donderdag 18 maart 2010

Agenten vinden lijk in auto

Donderdagavond vonden surveillerende agenten in Den Bosch het stoffelijk overschot van een man in een geparkeerde auto. De politie houdt er rekening mee dat de man door een misdrijf is omgekomen.

De surveillanten vonden de auto, die geparkeerd stond voor een flatgebouw aan de Hoge Slagen, verdacht en besloten tot nader onderzoek. Buurtbewoners verklaarden na de vondst van het lijk dat de wagen al een paar weken op die plaats had gestaan. De politie sluit niet uit dat het lichaam er al die tijd in heeft gelegen.

Hoewel de politie de identiteit nog niet prijs wil geven, gaat het natuurlijk om Recep Namli (49) (foto), die al sinds 28 januari wordt vermist.

Het lichaam werd ook niet 'bij toeval' gevonden: Toen Namli vermist werd, was er al alle reden om aan te nemen dat er een misdrijf was. Toch weigerde de betrokken officier van justitie om toestemming te geven voor het uitpeilen van zijn mobiele telefoon. Pas donderdag werd de toestemming  gegeven: laatste aanstraling bij de Hoge Slagen.

Update 26 april 2010: Er zijn twee mannen aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Taakstrafje voor aanrander

Een jongen (17) uit Heerenveen is door de rechtbank in Leeuwarden vandaag veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur voor het aanranden van een achtjarig meisje in 2009. Ook moet hij haar een schadevergoeding van 800 euro betalen.

De jongen werd brute verkrachting ten laste gelegd. Verklaringen van het slachtoffer konden dit echter onvoldoende aantonen.

Behalve voor aanranding werd hij ook veroordeeld voor het vernielen van een ruit en het met een mes bedreigen van een jeugdhulpverlener uit Leeuwarden. Volgens de rechter heeft de jongen een ontwikkelingsachterstand en is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

Als hij weer over de schreef gaat, wacht een gevangenisstraf van twee maanden. Gôh... 2 héle maanden, nou, dat zal hem leren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte vrij wegens ziekte

Kroegbaas Erik K. (51) uit Bussum, die wordt verdacht van mishandeling met dodelijke afloop van Jørgen Roelfzema (34), is vrijgelaten in afwachting van zijn strafzaak.

De kroegbaas wordt ervan verdacht Jørgen Roelfzema eind december vorig jaar te hebben mishandeld bij een ruzie om een onbetaalde rekening. Roelfzema overleed een maand later aan zijn verwondingen.

De verdachte lijdt aan een ongeneeslijke erfelijke ziekte. Zijn gezondheid is zo verslechterd, dat hij niet geschikt is voor detentie, aldus justitie. De eerste pro forma behandeling van de strafzaak is op 8 april.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 12 jaar cel voor moordpogingen bij McDonald's

Piet Pfaff, een bekende verschijning in Eindhoven
Piet Pfaff (51) (foto) uit Eindhoven is door de rechtbank in Den Bosch vandaag veroordeeld tot 12 jaar celstraf voor een dubbele moordpoging op klaarlichte dag op de drukke parkeerplaats bij McDonald's in Best. Tegen hem was vijftien jaar gevangenisstraf geëist.

Piet Pfaff schoot dertien keer op vriend en achterneef Janus van Wesenbeek, de vermeende leider van een groot internationaal drugskartel, die daardoor ernstig gewond en blijvend invalide raakte. Eén kogel miste net een tweede betrokkene bij de confrontatie. Helaas voor Piet deed hij dat voor de ogen van een observatieteam van de politie.

Beide partijen zeggen dat ruzie over geld aanleiding was voor de plotselinge wildwesttaferelen op 2 februari 2009.

Van Wesenbeek zit sinds juni vast in België op verdenking van internationale handel in cannabis, amfetamine en cocaïne. Hij overleefde al drie aanslagen op zijn leven.

Update 1 juni 2010: De zaak tegen het slachtoffer, Janus van Wesenbeek, die er ook van werd verdacht geschoten te hebben, wordt geseponeerd bij gebrek aan bewijs.
Update 12 april 2011: Ook in hoger beroep krijgt Piet 12 jaar. Pfaff beriep zich op zelfverdediging. Het Hof zag hier geen aanleiding toe.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 12 jaar voor Sidney B. voor moord op oma vriendin

Tegen Sidney B. (23) uit Steenwijk is vandaag 12 jaar cel geëist voor de moord op Berta Luchtmeijer (76), de oma van zijn vriendin, op 6 november 2009 in Steenwijk.

Sidney's verklaring dat hij de moord in een roes gepleegd zou hebben, vond de officier van justitie zeer onaannemelijk. Dat Sidney de moord met voorbedachten rade zou hebben gepleegd, blijkt volgens de officier onder meer uit msn-berichten die hij een dag later uitwisselde met zijn moeder. “Ze ging maar niet dood”, had hij getikt. Sidney B. sloeg Berta Luchtmeijer op haar achterhoofd met een tafelpoot. Ze stierf mede door verstikking omdat haar hemd deels in haar keel was gedrukt.

B. woonde in november met zijn vriendin Ingrid tijdelijk bij haar oma in huis. Het jonge stel was bezig een woning aan de Rozenstraat in Steenwijk op te knappen om daar samen te gaan wonen. Berta Luchtmeijer had veel kritiek op Sidney. Ze vond hem lui en hij kon niets goed doen. Tijdens het klussen op de zolder van het nieuwe huis aan de Rozenstraat leidde een woordenwisseling tussen Berta Luchtmeijer en B. uiteindelijk tot haar dood. “Het deed pijn wat ze me zei. Toen werd het zwart voor mijn ogen”, aldus de verdachte.

Na de moord verstopte hij de tafelpoot in het huis. Hij pakte de pinpas uit de portemonnee van het slachtoffer, haalde later 900 euro uit de automaat en pikte vervolgens zijn vriendin op van haar werk. Die avond gingen ze naar de film. „Hij leefde op kille, bewuste wijze door alsof er niets aan de hand was”, aldus de officier. De volgende ochtend vertrok hij naar Brussel, waar hij zich 's avonds aangaf bij de politie, nadat hij nog een msn-berichtje naar zijn moeder stuurde: “Ik kom nooit meer terug. Ik heb iets heel ergs gedaan waarvoor ik de doodstraf verdien. Ik ben onderweg naar ergens ver weg. Laat geen traan om mijn dood. Dat verdien ik niet. Wie houdt er nou van een moordenaar?” .

Na zijn arrestatie verzuimden de Belgen echter om B. te wijzen op zijn recht eerst met een advocaat te spreken. Volgens de officier hoeft de gedetailleerde verklaring die hij in Brussel afgelegde, niet uit het dossier geschrapt te worden. “Hij bevestigde immers ook na een advocaat gesproken te hebben zijn in België afgelegde verhoor.” Volgens de advocaat van B. is de verklaring niet door zijn cliënt ondertekend. Dat zijn cliënt na kalm beraad de moord gepleegd zou hebben, betwist hij. “Hij raakte in paniek. Dat past niet bij een eventueel helder handelen daarvoor.”

Uitspraak op 1 april. (Dat werd aangehouden. Uiteindelijk werd het 12 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hulda Kiel opgepakt

Hulda "Totti" Kiel (35), de vrouw die met een lepel een tunnel groef en in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 februari uit de gevangenis in Breda ontsnapte, is gisteravond opgepakt in een huis aan de Uranuslaan in Helmond.

Kiel zat vast voor een dubbele poging tot moord en moet nog 21 maanden celstraf uitzitten. Het gerechtshof veroordeelde Kiel tot acht jaar celstraf, omdat ze tijdens een ruzie op het woonwagenkamp in Limbricht haar broer en zijn vriendin met een stiletto wilde neersteken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kritiek op functioneren politie in zaak Milly Boele

Oud-rechercheur Dick Gosewehr en politiepsycholoog Harrie Timmerman, die het politieoptreden in de zaak Milly Boele analyseerden, uiten ferme kritiek op het politie optreden. Volgens hun heeft de politie Dordrecht in de eerste uren na de verdwijning van Milly Boele zeer grote fouten  gemaakt. "Snelheid is alles als de politie het leven van een ontvoerd kind wil redden. Hier was geen sprake van snelheid, maar van starheid: het vooropstellen van procedures. Procedures horen een middel te zijn en geen doel op zich."

Toen de ouders Milly's verdwijning die avond meldden, vertelden zij de politie dat Milly een buurman voor de deur had zien staan. Al haar spulletjes waren nog thuis. De politie wist dus dat er een grote kans was dat zij door een buurman werd vastgehouden. Desondanks werd er  op de automatische piloot een buurtonderzoek gehouden en een plaatselijk sms-alert gegeven. "Wij werken nu eenmaal volgens vaste scenario's", aldus hoofdofficier van justitie P. van de Beek. (Ja, en dat is nu net de kritiek).

Volgens Gosewehr en Timmerman is er echter geen enkel excuus. Als eerste had de politie direct verregaande maatregelen moeten treffen om onmiddellijk die avond alle buurmannen onder de loep te nemen. Daarbij had de politie direct bij de woningen rond Milly's ouderlijke huis moeten langsgaan en mannen en jongens dienen te vragen of zij bij Milly Boele aan de deur waren geweest. Met of zonder toestemming van de bewoners had de politie met speur- en lijkenhonden vervolgens woningen en tuinen moeten doorzoeken. "Had iemand geweigerd, dan zou dat des te meer reden zijn geweest om het huis op zijn kop te zetten."

Het valt niet te zeggen of Milly dan nog in leven zou zijn geweest, omdat het tijdstip van overlijden onbekend is (update: Zij is omgebracht tussen half zes en 9 uur 's avonds). "Daar gaat het echter niet om", aldus de recherche-experts. Gosewehr en Timmerman: "De politie kan het gedrag van de dader niet beïnvloeden, maar wel alles op alles zetten als leven en welzijn van een slachtoffer in gevaar zijn. Enige kennis van zaken had de politie moeten leren dat in deze zaken grote spoed vereist is. Die kwam er niet."

Er was een gerede kans geweest dat Sander Vreeswijk, als de politie die avond zijn huis had doorzocht, was doorgeslagen. "Een speurhond had de lucht van Milly meteen opgepikt, iemand in stress scheidt een sterkere lucht af. Het was direct duidelijk geworden dat het meisje in V.'s huis was."

Volgens de plaatselijke justitiebaas P. van de Beek is de inzet van honden en huiszoekingen bij alle buren wel besproken, maar niet uitgevoerd. Hij weigert te spreken van inschattingsfouten. "Er moeten strategieën worden gevolgd. Het was helemaal niet zeker dat Milly met een buurman was meegegaan." Tot diep in de nacht ging de politie uit van een gewone vermissing. Van de Beek: "En tot maandag hebben we er rekening mee gehouden dat Milly was weggelopen."

Alle mannelijke buurtgenoten moesten de dagen erna opgeven wat zij op het vermissingstijdstip deden. Zaterdag ontstond twijfel over de verklaring van Vreeswijk. In plaats van meteen zijn alibi te checken, sukkelde het onderzoek weer verder. Een tweede verhoor stond pas voor verderop deze week gepland.

Politieman Sander Vreeswijk gaf zich dinsdag op aandringen van zijn vriendin zelf aan. Hij wordt verdacht van moord op en het ontvoeren van Milly. Van een misdrijf in opwelling lijkt geen sprake. Vreeswijk is bewust naar Milly's woning gegaan toen zij alleen thuis was en heeft haar meegelokt, vrijwel zeker om haar seksueel te misbruiken. Vreeswijk had daar van tevoren over nagedacht en wist dat dit maar op één manier kon eindigen: met de dood van Milly. Dat maakt het moord.

Dick Gosewehr is een oud rechercheur van het korps in Groningen die na 39 jaar vlekkeloze
dienst werd ontslagen toen hij kritiek uitte op de veroordeling van vrachtwagenchauffeur
Theo Tetteroo.

Harry Timmerman is oud politie-psycholoog gedetacheerd in Groningen, die in 2005 ontsla-
gen werd toen hij naar buiten trad met kritiek op de veroordeling in de Schiedammerpark-
moord, na intern geen gehoor gevonden te hebben.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook