vrijdag 30 april 2010

Dode man gevonden bij Den Oever

Vanmiddag is door een wandelaar in het Robbenoordbos, ten zuiden van Den Oever, het stoffelijk overschot van een man gevonden die vermoedelijk door een misdrijf om het leven isgekomen. Het lichaam lag in een bosje, vlakbij het IJsselmeer aan de Noorddijkweg.

Mogelijk gaat het om IJsbrand van Breugel (44) (foto) uit Den Oever die sinds 10 danwel 12 april 2010 wordt vermist.  Hij heeft toen zijn woning aan de Zuid-Gesterweg verlaten en was volgens getuigen in het gezelschap van 3 onbekende mannen die enige tijd in een auto voor zijn huis hebben gestaan.

Update 5-5-2010: De dode man is Gerard Zonneveld (55) uit Beverwijk.

De man werd deze week aan de hand van een door de politie verspreide foto herkend door een politiemedewerker uit de regio Kennemerland. Na identificatie door familie is zijn identiteit bevestigd. Het slachtoffer is geen bekende van de politie.
De politie zoekt getuigen en verspreidde vandaag opnieuw een foto, nu met de kleding die de man vermoedelijk heeft gedragen. Hij is door een misdrijf om het leven gekomen. De toedracht is nog onduidelijk.

Update 15 september 2011: In Almaar wordt een man veroordeeld tot 10 jaar wegens doodslag op Zonneveld en het verbergen van zijn lijk. Hij had Zonneveld bij een insluiping betrapt en hem doodgestoken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode man in woning Roermond

Vanochtend is in een woning aan de Margrietlaan 12 in Roermond het lichaam van een dode man (88) aangetroffen

Het is nog niet duidelijk wat er zich in het huis heeft afgespeeld. Het zou gaan om de vader van het gezin dat in het huis woont. De politie vermoedt echter een misdrijf. De echtgenote (58) en twee zonen (26 en 30) van de overledene zijn aangehouden.

Update 2 mei 2010: De vrouw heeft bekend haar echtgenoot omgebracht te hebben. De 2 zonen zijn vrijgelaten.
Update 13 september 2011: De echtgenote wordt  veroordeeld tot 1 jaar psychiatrische opname (LJN: BS1682
Update 15 juni 2012:  Het gerechtshof in Den Boschlegt  in hoger beroep Fatima A.  5 jaar celstraf op. Het Openbaar Ministerie had 7 jaar geëist. Het Hof oordeelde dat zij 'sterk verminderd toerekeningsvatbaar' is.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Advocaten en cliënt in gevangenis afgeluisterd

In de Rotterdamse gevangenis De Schie blijken gevangenen tijdens gesprekken met hun advocaat te kunnen worden afgeluisterd met apparatuur die de politie van buitenaf bedient.

De illegale praktijken werden ontdekt door strafrechtadvocaat Frank van Ardenne ontdekt. Het is niet onmogelijk dat verdachten van ernstige misdrijven hierdoor vrijuit kunnen gaan. Van Aardenne heeft aanwijzingen dat er behalve in De Schie, waar bijvoorbeeld Willem Holleeder is gedetineerd, er ook in advocatenkamers in de PI in Krimpen aan den IJssel, opnameapparatuur zit. “Net als veel van mijn collega's vrees ik dat dit veel vaker en in gevangenissen door het hele land gebeurt”, zegt Van Ardenne. Hij heeft demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie) gisteren per brief gevraagd de situatie in alle Nederlandse gevangenissen zo snel mogelijk te onderzoeken.

Advocaat Chrisje Zuur, raadsvrouwe van Holleeder, is niet verbaasd. “Ook wij hebben signalen dat we tijdens gesprekken met onze cliënt in De Schie zijn afgeluisterd. Dat is juridisch gezien onrechtmatig en in een rechtsstaat ronduit schandalig. Maar we kunnen het niet hardmaken zoals collega Van Ardenne nu wel heeft gedaan.”

Afluisteren van advocaatgesprekken is gewoon bij wet verboden. Klaarblijkelijk zijn er bewust voorzieningen aangebracht die dit toch mogelijk moeten maken. Dat is een zéér ernstige aantasting van de rechtstaat, maar het zal wel weer met de mantel der liefde worden bedekt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 29 april 2010

Uitspraak: 12 jaar en TBS voor Franklin Falconi voor doodslag op Gabriëlle Cevat in hoger beroep

Franklin Falconi (51) is vandaag door het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag, 29 april 2010 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en TBS met dwangverpleging.

Falconi stond in hoger beroep terecht voor diverse strafbare feiten waaronder de moord op politie-agente Gabrielle Cevat, gepleegd op 9 juli 2008 in Amstelveen. Volgens het hof is het niet zeker dat Falconi wist dat Gabrielle Cevat politieagente was. Ook vindt het hof dat niet kan worden bewezen dat Falconi met voorbedachte raad handelde toen hij Cevat dood schoot. Daarvoor is volgens het hof te weinig tijd verstreken tussen het moment dat hij Gabrielle Cevat opmerkte en het moment dat hij schoot. Het hof heeft doodslag bewezen verklaard.


Het hof heeft Falconi ook veroordeeld voor poging tot moord op de ouders van zijn ex-vriendin. Falconi loste twee schoten op hun voordeur kort voordat hij elders in Amstelveen Gabrielle Cevat dodelijk trof. De verdachte had bij hen aangebeld. Hij droeg een vuurwapen bij zich. Toen de deur voor hem werd gesloten, schoot hij twee maal op de deur. Volgens het hof heeft Falconi daarbij beide personen dodelijk kunnen treffen en heeft hij voldoende tijd en gelegenheid gehad om zich te bezinnen.Daarom vindt het hof dat er sprake was van poging tot moord.

Falconi is voorts veroordeeld voor voorbereiding van moord op zijn ex-vriendin. Met een geladen vuurwapen is hij binnengedrongen in haar woning nadat hij Gabrielle Cevat had neergeschoten. Het gerechtshof vindt bewezen dat hij dit deed met het doel om zijn ex-vriendin, die op dat moment niet thuis was, te doden.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft het hof onder meer gelet op de ernst van de feiten en op het advies van het Pieter Baan Centrum. Volgens de onderzoekers is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Daarnaast is bij de beslissing rekening gehouden met het strafblad van de verdachte. Ook is het hof ervan uitgegaan dat de behandeling van de verdachte in een tbs-inrichting naar verwachting lang zal gaan duren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: twintig jaar voor Hans Langendoen voor moord echtgenote

Marga Langendoen
marga langendoen
Hans Langendoen (56) uit Uden is door het gerechtshof in Den Bosch vandaag in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor de moord op zijn echtgenote Marga (46) op 30 juni 2006. Dat is twee jaar meer dan hij eerder kreeg van de rechtbank. Het Openbaar Ministerie had zowel bij de rechtbank als in hoger beroep achttien jaar geëist.

Hans Langendoen schoot zijn vrouw in de logeerkamer van de echtelijke woning in Uden door het hoofd met een luchtbuks die hij twee dagen eerder had gekocht, en sloeg met een hard voorwerp in op haar schedel. Het stel lag in scheiding.

Langendoen verstopte het lijk van zijn vrouw in een bos in de Belgische Ardennen. Toen hij het daar twee maanden later weer ophaalde, werd hij gevolgd door de politie. Langendoen werd op 1 september 2006 langs de Duitse snelweg aangehouden met het lijk in zijn kofferbak. Hij zei dat er een ongeluk was gebeurd in de Ardennen.

In paniek zou hij zijn gewonde vrouw in de bossen hebben achtergelaten. Zijn advocaat Arthur van der Biezen had de theorie geopperd dat het letsel aan de schedel van Marga Langendoen later werd toegebracht, bijvoorbeeld door wild of door jagers die in het gebied actief waren. Het hof concludeert dat dit alternatieve scenario, hoewel uitvoerig onderzocht, niet aannemelijk is.

Het hof rekent het angendoen zwaar aan dat hij respectloos is omgegaan met het lichaam van zijn overleden vrouw en dat hij hun kinderen en haar ouders heeft misleid en voorgelogen. (Tja, liegen over je daderschap komt natuurlijk tamelijk veel voor bij moord, om dat iemand 'zwaar' aan te rekenen is een beetje raar)

Dat Hans Langendoen in verzekering werd gesteld door een onbevoegde hulpofficier, heeft geen gevolgen voor de strafmaat of de ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie (OM). Langendoen is door het optreden van de onbevoegde hulpofficier niet in zijn belangen geschaad, oordeelt het hof. Hij zou immers ook in verzekering zijn gesteld als de hulpofficier wel bevoegd was geweest.

Update17 januari 2012: In Cassatie wordt de straf teruggebracht tot 19 jaar en 7 maanden (LJN: BT6553)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: jaar cel voor rapper Brace voor ontvoering

Eddy Brace Rashid MacDonald (23), beter bekend als de rapper 'Brace' is vandaag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot zestien maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk wegens medeplichtigheid aan vrijheidsberoving, afpersing en het overtreden van de wapenwet in januari dit jaar. De eis was 24 maanden cel.

Brace heeft in januari met twee anderen iemand ontvoerd in Almere en met een auto naar een loods in Amsterdam-Noord gebracht. Later is het slachtoffer teruggebracht naar Almere om zijn portemonnee en bankpas op te halen. Brace bestuurde de wagen. Het slachtoffer heeft zijn pinpas en -code moeten afgeven en de daders hebben geld van zijn rekening gehaald.

Update 7 januari 2011: Brace is wegens goed gedrag vrij gelaten. Er dient nog een hoger beroep.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 20 jaar voor Omer Al K. voor moord op moeder

Omer Al K. (22) is door het Gerechtshof in Den Haag vandaag veroordeeld 20 jaar cel voor de moord op zijn moeder (46) en poging tot moord op zijn zus (20) op 22 februari 2009. De eis was 25 jaar. Eerder legde de rechtbank in Dordrecht hem 25 jaar op.

Al K. wurgde zijn moeder met een fietsremkabel en bracht zijn zus 36 messteken toe. De zus overleefde de aanslag, maar hield in haar hals ernstige littekens over. De man zou mogelijk in opdracht van familieleden hebben gehandeld.

Voorzitter N. Schaar van het gerechtshof achtte bewezen dat de Irakees in februari 2009 doelbewust heeft gehandeld. Volgens de verdediging was Al K. mogelijk in een opwelling tot zijn daden gekomen. Mede naar aanleiding van psychiatrische rapporten van het Pieter Baancentrum werd Omer Al K. echter volledig toerekeningsvatbaar geacht. “Hij heeft gelegenheid genoeg gehad om na te denken”, aldus Schaar die in zijn uitspraak tot een iets mildere straf kwam. Het OM liet weten “niet ontevreden” te zijn.

De vader van het gezin vertrok enkele jaren geleden met twee jongere kinderen naar Bagdad. Zoon Omer ging ook naar Irak, maar moest van zijn vader terug naar Nederland om controle op zijn moeder en zus te kunnen blijven uitoefenen. Hun levenswandel - de zus had een relatie met een man van een andere geloofsovertuiging - beviel hen niet. Omer Al K. vluchtte na de moord naar het buitenland, maar werd uiteindelijk in Oostenrijk aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

'Loverboy' Murat Ordu tijdelijk op vrije voeten | “Mr Diamond is back”

Mr Diamond is back

Loverboy Murat Ordu, die enkele maanden geleden werd veroordeeld tot vier jaar cel voor het tot prostitutie dwingen van vrouwen, heeft van justitie vrijaf gekregen zodat hij de geboorte van zijn kind kan meemaken. Dit tot grote woede van zijn slachtoffers.

Ordu maakte deel uit van een bende pooiers en loverboys. Samen met Youssef O. en broer Megmed Ordu misleidden of dwongen zij vrouwen tot prostitutie in Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht. Het zou gaan om meer dan twintig vrouwen.

Naar nu blijkt heeft het Amsterdamse gerechtshof hem strafonderbreking verleend in verband met 'persoonlijke omstandigheden'. Het betreft hier de geboorte van zijn kind. Hij is nu vrij in afwachting van zijn hoger beroep op 16 juli.Volgens Leendert Verhij van het Amsterdamse gerechtshof hoeven we ons geen zorgen te maken want Murat is niet veroordeeld voor mensenhandel van zeven vrouwen naar van twee vrouwen.

Gerechtshofpresident Leendert Verheij:
'We hebben niet te maken met een 2e Saban Baran'
'Murat is veroordeeld voor mensenhandel van 2 vrouwen dat is aanzienlijk minder dan 7 vrouwen'
Je gaat je dan natuurlijk onwillekeurig afvragen wanneer dat kind is verwekt, gezien het feit dat de broers al in november 2008 gearresteerd werden. Nou, simpel, Murat werd in afwachting van zijn zaak al eerder, op 15 juli 2009 vrijgelaten. Pas op 23 december 2009, bij zijn veroordeling, moest Murat weer de cel in. Maar hoe lang heeft hij daar nou eigenlijk gezeten? Feit is dat hij op 2 februari al weer aan het chatten was op 'Turkish place' (foto)

Inmiddels maakt Murat als 'Mr. Diamond' ook weer furore op de netwerk sites zoals partyflock (foto) en hyves.

Justitie verzuimde om zijn slachtoffers en getuigen in te lichten. Twee slachtoffers van de loverboy, die doodsangsten uitstaann omdat ze denken dat O. wraak zal nemen, hebben een advocaat in de arm genomen en bezwaar tegen de vrijlating gemaakt bij justitie.

Mr Diamond al langer vrij?
Dat moge zo zijn, maar dat is natuurlijk niet het enige bezwaar: Terwijl een normale pappa twee dagen vrijaf krijgt voor zijn pasgeborene mag een gestoorde crimineel dik twee maanden zijn cel verlaten.

Update: Naar nu blijkt is de reden voor zijn verlof niet het aanstaand vaderschap maar zijn doodzieke moeder.

Ook mensenhandelaar Saban B. werd vorig jaar vrijgelaten wegens een geboorte. Hij vluchtte direct naar Turkije.

Update 16 juli 2010: Murat Ordu moet van het Hof weer achter de tralies.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 28 april 2010

Echtpaar dood gevonden in Landsmeer

In Landsmeer is een bejaard echtpaar dood gevonden in hun huis aan de Meervalweg. Een van de buren had alarm geslagen toen het echtpaar al 8 weken niet was gesignaleerd. tevens hing er een indringende lucht.

Of er sprake is van een misdrijf of bijvoorbeeld Koolmonoxidevergiftiging is nog niet duidelijk.

Update 5-5-2010: De politie gaat er nu vanuit dat de 61-jarige vrouw haar 69-jarige echtgenoot van het heeft leven beroofd en is zij daarna zelf om het leven gekomen. Hoe zij de man heeft omgebracht, is niet bekend. Ook weet de politie niet hoe de vrouw om het leven is gekomen. Wel is uitgesloten dat derden in het spel zijn.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 14 jaar voor moord Wijchen

Tegen drie mannen uit Wijchen, is in de rechtbank in Arnhem tot 14 jaar geëist wegens een bloedige eermoord in Wijchen op 12 april 2009.

Een Afghaan (inmiddels 45) stak toen de nieuwe vriend (44) van zijn ex-vrouw meer dan twintig keer in borst, buik, rug, hals en armen. Het slachtoffer was eerst van de trap gegooid en met een stroomstootwapen verlamd. Hij werd op straat achtergelaten.

Bij het misdrijf nam de man zijn zoon (19) mee die het stroomstootwapen hanteerde. Tegen hem eiste de aanklager acht jaar cel. Hij is volgens de officier enigszins verminderd toerekeningsvatbaar en heeft oprecht spijt. Tegen een andere man (28), die niet meer vastzit, eiste justitie elf jaar cel, omdat hij zonder vragen te stellen met de vader en zoon heeft meegedaan. Voor een Duitse Afghaan, die eerst van betrokkenheid werd verdacht, eiste justitie vrijspraak.

Uitspraak op 12 mei.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: opnieuw 25 jaar in hoger beroep voor moord op Robienna Reboe

Tegen Shelwin R (49) is vandaag in hoger beroep opnieuw 25 jaar gevangenisstraf geëist wegens de moord op Robiënna Reboe (12) en poging tot moord op haar moeder in Amsterdam, op 28 mei 2009.

Vorig jaar eiste het OM voor de rechtbank een gelijkluidende straf. De rechtbank verklaarde de moord op Robiënna bewezen, maar achtte onvoldoende bewijs voorhanden voor de poging tot moord op de moeder van het kind. Het vonnis van de rechtbank luidde twintig jaar cel.

Shelwin R., die evenals het OM hoger beroep aantekende, hield ook vandaag vol dat Robiënna's dood is te wijten aan een tragisch ongeluk: het meisje is volgens hem in zijn geopende stanleymes gelopen. Robiënna bloedde ter plekke dood.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 30 jaar voor Utrechtse Drugsmoord

Leonard S. (27) is door de rechtbank in Utrecht vandaag veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank is bewezen dat S. in Utrecht samen met de 21-jarige Cartney K. op 13 januari 2008 een man (30) heeft gedood op de Dickenslaan in Utrecht. Cartney K. werd veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf..

Leonard S. en Cartney K wilden drugs kopen bij hun slachtoffer. De rechtbank woog heel zwaar mee dat S. op de dag van het misdrijf pas elf dagen vrij was. Hij was in 2003 tot negen jaar cel veroordeeld wegens doodslag.

De twee mannen wilden niet betalen voor de drugs die ze bij hun slachtoffer kochten. Er ontstond een vechtpartij in de huurauto van de verdachten. Het slachtoffer probeerde te vluchten met de autosleutels. De verdachten haalden hem in en S. schoot de man neer. K. werd opgespoord doordat de politie de auto achterhaalde. De politie kreeg S. te pakken, omdat K. zich in de cel liet ontvallen dat hij voor iemand anders vastzat.

De officier van justitie had levenslang tegen S. geëist. De rechtbank noemde die eis begrijpelijk omdat de verdachte kort na zijn vrijlating al weer deelnam aan een gewapende beroving. Maar de rechtbank woog ook mee dat de verdachte pas 27 jaar is en een levenslange gevangenisstraf hem ieder perspectief op terugkeer in de maatschappij zou ontnemen. De rechters vinden dat met een straf van dertig jaar recht wordt gedaan uit een oogpunt van vergelding en bescherming van de maatschappij.

Beide veroordeelden hebben zich beroepen op hun zwijgrecht. Ook in het Pieter Baan Centrum hebben ze niet willen meewerken aan onderzoeken naar hun persoonlijkheid.

De zaak is niet zonder horten en stoten geweest. Er was in 2008 al een eis, maar omdat de rechtbank gewraakt werd, moest de zaak over.

Update 31 mei 2012: Het gerechtshof in Arnhem veroordeeld Leonard S. tot 22 jaar (eis levenslang). Cartney K. houdt 16 jaar.

Update Mei 2014: Cartney K. raakt in de gevangenis betrokken bij een poging tot doodslag/moord op Geert M.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 27 april 2010

Verstoorder kerkmis Reusel vrijuit na fout

De plaats delict: de R.K. Kerk te Reusel
De homoseksueel (31) uit Gemert die in februari werd opgepakt omdat hij een kerkdienst in Reusel (foto) verstoorde, gaat vrijuit door een fout van justitie. Het Openbaar Ministerie heeft de man vorige week 'per abuis' een brief gestuurd dat hij niet wordt vervolgd wegens onvoldoende wettelijk bewijs. Volgens een woordvoerster van het parket in Den Bosch is het tegendeel echter het geval: “De man was op heterdaad betrapt”.

Omdat de man de brief heeft ontvangen, is de zaak tegen hem definitief van de baan. Justitie zegt dat een dergelijke fout niet eerder is voorgekomen. Het parket vermoedt dat de oorzaak ligt in het eigen computersysteem.

De man verstoorde destijds de mis uit protest tegen het feit dat pastoor Luc Buyens had geweigerd om Gijs Vermeulen, de stadsprins van Reusel, ter communie te laten gaan omdat Vermeulen homoseksueel was (en is).

Ach de zoveelste stommiteit van justitie, hoewel ik het hier de man wel gun.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestaties voor moord in Duiven

Drie mannen van 18 tot 20 jaar zijn gearresteerd in verband met de gewelddadige dood van een vrouw (89) (foto) uit Duiven (Gld).

De vrouw werd op 19 september vorig jaar ernstig gewond aangetroffen in haar huis aan de Parallelweg in Duiven. Op 1 maart dit jaar overleed zij na een maandenlang coma.

Meerdere getuigen noemden de drie aangehouden mannen. Het gaat om twee inwoners van Zevenaar en een inwoner van Wijchen. De laatste onttrok zich maandag urenlang aan zijn arrestatie. De politie zette onder meer een helikopter in om naar hem te zoeken. Uiteindelijk werd hij maandagavond aangehouden in Babberich. De politie verrichte maandag ook huiszoekingen op diverse adressen.

Eind maart werd al een Arnhemmer (29) opgepakt. Hij is weer op vrije voeten maar nog wel verdachte, stelt de politie (maar als hij serieus verdachte was, hadden ze hem wel vastgehouden).

Update 22-november 2011: Uiteindelijk wordt een man (20) uit Westvoort veroordeeld tot 9 jaar cel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 26 april 2010

Vrouw van balkon gegooid | Man aangehouden

Een vrouw (28) is vanmiddag zwaargewond geraakt nadat zij vanaf het balkon op de tweede verdieping van een woning aan de Emelissedijk in Rotterdam-Hordijkerveld / IJsselmonde was gevallen.

Om zes uur kwam bij de politie de melding binnen dat een vrouw vanaf de tweede verdieping van een woning aan de Emelissedijk was gevallen. Volgens getuigen had de vrouw kort daarvoor ruzie gemaakt met een man.

Agenten die ter plaatse gingen troffen de vrouw zwaargewond op het trottoir aan. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis. Haar toestand is zeer ernstig.

In de woning werd op dat moment niemand aangetroffen. Tegen tien uur die avond meldde de bewoner (33) van het pand zich op het politiebureau. Hij is aangehouden. De exacte toedracht van het ongeval moet uit uitvoerig onderzoek blijken.

Update 3 december 2010: De vrouw is medio mei aan haar verwondingen overleden. Hoewel justitie er van overtuigd is dat de vrouw zelf over het balkon is geklommen en gesprongen is, meent zij dat de man hier toch verantwoordelijk voor is omdat hij eem 'bedreigende sfeer' zou hebben geschapen. Het OM eist daarom 7 jaar cel tegen de man.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuwe naam op 'Nationale Opsporingslijst'

De Ghanees Alex Kwame Fuachi (32) wordt toegevoegd aan de lijst van meestgezochte criminelen van Nederland, de Nationale Opsporingslijst

Alex Kwame Fuachi zou zich in april 2008 schuldig hebben gemaakt aan een gewelddadige overval op een Bloemendaals gezin.
De man des huizes werd destijds bewusteloos geschopt en in zijn buik geschoten. Zijn vrouw en dochter werden ook vastgebonden en beschoten. Fuachi werkte volgens de politie toen al vier jaar voor het gezin als klusjesman.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geen verdere vervolging in zaak Deborah Rosiek

Deborah Rosiek
Justitie ziet af van verdere vervolging in de zaak Deborah Rosiek. Het Hoger Beroep dat het OM in juli 2008 aanspande tegen verdachte Hans P. was al ingetrokken wegens gebrek aan bewijs.

De hoogzwangere Rosiek verdween in juni 2003, de dag voordat ze zou bevallen van een tweeling, in Amsterdam. De verdachte was lange tijd haar geheime minnaar. Hij zat ruim een jaar vast. In juli 2008 werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

In de kelderbox van P. werden destijds bloedsporen van Rosiek aangetroffen. Ook was P. de laatste die Rosiek levend zag. Bij nieuwe tips wordt de zaak heropend.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte in coldcasezaak aangehouden | John Sweeney

De politie in Londen heeft vandaag in Londen een Brit (53) aangehouden die wordt verdacht van de moord op de Britse Paula Fields (31), uit Liverpool, in Londen en de Amerikaanse Melissa Halstead (33) (foto), uit Dayton Ohio, in Rotterdam.

Melissa Halstead werd op 3 mei 1990 in de Rotterdamse Westersingel gevonden en Paula Fields op 19 februari 2001 in het Regent's Canal in Londen. De twee vrouwen waren onthoofd en misten hun handen. Halstead werd pas in 2008 definitief geïdentificeerd. Toen een mogelijk verband bleek tussen de lugubere moorden smeedden de Rotterdamse en Londense politie in 2009 een gezamenlijk team.

De zaak kwam kort geleden weer volop in de media toen Opsporing Verzocht aandacht besteedde aan deze zaak. „Dat leverde waardevolle informatie op”, aldus het OM. „Er hebben zich onder andere mensen gemeld die de Amerikaanse kenden toen zij in Amsterdam woonde.” Ook het Britse programma Crimewatch besteedde aandacht aan de zaak.

Vier leden van het Rotterdamse coldcaseteam (CCT) zijn in Londen bij het verhoren van de verdachte en getuigen. Een Britse officier van justitie beslist morgen of de verdachte verder wordt vervolgd.

De politie sluit overigens niet uit dat er een verband is met nog een derde moordzaak. Daarbij gaat het om een onbekende vrouw, wier lichaam op 6 september 1992 in Amsterdam werd gevonden. Aanvankelijk werd gedacht dat dat het lichaam was van de vermiste Melissa Halstead, maar die bleek al eerder -ongeidentificeert- in Rotterdam begraven te zijn. Het DNA onderzoek in de zaak van dit nog onbekende stoffelijk overschot in Amsterdam, leidde echter tot de identificatie van Melissa. Overigens werd in Amsterdam in 1985 eveneens de Britse Joana Wilson gevonden in een gracht, ontdaan van hoofd en handen.

Mogelijke slachtoffers
Melissa Halstead
Paula Fields
Onbekende vrouw, Amsterdam
Antoinette Bont
Joana Wilson

Hoewel het OM terughoudend is met mededelingen over de identiteit van de gearresteerde man, gaat het waarschijnlijk om de Britse Timmerman John Sweeney. De als sadistisch en zeer gewelddadig bekende staande Sweeney had namelijk met zowel Melissa Halstead als Paula Fields een relatie. Zijn arrestatie zal ook niet al te moeilijk zijn geweest omdat hij momenteel vier levenslange gevangenisstraffen uitzit voor poging tot moord op een ex-vriendin, Delia Balmer, in 1994. Hij zou tegen Balmer gezegd hebben dat hij in Nederland ene 'Melissa' had vermoord.

Sweeney ontmoette Halstead in Londen in 1988 waar ze op Russelsquare werkte als fotografe en visagiste. Hun relatie was tamelijk geweldadig. Zij verhuisden naar Oostenrijk, waar Sweeney een tijd in de gevangenis zat omdat hij Halstead had aangevallen met een hamer. Halstead vluchtte naar Amsterdam en vestigde zich als fotografe op de Kromme Waal, waar Sweeney haar weer op kwam zoeken. Klaarblijkelijk had zij hem 'vergeven' want de relatie zette zich voort tot haar verdwijning.

Sweeney vertrok in juli 1992 weer naar Engeland en begon een relatie met Delia Balmer. Na de aanval op haar dook hij 6 jaar onder (ook in Nederland) totdat hij in 2001 in Londen werd gearresteerd.

Update 27 april 2010: Inmiddels is bevestigd dat het inderdaad gaat om John Sweeney die in zijn cel is aangehouden. Sweeney zal er niet van wakker liggen: Hij heeft al 4x levenslang. Sweeney wordt mogelijk ook verdacht van de moord op de Groningse prostituee Antoinette Bont

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tweede arrestatie na dood Recep Namli

De politie heeft zondagavond in Cuijk een tweede verdachte aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de dood van een Recep Namli (49) uit Den Bosch.

Recep Namli werd sinds 28 januari vermist en op 18 maart dood teruggevonden in zijn auto op een parkeerplaats bij een flat aan de Hoge Slagen. Recep Namli was door een misdrijf om het leven gekomen en vermoedelijk al enkele weken dood.

De 25-jarige man uit Cuijk werd zondag nabij het centrum van zijn woonplaats opgepakt. Donderdagavond arresteerde de politie in zijn woning in Den Bosch al een 24-jarige man. Hij wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zondag 25 april 2010

Meisje zwaar gewond bij steekpartij

Een meisje (15) is in Arnhem is vanmiddag neergestoken toen zij om 13.15 op de hoek van de Lepelbladstraat met de Kamillelaan in Malburgen-Oost plots aangevallen werd door twee 'licht getinte mannen'. Het meisje werd in de borst geraakt en bloedde hevig.

Met een ambulance is zij naar het ziekenhuis vervoerd, waar zij zondagavond buiten levensgevaar was.

Het meisje kon nog aan ooggetuigen vertellen dat de dader haar ex-vriend was. Hij was kwaad geworden omdat het slachtoffer de relatie had beëindigd. De 19-jarige verdachte woont in Amsterdam en is voortvluchtig.

Update 27 april 2009: De 19 jarige verdachte heeft zich op een politiebureau gemeld.

Afbeelding kaart

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man dood geschopt tijdens potje voetbal

Een man (23) uit Zwolle is gisteravond overleden nadat hij eerder op de dag bij een opstootje tijdens een potje voetbal met opzet tegen het bovenlichaam was geschopt. Een plaatsgenoot (23) werd aangehouden.

De mannen voetbalden met een aantal anderen op een oefenveldje aan de Hyacinthstraat. De voetballers, die vrienden en bekenden van elkaar zijn, probeerden het slachtoffer na de schop te reanimeren, wat later werd overgenomen door ambulancepersoneel. De man overleed later in het ziekenhuis.

Uit sectie moet duidelijk worden of de man is overleden aan de gevolgen van de schop of dat er een andere oorzaak was voor zijn overlijden.

Update 26 april. De verdachte is inmiddels weer vrijgelaten. Het slachtoffer zou niet aan de gevolgen van de schop overleden zijn. Waaraan dan wel is vooralsnog onbekend

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zoektocht naar vermiste scholier

In Nieuw-Zeeland wordt gezocht naar de scholiere Bobbie-Lee (10) uit Soesterberg en haar vader.

Bobbie-Lee zou onder toezicht van Jeugdzorg hebben gestaan toen de vader haar ontvoerde naar Nieuw Zeeland. Vader Bob moest rond die tijd voor de rechter komen, maar ging er met zijn vriendin en dochter vandoor.

Er is al een internationaal opsporingsbevel uitgegaan.

Hoewel ik de zaak niet ken, ken ik wel de reputatie van Jeugdzorg en kan ik enkel maar zeggen: "Goed gedaan Bob!"

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 23 april 2010

Uitspraak: standje voor Fehd El Ouali wegens zware mishandeling

Fehd el Ouali (23) is veroordeeld tot 94 dagen cel, 106 dagen voorwaardelijk, 150 uur dienstverlening en 5500 euro schadevergoeding wegens zware mishandeling van een vriend, Ruud Verburg. 2 weken geleden eiste de OvJ nog twee jaar wegens poging tot doodslag. De rechter vond poging tot doodslag echter 'niet bewezen'. De 94 dagen staat gelijk aan de in voorarrest doorgebrachte tijd

El Ouali sloeg Ruud Verburg in elkaar na een bezoek aan café Happy Duck in Nieuwkoop. Verburg liep hier onder andere een gebroken kaak een gebroken oogkas en hersenletsel bij op nadat Fehd -als Verburg al op de grond ligt- hem tegen zijn hoofd blijft trappen. Fehd el Ouali noemde het een 'uit de hand gelopen stoeipartij'. Verburg heeft nog vele maanden revalidatie nodig.

De rechtbank vond echter niet bewezen dat Fehd het slachtoffer toen die op de grond lag tegen zijn hoofd had geschopt. Het had namelijk ook 'tegen het lichaam' kunnen zijn en het hersenletsel 'had ook van de klappen kunnen komen ipv het schoppen'  (alsof dat iets uitmaakt).

Eerlijk gezegd was de eis van 2 jaar -waarvan 8 maanden voorwaardelijk- zelfs voor poging tot doodslag een beetje aan de lage kant. 150 uur dienstverlening voor zware mishandeling is echter een lachertje. De rechtbank spreekt van 'zware mishandeling met zwaar lichamelijk letsel' als gevolg. Daar staat max. 8 jaar op (art 302, lid 1 Sr). Je vraagt je af hoe zwaar je iemand zou moeten mishandelen om die max straf te krijgen.

Fehd el Ouali is de ex-vriend van: Froukje de Bot  en speelde in Shouf  Shouf.
LJN BM2167

Artikel 302
Hij die aan een ander opzettelijk zwaar lichamelijk letsel toebrengt, wordt, als schuldig aan zware mishandeling, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete van de vijfde categorie.



Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode na steekpartij Groningen

Een man (34) uit Groningen is vandaag na een steekpartij aan zijn verwondingen overleden.

Een vrouw (30) bracht de zwaargewonde man vanochtend binnen bij het UMCG ziekenhuis in Groningen. Het slachtoffer had een steekwond in zijn borst. Hij bezweek korte tijd later aan zijn verwondingen.

De vrouw is gearresteerd. De auto waarmee de man naar het ziekenhuis gebracht werd is onderzocht. Ook deed de politie onderzoek in een huis aan de Rengersstraat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode man in het water Leeuwarden

In water van het Vliet in Leeuwarden is vrijdagochtend het levenloze lichaam van een man aangetroffen.

Een voorbijganger die zijn hond uitliet, zag voor de de flatgebouwen aan de Vuurdoornstraat een lichaam drijven.

Volgens de politie gaat het om een man tussen de 45 en 65 jaar. Onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van een misdrijf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrijspraak in moord café Noordplein

Antilliaan Juricka M. (27) is door de rechtbank in Rotterdam vrijgesproken van moord op Mohamed El Hassnaoui (53) en poging tot moord op twee anderen in café Noordplein in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden achttien jaar celstraf.

De rechters achten doodslag wel bewezen, maar vinden dat M. handelde uit zelfverdediging. Hij kreeg daarom ontslag van rechtsvervolging. De uitspraak komt niet als een donderslag bij heldere hemel. De rechters vonden vorige week al dat er onvoldoende bewijs was om de man langer vast te houden en lieten hem dan ook vrij.

De schietpartij vond in mei vorig jaar plaats in café Noordplein in Rotterdam. M. kreeg ruzie in het café. Die vechtpartij mondde uit in een schietpartij, waarbij zes keer werd geschoten. Naast een dode, vielen er ook twee zwaargewonden.

M. ging naar de kroeg om de confrontatie te zoeken met het slachtoffer, aldus de aanklaagster. Waarover die confrontatie ging is nooit duidelijk geworden. Van zelfverdediging kon volgens het OM onder meer geen sprake zijn, omdat M. het wapen zelf mee naar de kroeg zou hebben genomen.

De man schoot uit noodweer betoogde diens advocaat. De rechters volgden die lezing. Niet vast staat dat M. het wapen mee naar het café had genomen en in de hectiek van de vechtpartij was schieten zijn enige mogelijkheid tot zelfverdediging, meenden de rechters. M. had bovendien niet de rust en tijd om na te denken over de gevolgen van zijn handelen.

M. is geen onbekende van politie en justitie. Hij werd in het verleden meerdere keren veroordeeld voor bedreiging. Als minderjarige zat hij vast voor een poging tot doodslag. Een woordvoerder meldde dat het nog niet duidelijk is of het OM in hoger beroep gaat. Daarvoor moet eerst het vonnis nader bestudeerd worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Meisje in Emmen verzint verkrachting

Een minderjarig meisje uit Emmen heeft toegegeven een verkrachting uit haar duim te hebben gezogen.

Het meisje vertelde op 13 april dat ze op een fietspad door een onbekende man van haar fiets was getrokken, waarna ze in de bosjes seksueel zou zijn misbruikt. De politie pakte nam de melding uiterst serieus en startte een groot onderzoek. Al vrij snel kwam werd echter ontdekt dat het verhaal van het meisje niet strookte met het onderzoeksresultaat. Nadat het meisje hiermee was geconfronteerd, gaf ze toe dat haar melding vals was.

De politie neemt de zaak hoog, aangezien er veel mankracht in de zaak is gestoken en heeft proces-verbaal opgemaakt tegen het meisje. Het openbaar ministerie in Assen zal beoordelen of het meisje wordt vervolgd.

Waarschijnlijk zal ze niet vervolgd worden denk ik omdat ze minderjarig is en er uiteindelijk toch een kulstraf uit zou rollen. Mogelijk zou je de ouders civielrechterlijk voor de schade op kunnen laten draaien.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlander gearresteerd in Cambodja wegens pedofilie

Een wat minder handige kop uit Cees' VK-blog
De Nederlander Cornelius Marinus Joseph ( 'Cees') Chamuleau (65) is in Sihanoukville (Cambodja) gearresteerd op verdenking van pedofilie.

Chamuleau die een blog bij de Volkskrant heeft, runde sinds enige jaren een school in Kleng Leu bij Sihanoukville (De 'Pinokkioschool' zie foto).

Hijzelf zegt onschuldig te zijn en wijt het aan een zakelijk geschil met een voormalig zakenpartner -de manager van de school, ene Tun Sun, die uit wraak de beschuldigingen heeft geuit.

Update 6 januari 2011: Cees Chamuleau is veroordeeld voor het bezit van kinderporno en het onzedelijk betasten van een elfjarige jongen tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan hij acht maanden niet uit hoeft te zitten. Hij komt hiermee op 22 februari vrij. Cees werd vrijgesproken van het maken van kinderporno en het aanzetten tot prostitutie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 22 april 2010

Uitspraak: 16 jaar voor 'Postcode Loterijmoord' op Lilian Pisani Doesburg

Francesco Pisani (50) is door de rechtbank in ’s-Gravenhage vandaag  veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar wegens de moord op zijn echtgenote Lilian Pisani-Doesburg (49) in de nacht van 3 op 4 januari 2009 in een woning aan de Theresiastraat in Den Haag, .


Francesco heeft zijn vrouw Lilian in de echtelijke slaapkamer op meedogenloze wijze met vier kogels om het leven gebracht, aldus de rechtbank. De wijze waarop enkele van die kogels zijn afgevuurd doet bijna denken aan een executie.

Het echtpaar Pisani, dat ruim 25 jaar samen waren, hadden samen drie dochters. Het slachtoffer had in november 2008 aan haar man gezegd dat zij niet meer met hem verder wilde en twee dagen voor de fatale 4e januari 2009 had zij hem bovendien verteld dat zij iemand anders ontmoet had met wie zij mogelijk wel een toekomst meende te hebben. Uit alles blijkt dat verdachte het dreigende einde van zijn huwelijk niet heeft kunnen verkroppen, aldus de rechtbank, en het kan naar het oordeel van de rechtbank niet anders zijn dan dat hij onder de indruk van juist die gevoelens een einde heeft gemaakt aan het leven van zijn echtgenote.
De verdachte heeft zelf ter terechtzitting geen duidelijkheid kunnen of willen verschaffen omtrent zijn motieven. Hij heeft slechts in algemene bewoordingen van zijn spijt getuigd.

De verdachte wordt ten aanzien van het delict volledig toerekeningsvatbaar geacht. Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat zijn ziekte van invloed is geweest op het door hem gepleegde delict.

De rechtbank heeft aanleiding gezien tot enige, zij het beperkte, matiging van de op te leggen gevangenisstraf ten opzichte van de gevangenisstraf van 18 jaar die de officier van justitie had gevorderd. In het bijzonder het feit dat verdachte nog nooit voor een strafbaar feit veroordeeld is en niet over een goede gezondheid beschikt, dient tot een iets lagere straf te leiden, aldus de rechtbank.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Waar is het bewijs tegen de moeder van baby Lani?

In Netwerk vanavond het verhaal van Brenda (33) die ervan wordt verdacht haar dochtertje opzettelijk ziek te maken. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Brenda gerommeld met de sondevoeding van haar baby tijdens ziekenhuisopnames. Maar is er wel voldoende bewijs om de moeder te veroordelen?

Dochtertje Lani wordt vrij snel na de geboorte ziek en verblijft meerdere malen in het academisch ziekenhuis UMCG in Groningen. Daar krijgt het verplegend personeel argwaan. Het ziekenhuis meent dat de moeder lijdt aan het syndroom van Münchhausen by Proxy.

Door de mishandeling van haar eigen kind zou de vrouw aandacht willen krijgen van medici. Maar rechtspsycholoog Van Koppen en kinderrechter Van der Reijt menen dat er nauwelijks bewijsmateriaal is in deze zaak. Het ligt extra gevoelig omdat beide ouders als gevangenismedewerkers in dienst zijn van Justitie.

De inmiddels twee-jarige Lani is uit huis geplaatst en woont op een geheime plek. Haar ouders mogen hun kind slechts één keer in de twee weken een uurtje zien onder toeziend oog van een gezinsvoogd.

In Netwerk vertelt Brenda over de verdachtmakingen en de ingrijpende gevolgen daarvan voor haar gezin. Van Koppen en Van der Reijt uiten kritiek op de bevindingen van het ziekenhuis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak 9 jaar cq. 2 maanden voor kastmoord Nuth in Hoger beroep

De Engelsman Roy M. (43) is in hoger beroep door het gerechtshof 's-Hertogenbosch veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens doodslag op de Schot Jonathan Kennedy (31) op 7 januari 2007 in Nuth. Engelsman Paul M. (35) werd veroordeeld tot 2 maanden gevangenis voor poging tot zware mishandeling van Kennedy. Roy M. en Paul M. kregen in de nacht van 6 op 7 januari 2007 ruzie met Jonathan in zijn/hun woning in Nuth. Het hof stelt vast dat Paul M. het slachtoffer een vuistslag in het gezicht heeft gegeven. Roy M. heeft het slachtoffer opzettelijk door middel van messteken om het leven gebracht. Anders dan het OM acht het hof niet wettig en overtuigend bewezen dat hierbij sprake is geweest van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de twee verdachten. Bij het opleggen van de negen jaar gevangenisstraf heeft het hof bijzonder in aanmerking genomen dat de verdachte wist dat het lijk van het slachtoffer in een kast was verborgen. Hij heeft hierover niets losgelaten in een telefoongesprek met de moeder van het slachtoffer. Door die informatie achter te houden hebben de nabestaanden niet op een waardige manier afscheid kunnen nemen van hun familielid, hetgeen het hof hem zeer zwaar aanrekent. De rechtbank had beide verdachten op 25 september 2008 veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Roofmoord op Willy van Wanrooy weer onder de loep

De Tilburgse politie heeft op basis van extra informatie weer twaalf rechercheurs op het onderzoek naar de roofmoord op Willy van Wanrooy (50) in 2008 gezet.

Van Wanrooy werd op 21 april 2008 zwaargewond gevonden in zijn woning en overleed korte tijd later in het ziekenhuis. Uit zijn woning was een nieuwe televisie gestolen. Willy van Wanrooy kwam die nacht om 1.30 thuis en om 1.44 u kwam reeds een melding dat er in de woning wat gaande was.

Johan L.
In totaal vier mensen werden destijds voor het misdrijf opgepakt maar zij werden na korte of langere door de rechter vrijgelaten. Twee van de verdachten -Alex en Bianca- waren huisgenoten van Willy. Een derde verdachte Johan L. (foto) zou de overval hebben opgebiecht aan zijn ex zwager Wilfred en aan zijn schoonvader. Johan L. woonde destijds bij Wilfred in het Beatrixhof, in de buurt van Willy.

De 'nieuwe informatie' waarover de politie nu beschikt komt uit meerdere bronnen. Het rechercheteam is al in februari samengesteld.

Update 5 maart 2012: De politie arresteert Johan L. (37) opnieuw.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 18 jaar voor moord Naarden-Bussum

Ali D.(46) is door de rechtbank in Amsterdam vandaag veroordeeld tot achttien jaar celstraf wegens een dodelijke steekpartij bij treinstation Naarden-Bussum op 16 augustus waarbij Ali D. zijn ex-vrouw en haar nieuwe partner neerstak. De vrouw raakte zwaargewond, de man overleed. De straf is conform de eis van justitie.

D. en zijn ex, beiden van Turkse afkomst, hadden de bewuste dag bij het station afgesproken. Hun dochtertje was bij haar vader geweest en zou weer worden opgehaald door haar moeder. De nieuwe vriend was voor het eerst meegekomen bij het ophalen van het kind. De dader ging door het lint, trok een mes en begon op hen in te steken. Dat gebeurde waar het meisje bij was.

Volgens de rechtbank is D. schuldig aan moord en poging tot moord. Zij acht bewezen dat hij het besluit om de twee slachtoffers neer te steken al enige tijd eerder had genomen. De rechter noemde de steekpartij “buitengewoon ernstig en schokkend”.

De dader vertelde eerder tijdens de rechtszaak dat hij niet meer precies weet wat er is gebeurd op de noodlottige dag. Het zou zwart voor zijn ogen zijn geworden. De verdediging stelde dat D. handelde uit noodweer, maar de rechtbank oordeelde dat er geen sprake is van zelfverdediging.

De neergestoken vrouw was op het moment van de steekpartij hoogzwanger van haar nieuwe man. Het kindje, een jongen, kwam een week na de dood van zijn vader ter wereld. De rechter constateerde donderdag het wrange feit dat de dochter van de moordenaar en het zoontje van de vermoorde man zullen opgroeien in hetzelfde gezin.

Volgens de rechtbank was D. tijdens de steekpartij enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Tijdens de rechtszaak beweerde de dader dat de overheid geheime dossiers over zijn stukgelopen huwelijk heeft en dat hij al een tijdje werd achtervolgd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak Utrechtse drugsmoord

Vandaag komt de uitspraak in de Utrechtse drugsmoord waarin tegen Leonard S. (27) uit Rotterdam levenslang is geëist. en 30 jaar tegen zijn kompaan Cartney K (21).
Echter nog geen nieuws.
Update 28 april 2010. Het wordt 30 en 16 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

woensdag 21 april 2010

Dode vrouw gevonden in Beda

Een vrouw (25) uit Breda is vanavond dood aangetroffen in haar woning in de Fröbelstraat in Breda. Een 28-jarige inwoner van Breda die op het moment van haar overlijden in de woning was, is gearresteerd in verband met de dood van de vrouw.Het zou gaan om de echtgenoot van de vrouw.

Hulpdiensten kregen woensdag een melding dat de bewoonster van het huis niet meer ademde. Ambulancemedewerkers konden het leven van de vrouw niet meer redden.

De verdachte had pillen in zijn bezit toen hij gearresteerd werd. Een en ander suggereert een overdosis aan drugs. Sectie moet dit uitwijzen.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 14 jaar voor moord op Gert Kevelham

Tegen Bert g. (45) uit Hengelo is vandaag 14 jaar geëist wegens de moord op Gert Kevelham (63) uit Hengelo op 14 augustus 2001. Op grond van onder meer bloedsporen die op zijn kleding waren aangetroffen, acht het OM bewezen dat Bert G. Gert Kevelham, met messteken om het leven heeft gebracht. Kevelham was meer dan 30 keer gestoken.

G. en het slachtoffer waren buren van elkaar en beiden zwaar aan de alcohol verslaafd. G., volgens deskundigen een zwakbegaafde persoon met psychische stoornissen, zou tot zijn daad zijn gekomen nadat zijn vriendin door Kevelham was lastiggevallen. G. zelf ontkende iets met de moord te maken te hebben. Zijn advocaat Petra Breukink bepleitte vrijspraak. Ze vond de bewijzen niet overtuigend en betoogde dat het OM nagelaten heeft andere sporen, die op andere scenario's hadden kunnen wijzen, te onderzoeken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 12 jaar voor doodslag op Sechaira Selassa

Een man (24) is veroordeeld voor doodslag van de dove Sechaira Selassa (32) op 11 juli 2009 in haar woning in Den Haag, waar hij haar wurgde. Hij werd tevens veroordeeld voor het stelen van een tas in een trein in Lelystad. De man werd reeds eerder in 2005 veroordeeld wegens een geweldsdelict.

LJN BM1750

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

En wéér een onbevoegde hulpofficier

Opnieuw is bij een politiekorps aan het licht gekomen dat een hulpofficier van justitie onbevoegd is. Dit keer betreft het een hulpofficier van het politiekorps Brabant Zuid-Oost. Een woordvoerster van justitie in Den Bosch heeft dat vandaag gezegd. Meer informatie over de zaak kon ze nog niet geven.

Eerder deze maand werden er bij het politiekorps Brabant-Noord al twee hulpofficieren van justitie aangetroffen zonder de juiste bevoegdheid.

Het is nog maar de 21e. Wellicht kan er nog een vierde bij deze maand!?

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jan de Lange bekent ombrengen Reineke

Jonkheer Jan de Lange (49) heeft bekend zijn vrouw Reineke (37) omgebracht te hebben in hun villa aan de Koekoekslaan 3 in Wassenaar.

De precieze omstandigheden zijn nog niet bekend gemaakt.

De Lange en Reineke trouwden op 1 September 2009. Zij kenden elkaar via internet en zij was 1,5 jaar vóór het huwelijk bij hem ingetrokken.

Update 13 juli 2010: Jan de Lange werd vandaag voorgeleid voor een pro-forma zitting. Voor de rechtbank bleek dat hij zijn dagen voor een overgroot deel doorbrengt in een isolatiecel.

Hij zit op een speciale afdeling van een gevangenis in Amsterdam en wordt slechts twee keer per week gelucht. Hij maakt het daarbij de cipiers 'moeilijk' door niet te reageren op bevelen. Met als gevolg dat bewakers hem in de houdgreep nemen om hem naar zijn cel te brengen. “Hij pleegt passief verzet”, aldus het openbaar ministerie.

In de rechtszaal bleek de Lange afgevallen, bleek en hij had een dikke buil op zijn voorhoofd en zat daarbij hoofdschuddend met zijn handen voor zijn gezicht. Moeizaam kwam hij uit zijn woorden, waarbij lange stiltes vielen. Bij de afsluiting van de zitting had De L. moeite om met de parketwachten mee te gaan. In de gang schreeuwde hij: “Ik ben onschuldig. Ik heb het niet gedaan.” Meteen daarna riep hij: “Ik beken.” Mr. Idriss van Straalen, de advocaat van Jhr. De Lange vroeg gisteren tijdens de pro-formazitting of zijn client mocht worden overgeplaatst naar een speciale psychiatrische kliniek.

Het leven van Jan de Lange op zijn huidige afdeling is volgens mr. Idriss van Straalen zwaar: “Bij vrijwel elke gelegenheid als hij zijn cel verlaat en bij vrijwel elk bezoek of telefoontje wordt hij naderhand door meerdere personen in de houdgreep genomen. Er wordt veelvuldig fysieke kracht tegen mijn cliënt gebruikt. Er moet naar een andere oplossing worden gezocht. Momenteel is er nog geen diagnose bij mijn cliënt vastgesteld en is er nog geen behandeling”.

Ook de Haagse rechtbank noemde de situatie van De Lange zorgelijk. Een psychiater moet alsnog onderzoeken wat de beste plek is waar de miljonair in voorlopige hechtenis moet blijven zitten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 2 jaar voor doodslaan Rob Stitek

Taxichauffeur Sidi Mohamed Belghiti (38) is vandaag door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot twee jaar cel voor het doodslaan van Rob Sitek (44) op 5 juli 2009 op het Leidseplein in Amsterdam.
Het OM had. drie jaar cel geëist. Volgens justitie gaf B., een geoefend kickbokser, Sitek een “snoeiharde vuistslag”.

Bij de familie van Rob Sitek heerst verbijstering na de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam.
“Het is ongelooflijk. Twee jaar cel, dat betekent dat hij volgend jaar alweer op vrije voeten komt. Dit is toch niet te geloven? We zijn onthutst en zeer teleurgesteld in de rechtspraak van ons land”, zegt broer André.
'>Sitek en Belghiti kregen tijdens de bewuste nacht ruzie over de ritprijs. Volgens de rechtbank heeft Sitek zich daarbij beledigend en discriminerend uitgelaten tegenover Belghiti. De taxichauffeur spuugde daarop naar Sitek, waarop die hem een klap gaf. Belghiti deelde vervolgens de fatale vuistslag uit.

De rechtbank noemt het gevolg van de zware mishandeling dramatisch en sprak van een “in wezen onbetekenende ruzie”. “Verdachte heeft op deze wijze de dood veroorzaakt van een man die midden in het leven stond en daarmee ontzettend veel leed en ontsteltenis bij diens nabestaanden teweeggebracht”, staat in het vonnis.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank het beroep van Belghiti zwaar meegewogen. “Het beroep van taxichauffeur is dienstverlenend van aard. Van een taxichauffeur mag verwacht worden dat hij conflicten uit de weg gaat.” Hoewel deze beroepsgroep soms wordt geconfronteerd met vervelend gedrag van klanten, zoals ook in deze zaak het geval was, mag volgens de rechtbank van taxichauffeurs worden verwacht dat ze conflicten op een correcte, niet gewelddadige wijze oplossen.

Belghiti is verder schuldig bevonden aan de mishandeling en bedreiging van een meisje in november 2007 in Amstelveen.

Belghiti heeft zelf ontkend dat hij Sitek hard heeft geslagen. Belghiti. verklaarde dat hij zou hebben geslagen om zichzelf te verdedigen.

Zijn beroep is 'zwaar meegewogen' en dan is het maar 2 jaar? Een man die in Almelo een wethouder gijzelt krijgt 9 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Redmar Smedema slachtoffer dorpsvete

It plysjeteam dat ûndersyk docht nei de dea fan Redmar Smedema (16) fan Burgum is flink útwreide. Snein waarden dalik al fyftjin resersjeurs op de saak set en dat is moandei útwreide mei nochris tsien.
It slachtoffer is snein ferstoarn oan de gefolgen fan in klap dy’t er sneontenacht krige yn in diskoteek yn Burgum. In tsjûgeoprop hat oant no ta mear as fyftjin tips opsmiten. Seksje op it lichem moat oan it ljocht bringe wêroan’t Redmar no krekt ferstoarn is.
Op ynternet binne hûnderten reaksjes op de gewelddiedige dea fan it slachtoffer te finen. Sa binne der ferskate kondoleânsesites iepene en ek op nijssites binne in soad reaksjes binnenkaam. Yn ien fan dy reaksjes stiet dat fan moandeitemiddei trije oere ôf yn jeugdsoos De Foarikker yn Burgum in tinkplak ynrjochte wurdt om jongeren de kâns te jaan nei te praten oer wat bard is.
Redmar Smedema (16), die afgelopen zondag bij een café ruzie in Burgum omkwam is volgens de politie hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer van een vete tussen groepen jongeren uit verschillende Friese dorpen.

Het blijkt bovendien dat enkele uren ná de ruzie waar Smedema het slachtoffer was er rondom de disco Club Q ook een zwaargewonde is gevallen. Hierbij raakte Gerard Dijkstra (20) uit Damwoude zwaargewond en hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd

In Club Q is volgens diverse getuigen die nacht gevochten tussen stappers uit Burgum en jeugd uit Kootstertille, Damwoude en De Westereen. De politie heeft de laatste dagen verschillende jongeren verhoord om een beeld te krijgen van de daar blijkbaar sluimerende spanningen. "We willen graag in contact komen met jongeren die deel uitmaken van de groepen en weten waarom die spanning er was", aldus de politie.

"De agressieve sfeer ontstond toen een groep zich nadrukkelijk op de dansvloer manifesteerde. In dit tumult is het 16-jarige slachtoffer geslagen." Gerard Dijkstra lag volgens een bron tot maandag in coma en is nadien inmiddels een aantal malen wakker gemaakt. Zijn situatie was volgens de politie gisteren 'nog steeds zeer ernstig'.

De Damwoudster werd bewusteloos langs de kant van de weg gevonden. Hij zou zwaar ten val zijn gekomen bij een vechtpartij op een parkeerplaats. Hij was naar verluidt niet in de disco. De politie ging er eerst nog van uit dat de twee vechtpartijen toevalligerwijze zo kort op elkaar plaatsvonden, maar houdt er nu dus toch rekening mee dat onderlinge strijd tussen dorpsjeugd er mogelijk achter zit.

Een zegsman van Club Q wil niet reageren op alle gebeurtenissen om zo het politieonderzoek niet in de weg te zitten. De gemeente laat in een persbericht weten geen noodzaak te zien om de veiligheidsmaatregelen rondom de discotheek te verscherpen en stelt dat er relatief weinig incidenten bij Cl

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ronald Pieper probeerde laptop te verkopen

In de periode na de moord op Anneke verandert Ronald Pieper zijn uiterlijk drastisch
Ronald Pieper heeft in 2005, na de moord op Anneke van der Stap, zonder succes geprobeerd een laptop te verkopen bij een benzinestation.

Pieper's toenmalige vriendin Wil Eenink zat op dat moment in de auto. De bewuste laptop is tot op heden spoorloos. De politie vermoedt dat de ex-vriendin meer weet van de Acer Aspire notebook die van de vermoorde Anneke is geweest. Pieper's ex-vriendin Wil Eenink, die deze week meerdere malen erover aan de tand is gevoeld, ontkent dit: "Ik weet alleen van het bestaan van een laptop waarop een onbekende account zat", zegt ze. "Ronald heeft het ding ooit kapotgeslagen toen er een keer een vlieg op zat. De toetsen vlogen in het rond. Deze laptop staat bij de politie."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 20 april 2010

Eis dertig jaar voor roofmoord

Tegen marktkoopman Marcel B. (49) en diens zoon Mark B. (22) uit Hellevoetsluis is bij de rechtbank in Arnhem dertig jaar gëist wegens gekwalificeerde doodslag, ofwel 'roofmoord' op textielleverancier Aart de Lang (52) en zijn zoon Bas de Lang (23) (foto) in Hurwenen op septenber 2008. De slachtoffers werden gekneveld, door het hoofd geschoten en hun huis werd in brand gestoken.

Volgens de aanklager was er ook een vriend van Mark B. bij. Deze Ricky Scholtz verdronk later in de nabijgelegen Hurwenense Kil. Die wilde hij met Mark vluchtend oversteken, denkt de aanklager, terwijl Marcel probeerde terug de brandende woning in te komen om verloren sleutels te pakken van de vluchtauto van het drietal.

Uitspraak 4 mei 2010. Het werd conform de eis 2x 30 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw neergestoken in Hema in Uden door TBS-er

Een vrouw (61) uit Boekel is vanmiddag rond twee uur neergestoken in een HEMA-filiaal in Uden door Kurt K. (49), een TBS-er die op begeleid verlof was.

Een verwarde TBS-er mag naar buiten met een schaar op zak om een mes te kopen. Leg dat maar es uit
De verwarde Kurt K. pakte haar vast en stak haar in de nek. Haar slagader werd hierbij niet geraakt. De vrouw is volgens de politie aanspreekbaar, maar met een flinke steekwond opgenomen in het ziekenhuis. De man is opgepakt en overgebracht naar het politiebureau.

De politie vermoedt dat de vrouw een willekeurig slachtoffer was. Zij is buiten levensgevaar. De politie vond het gebruikte mes in het warenhuis. De dader komt uit tbs-kliniek de Corridor in het Brabantse plaatsje Zeeland. De man deed boodschappen in de Hema toen hij de vrouw neerstak.

Alle verloven van tbs'ers in longstaykliniek De Corridor in Zeeland worden opgeschort tot de afronding van een intern onderzoek naar het begeleid verlof van de "cliënt". Volgens een zegsman loopt de kliniek de interne procedures na. Over de duur van het interne onderzoek kon hij niks zeggen. De woordvoerder legde uit dat longstaypatiënten op individuele basis onafhankelijk worden beoordeeld of zij geschikt zijn voor zogenoemd incidenteel begeleid verlof. Verlof kan bedoeld zijn voor een boodschap of voor familiebezoek en duurt nooit langer dan een paar uur.

Je kunt je inderdaad afvragen hoe een TBS- er die verward is op proefverlof mag en hoe hij op begeleid verlof aan een mes kan komen. Dat laatste is echter al duidelijk: Hij kocht het bij de Hema. Toen hij de cassiere vroeg de verpakking er af te halen zei zij dat niet te mogen. Hierop haalde de TBS-er een schaar (!!) uit zijn zak en opende zelf de verpakking en stak de vrouw uit Uden neer.

Volgende Vraag: Wat doet een TBS-er op begeleid proefverlof met een schaar in zijn zak?? Waarom liet de begeleidster toe dat hij een mes kocht?? Waarom greep ze niet intoen hij dat uit de verpakking wilde halen? Wat doet een 'verwarde' TBS-er überhaupt op verlof??
Vragen vragen vragen, maar gelukkig komt er 'een onderzoek'


Update 21 april 2010: Volgens Monique Kager, de dochter van het slachtoffer, liep de TBS-er zónder begeleider rond. Volgens de kliniek was de man op begeleid verlof, maar de dochter heeft de begeleidster nooit gezien, niet voor, niet tijdens en niet na de steekpartij.
Update 22 april 2010: in ieder geval een gedeeltelijk antwoord van woordvoerder Jochgem van Opstal: "Het gaat om een verlof op humanitaire gronden. Verlof vanwege de kwaliteit van leven en dus niet om te resocialiseren. Winkelen kan daar bij horen".

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Foto aanrander vrijgegeven | Snel gevonden

De politie heeft een foto vrijgegeven van de verdachte van de aanranding van een dertienjarig meisje.

Het meisje was op 17 februari rond 16:15-16:30 met een vriendinnetje in Eindhoven in een winkel aan de Kleine Berg, toen ze vlak voor ze de winkel uitging werd betast door de man. De bewakingscamera legde het allemaal vast.

Het is een man met een getinte huid, een jaar of 30-35. Hij heeft donker haar en een sikje.

Volgens bronnen op het internet zou het gaan om John Selder alias 'Valentino Sel' uit Roermond, die nog meer onfrisse praktijken op zijn naam zou hebben staan.

Update 23-4-2010: Inmiddels heeft politie bevestigd dat het om deze man gaat. Weliswaar noemt de politie niet zijn naam, maar geeft aan dat de man bekent is geworden door oproepen via Twitter en de website Geenstijl, waar de identiteit wél bekend is gemaakt

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Veroordeling in fatale straatrace

Somaliër Fuad S. (29) is door de rechtbank in Maastricht vrijgesproken van schuld aan het ontstaan van het ongeluk tijdens een straatrace op de A2 door Maastricht, dat op 10 mei 2008 het leven kostte aan drie Rotterdammers.

Hij krijgt wél vier maanden celstraf en plus drie jaar rijontzegging voor het verlaten van de plek van het ongeval en voor gevaarlijk rijgedrag. De eis was anderhalf jaar celstraf plus vijf jaar rijontzegging.

Volgens de rechtbank hebben de verdachte en de inzittenden van het verongelukte voertuig elkaar uitgedaagd. Ze raceten met snelheden tot 90 kilometer per uur door Maastricht, waar 50 kilometer is toegestaan. Het ongeval ontstond toen de auto van de slachtoffers in de linkerberm belandde, de bestuurder naar rechts stuurde en over de kop sloeg. Het voertuig kwam met een snelheid van ongeveer 60 kilometer tegen een betonnen wand tot stilstand. De automobilist en twee passagiers overleden. De vierde inzittende uit Gouda raakte zwaargewond.

De zaak kreeg destijds veel aandacht omdat het zou gaan om een race tussen drugsrunners, maar een duidelijk motief voor de race is niet vastgesteld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Justitie leert het nooit | Zaak over om afluisteren

De Hoge Raad heeft vandaag een veroordeling van het gerechtshof in Arnhem vernietigd, omdat er tijdens het proces gebruik is gemaakt van afgeluisterde gesprekken van de advocaat van de verdachte. De verdachte is een man die het hof veroordeelde tot zeven jaar cel voor het op 12 juli 2004 in brand steken van de woning van zijn ex-schoonmoeder Johan Cortus (69) in Arnhem. Door het vuur kwam Johan Cortus om het leven.

De veroordeelde man uit Arnhem vocht zijn veroordeling bij de Hoge Raad aan, vanwege het gebruik van de afgeluisterde gesprekken in zijn zaak. Het afluisteren van gesprekken van zogenoemde 'geheimhouders' zoals een advocaat mag niet in Nederland. Dat belemmert een verdachte in zijn verdediging.

Het gerechtshof in Den Bosch moet de zaak overdoen.

Toen de zaak nog voor de rechtbank moest komen, vermoedde de officier van justitie dat de advocaat in de betreffende telefoongesprekken de getuigenverklaringen probeerde te beïnvloeden die de familieleden nog over het alibi van de verdachte moesten afleggen. Daarom werden destijds de tapverbalen met toestemming van de rechter-commissaris in het strafdossier van de verdachte gevoegd.

De rechtbank vond dat niet goed omdat het om vertrouwelijke gesprekken ging met een advocaat die om die reden vernietigd hadden moeten worden en gaf opdracht de tapverbalen uit het dossier te halen (rechtbank Arnhem, 22.4.2008 LJN  BD0012).

In hoger beroep draaide het hof dat besluit 'in het belang van de waarheidsvinding' weer terug. Het hof betrok vervolgens die gesprekken bij zijn bewijsbeslissingen (hof Arnhem, 16.12.2008, LJN BG7100). De Hoge Raad tikt het hof hier dus nu over op de vingers.

De uitspraak van de Hoge Raad is overigens wel zéér formalistisch en cryptisch. De raad oordeelt dat nadat de rechter commissaris de gesprekken aan het dossier had toegevoegd. de rechtbank ze daar niet uit had mogen verwijderen en geeft het Hof dus gelijk dat zij de gesprekken weer aan het dossier toevoegd, echter, omdat de gesprekken in eerste instantie al vernietigd hadden moeten worden en dus nooit aan het dossier toegevoegd hadden moeten kunnen zijn, oordeelt de Raad dat het Hof ze derhalve niet in haar bewijsbeslissing had mogen betrekken.

Heel dom van politie, justitie en het Hof. Het is heel duidelijk verboden. Dat is in het verleden al vele duidelijk geworden. Ook de Nomads zijn er op vrijgelaten.

De Rechter Commissaris beriep zich in deze op artikel 126aa lid 2 uit de wet op de Strafvordering, waarin staat dat gesprekken met een vertrouwenspersoon die niet onder de vertrouwensrelatie vallen na machtiging door de RC wél aan het dossier kunnen worden toegevoegd en het Hof nam dat over. De Hoge raad echter vindt nu klaarblijkelijk dat dat artikel alleen op gaat als de advocaat zélf verdachte is, en dat was hij niet.

Overigens is de straf van 7 jaar tamelijk laag. Volgens Artikel 157, lid 3 Sr had de man tot 30 jaar of levenslang veroordeeld kunnen worden, ook indien er geen voorbedachte rade tot moord was.

Hij die opzettelijk brand sticht, een ontploffing teweegbrengt of een overstroming veroorzaakt, wordt gestraft:

  1. met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan gemeen gevaar voor goederen te duchten is;
  2. met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander te duchten is;
  3. met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan levensgevaar voor een ander te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Zaak Kouwenhoven moet over

Guus Kouwenhoven en zijn advocaat Inez Weski reageren met onbegrip op het besluit van de Hoge Raad om de vrijspraak te vernietigen. Het onbegrip is vooral omdat de vaststelling van de Hoge Raad dat het hof in Den Haag onvoldoende ruimte zou hebben gegeven voor het ondervragen van twee anonieme getuigen, volgens Weski feitelijk niet klopt.

“Deze twee getuigen waren al lang in beeld bij het Openbaar Ministerie. Het OM heeft ze op een gegeven moment zelf uit de zaak teruggetrokken”, benadrukt de advocaat. “Het OM heeft er zelf voor gekozen om ze vervolgens pas weer op het allerlaatste moment weer in de zaak te brengen. Dit is echt ongelofelijk en ook onrustbarend.”

Kouwenhoven zelf kan de vernietiging van zijn vrijspraak niet geloven, zegt Weski.
De Hoge Raad heeft vandaag de vrijspraak van de van oorlogsmisdaden en wapensmokkel verdachte Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven vernietigd. Eerder sprak het gerechtshof in Den Haag hem vrij. De rechtbank had hem daarvoor veroordeeld tot 8 jaar (eis 20 jaar).

Kouwenhoven stond eerder bij de rechtbank en het gerechtshof terecht voor oorlogsmisdaden en illegale wapenhandel in het West-Afrikaanse Liberia in 2002 en 2003. Dat land werd toen verscheurd door een bloedige burgeroorlog. Milities van Kouwenhoven hadden volgens het Openbaar Ministerie (OM) daar aan meegedaan door te vechten voor de toenmalige machthebber van het land, president Charles Taylor.

Het gerechtshof in Den Bosch moet de hele zaak in hoger beroep opnieuw doen.

De zaak is te dol: Nederland levert wapens aan het buitenland, Amerika doet dat en veel andere landen doen dat en staan nooit terecht. oorlogsmisdaden door Nederland begaan in Indonesië worden afgedaan met "Grosso modo hebben onze jongens daar goed werk verricht"

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Opnieuw onbevoegde hulpofficier N-Brabant

Bij het politiekorps Noord Brabant is voor de tweede keer binnen een maand een onbevoegde hulpofficier van justitie aangetroffen. Het gaat om een hoofdinspecteur die zijn certificaat niet op tijd heeft verlengd. Hierdoor is hij sinds juni vorig jaar niet bevoegd geweest om op te treden als hulpofficier.

Een hulpofficier van justitie is een politieambtenaar met een aantal bijzondere bevoegdheden, zoals de inverzekeringstelling van verdachten en doorzoeking bij inbeslagname in bepaalde zaken.

De hoofdinspecteur heeft intussen een nieuw certificaat gekregen en zijn werk als hulpofficier hervat. De politie onderzoekt of de man iets valt te verwijten. Het Openbaar Ministerie maakt inmiddels een inventarisatie van alle zaken die hij van juni 2009 tot april 2010 heeft behandeld. Als de hoofdinspecteur inderdaad onbevoegd was, kan dat juridische gevolgen hebben voor lopende en afgeronde strafzaken.

Twee weken geleden werd al een inspecteur (56) uit zijn functie gezet na twijfels over zijn bevoegdheid als hulpofficier van justitie. De rijksrecherche onderzoekt of hij zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim.

De politie ontdekte de twee zaken toen zij bezig was om een aantal interne werkprocessen te verbeteren. Het certificaat voor hulpofficier van justitie wordt door de politieacademie op persoonlijke titel verstrekt. Iedere agent is zelf verantwoordelijk om het certificaat te verlengen. Het korps Brabant-Noord onderzoekt of die procedure moet worden aangepast.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

maandag 19 april 2010

Man overleden in Den Haag na misdrijf

In een ziekenhuis in Den Haag is afgelopen nacht een man overleden aan zijn verwondingen. De man werd zwaargewond gevonden bij een portiek aan de Paul Krugerlaan in Den Haag. De politie gaat uit van een misdrijf.

De identiteit van de man is niet bekend. Wel staat vast dat het om een illegaal gaat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode man gevonden in Rijnsburg

In een woning aan de Langevaart in Rijnsburg is zondagnacht het stoffelijk overschot van een man (37) gevonden. Een misdrijf wordt vermoed. Hij is door messteken om het leven gekomen.

Update 20-4-2010: Een plaatsgenoot (44) is vandaag gearresteerd ivm betrokkenheid bij de moord
Update 23-4-2010: De dinsdag gearresteerde verdachte heeft de moord bekend. Over het motief en de toedracht van de moord wil het OM nog niets kwijt. Slachtoffer en verdachte kenden elkaar.
Update 27 oktober 2010: Er wordt 12 jaar en tbs geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Mogelijk hard bewijs in zaak Anneke van der Stap

De telegraaf beweert hard bewijs te hebben gevonden in de zaak Anneke van der Stap, waarmee de verdachte –veroordeeld moordenaar Ron Pieper-  aan de moord op Anneke gekoppeld zou worden.

Het zou gaan om een USB stick die van Anneke is geweest en die ondanks huiszoekingen gewoon bij hem in een la bleef liggen. Hoewel de telegraaf zegt dat de stick gewist is, zouden er nog foto’s van Anneke op staan.
De stick kwam in het bezit van Ron P.’s vriendin Wil Eenink. Pas nadat zij door de recherche was ondervraagd over het mailadres van Anneke van der Stap: ‘Avadesta’ herrinnerde zij zich die naam te kennen van de betreffende USB stick.

Update: De Telegraaf  wist afgelopen weekeinde de bestanden van Anneke, waaronder foto's tekeningen en studiemateriaal, terug te halen. vandaag werd het in plastic verpakte bewijsmateriaal afgegeven op het hoofdbureau van politie in Den Haag.
De Vriendin van Ronald Pieper werd gelijk verhoord.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zondag 18 april 2010

Koos Hertogs over Cornelis Stolk

In het kort:
Koos Hertogs pijpt rechter Stolk en mag daarvoor vrijelijk roofovervallen en aanslagen plegen en meisjes vermoorden. Rechter Stolk wordt uit de wind gehouden door Advocaat Generaal Feber die Koos hoogst persoonlijk in zijn cel komt dreigen hem dood te laten maken.
Rechters, Aanklagers en Advocaten weten het allemaal van Stolk en Koos en weten van elkaar dat ze dat weten maar lijden nu allemaal aan een slecht geheugen.
Peter de Vries koos er -begrijpelijk- vanavond voor om Koos Hertogs niet in beeld te brengen maar een acteur te gebruiken.

Het bleek dat rechter Cornelis Stolk (overleden in 2004) Koos H. meermalen geholpen had om uit de gevangenis te komen of er uit te blijven. Hij verlangde wél een wederdienst: orale sex. Ook wisselden de twee kinderporno uit. Sex vond plaats bij Koos thuis op de Zuidwal, Op Stolk's kantoor bij de rechtbank, en ook bij Stolk thuis op de Segbroeklaan.

Als Stolk Koos vrijspreekt van een roofoverval die Koos zélf tegen Stolk bekend heeft, blijft Koos vrij man ipv dat hij 4 jaar (de eis) vastzit (zijn broer kreeg 2 jaar). Twee jaar later vermoordt hij Tialda Visser. Als Stolk gewoon zijn werk had gedaan dan had Tialda nog geleefd. Dat zijn overigens ook de woorden van Koos zelf.

Na zijn eerste moord op Tialda Visser, belde Koos Hertogs zelfs naar Stolk en zei dat hij zich aan wilde geven. Stolk wilde dat niet omdat hij bang is dat de relatie uit zal komen en stuurt Koos naar een bevriend psychiater, onderbuurvrouw Liana Latour, die Koos weer op het rechte pad moet krijgen. Dat helpt niet en binnen korte tijd pleegt Koos twee andere moorden. Uit de reportage blijkt tevens dat deze mevrouw Latour met Stolk getrouwd is geweest. Stok's eerste vrouw pleegde zelfmoord.

Als Koos dan na de laatste moord toch gepakt wordt, regelt Stolk een andere advocaat voor Koos: Mr Duynstee. Zijn toenmalige advocaat -de Jongh Swemers- had namelijk vermoedens over de relatie met Stolk en die bij een eerdere arrestatie voor een zwaar vergrijp, bij de rechter commissaris geuit. (Waarna Koos vrij kwam).

Als Koos uiteindelijk in de Bijlmerbajes zit, verschijnt er een artikel in Panorama waarin gerept wordt van een dagboek van Koos waarin zijn relatie met Stolk ter sprake komt. Hij krijgt daarna bezoek van Mr. Feber, de AG bij de Haagse rechtbank en twee mensen van de BVD. Koos wordt daarbij bedreigt door Feber: "je staat met één been in het graf". Feber zal later toegeven bij Koos in de Bijlmerbajes op bezoek te zijn geweest maar kan zich niet meer herinneren waarvoor. Wél weet hij de Vries te vertellen dat hij toen boos is geworden op Koos, maar kon zich niet meer herinneren waarom dat was.
Koos werd overigens na het bezoek van Feber urenlang uit zijn cel gehaald, die toen werd doorzocht waarbij alle brieven van Stolk die hij nog had meegenomen werden.

Na de eerste uitzending werden er kamervragen gesteld en de minister antwoordde toen dat er een onderzoek was geweest van de rijksrecherche, maar Feber ontkent dit nu dus.

De moeder van Edith Post werd anoniem getipt over de relatie tussen Stolk en Hertogs. Zij gingen destijds bij dezelfde Feber te rade en werden daar onaangenaam te woord gestaan: Zij moesten het laten rusten want het zou de rechtsstaat aantasten.

Uit een brief van Koos H van 30 maart 1983 aan de Rechters Kooten, Rochem en Stolk, aanklagers Schimmel en Feber en advocaten Moskowitz, Duynstee en van Asperen (nu rechter in Amsterdam), waar de Vries de hand op legt blijkt echter dat alle betrokkenen op de hoogte waren

In de brief doet Koos een boekje open tegen alle betrokkenen Duynstee was ook op de hoogte blijkt uit de brief.  Verhoren over Stolk. zo schrijft Koos, zijn niet geverbaliseerd.

Alle betrokkenen weten het dus al 27 jaar

De vraag reist: Had Cornelis Stolk nog andere schandknapen waarvoor hij zaken regelde?
Toch kun je je afvragen wat nu het nut is van deze uitzending anders dan historie schrijven. Koos zit al jaren gevangen, en de overige betrokkenen zijn dood of met pensioen. Niemand wordt er aangepakt.
Fred Teeven was in de studio om verontwaardiging te tonen. Hij gaat  vragen stellen aan minister Hirsch Ballin zegt dat hij het uit zal zoeken en als er al een nietszeggend antwoord komt, dan veranderd er niets. Niemand wordt er gestraft en de Stolks en Febers van nu in het justitiële apparaat mogen ook blijven zitten.

Zie ook:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

zaterdag 17 april 2010

Dode man in woning Diemen

In een woning aan de Prinses Margrietstraat 8 in Diemen is vanmiddag het lichaam van een dode man (82) gevonden. De politie houdt rekening met een misdrijf. Het gaat om de bewoner. Of er verband is met een auto die met ingeslagen raam in de straat stond geparkeerd wordt onderzocht.

Update 20 april: Uit sectie blijkt inderdaad dat de man is omgebracht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 16 april 2010

Uitspraak: Vier jaar voor woonbootdrama

Andries K. (41) is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf omdat hij vorig jaar februari in Hellevoetsluis twee jongemannen in het ijskoude water gooide. Daardoor overleed een van de twee slachtoffers. Het Openbaar Ministerie had zes jaar tegen K. geëist.

De twee mannen kwamen na een avondje stappen langs de woonboot van K. Daar rammelde een van hen aan de deur. Naar eigen zeggen dacht K. dat er twee inbrekers voor de deur stonden.

Het tweetal vluchtte naar de andere kant van de haven. K. ging hen achterna, zag beiden in de buurt van een andere boot, pakte hen beet en gooide ze in het water. Eén kon de kant te bereiken. De ander, een man (25) met verstandelijke beperkingen, verdronk.

K. was tot op heden op vrije voeten, maar de rechter gelastte vrijdag zijn directe gevangenneming.

Update 29 juli 2010: In hoger beroep eist het OM opnieuw 6 jaar wegens moord

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kort geding Koos Hertogs vs. de Vries | Uitzending VERBODEN

Peter de Vries met Mr. Jacqueline Schaap
PrdV-mr Schaap
Het kort geding dat Koos Hertogs heeft aangespannen tegen Peter de Vries, SBS6 en Endemol, dat vandaag om 9.00 begint voor de rechtbank Amsterdam, zal mogelijk gedeeltelijk achter gesloten deuren plaatsvinden.

Op die manier willen de advocaten van De Vries, Endemol en SBS6, de rechter overtuigen van het grote maatschappelijke belang om de uitzending van komende zondag toch doorgang te laten vinden. De rechtbank zal over het verzoek, om de zaak gedeeltelijk achter gesloten deuren te behandelen, moeten oordelen. Waarom dat achter gesloten deuren zou moeten is niet duidelijk. In principe zijn rechtszaken openbaar.

In de uitzending, opgenomen met verborgen camera, vertelt Koos Hertogs over zijn innige contacten met de toenmalige vicepresident van de rechtbank Den Haag, Cornelis Stolk. Rechter Stolk is inmiddels overleden, maar hij verleende, zo blijkt uit de uitzending van Peter R. de Vries, de moordenaar allerlei faciliteiten.

De onthullingen zouden schokkend zijn en de Nederlandse rechtspraak, na de blunders in de zaak-Lucia de Berk, opnieuw in grote verlegenheid brengen. 

De advocaten van Koos Hertogs eisen dat de rechtbank de uitzending verbiedt op straffe van een dwangsom van 1 miljoen euro per vertoond beeld of geluidsfragment met een maximum van 15 miljoen euro.

Update:

Peter R. de Vries heeft zowel Harm Brouwer, voorzitter van het college van procureurs-generaal, als minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin gesproken over zijn bevindingen rond meervoudig moordenaar Koos H.

Dat zei De Vries vandaag tijdens het kort geding
De rechter gaf aan ‘gepikeerd’ te zijn door de uitzending van de Vries. “Als u het niet eens bent met een vonnis moet u in hoger beroep gaan”, zei ze tegen de advocaten van Endemol en SBS6.

Daar heeft de rechter natuurlijk gelijk in. Ook als de informatie uit de zaak van groot maatschappelijk belang was, had de Vries een hoger beroep af kunnen wachten. Er was geen maatschappelijk belang de uitzending per sé op 11 april uit te zenden, daar was hoogstens een programma belang voor.

De zaak werd vanaf 09.10 behandeld achter gesloten deuren. Een half uur later werd de zaak weer openbaar en was te horen hoe de advocaten van de misdaadverslaggever betoogden dat de onthullingen ‘zo verbijsterd zijn dat je ze verteld moet zien om ze te geloven’. De advocaten van Koos H. echter vinden dat het Peter R. de Vries alleen om 'geldelijk gewin' gaat.

De vraag blijft waarom de Vries c.s. een behandeling achter gesloten deuren wilden. Mogelijk is dat omdat zij de inhoud van de uitzending niet uit willen laten lekken vóór a.s. zondag. Als er inderdaad zo’n maatschappelijk belang was, hadden ze het ook op een openbare rechtszitting naar buiten kunnen brengen.

Uitspraak: De beelden mogen NIET uitgezonden worden op straffe van 500.000 euro. Peter R. de Vries noemt de uitspraken spijtig en gaat snel in overleg met zijn advocaten over de uitzending van aankomende zondag. “De feiten die wij dan willen brengen zijn van eminent belang. Dat is veel waard, maar ik zeg nu niet dat we de dwangsom maar moeten gaan trotseren”.

Afwachten dus maar wat we nog over rechter Stolk te horen zullen krijgen. Het zou trouwens niet de eerste keer zijn dat een Haagse rechter in verband wordt gebracht met onfrisse praktijken. Tegen de Haagse kinderrechter Rueb werd in 1985 door schrijfster Yvonne Keuls aangifte gedaan wegens pedopraktijken met minderjarige crimineeltjes. Rueb werd niet vervolgd. Wél vervolgd werd de Nijmeegse rechter Van der ven, maar hij hoefde door zijn vertrek naar Portugal zijn straf nooit uit te zitten.

Zie ook:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

donderdag 15 april 2010

Man op straat doodgestoken in Den Haag

Rond 22.45 is in Den Haag op de kruising van de Delftselaan en de De Heemstraat een man (48) neergestoken en kort daarna overleden.

De dader Steve D. (21) wordt kort daarop gearresteerd. Hij krijgt 13 jaar cel.

Aan de steekpartij ging een ruzie in de Tram vooraf. Steve D. stak de man na het uitstappen in zijn hals en nek.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook