vrijdag 13 mei 2011

Eis: vier jaar cel tegen Duitse chirurg in Renesse | Vrijspraak

Tegen de neurochirurg Ryan N. (29) uit het Duitse Essen is door het Openbaar Ministerie  in Middelburg vrijdag  een gevangenisstraf van vier jaar geëist. Volgens officier van justitie Gunnar van der Hofstede staat vast dat N. in de vroege ochtend van 26 augustus tijdens zijn verblijf in Renesse een landgenote (17) heeft aangerand en vervolgens heeft geprobeerd haar te wurgen en in een sloot te verdrinken. N. heeft van meet af aan ontkend.

In die nacht zagen twee fietsende meisjes een man met een lichaam zeulen. Ze fietsten terug naar Renesse en waarschuwden de politie. Die reed met de meisjes terug naar de aangewezen plek en trof niets aan. Op de terugweg zagen ze plotseling N. uit de bosjes springen. Hij deed volgens hen nogal paniekerig en vroeg de politiemannen om hulp omdat er een meisje bewusteloos in een sloot lag.

Er ging van alles fout in het onderzoek. De plaats delict werd niet afgezet of bewaakt, er werd geen sporenonderzoek gedaan en de communicatie rammelde aan alle kanten. Zo oordeelde een teamchef dat er niets ongewoons aan de hand was geweest omdat er in Renesse wel vaker mensen in een sloot lagen.
De officier van dienst, die naar de plaats delict ging, reed onverrichter zake terug omdat er niemand was. „Het regende hard”, was zijn verklaring voor de afwezigheid van agenten. Ook waren de processen-verbaal onvolledig en gebeurde het eerste verhoor van N. in gebrekkig Engels en Duits. De vertaling ervan klopte bovendien niet.

Raadsvrouwe Benedicte Ficq bestempelde het onderzoek als slecht, onvolledig en onbetrouwbaar. Ze wilde daarom het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaren. Mocht de rechtbank anders beslissen, dan moet N. worden vrijgesproken omdat er maar één bewijs was en dat was dat hij bij het slachtoffer in de sloot had gestaan. En dat was dus te weinig, aldus de advocaat.

Update 26 mei 2011: De rechtbank in Middelburg heeft Ryan N. vrijgesproken. De rechters vinden dat het OM onvoldoende bewijs heeft aangedragen. De bewijsvoering bestond te veel uit eigen aannames, aldus de rechtbank.

Daar heeft de rechtbank gelijk in. Er bestond geen bewijs. Het zgn 'verdachte gedrag' past volledig bij iemand die een ander hulp biedt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 13 jaar cel voor doodslag en ontploffing in Veldhoven

Joost de G. (35) uit Veldhoven is door de rechtbank veroordeeld tot 13 jaar cel voor doodslag op zijn vrouw Linda Manders, brandstichting en het veroorzaken van een explosie in een huis in Veldhoven op 24 juli 2010. Ook moet hij een schadevergoeding van bijna 14.000 euro betalen.

Bij de strafoplegging heeft de rechtbank er strafmatigend mee rekening gehouden dat de man enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode vrouw gevonden in Houten - man aangehouden - en weer vrijgelaten

Een vrouw (38), werd donderdagmiddag rond 15.40 dood aangetroffen in een auto in de Linzen-Oord in Houten (Utrecht). De politie heeft donderdag een man (66) aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de  vrouw.

Buurtbewoners zeggen dat ze enkele uren dood in de auto heeft gelegen. Omwonenden zeggen dat ze langer last hadden van de man. Zo zou er veel ruzie zijn en werden er twee weken geleden nog mensen opgepakt door de politie.

Update 17 mei 2011: De man wordt vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Daar zal hij niet worden beschuldigd van moord. Wat de man wel ten laste wordt gelegd, wil het Openbaar Ministerie pas morgen zeggen.
Update 18 mei 2011: De man is weer vrijgelaten
Update 19 mei 2011: De vrouw was op de dag van haar dood al de hele dag onwel. De man die in de zaak werd vastgehouden zou haar aan haar lot hebben overgelaten, zegt Justitie.

De man zou een pooier zijn die de vrouw als prostituée voor zich liet werken. Hij had haar 's ochtends vroeg opgehaald en liet haar achter in zijn auto, terwijl ze duidelijk ziek was. Toen hij rond 15.30 uur 's middags bij zijn auto terugkwam, bleek ze te zijn overleden.

Justitie verwijt de man dood door schuld, omdat hij niet direct een arts inschakelde toen de vrouw dat nodig leek te hebben. De verdachte is aangehouden, maar kwam woensdag weer vrij, omdat de rechter-commissaris niet voldoende bewijs ziet om hem langer vast te houden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook