zondag 9 november 2008

Een storm in een glas water: Joran in de vrouwenhandel

De uitzending van vanavond van Peter R de Vries, met veel gevoel voor sensatie aangekondigd, kan niet anders dan teleurstellen.

Joran woont al een tijdje in Thailand, daar studeert hij onder andere. Met een mooie villa als pied a terre rijdt hij rond op een motor, genietend van de mooie vrouwelijke natuur. Via een pokersite kwam hij in contact met Arjan Wezel die klaarblijkelijk zijn naam eer aan doet. Die hoorde Joran's stoere verhalen over vrouwen en besloot Peter R. de Vries in te schakelen. Een plannetje werd beraamd zodat Joran daad bij woord ging voegen. Arjan Wezel zou zich samen met een redacteur van Peter R. voordoen als geïnteresseerde klanten in de nog niet bestaande business van Joran. Joran hapte toe en ondernam stappen.

Peter zag een Joran die bezig is met voorbereidingen voor vrouwenhandel. Ik zag slechts een klungelige Joran die probeert 2 sexbazen op te lichten.

Na de uitzending deed SBS6 bij monde van Maureen du Toit er zelfs nog een schepje boven op: Joran zou bezig zijn 'seksslavinnen' naar Nederland te brengen.

Als je de uitzending ziet, dan is Joran op een gegeven moment toch wel heel duidelijk. Hij wil dat de meisjes weten wat ze in Nederland gaan doen. "Het belangrijkste is dat ze weten wat ze gaan doen," zegt hij. Er is dus geen sprake van nietsvermoedende meisjes naar Nederland brengen. En zeker niet van 'seksslavinnen' zoals SBS6 na de uitzending gulzig verkondigde.

Nou geldt ook dat het brengen van prostituees naar Nederland die wéten wat ze daar gaan doen als strafbaar, maar moreel gezien is er natuurlijk wel een verschil tussen het naar Nederland brengen van een vrouw die weet dat ze de prostitutie ingaat en het naar Nederland brengen van een vrouw die denkt een gewoon baantje te krijgen.

Als Joran slim is (en dat is hij niet) zegt hij dat hij nooit van plan is geweest meisjes te leveren, maar enkel de sexbazen op te lichten. Daarvoor pleit dat hij al eerder een goedgelovige oude homo op heeft gelicht en het feit dat de twee meisjes die hij naar de hotelkamer bracht niet beschikbaar waren om naar Nederland te reizen.

Daar doet het feit dat hij zich uitgaf als Bill Jenkins, model scout, niks aan af. Hoewel het OM dat natuurlijk wel zal uitbuiten.

Het blijft natuurlijk de vraag of de Thaise overheid deze nuances ziet.

Niemand hoeft te twijfelen dat Joran geen fris mannetje is, maar het begint inmiddels wel een beetje op een heksenjacht te lijken.

Peter wist zelf te vertellen dat er in Nederland 400 Thaise prostituees onder slechte omstandigheden worden 'vastgehouden'. Waarom daar dan niets aan gedaan?

Nou, dat levert geen Emmy op.

Er is één ding dat Joran niet moet doen en dat is direct weerwoord geven dat het grootspraak was. Dat helpt hem namelijk niet en mocht hij voor de rechtbank komen dan kan het OM dat uitbuiten als hij de 'oplichting' verdediging wil gaan voeren omdat hij dan zijn verhaal verandert.

Oplichting is natuurlijk ook een misdrijf, maar je wordt er niet voor uitgeleverd.

Het was al met al weer een typische Peter-Joran uitzending: Veel geschreeuw maar weinig wol.

Ook de vriendin 'Celes' die plotseling allerlei uitspraken doet. Ten eerste hadden die niet veel om het lijf en ten tweede: waarom komt ze er nu pas mee? Hoopt zij ook op wat geld à la Patrick?

Overigens is Peter ook niet op de hoogte van alle feiten: hij zegt dat Western Union gebruikt kan worden om anoniem geld over te maken. Dat is onzin. Je moet je legitimeren en een telefoonnummer opgeven, degene die het geld ophaalt moet zich ook legitimeren.


Update 10 november:
Joran zou afgelopen vrijdag Thailand al hebben verlaten. Het OM verklaart geen stappen tegen Joran te zullen ondernemen omdat de uitzending daarvoor te weinig aanknopingspunten bevat.

Volgens strafrechtdeskundige G. Knoops is het televisieprogramma van Peter R. de Vries over mogelijke handel in vrouwen vanuit Thailand 'ontoelaatbaar' als bewijs voor een strafzaak tegen Joran van der Sloot. ,,Zo'n uitzending zou op zich wel voldoende kunnen zijn om een onderzoek te starten door de Thaise autoriteiten, maar het probleem loopt een beetje parallel met de Holloway-uitzending.

Het is een moeilijk controleerbaar bewijsmiddel. Ik denk niet dat er een strafzaak tegen Van der Sloot ligt.''
Volgens Knoops zal het zwaar overbelaste Openbaar Ministerie in Thailand pas een eigen onderzoek starten als er mogelijk sprake is van een 'groot internationaal vertakt netwerk'. ,,De achterstand van de rechterlijke macht is daar gigantisch. Er moet echt een zwaar wegend belang zijn en geen mogelijke incidentele handeling.''

Televisiebeelden en vertalingen zijn inmiddels door de ambassade naar de Thaise autoriteiten gestuurd, aldus de woordvoerster van de ambassade. ,,Daar wordt door de politie en justitie bekeken of er juridisch gezien strafbare feiten zijn gepleegd.'' Het Thaise ambassadepersoneel in den Haag heeft zondagavond massaal naar de uitzending van Peter R. de Vries gekeken.
In het Programma wilde De Vries aantonen dat Joran van de Sloot vanuit Bangkok probeert een vrouwenhandel op te zetten. Er keken bijna 3.5 miljoen mensen naar de uitzending.

De Thaise ambassade kreeg dit weekeinde de tip dat Van der Sloot vrijdag 7 november met het vliegtuig gevlucht zou zijn naar het Thaise eiland Koh Samui. Van daaruit is het mogelijk diverse vluchten naar het buitenland te nemen, aldus de ambassade. Waar Joran op dit moment verblijft is niet bekend bij de autoriteiten.

De Thaise ambassade vindt dat Thailand in de uitzending 'te negatief' in beeld werd gebracht. ,,Het leek of heel Thailand vol zit met prostituees, maar dat klopt niet met de werkelijkheid.''

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook