woensdag 8 juli 2009

Man pleegt zelfmoord in cel

Een man (45) is vanochtend dood aangetroffen in een wachtruimte in het politiebureau in Coevorden. De politie gaat uit van zelfdoding.

Agenten en ambulancemedewerkers reanimeerden de man, maar dat bleek tevergeefs. De politie wil niet zeggen wie de man was en wat hij op het bureau deed.

Het Openbaar Ministerie in Assen heeft de Rijksrecherche de opdracht gegeven een onderzoek in te stellen."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ron P. blijft vastzitten

De rechtbank in Zutphen heeft vandaag het verzoek van advocaat Ruud van Boom tot het opheffen van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt Ron P. in de Puttense moordzaak afgewezen. Er zijn nog steeds ernstige bezwaren aanwezig waardoor van een vrijlating nu nog geen sprake kan zijn, oordeelden de rechters.

De raadsman vond dat zijn cliënt het voordeel van de twijfel moest krijgen. „Het enige wat gevonden is, is een bloedvlek van ongeveer 1 mm. Dat is het.” Van Boom vroeg zich ook af of een veroordeling in deze zaak ooit mogelijk is. „De waarheidsvinding is onmogelijk geworden.” Dat komt volgens hem onder meer door het zoekraken van waarnemingsbladen en nagelvuil. Maar ook het verdwijnen van een ceintuur, een riem en laarsjes van het slachtoffer waar wellicht sporen op hebben gezeten.

Officier van justitie Margreet Froberg bracht Van Boom nog even in herinnering dat er wel degelijk meer bewijs tegen P. is. Ze wees erop dat er vier sporen in deze moordzaak zijn die het DNA van P. bevatten. Ook benadrukte ze dat niemand een seksuele relatie tussen P. en Christel kan bevestigen en dat het gevonden sperma niet op zaterdagavond (na vrijwillige seksuele gemeenschap) maar op zondag (de dag van de moord) is geproduceerd. Op zich zijn dat opmerkelijke uitspraken van het OM. Het was juist het OM dat het geheime vriendje waar niemand van af wist heeft bedacht en het was het OM dat altijd volhield dat het seksuele contact wel een volledig etmaal van te voren plaats had kunnen vinden. Maar ja, toen vervolgden ze Ron P niet, maar twee mannen met wie het sperma niet overeen komt.

De zaak wordt op 26 augustus voortgezet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ontkenning genocide strafbaar

Hoewel het ontkennen van volkerenmoord (genocide) formeel al strafbaar is in Nederland, dient de ChristenUnie vandaag toch een voorstel in om dit expliciet in het Wetboek van Strafrecht op te nemen.

De partij kreeg eerder al een negatief advies van de Raad van State. Die oordeelde dat het niet nodig was. Artikel 137 kent al verschillende paragrafen die belediging, haatzaaien en discriminatie strafbaar stellen. Op basis daarvan is jurisprudentie ontstaan.

Coalitiegenoot PvdA acht het daarom niet op voorhand aannemelijk dat zij er mee zal instemmen, maar zal het voorstel serieus bestuderen. De andere coalitiepartij, het CDA, reageerde eerder al terughoudend. Kamerlid Joël Voordewind vindt het wel nodig om genocide specifiek in de wet te noemen. De Europese Unie spoort landen ook aan om dit te doen, stelt hij.

Wellicht is het dan eens zaak om Hans van Baalen (VVD) aan te pakken. Die presteert het om op TV over de genocide in Rawagede te zeggen: "Grosso modo hebben onze jongens daar goed werk geleverd"

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook