woensdag 2 december 2009

Kafkaïaans: Van Kleef lid van de Maffia? Het kan iedereen overkomen.

Forgione Naar aanleiding van een kop in de telegraaf “Topadvocaat lid Maffia” was de advocaat in kwestie –Leon van Kleef-  vanavond in Pauw en Witteman. Daar werd al gauw de Kafkaïaanse situatie duidelijk waarin van Kleef zich bevond.

De oorzaak (over de gevolgen later), lag in een visitekaartje van Van Kleef, dat klaarblijkelijk bij een Italiaanse Maffioso (in feite iemand van de Calabrese ‘Ndrangheta*) was terechtgekomen. Over de telefoon gaf deze crimineel in 2001 de gegevens van van Kleef door aan een andere crimineel (een Colombiaanse drugsbaron), meer niet.

Helaas, het telefoongesprek werd afgeluisterd door de Italiaanse justitie en zij maakten er uit op dat er ten kantore van Van Kleef dus wel een Maffia vergadering gehouden moest worden en dat van Kleef dus lid moest zijn van de Mafia. Een Italiaanse eenheid van de antimafia brigade stond al in de startblokken om Van Kleef te observeren. Zij werden echter teruggefloten omdat Justitie in Nederland geen toestemming gaf omdat de feiten niet hard genoeg waren. Dit leidde tot boosheid bij de Italianen en bijna tot een stopzetten van de justitiële samenwerking. De italianen vaardigden vervolgens een arrestatiebevel uit tegen van Kleef.

Van Kleef, die hier niet van op de hoogte was, werd vervolgens in Spanje gearresteerd. Daardoor ontstond veel ophef in Nederland. Na een paar uur was Van Kleef weer vrij en werd het bevel ingetrokken.

Gelukkig voor Van Kleef bestond toen het Europese arestatiebevel nog niet, want dan hadden de Nederlandse autoriteiten hem gewoon naar Italië uit moeten leveren zonder inhoudelijke toetsing onder het motto “bepleit daar uw zaak maar”.

Een en ander valt terug te lezen in het boek “’Ndrangheta, Bazen, plaatsen en zaken van de meest machtige Maffia ter wereld” van Francesco Forgione, de vroegere voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie naar de maffia, dat volgens Nederlandse nieuwsbronnen 1 december in Italië is verschenen, maar in feite al sinds december 2008 op de markt is.

De Italiaanse parlementaire onderzoekscommissie naar de maffia rapporteerde in 2006 over het uitblijven van toestemming van de Nederlandse autoriteiten om de advocaat Van Kleef te schaduwen. Die weigering en gebrek aan daadkracht bij Europol moesten volgens de Italianen alsnog een reden zijn voor een nadere beschouwing op de internationale politiesamenwerking.

Verder schrijft Forgione: “Er bleek in het onderzoek veel telefonisch contact vanuit Italië, Colombia en Nederland. De Italianen en Colombianen belden mobiel, het Nederlandse nummer was steeds dat van het Amsterdamse advocatenkantoor.”

Volgens advocaat Meijering –een kantoorgenoot van Van Kleef- zijn de verdenkingen gebaseerd op los zand. “In een tapgesprek is opgevangen dat twee Colombianen waarschijnlijk op ons kantoor hadden afgesproken. Terwijl Van Kleef kan aantonen dat hij die mensen niet kent, dat hij die dag op een rechtbankzitting in Groningen was en dat die Colombianen hier nooit zijn geweest. Onze telefoonnummers worden zelfs niet in het Italiaanse dossier genoemd”, zegt Meijering. “Italië schermt verder met een tapgesprek waarin Van Kleef te horen zou zijn. Dat is weerlegd door een forensisch deskundige: de man in het afgeluisterde gesprek is niet mijn collega, maar waarschijnlijk een Colombiaan.  Er is helemaal niets. Het college van procureurs-generaal, de Amsterdamse justitie en de deken van de orde van advocaten zijn van meet af aan door ons ingelicht en staan volledig achter ons.”

Update 27 mei 2010: De rechtbank van Reggio Calabria heeft vastgesteld dat Van Kleef de feiten waarvoor hij werd vervolgd, niet heeft gepleegd. Hij geldt niet langer als verdachte.

*'Ndrangheta='genootschap van moedige mannen'

De term Maffia is niet geheel correct hier. De Maffia (in Italië Mafia) is de van oorsprong Siciliaanse misdaadclan. De ‘Ndrangheta komt van oorsprong uit Calabrië (opgericht door verbannen Sicilianen), Napels kent de Camorra, in Apulië heerst de SCU (Sacra Corona Unita) en in Basilicata de relatief nieuwe Basilischi. ‘Maffia’ is echter een verzamelnaam geworden voor alle Italiaanse georganiseerde misdaadsyndicaten en later ook wel van alle georganiseerde misdaadsyndicaten met een min of meer regionale origine (“Russische Maffia, Turkse Maffia, Joegoslavische Maffia”).
In het telefoongesprek dat tot ellende van Van Kleef leidde ging het om een lid van de ‘Ndrangheta, de Calabrese ‘Maffia’.

Het ontstaan van de 'Ndrangheta begon rond 1860 in verschillende dorpen van de provincie Reggio di Calabria. Een groep jonge Italianen, die zichzelf “de moedige mannen” noemden, werd toen uit Sicilië verbannen naar Calabrië. Vanaf 1950 breidde de organisatie zich uit over de gehele provincie, wat deels valt te wijten aan de afwezigheid van de staat in dit gebied en tegemoetkomingen van corrupte politici die zo stemmen konden winnen. In de jaren '60 werden vooral drie bendes belangrijk: de Piromalli-familie in de vlakte van Gioia Tauro, de Tripoio-familie in Reggio di Calabria en de Macrì-familie in Locride. In de jaren '70 en '80 zijn er twee grote oorlogen geweest. De eerste was het gevolg van een generatiekloof, waarbij de jongere generatie veranderingen wilde doorvoeren en de oudere generatie dat tegenhield. De tweede was het gevolg van meningsverschillen over het verkregen kapitaal. Er vielen respectievelijk 300 en 700 slachtoffers.

mafia

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis tot 13 jaar cel tegen loverboys

Tegen de drie hoofdverdachten in een loverboy zaak, Youssef O. (38), Mehmet Ordu (28) en zijn broer Murat Ordu (23),  is voor de rechtbank in Amsterdam respectievelijk 13, 10 en 6 jaar geëist.
Tegen twee handlangers eiste justitie celstraffen van 4 en 2 jaar, waarvan respectievelijk 1 jaar en zes maanden voorwaardelijk. Een zesde verdachte hoort later woensdag welke straf hij volgens het OM moet krijgen. Deze bende loverboys en pooiers zou meer dan twintig vrouwen hebben gedwongen tot prostitutie in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht. Zij ronselden hun slachtoffers onder andere via sociale netwerken zoals Hyves en Partyflock.

De 'pooierboys' - zoals de officier van justitie hen noemde - zouden hun slachtoffers hebben ingepalmd en een relatie met ze zijn begonnen. Vervolgens zouden ze hen hebben gedwongen als prostituee te werken.

Dat gebeurde volgens het OM door de vrouwen mentaal onder druk te zetten, bijvoorbeeld door te dreigen het uit te maken. In andere gevallen zouden de verdachten hebben gedreigd hun of hun familieleden wat aan te doen. Een aantal van de mannen zou ook slachtoffers hebben mishandeld of verkracht. Sommige prostituees lieten - al dan niet gedwongen - de naam van hun pooier op hun lichaam tatoeëren of hun borsten vergroten.

De officier van justitie zei dat de verdachten geen enkel respect hadden voor hun slachtoffers. „Hun praktijken herbergen aspecten van een vorm van moderne slavernij, waarin verdachten het leven van een aantal jonge vrouwen gedurende langere tijd volledig hebben geregeerd. Het is barbaars en mensonterend, wat de heren hun slachtoffers hebben aangedaan.”

Enkele verdachten beriepen zich tijdens de rechtszaak - die vorige week al begon - op hun zwijgrecht. Anderen zeiden wel relaties met prostituees te hebben gehad, maar ontkenden hen ergens toe te hebben gedwongen. De advocaten van de mannen komen volgende week aan het woord.

Drie van de mannen zijn overigens alweer op vrije voeten. De rechtbank besloot eerder dat er niet genoeg reden was om hen in voorlopige hechtenis te houden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak zedenzaak politie inspecteur uitgesteld

De zedenzaak tegen voormalig politie-inspecteur G. de B. (56) uit Westervoort is vandaag door het gerechtshof in Arnhem uitgesteld. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt G. de B., de voormalige onderzoeksleider van een groot drugsteam van de politie, ervan, dat hij in het Turkse Istanbul en Ankara in 2000 en 2002 twee vrouwelijke ondergeschikten heeft aangerand. Daarvoor eiste het OM in augustus zes maanden voorwaardelijke celstraf en tweehonderd uur werkstraf.

Als de inspecteur in Nederland wordt vervolgd, moet hij wel worden vrijgesteld van vervolging voor hetzelfde in Turkije. Dat had het OM ook voorbereid, compleet met een vertaling van de Turkse wetsartikelen over aanranding. Maar Turkije heeft sinds 2005 een nieuw Wetboek van Strafrecht. Het is nu onduidelijk of de wetsartikelen aangehaald zijn die geldig waren in 2000 en 2002.

Eerder sprak de rechtbank in Utrecht de inspecteur vrij. Hoewel het handelen van De B. niet gepast was, was er volgens die rechters geen sprake van misbruik.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook