zondag 7 maart 2010

Dode man en vrouw gevonden in Weert

Afgelopen nacht is in haar woning aan de Driesveldlaan in Weert Diana Jaantje (39) dood aangetroffen. Vlak daarna vond de politie in een andere woning aan de Neerstraat in dezelfde gemeente een zwaargewonde 43-jarige man. Hij overleed even later aan zijn verwondingen.

De man en de vrouw woonden tot voor kort samen. De politie houdt er ernstig rekening mee dat de man de vrouw om het leven heeft gebracht en vervolgens heeft geprobeerd zichzelf te doden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode bij steekpartij bij disco

Koen Buitelaar (22), uit Groesbeek, is vanochtend rond 4.30 uur neergestoken door Roy van Kleef (32) (foto) (Hyves mirror) uit Nijmegen voor de deur van discotheek De Hoeve aan de Herwendaalseweg in Groesbeek. Koen had ruzie gekregen met van Kleef, maar aanvankelijk leek dat niet zo ernstig. Toen Koen vertrok ging van Kleef hem achterna en stak Buitelaar in de keel. Andere bronnen zeggen dat Roy van Kleef thuis een mes gehaald zou hebben nadat hij de discotheek uitgezet was, Koen opwachtte en hem in de nek stak.
Personeel van De Hoeve hield van Kleef in bedwang en droeg hem over aan de politie. Omstanders bekommerden zich om het slachtoffer. Er arriveerden twee ambulances en de traumahelikopter. De zwaargewonde Koen Buitelaar werd per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd waar hij later overleed. De politie heeft van Kleef aangehouden. Wat Roy van de politie denkt? Hierzo (mirror).

Update: Roy zou net een paar weken op vrije voeten zijn na een ander gepleegd misdrijf. De politie geeft geen commentaar.

Daar is de politie ook niet voor nodig: Roy van Kleef heeft een flink strafblad:
In augustus 2007 werd hij in Arnhem voor mishandelingen (o.a. van zijn ex-vriendin), bedreigingen, verkeersdelicten en een vernieling veroordeeld tot een celstraf van 16 maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Het ging om een serie van 19 misdrijven. Verder mocht hij 25 maanden lang niet autorijden.

Verdachte is eerder voor vergelijkbare feiten veroordeeld. Hij heeft er blijk van gegeven zich weinig tot niets aan te trekken van de lichamelijke veiligheid van andere verkeersdeelnemers. Hij heeft diverse malen gereden onder zodanige invloed van slaapmiddelen dat hij er zich later niets meer van kon herinneren. Bij één van die gelegenheden heeft hij bij een rit door een woonwijk verschillende geparkeerde auto's en een tuin beschadigd.

LJN: BB0983, Rechtbank Arnhem , 05/700425-07, 05/702013-06, 05/930264-06, 05/651890-06, 05/651527-06, 05/650561 (tul), 01/856625

Update 10 februari 2011. tegen Roy K. wordt 8 jaar en tbs geëist.
Update 23 februari 2011 Het wordt 9 jaar en tbs. De tbs mag na 1/3 van de straf al beginnen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Familiedrama in Zierikzee

In een woning aan de Oesterstraat 35 in Zierikzee zijn gisteravond vlak voor 10 uur 2 doden gevallen. Het gaat om broer en zus Ali (9) en Zainab (19) die door hun vader Abdel Zainalabedin (45) doodgeschoten zijn. Het derde kind, Haydar (14) was bij de buren en ontsnapte het drama. Moeder Amira kon ontsnappen. Abdel Zainalabedin schoot zich na zijn daad in een nabij gelegen park door het hoofd, een paar uur later is hij in een ziekenhuis overleden. Er zouden acht schoten zijn gelost. Er zijn acht ambulances en een traumahelikopter ingezet. Het lijkt er op dat Abdel Zainalabedin van buiten af dwars door de ruit op zijn kinederen heeft geschoten. Abdel Zainalabedin is een Koerdische Irakees die eerder vastzat wegens zware mishandeling van zijn vrouw en hij had openlijk plannen haar te vermoorden. Hij een straatverbod: hij moest buiten een straal van vijf kilometer blijven van het huis van zijn vrouw in Zierikzee.

Politie en justitie waren volledig op de hoogte van de moordplannen van de Irakees, die recent ook nog een zedenmisdrijf heeft gepleegd (hij zou zijn dochter verkracht hebben). Afgelopen Januari kwam Abdel Zainalabedin vrij na de straf voor bedreiging. In Februari werd hij weer gearresteerd omdat hij zijn dochter had misbruikt maar hij mocht kort daarop weer naar huis onder voorwaarde dat hij uit de buurt bleef van zijn gezin en zich zou laten behandelen. Nou, daaraan heeft hij zich niet echt gehouden.

Een man (35) uit Hoorn moet 20 maanden de gevangenis in omdat hij premier Balkenende per e-mail et de dood heeft bedreigd. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald. In totaal kreeg hij 30 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.
Toch wel duidelijk dat er in Nederland klassejustitie plaatst vind: als er een verwarde man ergens aanbelt in de straat waar Balkenende woont, wordt hij gearresteerd en veroordeeld wegens 'bedreiging van de minister president' terwijl deze man ondanks jarenlange bedreiging, en een recente verkrachting van zijn dochter gewoon weer de straat op mocht.

De rechtbank in Middelburg heeft een 45-jarige inwoner van Zierikzee voor langdurig huiselijk geweld veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk, proeftijd twee jaar.Daarnaast moet de man van Irakese afkomst twee jaar worden behandeld in de psychiatrische kliniek Emergis in Kloetinge of een andere inrichting. Ook mag hij tijdens het eerste jaar van de proeftijd geen contact hebben met zijn echtgenote en dochter en is hem een straatverbod opgelegd. Zo moet hij buiten een straal van vijf kilometer van de woning van zijn vrouw blijven. Verder dient hij zich te houden aan de voorwaarden van de reclassering. Aan zijn echtgenote moet hij 1.000 euro smartengeld betalen.De man heeft tussen 2003 en september 2009 stelselmatig zijn vrouw mishandeld en bedreigd. Ook heeft hij zijn Irakese echtgenote in juli van dit jaar een mes tegen de keel gezet. De Irakees zat in eerste instantie gedetineerd in de Middelburgse gevangenis Torentijd. Daarna werd hij opgenomen in een inrichting, maar mocht hij op geen enkele voorwaarde contact zoeken met zijn vrouw en kinderen. Het spreekverbod lapte hij aan zijn laars. Ook had hij plannen om zijn vrouw te doden. Dat was aanleiding om de verdachte opnieuw vast te zetten. Een paar weken geleden werd hij overgeplaatst naar een gevangenis in Lelystad.

De OvJ vond hem echter erg gevaarlijk:
Officier van Justitie G. van der Hofstede hecht er veel waarde aan dat een 45-jarige inwoner van Zierikzee in voorlopige hechtenis blijft zitten. “Deze man is van plan om een wapen aan te schaffen om zijn vrouw van het leven te beroven. Hij is uiterst explosief en gevaarlijk. De familieleden moeten worden beschermd”, zei de officier donderdag bij de rechtbank in Middelburg. In eerste instantie had de verdachte van Irakese afkomst zich voor de politierechter moeten verantwoorden voor huiselijk geweld. Zo zou hij tussen september 2003 en september 2009 zijn vrouw stelselmatig hebben mishandeld en bedreigd.Ook had hij volgens zijn Irakese echtgenote in juli van dit jaar een mes bij haar keel gehouden en had hij haar gezegd: “Ik steek je neer.” De eis van de officier was toen vijf maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De politierechter verwees de (gecompliceerde) zaak door naar de meervoudige strafkamer met drie rechters. De verdachte zat eerst in voorlopige hechtenis, maar op verzoek van raadsman A. Sol kwam hij vrij. Met dien verstande dat zijn cliënt in een inrichting werd opgenomen. Vanuit de kliniek mocht de man op geen enkele voorwaarde contact hebben met zijn echtgenote en kinderen, maar het spreekverbod lapte hij aan zijn laars. Ondanks het feit dat hij wist dat alle gesprekken in de inrichting worden opgenomen, belde hij met het thuisfront om zijn vrouw en dochter onder druk te zetten met het intrekken van hun aangiftes. Het werd allemaal nog erger toen bleek dat de Irakees telefonisch contact had gezocht met een landgenoot om zijn plannen duidelijk te maken. Zoals het aanschaffen van een wapen om zijn vrouw te doden. Zijn echtgenote kon meeluisteren via de luidspreker. Omdat de Zierikzeeënaar de afspraken had geschonden, werd de schorsing van de voorlopige hechtenis voortijdig beëindigd. De man verbleef eerst in Torentijd in Middelburg, maar sinds vorige week is hij overgeplaatst naar de gevangenis in Lelystad. De officier vroeg de rechtbank de zaak aan te houden, omdat er nieuwe ernstige feiten (ook nog een zedenmisdrijf) zijn bijgekomen en daardoor het beter is om alle feiten in één zaak te af te doen.Verder verzocht de officier om een uitgebreide rapportage van de psychiater en de psycholoog, die al een stoornis bij de man had geconstateerd. “De onderste steen moet bovenkomen. Er moet meer onderzoek komen voor een passende straf”, aldus de officier. De verdediging verzette zich tegen de aanhouding, omdat de nieuwe feiten gebaseerd zijn op geruchten en de advocaat niets afwist van de telefoongesprekken. De rechtbank beslist 30 december.'

Op 8 januari dit jaar deed de vrouw al een noodkreet in 'Wereldregio'
Iedere dag, iedere minuut van die dag, is ze bang. Bang voor haar (bijna) ex-man, waardoor ze jarenlang gekleineerd en mishandeld is. Op dit moment nog zit hij vast, maar A. uit Zierikzee vreest voor zijn vervroegde vrijlating.
Mevrouw A. kwam in 1999 vanuit Irak naar Nederland met haar man. Samen met hebben ze drie kinderen, een dochter van 19 en twee zoons van 14 en 10 jaar. Maar altijd al was de verhouding tussen de twee slecht. “Altijd dacht ik van het komt wel goed. Hij zal wel veranderen. Maar het werd alleen maar slechter.” “In Irak waren we op de vlucht voor Saddam; ik wil niet nog een keer vluchten. Maar wat kan ik doen?” Ze is radeloos, zeker nu ze het bericht heeft gekregen dat haar ex vervroegd vrij komt. “Nederland democratisch? Nederland is te makkelijk. Dat is ook niet goed.” Volgens haar hield haar man haar altijd kort en vindt hij haar maar dom. Niets doet ze alleen, alles moest via hem. Haar man woont hier niet meer en inmiddels krijgt ze van alle kanten hulp. De school van haar jongste biedt de helpende hand en ook alle denkbare hulporganisaties. Een aanbod om met de kinderen een opvanghuis in te gaan, heeft ze afgeslagen. “Dat wil ik niet met de kinderen. Daar ben ik ook bang. Hij zegt dat hij me altijd weet te vinden.” Dat maakt het voor A. zo lastig. Want ze slaakt een noodkreet, maar heeft de oplossing niet. De anonimiteit van de grote stad ziet ze niet zitten. “Ik ken hier veel mensen en heb hele goede buren. En de kinderen zitten hier op school. Maar ik ben zo bang. Ik slaap niet meer. Is er niemand die een oplossing heeft?” Ze heeft zelfs de burgemeester opgezocht en haar verhaal verteld. Huiselijk geweld komt vrij veel voor, ook op het eiland. Het heeft de aandacht van de overheid. Maar diezelfde overheid kan niet voorkomen, dat zaken escaleren. A. hoopt op een oplossing, al kan ze niet benoemen welke dat moet zijn. Vanuit die wanhoop heeft ze erover gekozen, haar verhaal te vertellen.

Update 9 Maart 2010:
Het ‘Zwartepieten’ is begonnen.

Het Openbaar Ministerie zegt de raadkamer in februari gewaarschuwd te hebben dat Zainalbedin eerwraak wilde plegen. Ook had het OM de man er in december al van beschuldigd dat hij een vuurwapen wilde regelen om zijn vrouw dood te schieten. Desondanks stelde de raadkamer de man, die vastzat na een aangifte van zijn dochter wegens seksueel misbruik, op vrije voeten. Dat heeft het OM maandag laten weten. De rechtbank stelt nooit op de hoogte te zijn gebracht van het gevaar dat Zainalabedin vormde.

De raadkamer schorste de Iraakse man op 24 februari op voorwaarde dat hij geen contact mocht zoeken met zijn familie en ook niet in Zierikzee mocht komen.

Het OM ging indertijd niet in beroep tegen de schorsing. Volgens een woordvoerder van het OM was zowel het bewijs rondom de zedenzaak als de beschuldiging van het wapenbezit dun. “Door in beroep te gaan loop je de kans dat het Hof zegt dat de zaak zo dun is dat ze het voorarrest niet eens meer toewijzen. In zo'n geval gelden de beperkende voorwaarden ook niet meer.” De rechtbank was maandagavond niet te bereiken voor commentaar.

De politie en de burgemeester van Zierikzee, Gerard Rabelink, wisten dat het gezin gevaar liep. Rabelink had op 27 januari in een brief aan het OM laten weten dat zowel hij als de politie en diverse zorginstellingen verschillende keren vervangende woonruimte aan de vrouw hadden aangeboden, maar dat zij dit pertinent weigerde. Dit maakte de burgemeester maandag bekend, naar eigen zeggen in reactie op geruchten in Zierikzee dat hij niet genoeg zou hebben gedaan om het gezin tegen de man te beschermen. Zainalbedin zou afgelopen week ook al op stap zijn geweest in Zierikzee met zijn zoon Haydar

Het gezin had sinds 1 februari beveiliging. Hoe die beveiliging in elkaar stak mag een woordvoerster van het OM niet vertellen. “Ik ga er vanuit dat de beveiliging secuur is uitgevoerd. De man is ook op verschillende momenten opgepakt. Wij hebben nooit een melding gehad van schending van het verbod op contact of het straatverbod.” Dat laatste is natuurlijk vreemd, want waarvoor werd de man dan opgepakt?

Update 9 maart 2010 20.30:

De rechtbank in Middelburg heeft vandaag erkend dat het Openbaar Ministerie  meermalen heeft gewaarschuwd dat de man die zaterdag in Zierikzee twee van zijn drie kinderen doodschoot, zinde op eerwraak. De rechtbank schorste de man op 24 februari uit zijn voorlopige hechtenis.

Het OM maakte maandag bekend dat het de rechtbank minstens één keer heeft gewaarschuwd voor eerwraak. De rechtbank zei toen dat haar niets bekend was van dergelijke waarschuwingen. Nu geeft ze toe dat minimaal twee keer is gewaarschuwd, voor het laatst op 23 februari.

Wat de overwegingen zijn geweest om de man toch te schorsen, kan de rechtbank niet zeggen. Zij wijst erop dat de beraadslagingen van de rechters geheim zijn. Jaja, zeker ingesteld om falen onder het kleed te kunnen vegen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook