dinsdag 3 maart 2009

Vastgoedhandelaar Petersen geliquideerd

petersen Vanmorgen is bij een schietpartij bij hotel Jan Tabak aan de Amersfoortsestraatweg in Bussum vastgoedhandelaar Peter Petersen, alias 'Dikke Peter' (45) (foto), omgekomen.

De schietpartij vond plaats rond 10.00 uur. De toedracht ervan is nog niet bekendgemaakt. De liquidatie staat gedeeltelijk op de bewakingscamera's van het hotel.

Alles wijst op een afrekening in het criminele milieu maar de politie heeft dat niet bevestigd. Agenten hebben de plaats delict afgezet en een tent geplaatst over de zwarte BMW met daarin het slachtoffer. De auto heeft een Duits kenteken.

Er zouden zeven schoten zijn gelost. Ambulancemedewerkers hebben de man niet meer kunnen redden.

De vluchtauto die gebruikt is bij de schietpartij is in Almere Buiten teruggevonden. Volgens de politie is de wagen, die aan het Koopvaarderspad werd ontdekt, volledig uitgebrand. De daders zijn nog voortvluchtig.

Petersen was een zakenpartner van de drie jaar geleden geliquideerde Cees Houtman. Samen zaten ze in Amsterdams vastgoed. Houtman werd afgeperst door Willem Holleeder en ook Petersen ontkwam volgens getuigenverklaringen niet aan de praktijken van Holleeder. Dit zou het gevolg zijn van een onroerend goed aankoop van Houtman en Petersen in 2005 uit de nalatenschap van de in 2004 vermoordde Endstra.

Petersen was geen onbekende van de politie, hij was al eens gearresteerd wegens verboden wapen bezit (die hij had aangeschaft omdat hij bedreigd werd) en werd een aantal malen verhoor over Holleeder. Desondanks wordt hij door Endstra beschreven als een nette man en Thomas van der Bijl, getuige tegen Holleeder, vertelde de politie dat Petersen geen ‘boef’ was maar ‘in de tang zat bij die jongens’. Volgens een tipgever van de Amsterdamse Criminele Inlichtingeneenheid had hij ook ‘een ernstig financieel geschil’ met de beruchte misdadiger John Mieremet, die in 2005 is vermoord.

Petersen was al vaker gewaarschuwd door de politie dat hij op een dodenlijst stond. Cees Houtman, zijn ex-vastgoedzakenpartner vertelde de recherche dat Petersen grote risico's liep om vermoord te worden. Ook Thomas van der Bijl, zelf in 2006 geliquideerd, voorspelde de dood van Petersen.

Er is ook wel gesuggereerd dat Petersen 'getuige C' zou zijn in het Holleeder proces. Maria Houtman is getuige A, Thomas van der Bijl getuige B en Peter Petersen zou dan getuige C zijn. Je kunt je echter afvragen of de verklaringen van getuige C aanleiding waren hem op te ruimen? Hij vertelde niks meer dan getuige A. Het lijkt niet het sterkste motief voor de liquidatie anders dan misschien een waarschuwing naar wie er dan ook maar getuigen wilde.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Karadzic wil geen schuld of onschuld pleiten

Ex-president Radovan Karadzic heeft vanmiddag tijdens de voortzetting van zijn eerste voorgeleiding voor het Joegoslavië-Tribunaal geweigerd schuldig of onschuldig te pleiten op de elf punten van de tenlastelegging.

Voorzittend rechter Iain Bonomy liet daarop ambtshalve in het zittingsverslag opnemen dat de ex-president van Republika Srpska onschuldig pleitte.

''Dit tribunaal heeft niet het recht mij te berechten'', zei Karadzic.

Daarom wilde hij ook niet zeggen of hij zich schuldig of onschuldig acht aan volkenmoord, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden.

Karadzic herhaalde het verhaal dat de Amerikaanse Balkan-bemiddelaar Richard Holbrooke hem immuniteit zou hebben beloofd voor strafvervolging door het tribunaal (foto).

Holbrooke zou daarbij namens de hele internationale gemeenschap en dus ook namens de VN hebben gesproken. Het tribunaal is een VN-hof.

Karadzic wil er een principieel punt van maken. Hij citeerde een Servische dichter die zou hebben gezegd: ''Mijn zaak wordt een zaak van de hele wereld.''

Bonomy was van die overpeinzingen niet gediend en herinnerde Karadzic eraan waar de formaliteit van een eerste voorgeleiding over gaat: het schuldig of onschuldig pleiten op de punten van de aanklacht.

Het was de vierde poging om de ex-president van Republika Srpska een antwoord te laten geven op de vraag of hij schuld bekent.

Na zijn arrestatie afgelopen zomer weigerde Karadzic dat tot twee keer toe, omdat toch al duidelijk was dat de aanklacht nog zou worden gewijzigd.

In februari liep een derde poging spaak omdat op de valreep bleek dat de VN-aanklagers waren 'vergeten' belangrijk bewijs naar de rechters te sturen.

Karadzic wordt onder meer beschuldigd van medeverantwoordelijkheid voor de genocide van Srebrenica in 1995. Na de Bosnisch-Servische verovering van die Oost-Bosnische stad werden duizenden moslimmannen en -jongens gedood.

De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat konden het bloedbad niet voorkomen.

Karadzic werd afgelopen juli na een jarenlange zoektocht opgepakt in Belgrado waar hij zich een nieuwe identiteit als alternatief genezer had aangemeten.

Nu de formaliteit van de eerste voorgeleiding is afgerond, wordt het begin van het proces voorbereid. De begindatum staat nog niet vast.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Aanhoudingen moord Brian Stein en Rene Karamatali

René Karamatali
De politie heeft drie personen aangehouden die betrokken zouden zijn bij de dood van Brian Stein (49) en Rene Karamatali (29), van wie de lichamen afgelopen najaar in een kofferbak in Nieuw-Vennep en een riool in Almere werden gevonden.

Het gaat om Dwight (35) en zijn vriendin, de Surinaamse Marion vd L. (43) die resp op 8 december en 10 februari werden aangehouden en Anand J. (47) die 10 februari in Suriname werd opgepakt. Hij is inmiddels uitgeleverd aan Nederland. Het Openbaar Ministerie in Lelystad de aanhoudingen echter vandaag pas bekend. De aanhoudingen zijn verricht nadat bij een schietpartij in de nacht van 16 op 17 oktober in de woning van Ingrid D. (50) spullen van Stein en Karamatali zouden zijn gevonden. Op dat moment waren beiden nog niet als vermist geregistreerd. Marion en Dwight raakten bij deze schietpartij gewond.

Justitie denkt dat tussen de moorden op Brian Stein en René Karamatali een verband bestaat. Over een mogelijk motief laat het OM zich niet uit. Mogelijk bestaat er ook een verband met de moord op Augustus Adjouba en de moord op Boneka Belserang bij het Pannekoekenhuisje in Leiderdorp. Hierbij kwam ook Yassin Chakor om het leven.

Het lichaam van Almeerder Karamatali werd op 14 november gevonden in het riool, toen dat doorgespoeld moest worden.

Hij was op 20 oktober als vermist opgegeven. Op 3 december kwam de politie erachter dat het lijk in de kofferbak van een auto in Nieuw-Vennep dat van Brian Stein uit Amsterdam was.

Buurtbewoners waarschuwden de politie omdat de auto al enige tijd in hun wijk geparkeerd stond. Beide mannen zijn door geweld omgekomen.

De politie vraagt vandaag aandacht voor beide moorden in het tv-programma Opsporing Verzocht. Vanmiddag wordt ook nog Ingrid D., de ex van Anand J., opgepakt. Zowel Stein Als Karamatali hadden hun laatste afspraak in de toko van Anand J. voordat hij deze opdoekte en naar Suriname terugging.

Update 7 december 2009: De rechtszaak is uitgesteld

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook