Koyak is eerder veroordeeld geweest voor zware geweldsmisdrijven. Je kunt je dan afvragen hoe hij als illegaal nog steeds in Nederland kan zijn.

De politie hoopt door de uitzendingen tips te krijgen over waar de verdachte zich schuilhoudt. Hij is namelijk nog voortvluchtig. De politie werkt momenteel met meer dan twintig rechercheurs aan de zaak. Justitie heeft 5000 euro uitgeloofd voor de gouden tip

Arzu Çakmakçi-Erbas werd twee weken geleden neergestoken op de parkeerplaats voor het dagverblijf, vlak nadat ze dat had afgesloten. Arzu Çakmakçi-Erbas overleed in het ziekenhuis.

Nevzat Koyak heeft wellicht nu korter haar dan op deze foto.

#

Katil bilinir Arzu Erbaş

De eerder verspreidde foto van Koyak
nevzat koyak2
Polis yasadışı Türk Navzak Koyak (41) arıyor. O Arzu Çakmakçı Doğum cinayet şüphelenilen-Erbaş (32). Adalet Euro 5.000 altın uç teklif etti

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zondag 23 augustus 2009

Dode en gewonden bij strandfeest Hoek van Holland

Een dancefeest op het strand van Hoek van Holland is zaterdagavond ontaard in een grote vechtpartij, waardoor Robby van der Leeden (19) om het leven is gekomen en zeven anderen gewond raakten.

Rond 23.30 uur klonken schoten op het terrein van het gratis toegankelijke Sunset Grooves. Tientallen agenten gingen het strand op en troffen daar mensen met schotwonden aan.

De 19-jarige jongen overleed op weg naar het ziekenhuis in de ambulance. Of hij is neergeschoten of aan andere verwondingen is bezweken, kon de woordvoerder niet zeggen. Ook is onduidelijk hoeveel van de andere gewonden zijn neergeschoten.

De problemen op het strandfeest verergerden snel doordat een grote menigte zich tegen de politie keerde. Agenten voelden zich dusdanig bedreigd, dat ze waarschuwingsschoten hebben gelost en één bezoeker gericht hebben neergeschoten. Zijn toestand is niet levensbedreigend, aldus de woordvoerder.

De politie heeft na de onlusten verscheidene arrestaties verricht. Vanwege welke vergrijpen is nog onduidelijk. Het programma van het feest is na de pistoolschoten onmiddellijk stilgelegd en het terrein is ontruimd.

Volgens bezoekers schoten de veiligheidsmaatregelen tekort. Er werd bij de ingang niet gefouilleerd en er was te weinig politie aanwezig. Er waren in de loop van de avond „zeker vijf“ grote vechtpartijen waarbij niet werd ingegrepen.

Ca 28.000 mensen waren zaterdagavond afgezakt naar het strandfeest, waar diverse bekende dj's op het programma stonden onder wie Roog, Lucien Foort en Sunnery James & Ryan Marciano. Eerder op de avond zorgde de grote toeloop voor lange files op de A20 en de weg van Maasdijk naar de badplaats. Rond 23.30 sloot de politie de A20 van Vlaardingen naar Hoek van Holland af vanwege de drukte.

Volgens de politie waren te veel bezoekers op het strandfeest aanwezig. Er was een vergunning verleend voor 15.000 bezoekers, maar het waren er veel meer, aldus de politie.

„Verschrikkelijk”, noemt een woordvoerder van Tridee, de organisator van Sunset Grooves, het incident dat zich heeft afgespeeld op strand Hoek van Holland. Dat het op het evenemententerrein te druk was spreekt de woordvoerder tegen. „Op het terrein waren niet te veel mensen. Er waren nog wel veel mensen onderweg. Maar die hebben we geadviseerd om niet meer te komen”, aldus de woordvoerder.

Inmiddels zijn 3 mensen gearresteerd.

Eveneens is inmiddels duidelijk geworden dat de 19 jarige aan een schotwond is overleden en dat agenten óók hebben geschoten. Het kon nog niet uitgesloten worden dat de 19 jarige door een politiekogel is omgekomen.


Update Maandag 24 Augustus 2009: Het Openbaar Ministerie (OM) kan nog niet zeggen of behalve politieagenten ook anderen schoten hebben gelost op het strand van Hoek van Holland. "Er zijn ook aanwijzingen dat er door anderen is geschoten", aldus een woordvoerster maandag.

Het rechercheonderzoek op het strand is nog in volle gang. Tot nu toe zijn er volgens het OM geen vuurwapens aangetroffen.

De NOS meldt op basis van politiebronnen dat vermoedelijk alleen agenten hebben geschoten. Vier agenten in burger zouden hun wapen hebben getrokken en eerst in de lucht en later gericht hebben geschoten. Dat zou gebeurd zijn nadat ze waren herkend als agent door hooligans en ze zich bedreigd voelden.

Wellicht is er inderdaad eerst door agenten in burger geschoten, waarna geuniformeerde politie het veld bestormde en ook begon te schieten. Afwachten maar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw Terneuzen omgebracht door echtgenoot

Een 40-jarige vrouw uit Terneuzen is gisteren in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een misdrijf in haar woning eergisteren (vrijdag). De vrijdag gearresteerde echtgenoot (45) van de vrouw heeft bekend zijn vrouw om het leven te hebben gebracht.


De oorzaak ligt waarschijnlijk in een relationele sfeer. Politie en justitie vermoeden dat er sprake is van moord. Na een melding vonden agenten de ernstig gewonde vrouw in haar woning aan de Stijn Streuvelstraat. Ze had geen polsslag meer, waarop agenten haar in eerste instantie met succes reanimeerden. Ze werd daarop in kritieke toestand naar het ziekenhuis in Terneuzen gebracht. De politie wil niet zeggen hoe de echtgenoot zijn vrouw om het leven heeft gebracht.

Update 13 januari 2009: Naar nu blijkt, heeft de man zich op 2 januari in zijn cel opgehangen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Agente bewusteloos: getuigen gezocht

Een 31-jarige agente is vrijdagavond 21 augustus rond half elf, op de Meelbeskamp in Diemen bewusteloos aangetroffen. Zij ligt op dit moment nog in een ziekenhuis.

De politievrouw reageerde met haar collega op een melding van overlast. Bij benadering van de lokatie splitsten zij zich op. De politieman kreeg kort daarna geen contact meer met haar. Na een korte zoekactie werd zij buiten bewustzijn aangetroffen.

De toedracht is op dit moment onduidelijk. Ook is niet bekend of de melding te maken heeft met hetgeen haar is overkomen.

Het slachtoffer heeft een zware hersenschudding. Zij is inmiddels bij kennis, maar nog niet in staat een verklaring af te leggen.

De politie is dringend op zoek naar getuigen die gezien hebben wat er gebeurd is of andere informatie over deze zaak hebben.

Afbeelding kaart

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 22 augustus 2009

Gouden tip moord op Gert Nijkamp lag 3 maanden in een la

De opsporingsfoto van de schutter, die later Angelo M. bleek te zijn
Angelo M
De gouden tip die heeft geleid tot de aanhouding van Angelo M. (25) als verdachte van de moord op de Apeldoornse ondernemer Gert Nijkamp heeft drie maanden ongebruikt in een la gelegen. Dat blijkt uit de getuigenverhoren die de advocaten van de drie overgebleven verdachten in de moordzaak afleggen.

Toen het onderzoeksteam vanwege gebrek aan resultaten compleet was vervangen door een nieuwe ploeg, met aan de leiding een officier van justitie van het landelijk parket, is pas serieus werk gemaakt van de tip. Dat leidde vervolgens tot zes aanhoudingen, waaronder de man die de dodelijke schoten loste.

Volgens de Deventer advocaat Jan Vlug, die Angelo verdedigt, is de tip al op 14 maart 2008 binnengekomen. Hoewel het onderzoeksteam al bijna een jaar met lege handen stond en geen spoor had dat naar de moordenaar leidde, is op die tip niet gerechercheerd. Vlug noemt dat verbijsterend. “Pas toen het team in juni compleet werd vervangen, is er onderzoek gedaan. Sterker nog, het nieuwe team heeft alleen dit spoor onderzocht.”

Omdat bij het Apeldoornse korps een reeks andere aan het licht zijn gekomen, zet Vlug er extra vraagtekens bij. “Daarom willen we het naadje van de kous weten, maar veel antwoorden krijgen we nog niet. De bron van de tip wordt geheim gehouden. Het zou gaan om een doorgaans betrouwbare bron. Maar dat is niet te controleren. Voor hetzelfde geld is het een politieman die onrechtmatig verkregen bewijs hiermee witwast, of een criminele informant.”

Het zou nog tot 25 november 2008 duren voordat Angelo M. werd gearresteerd. Van juni tot november is hij afgeluisterd en geobserveerd, om bewijs te verzamelen en in de hoop dat er zicht zou komen op zijn opdrachtgever, want het was wel duidelijk dat Angelo 'slechts' een uitvoerder was. Daarmee speelde de recherche wel met vuur want Angelo probeerde tot twee keer toe zelfmoord te plegen. Eerst al kort na de moord in 2007 (dus nog vóór de tip) maar voor de tweede keer in de zomer van 2008. Als een van de beide pogingen was gelukt, had de politie alsnog met lege handen gestaan.

Het strafproces, dat oorspronkelijk voor 1, 2 en 3 september op de rol stond, is inmiddels uitgesteld. De getuigenverhoren zijn nog niet afgerond en bovendien wordt Angelo M. binnenkort op verzoek van het OM opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Dat gaat zeker tot oktober duren, zodat het proces op z'n vroegst in november kan beginnen.

Officier van justitie Pollyan Spoon (bekend van de ‘metselmoorden’) heeft gevraagd om opname in het Pieter Baan Centrum. Ze vindt het opmerkelijk dat de verdachte zich in korte tijd heeft schuldig gemaakt aan een reeks van ernstige strafbare feiten: Hij wordt naast de liquidatie van Gert Nijkamp ook nog verdacht van een kluiskraak (buit 20.000 euro) in mei 2008 en brandstichting in Apeldoorn. Een en ander kan natuurlijk ook best voortkomen uit geldnood, zoals Angelo M. zélf al geeft aangegeven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 21 augustus 2009

Bullens is back! omstreden getuige ‘deskundige’ weer in de rechtszaal

Minister Donner had beloofd dat hij niet meer gebruikt zou wordem maar onder Hirsch Ballin wordt hij weer van stal gehaald: de uiterst dubieuze getuige-deskundige Ruud Bullens (58).

Het OM heeft de psycholoog/pedagoog om hulp gevraagd in de grootscheepse loverboy-zaak in Pijnacker. Bullens heeft de afgelopen jaren een zeer twijfelachtige reputatie opgebouwd. Zo deed hij in de Schiedammer parkmoord zo'n beetje alles verkeerd wat maar verkeerd kon gaan. Onder zijn leiding werd de destijds 11-jarige Maikel 1) van slachtoffer tot dader gebombardeerd 2) snoei- en snoeihard door rechercheurs ondervraagd en 3) uiteindelijk zelfs fysiek mishandeld omdat Ruud Bullens er van overtuigd was dat er een 'groot geheim' in de hersens van Maikel bevond. Ook verdween dankzij de inspanningen van Bullens Kees B. onterecht voor vier jaar achter de tralies. De rol die het NFI en de dames Edelhauser en Renckens hier in speelden is trouwens ook goed voor een Oscar). Ook Bullens rol in de affaire Lancee verdiende geen prijs voor psychologische deskundigheid.

Bullens zal in de zaak een oude bekende ontmoeten Advocaat Jacq Taekema die destijds Kees B bijstond. Takema waarschuwde afgelopen week de Haagse rechter in verband met het inschakelen van juist Bullens als getuige-deskundige. Taekema, die een van de destijds minderjarige verdachten bijstaat, heeft geen bezwaar tegen het horen van een deskundige maar wel tegen het inhuren van juist deze psycholoog, zegt hij.

Hoewel justitie hem kennelijk weer in genade heeft aangenomen, houden collega-wetenschappers ernstige twijfels over Bullens. Hoogleraar jeugdrechtspleging en hoofddocent pedagogiek Ido Weijers noemde het in VN eerder ‘onacceptabel’ dat de pedagoog zijn excuses nog niet heeft aangeboden. Sterker nog, hij meent dat hij niks fout heeft gedaan.

Ach, met een beetje geluk wijst Bullens de slachtoffers in deze zaak als dader aan, of liever nog, iemand die er helemaal niet bij geweest is.

 

Zie ook:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geldloopster vast voor overval

De Rotterdamse politie heeft twee vrouwen en een man aangehouden wegens de 'overval' op een geldloopster op 27 juli in de Koopgoot. Een van de vrouwen is het 19-jarige 'slachtoffer' zelf. De twee andere verdachten werden vorige week opgepakt, de geldloopster deze week.

De politie arresteerde behalve de geldloopster uit Maassluis, een 31-jarige vrouw uit Zoetermeer en een 23-jarige man uit Vlaardingen. De medewerkster van het geldtransportbedrijf was bezig met werkzaamheden bij pinautomaten op het Beursplein, toen ze werd 'overvallen'. Agenten troffen de vrouw vastgebonden aan. Zij verklaarde dat de 'overvaller' er in een auto vandoor was gegaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vice President Haagse rechtbank moet opstappen

liegenderechter Hans Westenberg (64) alias ‘de liegende rechter’, de vicepresident van de rechtbank in Den Haag, gaat op 1 oktober met vervroegd pensioen omdat zijn functioneren ter discussie zou kunnen worden gesteld. Een woordvoerster van de rechtbank liet vrijdag weten dat Westenberg dit doet „in goed overleg en op verzoek van het bestuur van de rechtbank”.

Aanleiding voor het vertrek van Westenberg is een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, dat bewezen acht dat de rechter telefonisch contact heeft gezocht met advocaten in de Chipshol-zaak, een zaak die hij onder zich had.

Het besluit van Westenberg te vertrekken is „in het belang van de rechtspraak”, aldus de rechtbank Den Haag. „Zowel het bestuur als Westenberg wenst iedere discussie over het rechterlijk functioneren van Westenberg te voorkomen.”

Westenberg spande in 2004 een procedure aan tegen advocaat H.J. Smit, in verband met uitspraken over Westenberg tegen journalist Micha Kat. Het ging erom dat Westenberg in de Chipshol-zaak uitvoerig zou zijn gaan bellen met advocaten. De vicepresident eiste dat deze uitlatingen als onrechtmatig bestempeld werden en ook vorderde hij een schadevergoeding.

De rechtbank in Rotterdam wees deze vordering op 23 januari 2008 toe, maar Smit ging in hoger beroep bij het hof in Den Haag. Op 23 juni deed het hof een tussenuitspraak, waarin het bewezen verklaart dat er twee telefoongesprekken hebben plaatsgevonden tussen Westenberg en een Chipshol-advocaat.

Westenberg mocht nog tegenbewijs leveren, maar heeft de procedure inmiddels beëindigd zonder uitspraak, aldus de rechtbank.


Het is natuurlijk teveel gevraagd dat Westenberg wordt vervolgd voor meineed, waar iedere gewone burger max 6 jaar celstraf voor kan krijgen.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM wil vader meisje Ede verhoren

Katja LeendertzHet Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft een rechtshulpverzoek aan de Verenigde Staten gedaan om de vader van Katja Leendertz (7) uit Ede te kunnen verhoren.

De Amerikaanse vader nam Katja op 27 mei mee vanaf het plein bij haar school in Ede. De politie verspreidde een Amber Alert in de hoop het meisje te vinden, maar al snel werd duidelijk dat de vader Katja via Duitsland had meegenomen naar de VS. Het meisje verblijft nog steeds bij haar vader.

Katja woonde in Ede bij haar moeder. Een Nederlandse rechter wees de voogdij over het meisje eerder toe aan de moeder. Een Amerikaanse rechter oordeelde echter dat de vader de voogdij heeft.

In Nederland geldt de uitspraak van de Nederlandse rechter. Het OM verdenkt de vader daarom van onttrekking aan het ouderlijk gezag van het kind. Hij geldt in Nederland als verdachte.

Omdat de VS normaliter geen eigen onderdanen uitlevert, wil het OM de vader in de VS verhoren. Een Europees aanhoudingsbevel tegen de man is ingetrokken, meldt het OM.

Een volslagen geschifte actie die waarschijnlijk alleen gaat gelden als betaalde vakantie voor een officier van justitie en een griffier.
De vader is in Amerika niet verplicht aan een verhoor mee te werken. Een Amerikaanse rechtbank heeft al bepaald dat hij in zijn recht staat. Katja heeft een Amerikaans paspoort. Zelfs al zou de man bij verstek veroordeeld worden in Nederland dan veranderd dat helemaal niets aan de status quo. Ja, hij zou dan buiten Amerika gearresteerd kunnen worden en dan heeft Katja dus geen ouder meer die voor haar zorgt. De Amerikaanse rechter zal zo'n arrestatie als onwettig zien en zal dan ook niet opnieuw gaan beslissen dat Katja naar de moeder moet. Een verzoek daartoe zal zij ongetwijfeld als gebaseerd op een dwangmiddel zien.

Mocht de moeder Katja uit de VS ontvoeren dan kan de VS om haar uitlevering vragen wegens kidnapping. Nederland levert wel onderdanen uit aan de VS, de VS doet dat niet aan Nederland.

Volslagen verspilling van belastinggeld.

Update 24 februari 2010: Een amerikaanse rechter heeft bepaald dat de toewijzing van de Voogdij aan de vader van Katja Leendertz geheel terecht was. Volgens Heleen Scheer -advocate van de moeder- staat de uitspraak los van een lopende zaak over het terughalen van Katja naar Nederland. „Het is slechts een bevestiging van een eerdere uitspraak van een Amerikaanse rechter. De zaak om Katja terug naar haar moeder in Nederland te halen loopt nog en een uitspraak volgt vermoedelijk snel.”

Da's mooi gezegd van mr Scheer, maar de amerikaanse rechter heeft het kind toegewezen aan de vader en beide wonen nu in Amerika, daar kan geen Nederlandse rechter iets aan veranderen met wat voor uitspraak dan ook.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

PBC adviseert TBS in zaak dubbele babymoord | zaak geschorst

Marike H. (23), uit Enschede die in 2006 en 2008 haar twee baby's vlak na hun geboorte heeft gedood, is volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC)  een 'ongrijpbare persoonlijkheid' en moet daarom tbs met dwangverpleging krijgen. Volgens de deskundigen van het PBC heeft Marike H. een ernstige vorm van borderlinestoornis met antisociale trekken. Het gevaar voor herhaling achten ze niet uitgesloten, aangezien H. een 'sterke neiging heeft om te rationaliseren en te intellectualiseren en emoties weg te stoppen'.

De rechtbank in Almelo ondervroeg Marike H vandaag uitvoerig over de toedracht. Ze heeft de baby's gedood om ontdekking van haar zwangerschappen te voorkomen. Ze had ze voor haar omgeving verborgen gehouden. Haar vader bleek wel een vermoeden te hebben gehad, maar H. bleef ontkennen. Ook voor zichzelf ontkende ze voortdurend dat ze zwanger was.

Op de zitting passeerden alle gruwelijke details de revue. De eerste baby, die later de naam Jurgen zou krijgen, had ze, zo vertelde ze, door verstikking om het leven gebracht. De tweede baby, Alex, had ze op het toilet van haar studentenflat ter wereld gebracht en, met de navelstreng strak om de hals, in de toiletpot aan zijn lot overgelaten.

In december 2008 vonden politieagenten een babylijkje in een container, vlakbij de woning van H. Toen het onderzoek naar Marike H. leidde, wees ze de politie ook op de plek waar ze het andere babylijkje had verborgen. De verdachte heeft de zwangerschappen en geboortes vooral als lichamelijk ongemak ervaren, verklaarde ze.

Ook vertelde ze dat ze eerder, in 2003 en 2005, twee keer zwanger was geweest en abortussen had gepleegd. Waarom ze bij de volgende twee zwangerschappen niet weer abortus had gepleegd, bleef onduidelijk. Wel had ze bij de laatste zwangerschap zelf een keer geprobeerd met een breinaald een einde aan de zwangerschap te maken.

Toen in de middag de zaak werd voortgezet heeft de rechtbank in Almelo de behandeling van geschorst. Reden is dat de verdediging eerst een psycholoog van het Pieter Baan Centrum (PBC) wil horen die bij het onderzoek van H. betrokken is geweest.

Volgens advocaat Evert van der Meer komt uit het onderzoek niet naar voren dat het gevaar van herhaling aanwezig is. Vrijdagochtend had een psychiater van het PBC gesteld dat H. lijdt aan een ernstige borderlinestoornis en een “sterke neiging om te rationaliseren en emoties weg te stoppen”. Hij achtte herhaling niet per se uitgesloten. De deskundigen adviseren daarom de zwaarste vorm van tbs, die met dwangverpleging.

De vraag of er kans op herhaling bestaat, is van belang voor het soort tbs dat H. boven het hoofd hangt: tbs gedurende vier jaar, eventueel vanaf een bepaald moment in ambulante vorm waarbij zij niet hoeft te verblijven in een gesloten inrichting, of tbs met dwangverpleging gedurende een veel langere periode.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 20 augustus 2009

Lid 'Ndrangheta opgepakt bij Aalsmeer

Gianluca R. (29) een voortvluchtig lid van de Italiaanse 'Ndrangheta* is vandaag in Aalsmeer door de Nationale Recherche opgepakt.

De zogenoemde 'Ndrangheta, ís een gewelddadige maffia achtige organisatie in de Zuid-Italiaanse provincie Calabrië.

R. reed op een scooter bij Aalsmeer toen hij werd gearresteerd door een arrestatieteam. Hij hield zich vermoedelijk al langer schuil in Nederland en verbleef in Hoofddorp.

Gianluca R. is in Italië veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord, poging tot moord en deelname aan een maffia-organisatie. Sinds 2004 wordt hij internationaal gezocht. De Italiaanse justitie heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Eerder werden al Giovanni Strangio en Francesco R. - beiden van de 'Ndrangheta- in Diemen aangehouden. De eveneens eerder aangehouden Filipo Cerfeda was een lid van de SCU, niet van de 'Ndrangheta

*'Ndrangheta='genootschap van moedige mannen'

Het ontstaan van de 'Ndrangheta begon rond 1860 in verschillende dorpen van de provincie Reggio di Calabria. Een groep jonge Italianen, die zichzelf "de moedige mannen" noemden, werd toen uit Sicilië verbannen naar Calabrië. Vanaf 1950 breidde de organisatie zich uit over de gehele provincie, wat deels valt te wijten aan de afwezigheid van de staat in dit gebied en tegemoetkomingen van corrupte politici die zo stemmen konden winnen. In de jaren '60 werden vooral drie bendes belangrijk: de Piromalli-familie in de vlakte van Gioia Tauro, de Tripoio-familie in Reggio di Calabria en de Macrì-familie in Locride. In de jaren '70 en '80 zijn er twee grote oorlogen geweest. De eerste was het gevolg van een generatiekloof, waarbij de jongere generatie veranderingen wilde doorvoeren en de oudere generatie dat tegenhield. De tweede was het gevolg van meningsverschillen over het verkregen kapitaal. Er vielen respectievelijk 300 en 700 slachtoffers.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

14 jaar voor moord op gehandicapte

Jacques V. (48) uit Sittard is door de rechter in Den Bosch veroordeeld tot veertien jaar celstraf wegens de moord op de gehandicapte Liesbeth Bötticher (50). Jacques V. doodde haar in 2008 in haar woning na een seksafspraak. Het OM had eerst 21 jaar en later 18 jaar geëist.

Hij stak haar twee keer in haar rug, sneed haar hals door en jatte haar telefoon en portemonnee. V. kon geen motief bedenken: 'Het gebeurde gewoon'.

Volgens de rechter bracht de man Bötticher 'op gruwelijke wijze' om en liet haar achter in 'mensontererende toestand'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jesse Remmers steunt verhaal Peter de Vries

Jesse Remmers
jesse_remmers
Jesse Remmers, een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage, heeft vandaag de getuigenis van misdaadverslaggever Peter R. de Vries ondersteund. Het is voor zover bekend de eerste keer dat Remmers, die wordt verdacht van betrokkenheid bij zeker vier moorden in het criminele milieu, in het openbaar iets inhoudelijks over de zaak heeft gezegd.

De Vries verklaarde vandaag voor de rechtbank in Amsterdam onder meer dat hij Remmers en kroongetuige Peter la Serpe in 2004 in Naarden heeft ontmoet. Dat gebeurde volgens de misdaadverslaggever op initiatief van Remmers, die hem meldde dat La Serpe bij de recherche onware verklaringen aflegde en dat de recherche daarvan op de hoogte was. Het zou de bedoeling zijn geweest de recherche hiermee in een kwaad daglicht te stellen. De Vries was uitgenodigd om hier eventueel een item over te maken. Volgens La Serpe was ook Holleeder daarbij, volgens de Vries niet.

Kroongetuige La Serpe kwalificeerde de uitspraken van De Vries als leugens. De verklaringen van La Serpe, die volgens eigen zeggen betrokken is geweest bij diverse liquidaties, vormen een belangrijk deel van het bewijs dat justitie heeft verzameld. Jesse R. zei op zijn beurt dat hij “alles wat De Vries zegt, kan bevestigen”.

Ongeacht wie de waarheid spreekt, blijft het natuurlijk een vreemd verhaal, de Vries zich de naam La Serpe niet meer kan herinneren terwijl hij een van de deelnemers was. Van Remmers' verklaring kan natuurlijk op zijn minst gezegd worden dat hij belang heeft bij het ongeloofwaardig maken van La Serpe.

Van de Vries kan op zijn minst gezegd worden dat hij ook hier weer aan de zijde staat van een verdachte van zware Criminaliteit zoals hij dat ook eerder deed bij 'de dominee', Cor van Hout, Holleeder en de Zwarte Cobra, waarbij ik even in het midden wil laten of dit al dan niet terecht is.

Opvallend is echter dat OvJ H. Oppe, personeel van het Arsenaal zeker wist dat Holleeder aanwezig was en dat zelfs met een bonnetje kon aantonen en dat Peter de Vries klaarblijkelijk in 2007 al had gezegd dat het gesprek niet in het Arsenaal was maar in ‘Chefs’.

prdv-laS

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zedenzaak politie heropend

De strafzaak in hoger beroep tegen een 56-jarige Westervoortse hoge rechercheur wegens aanranding van twee medewerksters, is donderdag door het gerechtshof heropend. Het hof in Arnhem wil meer informatie.


De Westervoorter was tot 2002 leider van een tactisch narcoticaonderzoeksteam in Turkije, en zou daar een rechercheur die onder hem werkte onder meer ongewenst hebben gezoend. Een andere rechercheur deed aangifte dat zij is verkracht.

De rechtbank in Utrecht, die de zaak in eerste aanleg behandelde, sprak de man vrij na een eis van twee jaar cel. Het zoenen hoefde niet als aanranding te worden opgevat in de bestaande verhouding en bij de gemeenschap met de andere vrouw is dwang niet bewezen, wat wel een criterium is voor verkrachting.

In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie twee weken geleden wegens aanrandingen zes maanden voorwaardelijk en 200 uur werkstraf. Het gerechtshof oordeelde donderdag dat het eerst meer wil weten over de opsporingsbevoegdheden van de rechercheur die de verhoren destijds afnam, en het hof wil stukken aan het dossier toegevoegd zien.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

DNA onderzoek kogelhulzen moordzaak Reginald Koenders

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft drie kogelhulzen uit een afgesloten Eindhovense moordzaak uit 2000 afgestaan voor nieuw DNA-onderzoek. Bovendien laat advocaat Job Knoester voor de in 2000 veroordeelde Danny H. (inmiddels 25) een nieuwe reconstructie maken van de schietpartij die destijds het leven kostte van drugscrimineel Reginald Koenders (35). Resultaten van nieuwe onderzoeken wil de raadsman gebruiken voor een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad, zei hij vandaag bij de rechtbank in Den Haag. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Danny H. in 2002 tot vijf jaar celstraf en tbs voor moord op klaarlichte dag in Eindhoven. De Eindhovenaar ontkent stellig. Zijn veroordeling is vooral gebaseerd op getuigenverklaringen.

Advocaat Knoester wil via technisch bewijs rehabilitatie voor zijn cliënt die inmiddels voorwaardelijk op vrije voeten is en onder behandeling staat. De reconstructie moet bijvoorbeeld aantonen dat de toen 16-jarige Danny H. te klein was om Koenders vanachter door het hoofd en de rug te schieten op de wijze waarop dat is gebeurd.

Vandaag eiste de advocaat in een kort geding tegen de Staat daarom nog om beeldopnamen die zijn gemaakt door het tankstation vlakbij de schietpartij. Verder wil hij politiejournalen en aantekeningen van rechercheurs die het onderzoek hebben gedaan. Ook eiste hij het strafdossier op van de moord die enkele dagen later in het crematorium werd gepleegd waar Koenders lag opgebaard. Julien Koenders, de broer van het slachtoffer stak daar F. van der Sanden, de man dood die volgens hem schuldig was aan het misdrijf, dood. Ook een van de getuigen, Surinamer Guno Plescode werd begraven in een tuin in de Gerard Doustraat gevonden, terwijl zijn in ontbinding verkerende hoofd nog boven de grond uitstak.

Landsadvocaat André ten Broeke legde uit dat de videobeelden van het tankstation al jaren onvindbaar zijn. Het verzoek om achtergrondinformatie van de politie moet de advocaat richten aan het politiekorps in Eindhoven en recht op het strafdossier heeft hij niet.

De rechtbank bepaalde vandaag dat justitie nog een laatste poging moet doen om het videomateriaal in digitale bestanden te vinden (dan verklaren ze natuurlijk opnieuw dat het niet gevonden is en de hulzen zullen wel ‘schoongemaakt’ zijn). De rechter oordeelt vermoedelijk over twee weken over de verzoeken om bewijsmateriaal.

Het is tekenend voor justitie dat iemand veroordeeld kan worden enkel en alleen op elkaar tegensprekende getuigen, zonder enig technisch bewijs en met volledig terzijde schuiven van elk ontlastend feit. Het is voorts tekenend dater klaarblijkelijk zomaar bewijsmateriaal kan verdwijnen en dat een verdachte/veroordeelde, geen recht heeft op een dossier dat mogelijk zijn onschuld aan kan tonen.

Is Danny wel schuldig? Opnieuw grote blunders bij justitie?
Update 25 februari 2011: Het DNA op de hulzen blijkt van een ander dan Danny.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 19 augustus 2009

Officier is moord-poging 'vergeten'

Frans Boon (54), de officier van justitie uit Velp die in april is aangehouden voor een poging tot moord op zijn echtgenote, kan zich helemaal niets herinneren van het misdrijf. Het is daarom maar de vraag of justitie de bewuste opzet kan bewijzen. Zijn advocaat Ernst Verster heeft dat woensdag gezegd in een eerste reactie op de beschuldigingen.

Officier J.B. verhuist woensdag naar een forensisch psychiatrisch ziekenhuis. Uit onderzoek is gebleken dat hij lijdt aan een psychische stoornis. „Hij is ziek en kan zich daarom niks herinneren. Hij ontkent niet. Mijn cliënt kan zich vinden in de berichten die justitie tot dusver naar buiten heeft gebracht”, aldus de raadsman die verder niet wil ingaan op de zaak.

Volgens het Openbaar Ministerie in Den Bosch ging B. zijn vrouw op 14 april met een stroomstootwapen te lijf. Behalve van poging tot moord beschuldigt justitie hem van wapenbezit.

De officier van justitie was tot zijn arrestatie werkzaam in Arnhem. De aanklager is tot nader order geschorst. Het vervolg van zijn rechtszaak staat gepland voor 8 december.

Mooi geprobeerd van de officier en zijn advocaat, maar justitie heeft in principe niet een verdachte nodig om tot moordveroordeling te komen. Als dat wel zo was, dan zou er niemand voor moord veroordeeld worden. Maar het is natuurlijk wel een leuke uitweg voor justitie die een van de hunne niet graag de cel in ziet gaan. Uitspraak? Ik hou het op tijdelijk ontoerekeningsvatbaar dus geen gevangenisstraf en mogelijk een kortdurende TBS of straks is hij na 2 maanden in het FPI al 'genezen' en mag hij thuis tot rust komen.

Moet je als gewone burger eens proberen dat je het 'vergeten' bent.

Update 8 december Zoals te verwachten eist het OM slechts een zeer geringe 'straf'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 17 augustus 2009

Justitie weer es in de fout : vervalsen van proces verbaal

Het betreffende gesprek. De ‘handel’ ging om een Mercedes, de politie maakte daarvan XTC
xtc-gesprek
Het Openbaar Ministerie in Zutphen geeft toe dat in een proces-verbaal in een groot drugsonderzoek (codenaam "Tom Poes" een fout is gemaakt. Advocaat Cees Korvinus (foto), raadsman van een van de verdachten in het onderzoek, is minder mild: volgens hem is de ‘fout’ opzettelijk gemaakt om de verdenking te versterken. Hij wil dan ook dat de rechter de zaak ongeldig verklaard.

Dat zei Korvinius vandaag in het tv-programma Nova. De Zutphense hoofdofficier van justitie Ludo Goossens is daar nog niet zo zeker van. In Nova zei hij dat er ook andere mogelijkheden zijn om de fout mee te wegen in de beoordeling van de zaak, zoals strafvermindering of bewijsuitsluiting.

De fout kwam vorige week aan het licht tijdens de behandeling van de zaak door de rechtbank in Zutphen. In de schriftelijke uitwerking van een afgeluisterd telefoongesprek tekent de politie uit de mond van een van de verdachten “xtc-handel” op, terwijl is gebleken dat hij het over een type Mercedes (de S400) had.

Cees Korvinus: ”Zaak ongeldig verklaren”
korvinus
Korvinus meent dat het om een cruciaal proces-verbaal gaat. Het onderzoek concentreerde zich op de handel in wiet, maar door de foutieve weergave van het afgeluisterde telefoongesprek kwam daar mogelijke handel in harddrugs bij. Daarmee kwamen ook meer opsporingsbevoegdheden. De raadsman acht het vervalsen van een proces-verbaal een doodzonde, waarop slechts één sanctie past: de rechter moet de hele zaak ongeldig verklaren.

De kwestie “toont aan hoe kwetsbaar het systeem is”, aldus Korvinus in Nova. Het Openbaar Ministerie en de rechter moeten erop kunnen vertrouwen dat de politie processen-verbaal naar waarheid opmaakt en er niet mee rommelt. Volgens hoofdofficier Goossens heeft het OM geen andere keuze dan te vertrouwen op ambstedig opgemaakte process-verbaal.

De verandering zou niet gedaan zijn door de politieman die het gesprek uitwerkte, het zou later zijn gebeurd.

Ludo Goossens: “Andere mogelijkheden”
ludo-goossens
De rechter moet zich nog uitspreken over de zaak. Het OM heeft in de rechtszaal nog geen definitieve visie op de gebleken misstand gegeven.

Deze kwestie staat niet op zichzelf. De politie vervalst voortdurend PV’s. Enige tijd geleden was er een zaak waarbij de politie uit 8 verhoren één PV samenstelde. De verdachte in een verkrachtingszaak had in alle verhoren ontkend, toch kwam er in het procesverbaal plots een bekentenis te staan.

Korvinus mag nog van geluk spreken dat hij dit boven tafel heeft gekregen. Gewoonlijk varen rechters blind op het PV en weigeren categorisch naar opnamen van het verhoor dan wel telefoontaps te kijken of te luisteren.

Zie ook: Drugsverdachten vrijuit door fouten OM

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Sylwia Janta beestachtig vermoord

jantaDe Poolse restauranthoudster Sylwia Janta (23) is op zeer geweldadige wijze omgebracht. Volgens deskundigen van het NFI is zij door haar vriend Mehmet A. (36) op gruwelijke wijze doodgemarteld. Mehmet A. vluchtte vervolgens naar Turkije, waar hij meer dan een jaar uit handen van de politie wist te blijven.

Mehmet A., houdt echter bij hoog en laag vol dat de dood van zijn 23-jarige vriendin in het restaurand Diamand in Den Haag waar zij werkte slechts een ongeluk was. In de rechtbank van Den Haag verklaarde hij vandaag dat Sylwia en hij op 8 december 2007 ruzie hadden gekregen. Ze had ontdekt dat hij er een andere vriendin op na hield. Ze was op hem afgestormd, waarna hij haar twee klappen had gegeven. Eén klap had haar uit balans gebracht waardoor ze van de trap kukelde. Ze raakte gewond aan haar hoofd en buik.

De verwondingen waren volgens A echter niet zodanig ernstig dat hij dacht dat Sylwia het leven zou laten. Hij vertrok uit het appartement in de veronderstelling dat zijn vriendin zelf wel een ambulance zou bellen.

Een patholoog van het NFI heeft echter verklaard dat er aan Sylwia’s lijf meer stuk dat heel was. Sylwia Janta had hoofdwonden, kapotte darmen, haar oor was gescheurd en haar ribben waren geknapt als twijgjes.

De patholoog heeft verklaard dat de verwondingen passen bij iemand die van een tiende etage is gestort, of iemand die overreden is door een auto. Het verhaal dat Mehmet aan de politie heeft verteld lijkt dan ook kolder te zijn. Het past niet bij de puinhoop die de arts in het lichaam van Sylwia heeft aangetroffen.

Het openbaar ministerie is van mening dat Mehmet A. liegt. Zo heeft Mehmet verteld dat Sylwia naakt was tijdens haar val van de trap. De politie heeft echter een trui, hemd en bh gevonden waarop het bloed van Sylwia ruimschoots aanwezig was. Volgens het NFI wijzen de vormen van de bloedvlekken erop dat Janta de kleding aan had, toen zij gewond raakte.

In het appartement is naast een handdoek met een pluk haar van Sylwia ook een wijnfles gevonden met daarop twee bloedvlekken. De dop van de fles was gedeukt. Dat past precies bij twee halfronde verwondingen die op het hoofd van Sylwia zijn gevonden. Het OM denkt dat Sylwia met de fles is geslagen. Waarschijnlijk deed Mehmet dat in de woonkamer, waar op de muur bijpassende bloedspatten zijn gevonden.

Het OM denkt dat de verdachte aan een psychische stoornis lijdt. Hij kan echter geen tbs krijgen omdat hij altijd geweigerd heeft om zich te laten onderzoeken. Toch wil de officier van justitie dat de samenleving voor lange tijd van de verdachte verstoken blijft. Ze eiste daarom zestien jaar cel.

“Mehmet heeft Sylwia met een kapotgeslagen lichaam in alle eenzaamheid laten liggen”, zo legde de officier haar strafeis uit. “Hij heeft haar als een beest behandeld.”

De politie werd destijds getipt door een eveneens 36-jarige Hagenaar. Ook hij stond terecht, maar het OM heeft voor hem vrijspraak gevraagd omdat zijn betrokkenheid bij de dood van Janta niet kon worden vastgesteld.

De rechtbank doet op 31 augustus uitspraak. (Mehmet kreeg 12 jaar voor doodslag)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Sylwia Janta okrutnie zamordowany przez Turk

jantaPolski właściciel restauracji Sylwia Janta (23) jest w bardzo brutalnym sposób zabite. Według ekspertów z NFI jest jej przyjacielem Mehmet A. (36) torturowani na śmierć w straszny sposób. Mehmet A. następnie uciekł do Turcji, gdzie więcej niż jeden rok z rąk policji był w stanie kontynuować.

Mehmet A., jednak wysokie i niskie, że śmierć jego 23-letni dziewczyna w restaurand Diamond w Hadze, gdzie pracowała tylko jeden wypadek. Sąd w Hadze powiedział dziś, że on i Sylwia na 8 grudnia 2007 została walki. Miała odkrył, że miał inną dziewczyną po umiłował. Była afgestormd go, który dał jej dwa trafienia. A cios jej z równowagi, że wniesiona w dół schodów kukelde. Była ranna w głowę i brzuch.

Obrażenia były identyfikowane przez nie na tyle poważne, że myślał życia dostaniemy Sylwia. On opuścił mieszkanie na założeniu, że jego dziewczyna będzie wezwać karetkę.

Patolog z NFI zadeklarował, że Sylwia ciało było bardzo dużo. Sylwia Janta miał rany głowy, połamane obudowy, jej ucha był rozdarty i jej żebra były geknapt jak gałązki.
W patolog stwierdził, że obrażenia fit ktoś z dziesiątym piętrze jest, lub przekonać kogoś, kto ma samochód. Opowieść że Mehmet policji powiedział wydaje się być również staggers. Nie jest bałagan, że lekarz w treści Sylwia został odnaleziony.

Ściganie że Mehmet A. leży. Tak więc, Mehmet powiedziała Sylwia nago podczas jej spadek w dół schodów. Policja, jednak, sweter, koszulkę i biustonosz stwierdziła, że krew Sylwia również uczestniczył. Zgodnie z NFI, form do bloodstain, że Janta odzież miał kiedy stał rannych.

Apartament znajduje się obok ręcznik z plug włosów Sylwia również butelkę wina z dwoma bloodstain. WPR w butelce było dotąd. To pasuje dokładnie dwóch półokrągłych obrażeń szef Sylwia znaleźć. W OM Sylwia uważa, że butelka jest pobity. Mehmet prawdopodobnie zrobił, że w salonie, gdzie na ścianie pasujące krwi pryśnięcie znaleźć.

The Da uważa, że pozwany cierpi na zaburzenia psychiczne zaburzenia. On nie może dostać TBS bo zawsze odmówić, które mają być zbadane. Jednak prokurator, że społeczeństwo na długo oskarżony pozbawiony. W związku z tym zażądał szesnaście komórki.

"Sylwia ma Mehmet pobicia ze złamaną ciało zostawić w samotności", a więc urzędnik strafeis ją wyłączyć. "On traktuje ją jako bestia".

Policja była wyrzucenia przez innego 36-lat Hagenaar. Miał rację, ale OM zwróciła mu uniewinniony, ponieważ jego udział w śmierci Janta nie udało się ustalić. Sąd jest orzeczenie w sprawie 31 sierpnia.

Jej pogrzeb odbył się w Polsce w sobotę 15 grudnia 2007 r.

Sylwii Janty brutalne morderstwo

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte kofferbakmoord/rioolmoord vrij

De rechtbank in Lelystad heeft vandaag een 32-jarige verdachte in de zogenoemde kofferbakmoord en rioolmoord voorlopig vrijgelaten. P.S. blijft wel verdachte.

De man komt niet op vrije voeten. De officier van justitie liet namelijk weten dat P.S. direct in vreemdelingenbewaring komt. Hij verblijft illegaal in Nederland.

In totaal staan zeven verdachten terecht voor betrokkenheid bij de kofferbakmoord en de rioolmoord. Amsterdammer Brian Stein (49) werd eind vorig jaar om het leven gebracht. Zijn lichaam werd teruggevonden in de kofferbak van een auto in Nieuw-Vennep. René Karamatali (29) uit Almere werd in november 2008 dood aangetroffen in een riool in zijn woonplaats. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat beide slachtoffers een van de verdachten hebben afgeperst. Mogelijk speelde drugshandel of een ontvoering een rol.

In mei kwam al een 45-jarige man op vrije voeten. Hij is nog wel verdachte in de zaak. De overige vijf verdachten zitten nog vast. Hun raadslieden dienden een keur aan onderzoekswensen in, waaronder het horen van ruim veertig getuigen. De rechtbank bepaalt volgende week woensdag of de verzoeken worden toegewezen. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor december.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kortgeding om uitlevering naar Polen

Vandaag dient in Amsterdam het kort geding dat advocaat Knoops heeft aangespannen om te voorkomen dat zijn client Jacob Essen naar Polen wordt uitgeleverd op basis van het Europees Arrestatie Bevel voor een zaak die draait om ca. 20 Euro. Je vraagt je echt af wat justitie bezielt.

De overleveringskamer van de rechtbank Amsterdam stond de overlevering van Essen voor het onderzoek naar de veronderstelde omkoping vorige maand toe, maar weigerde haar voor het uitzitten van de straf in de oude oplichtingszaak. Knoops vindt het te gek voor woorden dat Nederland bereid is een onderdaan in handen van de Poolse justitie te spelen voor zo’n pietluttig en oud zaakje, waarvoor Essen waarschijnlijk hooguit een geldboete of een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgt. (Nog afgezien van het feit dat Polen hem waarschijnlijk jaren in voorarrest zal laten zitten om zo toch hun gram te halen over de nog –ten onrechtte- uit te zitten gevangenisstraf). De raadsman wees op de erbarmelijke omstandigheden in Poolse gevangenissen, die onder meer worden gekenmerkt door overbevolking en een volslagen gebrek aan hygiëne. Hij stelde dat Essen een hernieuwd verblijf aldaar mentaal niet zal aankunnen. Volgens Knoops is Polen de afgelopen jaren tientallen malen veroordeeld wegens schending van mensenrechten in gevangenissen.

Uitspraak op 25 augustus 2009.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zondag 16 augustus 2009

"Verdwijning Germa van den Boom snel opgelost"

Omroep Brabant beweert dat de verdwijning van Germa van den Boom mogelijk op korte termijn wordt opgelost. Dit naar aanleiding van een brief die is ontvangen van iemand die 'spijt' zou hebben.
Als die brief klopt, dan lijkt her er op dat de dader terminaal ziek is en een bekentenis bij een notaris heeft gedeponeerd

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Twee mensen neergestoken in Naarden Bussum

Een man en een zwangere vrouw zijn vanmiddag ernstig gewond geraakt door een steekpartij voor het station Naarden-Bussum. De politie kon een verdachte aanhouden doordat omstanders hem in de kraag hadden gegrepen.

De gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis. De man verkeert in kritieke toestand. Over de verwondingen van de vrouw en of haar kind in orde is, is nog niets bekend.

De steekpartij had even na vijf uur plaats. Het is onduidelijk of de slachtoffers en de dader elkaar kenden. Ook kon de politie over de toedracht nog niets zeggen.

Update 17 Augustus: Inmiddels houdt de politie rekening met een drama in de relationele sfeer. Inmiddels is de man overleden. De toestand van de vrouw en haar ongeboren kind is stabiel.
Update 4 februari 2010: De dader is Ali D., de ex-man van de gewonde vrouw. De dode man was haar nieuwe echtgenoot/vriend.
Update 22 April 2010: Uitspraak:  Hij krijgt 18 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

De moord op Leendert en Lisa van der Lei

Begin 2003 was de dubbele moord op het echtpaar Van der Lei één van de oudste zaken die bij het Cold Case Team van de politie Groningen op de plank lagen en dus werd het tijd eens opnieuw naar die zaak te gaan kijken.

Lees verder op Waarheidsvinder

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man opgepakt wegens dood echtgenote

De politie heeft vandaag een man (58) aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw (46). Haar lichaam werd gisteren gevonden in de woning van het stel aan de Liendenhof in Amsterdam-Zuidoost.

De man werd rond het middaguur gearresteerd in een landelijk gebied in de gemeente Beverwijk. Een voorbijganger had de man daar gezien terwijl hij zichzelf in zijn auto probeerde om te brengen. Hij moest naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Maandag vindt sectie plaats op het stoffelijk overschot van de vrouw. Die moet uitwijzen wat de precieze doodsoorzaak is.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook