dinsdag 14 juni 2011

Militair overlijdt op stormbaan

Sergeant Boy van Geffen (20) van de Luchtmobiele Brigade is overleden, waarschijnlijk als gevolg van een fatale bloeding in zijn hoofd. Die zou hij hebben opgelopen tijdens het doorlopen van een militair parcours voor zelfverdediging vorige week woensdag, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

De militair werd 1,5 uur na zijn oefening onwel. Hij is toen direct naar het ziekenhuis in Weert overgebracht waar hij bewusteloos raakte. Om die reden werd hij vervolgens naar het Academisch Ziekenhuis in Maastricht gebracht, waar hij tevergeefs is geopereerd.

Update 15-6-2011 De gisteren overleden militair zou zoveel klappen hebben gehad op het parcours voor zelfverdediging op de kaderopleiding van de brigade, dat hem die fataal zouden zijn geworden. Dat is informatie die voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP binnen heeft gekregen.

Update 17-6-2011: De militair is geen natuurlijke dood gestorven zo blijkt uit de sectie: er zijn sporen van inwendige verwondingen gevonden.
De militair zou zoveel klappen op het parcours hebben opgelopen, dat die hem fataal zouden zijn geworden. Dat was althans de informatie die voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP binnenkreeg. Volgens zijn informatie zou niet tijdig zijn ingegrepen, hoewel hij benadrukte dat hij dat niet kon bewijzen. Dinsdag erkende het ministerie van Defensie al dat de 20-jarige militair waarschijnlijk was overleden aan fatale bloedingen die hij mogelijk op het parcours opliep.

Van den Burg heeft eerder signalen gehad dat deze proef voor zelfverdediging vaker uit de hand is gelopen en dat deelnemers beschadigd raakten.

Update 19-12-2011:  Er wordt niet tot vervolging overgegaan omdat niet duidelijk zou zijn of Boy van geffen is overleden als gevolg van opgelopen klappen of van 'een val'

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dubbele wraking in snelkookpanmoord

De advocaten Jacques Taekema en Natacha Harlequin hebben dinsdag raadsheren van het Amsterdamse gerechtshof tot tweemaal toe gewraakt, in de zaak tegen Mehmet Y.(55), de verdachte in de zogeheten snelkookpanmoordzaak.

De raadslieden wraakten aanvankelijk de rechters van het hof die de zaak tegen Y. inhoudelijk behandelen. Toen daarvoor een zogeheten wrakingskamer (andere rechters van het Amsterdamse hof) was aangetreden, wraakten ze ook die rechters. Volgens de beide advocaten hielden die rechters zich niet aan het protocol dat voor een wraking geldt.

Mehmet Y. werd in januari 2009 veroordeeld tot twintig jaar cel, na een eis tot levenslang, wegens de moord op zijn broer Ali, in 1997. De veroordeling gold ook de moord op zijn ex-vrouw, die in 2002 spoorloos verdween. Delen van het lijk van Ali werden langs de A15 bij Deil gevonden. Zijn hoofd zou zijn uitgekookt in een snelkookpan. Y. ontkent iedere betrokkenheid bij beide zaken.

Y.'s advocaten hebben sterke twijfels over deskundigenrapportages in het dossier. Het hoofd van slachtoffer Ali kan nooit gekookt zijn geweest, zo poneerden zij al eerder in het slepende proces, in weerwil van wat de belangrijkste getuige daarover heeft verklaard.

Taekema en Harlequin lieten forensisch arts Selma Eikelenboom een zogeheten quickscan van de betwiste rapportages maken. Zij kwam tot de conclusie dat die fouten bevatten. Volgens haar ligt er in de zaak Y. een rechterlijke dwaling op de loer.

Het gerechtshof willigde het verzoek van de advocaten om Eikelenboom hierover te horen dinsdag niet in. Volgens de beide raadslieden riep het hof daarmee de schijn van partijdigheid over zich af. Zij gingen over tot wraking. De daaropvolgende wraking van de wrakingskamer werd door een nieuwe wrakingskamer van de hand gewezen. De eerste wrakingskamer doet donderdag uitspraak over de wraking van de rechters die de zaak inhoudelijk behandelen.

Het is niet de eerste wraking in de zaak. In mei 2008 wraakte de rechtbank zichzelf, maar dit werd door de wrakingskamer afgewezen, daarop wraakten de Advocaten de rechtbank wegens schijn van partijdigheid. dat werd toegewezen

Update 21-6-2011: Er wordt levenslang geëist tegen Mehmet Y.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestatie in moordzaak Elsa Tisseur

De politie heeft dinsdagochtend een man. (51) uit Uden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Elsa Tisseur (35) uit Veghel op 13 december vorig jaar.

Een voorbijganger vond het stoffelijk overschot van Elsa in een bosperceel in Wijbosch. Zij was door een misdrijf om het leven gebracht. Nog diezelfde dag arresteerde de politie haar vriend Mario E. (44) op verdenking van betrokkenheid bij haar dood. Een week later werd hij weer vrijgelaten, maar is nog wel verdachte in de zaak.

Update 5 oktober 2012
Tegen Mario van E. is 16 jaar geëist wegens moord

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook