donderdag 2 juli 2009

In hoger beroep ook TBS voor Geleense liftverkrachter

J.K. (41) is vandaag door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging. Dit is conform de eis. De man verkrachtte met veel geweld twee vrouwen in een stopgezette lift. Dat gebeurde in 2005 in Geleen en in 2008 in Sittard.

De rechtbank in Maastricht veroordeelde K. voor deze en andere misdrijven eerder tot een gevangenisstraf van vier jaar en drie maanden. Het hof heeft nu besloten de man ook tbs met dwangverpleging op te leggen, ook al weigerde hij recent mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek. In tegenstelling tot de rechtbank vindt het hof dat eerdere rapporten uit 2002 en 2006 als basis voor oplegging van de maatregel kunnen dienen.

Aangezien hij sindsdien niet is behandeld, meent het hof dat K. nog steeds lijdt aan de persoonlijkheidsstoornis die eerder bij hem werd vastgesteld. Daarbij komt dat de 41-jarige man in 2002 ook al wegens verkrachting is veroordeeld. Al met al vindt het hof een behandeling noodzakelijk om herhaling te voorkomen.

Behalve voor twee verkrachtingen is K. veroordeeld voor onder meer een poging tot verkrachting, een poging tot aanranding, mishandeling en diefstal met geweld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hof buigt zich over voorarrest Benno L.

Het gerechtshof in Den Bosch bepaalt vandaag of het voorarrest van de Bossche zwemleraar Benno L. twee weken geleden terecht is verlengd. De rechtbank bepaalde dat justitie hem drie maanden mag vasthouden vanwege ontucht met mogelijk 98 meisjes.

De verdachte en zijn advocaat menen dat er formeel geen reden is voor een langer voorarrest. Justitie beschuldigt hem weliswaar van verkrachting, maar daar is nog geen bewijs voor gevonden. Omdat Benno L. zijn werk als zwemleraar niet zal hervatten, bestaat bovendien geen gevaar op herhaling, beargumenteerde zijn raadsman. De advocaat denkt dat de rechtbank het voorarrest alleen vanwege de maatschappelijke onrust heeft verlengd. Het OM heeft ook al min of meer toegegeven dat er geen bewijs is voor verkrachting maar dat het hun de mogelijkheid geeft Benno langer vast te houden.

Het hoger beroep dat de verdachte aantekende, dient vandaag achter gesloten deuren. Het hof doet vrijwel meteen uitspraak.

Benno L. werd begin juni aangehouden. Op computers, geheugenkaarten, harde schijven en camera's vond de politie tot dusver seksueel getinte afbeeldingen van 98 meisjes.

 

Uitspraak: Het Hof heeft het voorarrest van Benno L. verlengd tot 3 maanden. De advocaat denkt dat de rechtbank en het hof het voorarrest alleen vanwege de maatschappelijke onrust verlengen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook