woensdag 2 januari 2008

Vooruitblik 2008: Een moordjaar

02-01-2008
Vrij naar Marian Husken en Harry Lensink
Eerst de afpersingen, daarna de liquidaties, tenslotte de facilitators. In die volgorde wil het OM de georganiseerde misdaad aanpakken. Nu het proces-Holleeder achter de rug is, zijn de moorden aan de beurt. Een kort wie-is-wie in de vier belangrijkste liquidatiezaken.
Geen Jovanovic, Petrovic of Popovic. Geen gewetenloze ex-militairen uit Servië of een voor tienduizend euro ingevlogen Bosnische contractkiller. Nee, gewoon mannen met namen als Sjaak, Peter, Fred en Jesse. Neder landers, hier en daar vergezeld door een ingeburgerde Turk of een Surinamer.
Veel exotischer wordt het niet. Het hoge poldergehalte in de liquidatiezaken is misschien wel het meest opvallende. Daarnaast is het natuurlijk ongekend dát er sowieso verdachten zijn die zich moeten verantwoorden voor de rechter. Niet eerder hadden de opsporingsdiensten zo’n succes bij het oplossen van afrekeningen in het milieu. De laissez faire-houding onder het motto ‘laat ze elkaar maar afknallen’ lijkt verleden tijd. In die nieuwe strijd tegen de georganiseerde misdaad is de eerste slag voor politie en justitie. Sommige verdachten hebben al ronduit bekend; voor anderen liggen er de zeer belastende verklaringen van Peter la Serpe, kroongetuige in een aantal onderzoeken. Hij noemt namen uit alle geledingen van de onderwereld: van opdrachtgevers als Dino Soerel via makelaars als Fred Ros tot wapenleveranciers als Sjaak Burger. Grote en kleine jongens, volgens La Serpe allen bekend met de mores van het betaald doden.


Succes ligt voor het OM in het verschiet, maar de wedstrijd is nog niet gewonnen. Met La Serpe begeeft justitie zich op glad ijs. De kroongetuige is zelf moordverdachte. Hij heeft de liquidatie op Kees Houtman bekend. Voor strafvermindering lapt hij zijn collega-killer erbij en verklaart en passant over talloze andere moorden en pogingen daartoe. Houdt het verhaal van de voormalig drank- en drugsverslaafde hitman stand voor de rechter? De advocaten ruiken bloed en zien omissies, onvolkomenheden en zelfs flagrante leugens in zijn vele verklaringen. ‘Dit is een heel mooie zaak, want La Serpe gaat straks heel gemakkelijk onderuit,’ klinkt het zelfverzekerd uit de hoek van de verdediging.
Hoe dan ook, 2008 wordt een ‘moordjaar’. De hoofdrolspelers uit de vier belangrijkste liquidatiezaken (Houtman, Van der Bijl, Endstra, Mieremet) op een rijtje.

Opdrachtgevers

Dino Soerel
Deze voormalige freefighter staat zoals dat heet ‘internationaal gesignaleerd’. Ergo, Dino heeft het hazenpad gekozen. Voor welke feiten hij wordt gezocht, wil het OM nog niet kwijt. Eerst moet de voortvluchtige Amsterdammer worden opgepakt en voor de rechter-commissaris worden geleid. Maar uit stukken blijkt dat hij in elk geval verdachte is in het onderzoek naar de moord op Houtman. ‘De opdracht van deze moord zouden zij (de moordenaars, red.) hebben gekregen via Ali Akgün en Dino Soerel.’, staat er te lezen in een proces-verbaal. S. kreeg in de jaren negentig ooit vier jaar cel nadat hij als portier een klant dusdanig had mishandeld dat deze overleed. Daarna is zijn ster blijkbaar stevig gerezen, want Dino werd door Willem Endstra in de Achterbankgesprekken neergezet als de koning van de onderwereld. Van kroongetuige La Serpe is de bijnaam ‘commissaris Rex’ afkomstig.
Willem Holleeder
Het H-woord is officieel nog niet gevallen. Willem Holleeder wordt bij het schrijven van dit artikel nog niet vervolgd voor een van de liquidaties. Toch lijkt het Openbaar Ministerie onvermijdelijk zijn kant op te sturen. De Neus is een bekende van enkele hoofdverdachten, belangrijke getuigen uit andere onderzoeken (Willem Endstra, Thomas van der Bijl) hebben hem genoemd als het brein achter veel liquidaties en ook de Amsterdamse politietop heeft hem eerder al neergezet als de godfather die dood en verderf heeft gezaaid. Of zoals een advocaat uit een van de liquidatieonderzoeken het stelt: ‘We komen Willem vanzelf een keertje tegen.’

Aannemers

Ali Akgün
Van Turkse afkomst, maar geboren en getogen in Alkmaar. Had een gesneefde voetbalcarrière, maar zou succesvoller zijn in de drugshandel en luistert volgens kroongetuige La Serpe naar de bijnaam ‘Ali Chemicali’. Hij zit al maandenlang in voorarrest, maar ontkent hardnekkig de verdenking van het OM, die hem neerzet als de directeur van een uitzendbureau voor huurmoordenaars. Volgens de verklaringen van de kroongetuige was Ali Akgün zijn ‘rechtstreekse opdrachtgever’. Het OM vermoedt dat Ali moordopdrachten uitzette namens ‘de commissaris’, Dino Soerel, onder meer voor de liquidatie van Kees Houtman en Thomas van der Bijl en de voorbereidingen op drie te plegen aanslagen. Justitie vermoedt dat Akgün ook de opdrachtgever is van de moord op Nedim Imaç, voorzitter van de Amsterdamse voetbalclub Türkiyemspor en heroïnehandelaar. Deze wordt op 17 februari 2007 doodgeschoten. Zijn rol in de liquidatie van Imaç zal nog verder onderzocht worden voordat Akgün daar officieel van beschuldigd wordt.

Fred Ros
Net als Ali Akgün veelbelovend voetbaltalent, maar net niet de topper die FC Utrecht halverwege de jaren negentig graag wilde opstellen. De in Hilversum geboren Ros werkte als portier aan het Amsterdamse Leidseplein en zou ook incassoklussen hebben gedaan. Op 3 augustus 2006 werd Ros aangehouden op een Spaanse camping. Volgens kroongetuige La Serpe is Fred de co-opsteller van Dino’s dodenlijst. Ros rekruteerde volgens hem de killers voor caféhouder Thomas van der Bijl. Zijn eerste duo Alex de Boer en Nico Haaker bereidde de moord voor (vluchtauto, observaties), maar schrok terug voor de daadwerkelijke uitvoering. Hun ‘opvolgers’ Remy Habes en Dwight Saro werden door Fred zo onder druk gezet dat ze overstag gingen en de kroegbaas vermoordden, zo stellen beide hit-men in hun verklaringen. Daarmee zit Fred behoorlijk knel. Enerzijds geeft de kroongetuige hem een dominante positie in het moordcircuit, aan de andere kant beschuldigen de daders hem van een coördinerende rol. ‘Fred is geschiedenis,’ verzuchtte een betrokken jurist.

Patrick Reumels (34)
Nog tamelijk onbekende verdachte. Patrick zou hebben bemiddeld in de Endstra-moord. Van de daadwerkelijke liquidatie worden Ali Nalkiran en Özgur Coskun verdacht. Justitie heeft voor die moord officieel nog geen opdracht gever in het vizier, maar Endstra zelf wist het wel: Holleeder. ‘Als mij iets overkomt, is hij het.’ Reumels werd op 23 augustus in Suriname gearresteerd. Officier van justitie Michiel van IJzendoorn heeft gevraagd om zijn uitlevering. Het OM verdenkt Patrick Reumels ervan ook in de Mieremet-moord als makelaar te hebben opgetreden.

Uitvoerders

Peter la Serpe
De moordende kroongetuige. Bijnaam 'Commissaris Rex'. Zijn verklaringen houden Ali Akgün en Sjaak Burger al geruime tijd achter de tralies. Gaf onstellende hoeveelheid informatie over het Nederlandse ‘moordcommando’, waaraan hij zelf deelhad. La Serpe heeft verklaard een van de schutters te zijn geweest bij de liquidatie van Kees Houtman. Zijn kompaan Jesse R. zou de dodelijke schoten hebben gelost, Peter zorgde naar eigen zeggen voor het dekkingsvuur. De advocaten van de andere verdachten in de Houtman-zaak zien grove onvolkomenheden in La Serpes betoog, onder andere over de exacte plek van waar is geschoten en zijn (gebrek aan) kennis van het moordwapen. ‘Een gestoorde gek,’ volgens de raadslieden van Ali Akgün en Sjaak Burger Op 4 maart komt La Serpe in de rechtbank voor het eerst zelf aan het woord.
Jesse Remmers
De Chinees genoemd, vanwege zijn uiterlijk. Maar net zo Nederlands als zijn vader, de topcrimineel Greg Remmers. Zijn voormalige maatje La Serpe zet deze huurmoordenaar neer als een gevoelloze, narcistische psychopaat die moordt uit overtuiging. Jesse zou een fervent aanhanger zijn van de Scientology-beweging. Volgens La Serpe heeft Jesse een heuse moordlijst in ontvangst genomen van Dino Soerel en Ali Akgün. Sinds begin 2007 zit Remmers vast in een Marokkaanse cel. De Amsterdamse rechtbank wil hem daar dit jaar gaan horen.
Ali Nalkiran
Verdacht van de moord op Endstra, samen met zijn neef Özgur Coskun. Ali -een redelijk bekende Nederlands-Turkse zanger die in 2005 nog werd uitgeroepen tot beste jonge Europese Turkse zanger- werd op 13 december 2006 aangehouden op het vliegveld van München, waardoor hij noodgedwongen een Duitse muziektour moest onderbreken. Hij is namelijk een verdienstelijk bespeler van de Turkse saz. De Alkmaarse verdachte zit vast omdat hij volgens justitie op 17 mei 2004, de dag van de moord op Endstra, in het gezelschap van zijn neef was. En van Özgur is een vingerafdruk gevonden in een observatiebusje. Verder hebben hun vriendinnen belastende verklaringen afgelegd over hun gedrag op de dag van de moord, maar volgens de advocaten van de neven zijn die verhalen klinkklare nonsens. Er wacht Ali nog meer dan alleen Endstra. Naar alle waarschijnlijkheid zal het OM hem ook de moord op Mieremet (Thailand, 2 november 2005) ten laste leggen. Hij was gedurende die liquidatie achtenveertig uur in het Zuid-Oost-Aziatische land.
Özgur Coskun
De andere neef uit Alkmaar, met ook een groot probleem. In een observatiebusje dat in de buurt van Endstra’s kantoor stond, vond de recherche een parkeerbonnetje met Özgurs vingerafdruk. In het voertuig stond een krukje en op ooghoogte zat een kijkgat. Ook troffen de speurders er een rode vezel aan. En die vezel blijkt afkomstig van een jasje dat op zijn beurt werd gevonden in de auto waarin de moordwapens lagen.
Dwight Saro
Moordenaar van Thomas van der Bijl. Twee eerdere potentiële hitmen (de verdachten Alex de Boer en Nico Haaker) kregen de klus niet geklaard. En dus kwam ‘liquidatieaannemer’ Fred Ros uit bij de Zoetermeerse Surinamers Dwight Saro en Remy Habes. Nadat de politie hem arresteerde, brak Dwight. Hij bekende de moord. ‘Ik haalde de trekker over en toen viel hij als een baksteen naar beneden.’ Voor zijn kortstondige carrière als betaald moordenaar werkte de verdachte op de Aalsmeerse bloemveiling.
Remy Habes
De andere van de twee zogenaamde ‘kamikazen’ (dixit La Serpe) die door Fred Ros zouden zijn afgestuurd op Thomas van der Bijl. Ook Remy heeft inmiddels een bekentenis afgelegd. Hij stond op de uitkijk tijdens de moord. H. had voorheen een betrekking die hem niet meteen verdacht maakte: hij werkte in de verzorging. De bijnamen kamikaze 1 en kamikaze 2 voor Dwight Saro en Remy Habes komen voort uit hun gebrekkige voorbereiding van de moord.

Facilitators

Cleon Dorder
Op dit moment gedetineerd voor allerlei andere misdrijven. Zijn rol in de moord op Willem Endstra lijkt bescheiden. Volgens het Openbaar Ministerie leverde D. het busje waarmee de vastgoedman werd geobserveerd.
Sjaak Burger
Wapen-nerd en volgens de kroongetuige de bezitter van een imposant arsenaal. Hij zou La Serpe en Jesse Remmers aan de Glock hebben geholpen die is gebruikt voor de liquidatie van Kees Houtman. De kroongetuige schetst een verhouding waarin hij, Jesse Remmers en Sjaak Burger., zich met allerlei onverkwikkelijke zaken bezighouden, altijd geld nodig hebben en zich te buiten gaan aan buitensporig drugsgebruik.
Ziya ‘Pasja’ Genç
Voortvluchtige Turk. Officieel wordt hij nog niet vervolgd voor een van de liquidaties, maar waarschijnlijk ziet het OM hem als iemand die diensten heeft verleend aan de moordenaars van Endstra en Mieremet.
Peter van Dijk
Limburgse kamper bijgenaamd 'de Dikke', is de ongekroonde pillenkoning van het zuiden. Wordt verdacht van het leveren van een kalasjnikov. Met dit semi-automatische wapen heeft kroon getuige Peter la Serpe naar eigen zeggen op 2 november 2005 enige salvo’s afgevuurd om zijn maatje Jesse Remmers te dekken bij de moord op Kees Houtman. De verdachte ontkent het wapen te hebben geleverd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook