donderdag 27 januari 2011

Dode in flat Leidschendam

In een flatwoning aan de Dokter van Ledestraat in Leidschendam is kort voor middernacht een dode man (56) uit Bergschenhoek aangetroffen. De politie spreekt van een misdrijf en heeft een vrouwelijke verdachte (47)  aangehouden. De vrouw belde donderdagavond de politie en vertelde dat er in haar huis een man was overleden.

"In de woning zijn aanwijzingen aangetroffen die duidelijk maken dat het om een misdrijf gaat", aldus politiewoordvoerder Wim Hoonout.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 7 jaar in hoger beroep voor doden Joshua Bathoorn

Arron B. (34) is door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar voor het doodsteken van Joshua Bathoorn (29), de vriend van model Kim Feenstra, op 9 augustus 2008. De straf is dezelfde als die de rechtbank in Groningen eerder oplegde.

De steekpartij vond plaats in een woning aan de H.L. Wicherstraat in Groningen. Joshua Bathoorn en B. hadden ruzie gehad over een vrouw, die door Bathoorn zou zijn mishandeld.

De raadsman van de verdachte zei eerder tegen het gerechtshof dat zijn cliënt niet opzettelijk met het mes zou hebben gestoken. Het slachtoffer zou per ongeluk door het mes zijn geraakt, toen hij tijdens een worsteling viel. De rechters denken daar anders over. Ten eerste liep het steekkanaal van het mes van boven naar beneden. “Daarom is het niet aannemelijk dat het letsel door een val of een sprong in het mes is ontstaan”, zo stelden de rechters.

Daarnaast was de wond twaalf centimeter diep, terwijl het lemmet van het mes acht centimeter lang was. Daar hadden de rechters onderzoek naar laten doen door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), omdat ze zich afvroegen of dat überhaupt mogelijk was. Het NFI concludeerde dat als met kracht wordt gestoken, het mogelijk is dat de lichaamswand wordt ingedrukt, waardoor de wond dieper is dan de lengte van het mes. “Daaruit leiden wij af dat de wond met kracht moet zijn toegebracht”, aldus het hof.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 12 jaar in Hoger beroep voor moord Rotterdam

Kelvin S. (24) is door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op een Fransman en een poging tot doodslag op een andere Fransman (LJN BP2197) op 10 juli 2008. Medeverdachte Rithin J. (23) werd daarvan vrijgesproken, maar kreeg wel zes weken voor het voorbereiden van een drugsdeal.

De rechtbank had S. eerder (1 mei 2009) veroordeeld tot tien jaar cel. Voor J. was de uitspraak van het hof gelijk aan die van de rechtbank.

De schietpartij had plaats in de Rotterdamse Baloeranflat. Daar liep een drugsdeal uit de hand. De twee slachtoffers wisten eerst nog te vluchten met een bestelbusje. Ze werden uren later dood gevonden bij een tankstation aan de Vondelingenweg in Hoogvliet.

Een van de mannen viel uit het geparkeerde bestelbusje, omstanders vonden in de laadruimte het lijk van de andere man. In cassatie op 20 maart doet Kevin tevergeefs een beroep op noodweer dan wel noodweer excess

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 6 maanden voor doodslaan moeder

Derk S. (17) uit Haren is vandaag door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. S. sloeg in oktober zijn moeder met een hockeystick dood na hoog oplopende spanningen thuis.

Volgens de rechtbank heeft de jongen zijn moeder minstens vijftien keer op het hoofd geslagen. Het incident in de woning gebeurde toen de moeder zelf aangaf dood te willen. De emoties liepen zo hoog op dat de zoon uiteindelijk zijn zelfcontrole verloor en op de vrouw begon in te slaan. De rechtbank spreekt van een gruwelijke en zeer gewelddadige actie en gaat daarom uit van het volwassenrecht. Het Openbaar Ministerie koos twee weken geleden nog voor het jeugdstrafrecht en eiste daarom een jeugddetentie.

In tegenstelling tot het OM meent de rechtbank dat een behandeling wel nodig is. De kans op herhaling van het geweld is volgens deskundigen klein, maar de rechtbank meent dat die kans wel aanwezig is. De jongen moet dan ook voor maximaal een jaar worden opgenomen in een kliniek om aan zijn problemen te kunnen werken.


Met deze uitspraak lijkt het echter weinig uit te maken of er jeugd- of volwassenrecht is toegepast.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook