donderdag 12 augustus 2010

Eis: Opnieuw 20 jaar cel voor Julien C.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij het gerechtshof in Arnhem twintig jaar celstraf plus tbs geëist tegen Julien Constanza (26) voor moord op  Jesse Dingemans  (8) op zijn school in Hoogerheide in 2006. Dat is gelijk aan de eis  in eerste aanleg in 2007 voor de rechtbank en bij het eerste hoger beroep in 2008. Hij kreeg toen levenslang.

De strafzaak moest echter over gedaan worden omdat de Hoge Raad vorig jaar bepaalde dat het hof in Den Bosch, dat Julien Constanza in hoger beroep levenslange celstraf oplegde, hem had moeten wijzen op de risico's die hij liep omdat hij zich toen niet wilde laten bijstaan door een advocaat. Ook hadden de raadsheren zich beter moeten verdiepen in zijn motief om zelf zijn verdediging te voeren.

Justitie blijft erbij dat Julien Constanza zijn slachtoffer met voorbedachten rade de keel heeft doorgesneden. Julien Constanza ontkent nog steeds. Bewijs tegen hem is er “overvloedig” volgens de advocaten-generaal, ook als zij bekritiseerde aanwijzingen niet gebruiken.

Op basis van een rapportage, die in 2004 is opgesteld over Julien C. vanwege een eerder misdrijf, en wegens zijn aandeel in de moord op Jesse Dingemans concludeerde justitie donderdag wederom dat hij moet worden behandeld. Een levenslange celstraf is volgens het OM mogelijk als “allerlaatste alternatief”.

Julien Constanza liet zich donderdag wel bijstaan door advocaten. Hij maakte gebruik van zijn zwijgrecht en ging niet in op vragen van het gerechtshof. “Ik heb met moeite mijn eigen verdediging gedaan. Dat heeft geen indruk gemaakt. Ik heb niks te zeggen tegen jullie.”

Zijn raadslieden menen dat er onvoldoende bewijs is dat Julien Constanza dader is van de moord. Ze twijfelen onder meer aan de betrouwbaarheid van bloedsporen op bijvoorbeeld kleding die volgens getuigen door de verdachte in vuilniszakken in Hoogerheide is achtergelaten. Bovendien is in het klaslokaal geen DNA-materiaal gevonden dat erop wijst dat hij er is geweest, betoogde advocaat Tim de Bont.

In het scenario van justitie is volgens advocaat Benno de Boer bovendien niet objectief een kalme werkwijze aangetoond en is er dus geen sprake van moord. Er zijn zelfs aanwijzingen voor een opwelling en dus doodslag. Redenen voor levenslang of tbs zijn er niet, zeggen de advocaten. Een stoornis is niet vastgesteld, aldus De Bont. De Boer vroeg om strafbeperking vanwege het geslaagde cassatieberoep.

Het gerechtshof doet op 26 augustus uitspraak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: