maandag 6 december 2010

Eis: 20 jaar voor moord Monique Donatz / Zeewolde in hoger beroep

Tegen T. (49) is in Leeuwarden vandaag in hoger beroep 20 jaar gevangenisstraf geëist wegens moord op zijn vrouw Monique Donatz (48) in de periode van 18 juni tot en met 4 juli 2009. Het stoffelijk overschot van Monique Donatz werd op 4 juli 2009, ingepakt in afdekzeil, aangetroffen onder het bed van hun caravan op recreatiepark Flevo-Natuur in Zeewolde.

Het OM is van mening dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan moord nu verdachte in de visie van het OM opzettelijk en met voorbedachte raad heeft gehandeld. Verdachte is planmatig te werk gegaan en dus is er wat het OM betreft sprake geweest van rustig nadenken voorafgaand aan en tijdens het plegen van het delict.

De rechtbank Zwolle-Lelystad, zitting houdende te Lelystad, veroordeelde de man eerder tot 10 jaar gevangenisstraf en TBS voor doodslag. Zowel het OM als de verdachte stelden hoger beroep in tegen deze uitspraak. Het hoger beroep van het OM richt in de eerste plaats tegen de vrijspraak van moord en daarnaast tegen de strafmaat.

Uitspraak (naar verwachting) op 20 december a.s..

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 16 jaar en tbs voor moord op Pieter Besuijen

Tegen J.W. uit Mierlo (46) is vandaag in Den Bosch in hoger beroep 16 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist wegens moord op Pieter Besuijen (77) op een homo-ontmoetingsplaats in Lierop op 26 oktober 2006. W. werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot 13 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Pieter Besuijen was een vaste bezoeker van de ontmoetingsplaats langs de snelweg. Zijn lijk werd op 27 oktober 2006 in het bos gevonden. W. ontkent dat hij de dader is. Hij werd in 2000 al veroordeeld voor doodslag op zijn moeder. Het Pieter Baan Centrum (PBC) vond tbs destijds niet nodig omdat er geen herhalingsgevaar zou zijn.

In een nieuw rapport schrijft het PBC dat het herhalingsgevaar ernstig is. De persoonlijkheidsstoornis die in 2000 al bij W. werd vastgesteld is nog steeds aanwezig en is de oorzaak van een 'verstoorde agressieregulatie'. Vooral in langdurige, intieme contacten kan W. plotseling zeer gewelddadig worden.

De raadsman van W., Serge Weening, heeft vrijspraak bepleit. Ondanks uitvoerig aanvullend onderzoek dat in opdracht van het hof werd uitgevoerd, is volgens hem 'geen stukje bewijs' gevonden. Dat bij het lichaam van het slachtoffer een stukje plastic is aangetroffen dat hoogstwaarschijnlijk is afgebroken van een mes van zijn cliënt, zegt volgens de advocaat niets: “Het staat niet eens vast met welk wapen het misdrijf is gepleegd.”

W. geeft wel toe de homo-ontmoetingsplaats bezocht te hebben op de dag van het misdrijf, en sluit niet uit seks met het slachtoffer te hebben gehad. Dat zou ook de aanwezigheid van zijn dna op de broek van de omgekomen Pieter Besuijen verklaren.

Er zijn aanwijzingen dat W. kort na het misdrijf de auto van het slachtoffer te koop aanbood en dat hij de kleding heeft weggegooid die hij droeg op de dag van het misdrijf. De officier van justitie vindt het bewijs overtuigend genoeg en acht doodslag bewezen.

Het hof doet uitspraak op 20 december.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vriendin Folly Strijker gearresteerd

Ineke S. (52), de vriendin (52) van de op 10 september vermoorde Enschedeër Folly Strijker (66) is vanmorgen aangehouden. Ze wordt verdacht van medeplichtigheid en betrokkenheid bij moord en witwassen van crimineel geld.

Er zit al een man, Johnny van den D. (49) uit Enschede vast op verdenking van moord op Folly Strijker. Het Openbaar Ministerie liet onlangs weten het motief te zoeken in de relationele en criminele sfeer.

Update 11 oktober 2011: tegen Johnny van den D. (50) en Folly's vriendin Ineke S. (53) Is 15 jaar geëist. 

Johnny van den D was Folly geld schuldig en Ineke wilde van hem af vanwege de slechte relatie

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode vrouw in Oss

Om 1 uur 's nachts wordt in een woning aan de Bongerd in Oss het lichaam van een vrouw (33) gevonden. Zij was niet verschenen op haar werk op een huisartsenpost waarna haar werkgever de politie inschakelde die het lichaam vond.

Haar echtgenoot (35) wordt enige tijd later in een andere woning gearresteerd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook