dinsdag 12 augustus 2008

Nederlander neergeschoten door Amerikaanse bij burenruzie in Frankrijk

montcabrier De Nederlander Jan Van Den Oudenhoven (68) is gisteravond 11-8-08 in Frankrijk doodgeschoten toen hij een burenruzie wilde sussen. Het drama voltrok zich in het plaatsje Montcabrier tussen Bordeaux en Toulouse, bij de rivier de Lot. Een conflict over de verdeling van een gezamenlijke put op het terrein van een voormalige spinnerij zou aan de schietpartij vooraf zijn gegaan.

De Nederlander bemiddelde bij een ruzie tussen een Armeens-Amerikaanse vrouw, Hélène Issakhanian, en haar eveneens Nederlandse buren, Thomas Nieste en zijn vrouw Mick, bij wie Van Den Oudenhoven logeerde. De waterput zou al zeven jaar een bron van ruzie tussen de buren zijn geweest.  Oud-burgemeester Pierre Oulières vertelde er al alles aangedaan te hebben om het conflcit op te lossen. Didier Doriac, de huidige burgemeester zei dat in het dorp eigenlijk niemand verrast was dat het conflict was geëscaleerd.

De 45-jarige Hélène Issakhanian schoot Van Den Oudenhoven volgens de Nederlandse buurvrouw met een schot tussen zijn ogen dood. Mevrouw Nieste zag het hele drama zich ontwikkelen en sprak tegen de krant van een 'tragedie'. Beveiligingscamera's hebben het drama gefilmd, de politie heeft de beelden in beslag genomen.

Enige uren voor het incident had de politie al geprobeerd een ruzie in de kiem te smoren. Dat leek gelukt. De Amerikaanse vrouw en haar man, Robert Issakhanian zijn aangehouden door de politie. Onduidelijk is waarom de vrouw de bemiddelaar op de korrel heeft genomen. De man is gearresteerd omdat hij het onderzoek zou hebben tegengewerkt door het wapen te laten verdwijnen. Speurhonden hebben het teruggevonden.

Het lichaam van Van Den Oudenhoven wordt mogelijk vrijdag 15 augustus door de Nederlandse Ambassade gerepatrieerd.Update 4-2-2011:De vrouw is tot 12 jaar veroordeeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vijf jaar cel voor wurgen echtgenote

Een 46-jarige man uit Goirle is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het wurgen van zijn vrouw eind vorig jaar. De rechter in Breda achtte dinsdag bewezen dat de man in de nacht van 9 op 10 december de keel van de vrouw dichtkneep, waarop zij overleed. Het Openbaar Ministerie had zeven jaar cel geëist.

Het echtpaar kreeg eerder op de betreffende avond ruzie. 's Nachts ging de man op zijn slapende echtgenote zitten en kneep haar keel dicht. Uit sectie bleek dat de vrouw een hartinfarct had gehad. Ook had ze alcohol in haar bloed en een hoge dosis van een stof die in het lichaam ontstaat na het slikken van antidepressiva. De verdediging was hierom van mening dat niet met zekerheid kon worden vastgesteld dat de man zijn vrouw had omgebracht en voerde aan dat de verdachte moest worden vrijgesproken.

De rechtbank achtte op basis van de verklaring van de man aannemelijk dat de vrouw nog in leven was toen hij haar bij de keel greep. De rechter sprak net als het OM niet van moord maar van doodslag, omdat de man niet met voorbedachten rade handelde.

De rechter vond de eis van zeven jaar een te hoge straf, aangezien de man een blanco strafblad had en enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook zou hij al langere tijd onder druk hebben gestaan door de psychische problemen van zijn vrouw.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

5 jaar voor doodslag in Goirle

De rechtbank in Breda heeft 5 jaar celstraf opgelegd tegen een 45-jarige man uit Goirle die dinsdag voor de rechter in Breda stond. Tijdens de zitting op 29 juli had het OM nog 7 jaar geëist

De man zou op 10 december 2007 zijn vrouw hebben omgebracht. Volgens justitie werd zij gewurgd in haar woning aan de Wethouder Van Besouwstraat in Goirle.
De vrouw was vijf dagen daarvoor teruggekomen van een crisisopname in Tilburg. Ze was daar opgenomen vanwege een zelfmoordpoging.
Volgens justitie had de man zijn daad niet vooraf gepland. De spanningen zouden hem te veel zijn geworden.
De uitspraak is met aftrek van de 232 dagen die de man in voorarrest heeft gezeten.

Vonnis

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook