donderdag 24 december 2009

Uitspraak in loverboyzaak Leeuwarden

P. M. (22) uit Kampen is door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens mensenhandel van en ontucht met een minderjarig meisje (15) uit Kampen. Naast de celstraf moet hij een schadevergoeding van vierduizend euro aan het meisje betalen. Zijn medeverdachte E.A.S. (27) is vrijgesproken. Hij had volgens het Openbaar Ministerie (OM) hetzelfde meisje in ieder geval één keer verkracht. Het gerechtshof vindt dat niet bewezen.

Net als de advocaten van de verdachten trekt ook het hof veel verklaringen van het slachtoffer in twijfel. Het meisje is niet altijd even consistent geweest in haar verklaringen. “Daardoor is het moeilijk om haar verklaringen op waarde te schatten”, aldus de voorzitter van het gerechtshof.

Het meisje had tijdens een eerdere zitting al aangegeven soms te hebben gelogen. ‘Om stoer te doen.’  Het is niet met zekerheid te zeggen dat E.A.S. het meisje heeft verkracht. Mogelijk heeft een andere man, die op hem lijkt, de verkrachting op zijn geweten.

Voor hoofdverdachte P.M. bleek nog voldoende ander bewijs. “In hoofdlijnen verklaart het slachtoffer wel consistent.” Ook een man die tegen betaling van haar diensten gebruik maakte, verklaarde belastend over P.M.

In eerste aanleg was P.M. veroordeeld tot 40 maanden celstraf en 4000 euro schadevergoeding (27 januari 2009). Het OM had destijds 7 jaar geëist.

Vonnis eerste aanleg, rechtbank Zwolle

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jongens van 13 opgepakt wegens braak | recidivisten

De politie in Den Haag heeft vandaag twee 13-jarige jongens aangehouden omdat ze zaterdag hadden geprobeerd een automobiliste te beroven, kort daarna braken ze in in haar auto.
De jongens gooiden met sneeuwballen naar de auto van de vrouw probeerden de portieren open te rukken om haar te beroven. Toen de vrouw dacht dat ze veilig was en haar auto verderop in de buurt parkeerde, registreerden camera's van een bedrijf hoe de twee jongens inbraken. Het slachtoffer en getuigen herkenden de jongens van de poging om haar te overvallen.

De beide jongens kwamen al eerder in aanraking met justitie. Een van hen pleegde kortgeleden een straatroof en was op bepaalde voorwaarden op vrije voeten. Hij moet nu naar een jeugdinrichting. De andere jongen moet zondag voor de rechter verschijnen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrijspraak voor Ierse crimineel Peter Mitchell

Peter Mitchell
peter-fatso-mitchell
De Ier Peter Mitchell (40) is vandaag door de rechtbank in Amsterdam op de meeste punten vrijgesproken. Hij hoeft niet de cel in en is inmiddels op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie (OM) had vijftien maanden gevangenisstraf tegen de Ier geëist. Hij kreeg van de rechter een boete van 500 euro en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor vier maanden.

Mitchell werd op 25 juni in Amsterdam-Zuid staande gehouden. Toen de politie hem en zijn passagier sommeerde uit te stappen, ging Mitchell er vandoor. De politie zette daarop de achtervolging in. Voorbijgangers vonden de twee wapens, een revolver en een pistool, langs de vluchtroute.

De auto werd na de achtervolging leeg aangetroffen. Op aanwijzing van getuigen kon de politie Mitchell alsnog oppakken. Hij bleek in het bezit van een vervalst paspoort en een vervalst rijbewijs. Bij een huiszoeking werd munitie en 8500 euro aan contanten gevonden.

De rechter oordeelde dat de politie misbruik had gemaakt van haar bevoegdheden door Mitchell te laten stoppen voor een verkeerscontrole, terwijl het de politie eigenlijk ging om het winnen van informatie over hem. Daardoor kon de rechter niets met het valse paspoort. De aangetroffen wapens en het gevonden geld waren niet aantoonbaar van Mitchell, aldus de rechter. Door hard weg te rijden had de Ier volgens de rechtbank wel de verdenking op zich gevestigd.

Mitchell zou in de jaren negentig hebben behoord tot de groepering van John Gilligan, een van de meest notoire drugshandelaren in Ierland. De clan van Gilligan wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op de Ierse misdaadjournaliste Veronica Guerin (37) die op 26 juni 1996 in haar auto op de Naas Road in Clondalkin in Dublin geliquideerd werd. Brian Meehan, naar verluidt een goede vriend van Mitchell, werd voor de moord tot levenslang veroordeeld evenals in eerste instantie Paul Ward wegens medeplichtigheid. Zijn straf werd echter in hoger beroep aanmerkelijk verlaagd. Gilligan werd uiteindelijk vrijgesproken van de moord, maar kreeg een lange straf wegens Hasjhandel.

 

Achtergrond info (Engels)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook